Albania

Informații turistice generale

Albania are un teritoriu aspru si stancos, insa tarmurile sunt fertile, perfecte pentru agricultura. Clima de coasta este tipic mediteraneeana, cu veri fierbinti si uscate si ierni blande si umede. In interiorul muntos, in special in nord, iernile sunt mai aspre. Mai mult de o treime din teritoriul Albaniei este acoperit de paduri si mlastini, aceste obstacole naturale izoland tara de natiunile invecinate. Populatia Albaniei este una dintre cele mai omogene din Europa, 90% fiind de etnie albaneza si doar 10% de origine greaca.

Turistii pot profita din plin de peisajul salbatic si muntos al Albaniei, precum si de plajele cu nisip si lacurile frumoase. Pe coasta de sud va stau la dispozitie activitati precum inot, scufundari, navigatie si pescuit. Exista doua zone prioritare pentru dezvoltarea turismului - zonele de coasta, in special intre Velipoja si Karavasta in nord, intre golful Vlora si Llogara, precum si coasta Ioniana pana la granita cu Grecia in sud, si zonele de lacuri si munti din interior.

Istoria si cultura Albaniei sunt fascinante. Butrint este una dintre minunile arheologice ale lumii, iar sudul tarii va ofera o incursiune in civilizatiile mediteraneene din perioadele romane, grecesti, bizantine, venetiene si otomane. In aceasta tara s-au nascut atat Maica Tereza, cat si eroul din secolul XV Skanderberg, astazi tara oferind turistilor, pe langa plaje si munti, viata vibranta a oraselor si o atmosfera de cafenea culturala.
Principalele atractii turistice

• Descoperiti exemple arhitecturale de la inceputul secolului XIX, precum moscheea Ethem-Bey si turnul cu ceas inalt de 35m din Tirana. Centrul orasului si cladirile guvernamentale dateaza din epoca italiana, creand impresia unui oras provincial italian.

• Cea mai buna priveliste a orasului Tirana o puteti avea din Cimitirul Martirilor, unde se afla si Monumentul Mama Albania.

• In Durres, al doilea oras ca marime din Albania, zidurile medievale duc de la turnul venetian pana la amfiteatrul din secolul doi IHr., care contine o cripta de la inceputul crestinismului, cu mozaicuri rare.

• In vremuri romane, Apollonia aflat la 12km de Fier, era un oras prosper, la gura raului Vjosa, unde inca mai sunt multe artefacte ce asteapta sa fie excavate. Amfiteatrul, o serie de magazine si alte cateva parti din orasul roman sunt deschise publicului. Aici puteti vedea monumentele lui Agonothetes si Odeon, casa de mozaic si fantana. Din pacate, o serie de sculpturi au fost mutate in alte tari, inainte de 1946. Artefactele ramase au fost puse in muzeul organizat pe locul unei manastiri din secolul XIII. In curtea manastirii se afla biserica bizantina Sf Maria, despre care se crede ca a fost construita in secolul XIV. Nu departe de Apollonia, pe drumul spre Durres, se afla manastirea Ardenica.

• Vlora nu este doar un mare port, ci are si o mare importanta istorica - aici s-a intrunit adunarea ce a proclamat independenta Albaniei si a intemeiat primul guvern national, condus de Ismail Quemali. Drept urmare, Vlora a fost numit "Oras - Erou". Moscheea Muradiye a fost creata de faimosul arhitect Mimar Sinan, a carui familie provine din Albania. Pe un deal deasupra orasului se afla centrul turistic Liria, care va ofera privelisti ale plajei si orasului.

• Vechiul oras Butrin a fost pe vremuri un centru important pentru triburile liriene. Asezarea de aici este recunoscuta inca din 1000 IHr si, de-a lungul istoriei, a apartinut atat grecilor cat si romanilor, care au lasat asezarii o mostenire bogata. Se pot vizita cateva situri datand din secolul I si IV, precum si Templul lui Aesculap, Nympheum, Poarta Leilor, Altarul lui Dionisus, casele si baile romane. Nu ratati nici Baptiserul cu mozaicuri colorate. In apropiere, Ksamil va ofera frumosul lac Butrint, insula si plantatii de maslini si citrice.

• La poalele muntelui Morava de langa granita cu Grecia, Korca este locul in care se afla moscheea Mirahor, datand din 1466.

• Kruja este un oras medieval atragator, vizibil de la cativa kilometri, cocotat pe o stanca la nord de Tirana. Aici a fost centrul albanian al turcilor otomani sub conducerea lui Skanderberg, eroul national. Strada ce duce pana la castel este construita in stilul bazarelor turcesti.

• Situat pe lacul Scutari, care desparte Albania de Muntenegru, Shkodra este dominat de ruinele fortaretei Rozafa, unul dintre vechile castele liriene, construit la inaltime, pe o stanca. Vizitati si podul Mesi, la 8km de Shkodra si Monumentul lui Gjergj Kastrioti Skanderbeg din Lezha.

• De vreme ce muntii si dealurile reprezinta doua treimi din teritoriul Albaniei, schiatul, catararile, drumetiile, ciclismul montan si explorarea pesterilor sunt sporturi populare, disponibile in Dajti, Llogaraja, Dardha, Bozdoveci, Voskopoja, Valbona si Thethi. Korka este popular in special pentru schi.

• Profitati de cei 450km de coasta si plaja ale Albaniei. Durres si Golem sunt cele mai mari plaje. sporturile nautice sunt populare in majoritatea locurilor de pe coasta.

• Pescuiti in lacul Ohrid, cel mai adanc lac din peninsula Balcanica, renumit pentru apele limpezi si pestele abundent.

• In Tirana se afla numeroase muzee, precum Muzeul Istoric National, Galeriile de Arta Nationale si Expozitia de Arta Folclorica. Piramida Tiranei, ce a fost construita ca muzeu pentru fostul lider comunist Enver Hoxha, a fost transformata in Centru Cultural international. In Tirana mai puteti vizita Palatul Culturii, care adaposteste opera, baletul si biblioteca nationala.

• In portul Durres se afla un muzeu de arheologie excelent, dar si statiunea de litoral Durres Plazh.

• Atat Berat, cunoscut si ca "orasul celor o mie de ferestre", cat si Gjirokastra, in sud, au fost declarate Orase Muzeu. Muzeul Onufri din Berat, dedicat pictorului din secolul XVI si contemporanilor sai, adaposteste icoane restaurate si o biserica ortodoxa. Gjirokastra este dominat de fortareata din secolul XII, care a fost extinsa de Ali Pasha in 1811. Acum contine Muzeul National al Armamentului. Colectiile muzeului variaza de la armuri medievale pana la avioane americane de recunoastere. Zona din imprejur este cunoscuta pentru multitudinea de izvoare minerale.

• In Korka vizitati Muzeulde Arta Medievala, Muzeul Educatiei si cartierul bazarului aflat in degradare.
Gastronomie

Mancarea este tipic balcanica, cu influente turcesti - byrek, kofte, shish kebab. Specialitatile nationale sunt fergese tirane, facut din carne, oua, ficat si rosii, si tave kosi sau tave elbasani, un fel din carne de berbec si iaurt. Deserturile includ oshaf, o budinca, prajituri cu miere si fructe confiate. Bauturile nationale sunt raki si cognacul albanian. Ceafeaua turceasca este de asemenea populara, insa multe baruri servesc espresso italian.

Istorie

Este discutabil daca albanienii sunt cel mai vechi popor din sud-estul Europei. Se crede ca sunt descendenti ai unor imigranti, inclusiv ilirieni, macedoneni si epiroti. Zona a fost condusa de romani din 229 IHr. Pana in primul secol, moment in care crestinismul castiga tot mai multi adepti in Iliria. Dupa impartirea imperiului roman, Albania a intrat in perioada bizantina, insa in secolul VII a fost invadata de sarbi. Pana in 1478 fortele turce dominasera tara. Sub conducerea turceasca, ce a durat patru secole, islamismul a devenit religia principala a regiunii Albaniei.

Tratatul de la San Stefano din secolul XIX a fortat Turcia sa cedeze mare parte din Albania natiunilor slave balcanice. Au urmat apoi razboaiele balcanice - primul in 1912, apoi in 1913, cand Albania a fost ocupata de sarbi. Dupa aceste razboaie, o intalnire a ambasadorilor marilor puteri a stabilit granitele Albaniei in 1913, cedand mult teren Muntenegrului, Serbiei si Greciei. La inceputul primului razboi mondial, Albania era un camp de lupta intre sarbi, muntenegreni, greci, italieni, bulgari si austrieci. In 1939 italienii au folosit Albania ca baza militara. Prin anii 1943-44, razboiul extern exacerbase tensiunile din interiorul tarii intre partizani si fortele non-comuniste. In 1944 fortele comuniste castigasera controlul asupra tarii. In anii 60 Albania era singurul aliat al Chinei in Europa de est cominista, alianta rezistand pana in 1977. In 1976 la conducere a fost votata republica populara socialista. In 1991 au avut loc demonstratii impotriva guvernului si a fost ales partidul muncii. Apoi, in 1992 si din nou in 1996, a castigat partidul democratic. Intre timp, in ultimii 20 de ani, tara s-a luptat cu saracia si economia stagnanta.

In 1977 parlamentul a declarat stare de urgenta, deoarece rebelii preluasera teritorii din sudul Albaniei si amenintau sa invadeze capitala. Mii de albanieni au fugit in Italia, iar in aprilie 1977 fortele internationale au intrat in tara pentru a restabili ordinea. Socialistii au castigat alegerile parlamentare din iulie, apoi, in 1998 si 1999, Albania a fost invadata de refugiati din Kosovo.

Pana in prezent, Albania pare sa-si revina incetul cu incetul din perioada de tranzitie. Economia incepe sa se dezvolte, infrastructura se modernizeaza, iar democratia se conformeaza normelor europene. Modernizarea se poate observa cel mai bine in Tirana, unde artistul civic Adi Rama a imbogatit cladirile vechi comuniste cu culori vii si tipare pline de imaginatie. De asemenea, Ram a restaurat parcurile, strazile si a incurajat viata de noapte.

Informatii utile

Aproape jumatate din populatie locuieste in centrele urbane, cealalta jumatate avand o viata linistita, rurala. Cateva dintre caracteristicile albanienilor se aseamana cu cele ale grecilor, in special in zonele rurale. De exemplu, miscarea capului de sus in jos inseamna "nu", iar miscarea capului de la stanga la dreapta inseamna "da". Forma de adresare este Zoti pentru domnul si Zonja pentur doamna, fostul Shoku (tovaras) disparand. Daca vi se ofera raki, cafea sau dulciuri, nu va sfiiti sa acceptati. Exista tendinta preturilor mai crescute pentru straini decat pentru localnici. Ndalohet Duhani sau Ndalohet pirja e duhanit inseamna "fumatul interzis".


Obiective turistice și atracții în Albania

Călătorești în Albania? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.