PROMOVEAZA-TE AICI:

Pentru operatorii de turism: Turistik te promoveaza targetat, doar pe destinatiile tale de interes, la costuri minime. Citeste aici.

Civilizatia maya

4 voturi
Tulum, Mexic
Autor: ERDEI_IRINA, 05 Aprilie 2017
Vizualizari: 538
Tulum Ruinele maiașe de la TULUM
Inainte de a vorbi despre Tulum, obiectivul turistic din această escală aș vrea să trec în revistă câteva date generale depre Peninsula Yucatan. Cele trei state ale peninsulei – Quintana Roo, Campeche și Yucatan – au zeci de situri arheologice ascunse în junglă. Peninsula este un ținut fără lacuri sau râuri, acoperit însă de păduri tropicale. Apa de ploaie se infiltrează prin stratul calcaros poros, creând în subteran un vast sistem hidrografic iar la suprafață prin prăbușirea straturilor subțiri de calcar sau format peste 2000 de lacuri adânci, cu ape limpezi de culoare verde – turcoaz, puncte de real interes pentru turiști.
Apa era sacră pentru străvechea civilizație Maya de aceea se pare că Chac zeul ploii si fulgerului era unul din cei mai importanți zei din mitologia mayașă.
Alți zei mai importanți din mitologia Maya aș enumera aici
- Kinich Ahau, zeul mayas al soarelui
- Kukulcan, marele sarpe (omologul lui Quetzalcoatl-”șarpele înaripat” din mitologia aztecă)
- Ix Chel – zeița mayașa a lunii, fertilității și morții

Curiozitați din civilizația mayașă
- Toţi copiii îşi primeau numele în funcţie de ziua în care s-au născut.
- Mayași atârnau deseori obiecte care se legănau în faţa ochilor copiilor, până când ochii lor Tulum nu se încrucişau, care constituia o trăsătură a nobililor.
- Mamele apăsau pe fruntea copiilor lor astfel încât aceasta să devină mai plată (se practica cel mai des la cei din clasa superioară).
- În afară de frunţi aplatizate şi ochi încrucişaţi, nobilii mayaşi cu ajutorul chitului ofereau nasurilor lor o formă de cioc. De asemenea, femeile nobile îşi şlefuiau dinţii la vârfuri pentru a le da o formă ascuţită. O altă practică era, găurirea dinţilor şi umplerea găurilor cu jad.
- Ei suturau rănile folosind părul uman, plombau dinţii cu pirită de fier şi chiar făceau proteze din jad şi turcoaz.
- Contrar informațiilor vehiculate, mayaşii au avut nu doar un calendar, și mai mult decât atât, nici unul din calendarele lor nu a prezis că lumea se va sfârşi în 2012. Ei aveau după părerea cercetătorilor două, trei sau chiar patru calendare cu care lucrau în cicluri. Unul dintre ele avea un ciclu de 365 de zile la fel ca şi calendarul gregorian modern. Ciclul Calendarului de Lungă Durată era de aproximativ 2 880 000 de zile şi era preconizat să fie resetat în 2012. Aceasta a şi dat naştere numeroaselor profeţii apocaliptice.
Sigur sunt multe lucruri importante, unele Tulum despre care n-am auzit niciodată, pe care le-am aflat cu ocazia excursiilor pe care le-am făcut la Tulum și Chacchoben. După ce m-am întors acasă am completat informațiile aflate la fața locului cu multitudinea de date și informații publicate pe diferite site-uri cum ar fi Historia.ro, Descoperă.ro, Arheologica.ro și multe altele. Abia acum a început să se recompună puzzle-ul, lucru care acum nu mă mai miră, pentru că așa e întotdeauna, documentarea de dinaintea plecării este ceva în abstract, abia după ce mă întorc din călătorie, lucrurile (informațiile) se așează și capătă contur si claritate.
Orașul-fort Tulum, este singurul oraș mayaș construit chiar pe malul Mării Caraibelor. După un scurt transfer cu bacul de la navă către Playa del Carmen, ne-am îmbarcat în autocarul care ne-a dus la Tulum, timp în care ghidul însoțitor mexican, ne-a oferit informații prețioase legate de istoria locului vizitat.
Civilizatia Maya a fost o civilizatie foarte avansata, mai ales in domeniul matematicii, astronomiei si arhitecturii. Alte aspecte interesante ale acestei civilizații
- prevedeau cu exactitate eclipsele și însemnau pe tabele deplasarile planetei Venus cu o precizie care ii stupefiază si azi pe oamenii de știința
- sistemul mayas de scriere se baza pe hieroglife.
-mayasii foloseau Tulum baza 20 ca baza de numeratie, si nu baza 10, pe care o folosim noi azi.
-mayasii au folosit cifra zero cu mult inaintea altor civilizatii.
Tulumul, un sit arheologic bine pus în valoare datorită restaurărilor atente de care a avut parte, este ticsit de turiști iar ghizii locali iși fac treaba cu prisosință. Am avut și noi parte de un asemenea ghid, care ne-a condus de la parcare spre situl aheologic pe drumul amenajat atât pentru pietoni cât și pentru deplasări cu vehicule speciale având de o parte și de alta jungla deasă despre care acesta ne spunea că este o adevărată „fabrică de țânțari” împânzită de tot felul de târâtoare și lighioane cu care nu prea ne-am dori să ne intersectăm. Odată ajunși la situl arheologic, facem o plimbare printre ruine în compania ghidului, oprindu-ne din când în când pentru vedea și admira uluitoarele temple restaurate și chiar urme ale scrierilor hieroglifice mayașe care se mai văd și astăzi. Cea mai importantă construcție a complexului este El Castillo, o piramidă impunătoare pe marginea unei stânci de calcar de 12 metri cu vedere la coasta Caraibelor și templul cu fresce – una dintre cele mai bine conservate clădiri. Cu sute de ani în urmă marinarii mayași se ghidau dupa luminile de la ferestrele castelului când naviga de-a lungul coastei printre recifurile înșelătoare.

poza Tulum, Mexic

poza Tulum, Mexic
Vizualizari: 54, Voturi: 0

poza Tulum, Mexic

poza Tulum, Mexic
Vizualizari: 54, Voturi: 0

poza Tulum, Mexic

poza Tulum, Mexic
Vizualizari: 44, Voturi: 0

poza Tulum, Mexic

poza Tulum, Mexic
Vizualizari: 48, Voturi: 0

Playa del Carmen

Playa del Carmen
Vizualizari: 57, Voturi: 0

Playa del Carmen

Playa del Carmen
Vizualizari: 43, Voturi: 0

poza Tulum, Mexic

poza Tulum, Mexic
Vizualizari: 45, Voturi: 0

Playa del Carmen

Playa del Carmen
Vizualizari: 57, Voturi: 0

117 imagini in total la aceasta impresie

Comenteaza:

  
0 comentarii

Adauga un comentariu:


Nume:(*) Email:(*)
Vezi impresii turistice din:
Adauga impresii din vacanta

Povestiri si poze recente:

Adauga oferte turistice

  • Agentii de turism
  • Hoteluri, Pensiuni
  • Particulari
Creaza cont

Povesteste-ne despre vacanta ta

  • Adauga poze si impresii de calatorie.
  • Citeste despre...
Creaza cont

Aboneaza-te la newsletter

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK