Destinatii litoral 2011 - topuri si recomandari

Insula Mnemba, Tanzania

Insula Mnemba, Tanzania

Plajele cu nisip fin si apa marii atrag in fiecare an majoritatea turistilor. Chiar daca planificam vacanta intr-o destinatie de munte sau istorica, cei mai multi dintre noi vor pastra si cateva zile pentru litoral. Astfel, un top al destinatiilor de litoral pentru 2011 este binevenit.

Va prezentam o selectie de topuri si recomandari pentru 2011, in ceea ce priveste cele mai frumoase plaje si statiuni, cele mai luxoase si glamuroase destinatii de litoral, dar si o selectie de destinatii accesibile. Totodata, veti afla unde prefera romanii sa-si petreaca vacanta de vara.

Top plaje frumoase


Exista o multime de plaje superbe raspandite pe intreg globul, insa ne-am limitat la doar douazeci de destinatii. Primul top include cele mai frumoase plaje din lume, iar cel de-al doilea reprezinta topul celor mai frumoase plaje din Europa.

1. Fernando De Noronha, Brazilia
Fernando De Noronha este un arhipelag de 21 de insule superbe, situate in Oceanul Atlantic, la 354 km in larg de coasta Braziliei. Arhipelagul este rezervatie marina protejata de UNESCO. Viata marina a insulelor este unica, fiind una dintre principalele atractii - testoase marine, delfini, albatrosi si multe alte specii pot fi admirate aici. De asemenea, puteti face scufundari pana la 30 - 40 de metri fara costum special. In plus, exista locuri pentru "free diving".
aflati aici mai multe despre Fernando De Noronha

2. Maldive
In cea mai exotica destinatie - insulele Maldive din Oceanul Indian - veti gasi printre cele mai linistite si izolate plaje din lume, departe de agitatia civilizatiei. Arhipelagul superb este faimos pentru frumusetea naturii, temperaturile placute si sporturile de apa - inot, pescuit, scufundari de adancime si de suprafata, schi nautic, windusurfing. Datorita apelor curate si peisajului marin deosebit, insulele Maldive se afla printre cele mai bune locuri de scufundari din lume.
aflati aici mai multe despre Maldive

3. Anguilla
Aceasta insula caraibeana va ofera plajele perfecte - curate, moderne si completate cu facilitati, pe care sa va relaxati impreuna cu familia si prietenii. In Anguilla temperatura medie este de 27 °C, motiv pentru care este foarte cautata de catre turisti. Majoritatea populatiei este formata din negri africani, adusi aici ca sclavi in perioada coloniala. Fiecare dintre cele 33 de plaje ale insulei este unica si incantatoare.
aflati aici mai multe despre Anguilla

4. Boracay, Filipine
Insula Boracay se afla la aproximativ 320 km de Manila, in regiunea filipineza Visayas si va ofera 350 de statiuni de litoral. In anii 1990 si 1996, Boracay a fost desemnata una dintre cele mai bune statiuni de litoral din lume, respectiv cea mai frumoasa plaja tropicala din lume. Destinatia este faimoasa pentru vanturile bune pentru windsurfing si kiteboarding sau kitesurfing.
aflati aici mai multe despre Boracay

5. Horseshoe Bay, Bermuda
Cu toate ca este una dintre cele mai scumpe destinatii de vacanta, insula Bermuda este vizitata de mii de turisti in fiecare an. Horseshoe Bay - sau golful Potcoava - se remarca prin apele cristaline si calme, nisipul roz si facilitatile de calitate, fiind una dintre cele mai populare plaje din insulele Bermude. Barurile de pe plaja va ofera bauturi racoritoare, hamburgers, hotdogs, inghetata si alte gustari racoritoare.
aflati aici mai multe despre Horseshoe Bay

6. Negril, Jamaica
Cu lungimea de 11 km, palmieri umbrosi, nisip alb, recifuri si grote perfecte pentru scufundari, plaja Negril este o destinatie de vara superba, o imagine perfecta a paradisului jamaican. Timp de ani de zile, plajele din Negril sunt clasate printre 10 cele mai frumoase plaje din lume. In capatul de nord al litoralului veti gasi statiuni all-inclusive, iar in sud veti gasi hoteluri mai mici. Tot in sud sunt stanci de pe care sa sariti in mare si locuri ideale pentru scufundari.
aflati aici mai multe despre Negril

7. Plaja Lanikai, Oahu, Hawaii
Desi nu are o lungime considerabila, plaja Lanikai se poate lauda cu cele mai limpezi si mai curate ape hawaiene. De pe plaja puteti admira doua insulite in departare, numite Mokuluas si care sunt un sanctuariu pentru pasari. Aici nu veti gasi facilitati publice precum toaleta, dusuri sau rampi pentru persoane cu handicap. Apa este excelenta pentru scufundari, insa aveti grija la meduzele si algele de mare otravitoare.
aflati aici mai multe despre Plaja Lanikai

8. Mnemba Lodge, Tanzania
Aici puteti gasi cele mai frumoase plaje africane, pe atolul Mnemba. Mnemba Island Lodge este o insula si statiune de litoral privata, la 4,5 km de Zanzibar. Atmosfera pe plaja este caracterizata de relaxare totala, privelistea naturii si baruri pe plaja bine aprovizionate. Va puteti delecta cu scufundari de adancime si de suprafata, inot, windsurfing, pescuit si kaiak. Mai puteti admira testoase uriase, crabi fantoma si numerosi pesti tropicali.
aflati aici mai multe despre Mnemba Lodge

9. Plaja Tulum, Mexic
Aceasta plaja este situata in locuri antice si, cine stie, poate chiar si maiasii s-au bucurat de nisipul alb si apa calma a litoralului orasului Tulum. Bucurati-va de apele caraibiene primitoare, cu piramidele maiase pe fundal. Pentru relaxare si rasfat maxim, va asteapta statiunea Villa La Estancia Puerto Vallarta.
aflati aici mai multe despre Plaja Tulum

10. Whitehaven, Australia
Whitehaven face parte din insula Whitsunday, in mijlocul Marei Bariere de Corali si este cea mai fotografiata plaja din Australia. Pe o lungime de 7 km, puteti admira nisipul alb de pe una dintre cele mai izolate coaste din lume. Nisipul de aici are in compozitie 98% silice, astfel incat scartaie atunci cand pasiti si straluceste atat de tare ca ochelarii de soare sunt obligatorii. Puteti admira frumusetea plajei din elicopter, iaht, kaiak sau ski jet.
aflati aici mai multe despre Whitehaven

Top plaje frumoase in Europa


1. Plaja Navagio, insula Zakynthos, Grecia
Aceasta este una dintre cele mai faimoase plaje ale Greciei, atat datorita locului superb in care este situata, cat si epavei care se odihneste pe plaja. Situata in partea de nord-est a insulei ionice Zakynthos, langa satul Anafotiria, plaja a fost numita initial Agios Georgios, insa a imprumutat apoi denumirea corabiei care a naufragiat in 1983, in timp ce facea contrabanda cu tigarete. Plaja este inconjurata de pereti stancosi uriasi, ce o izoleaza de restul tarmului. Puteti ajunge aici doar cu barca, din porturile Porto Vromi si Zakynthos. aflati aici mai multe

2. Plaja Papagayo, insula Lanzarote, Spania
Playa Papagayo se afla in parcul natural Monumento Natural de Los Ajaches, in punctul cel mai nordic al insulei si este cunoscuta drept cea mai frumoasa plaja de pe Lanzarote. Golful cu nisip fin si alb este protejat impotriva vantului de un deal inalt. Intreaga zona este apreciata pentru frumusete si va ofera cinci plaje cu nisip fin. aflati aici mai multe

3. Zlatni Rat, insula Brac, Croatia
Cunoscuta ca plaja Cornul de Aur, Zlatni Rat este una dintre cele mai faimoase plaje din Europa, usor de recunoscut dupa forma triunghiulara neobisnuita. Popularitatea i se datoreaza atat frumusetii, cat si numeroaselor sporturi de apa si facilitatilor oferite de aceasta zona turistica. Este locul ideal pentru inot si scufundari printre epave, recifie si grote. aflati aici mai multe

4. Cala Tarida, Ibiza, Spania
Statiunea Cala Tarida are cea mai lunga si mai frumoasa plaja de pe aceasta parte a insulei Ibiza. Apa straluceste in culori de albastru, verzui si turcoaz, iar fundul apei este nisipos, mai adanc spre stanga. Daca doriti putina singuratate puteti inota printre stanci, insa nu veti gasi umbra pentru a va proteja de soare. Facilitatile includ restaurante si baruri de plaja excelente, sezlonguri, umbrele si salvamari, scoala de scufundari, volei pe plaja, hidrobiciclete. Fiind orientata spre sud, plaja beneficiaza de soare intreaga zi. aflati aici mai multe

5. Oludeniz, Turcia
Statiunea Oludeniz se afla pe coasta de sud-vest a Turciei, la Marea Egee, langa muntele Babadag si este una dintre cele mai fotografiate plaje mediteraneene. Plaja este formata dintr-un banc de nisip ce protejeaza o laguna albastra - rezervatie naturala. O activitate obisnuita aici este planorismul. Sporturile de apa sunt permise pe plaja si in largul marii, dar nu in interiorul lagunei. Statiunea este excelenta pentru familii, cupluri si iubitorii aventurii de toate varstele. aflati aici mai multe

6. St Ives, Anglia
St Ives este un oras in comitatul Cornwall, situat pe malul Marii Celtice. Aceasta statiune va ofera doua oportunitati mai putin intalnite impreuna: momente de relaxare pe plajele cu nisip fin de culoare alba si totodata posibilitatea de a admira un orasel tipic englezesc. Litoralul St Ives este format din plajele Porthmeor - vant prielnic pentru surfing, Harbour Beach, Porthminster, Porthgwidden Beach si Carbis Bay Beach - premiata Blue Flag in 2010. Plajele din St Ives va ofera facilitati pentru sporturile nautice, baruri pe plaja, restaurante, magazine in apropiere, post de salvamar in timpul sezonului. aflati aici mai multe

7. Sagres, Algarve, Portugalia
Sagres este cea mai sud-vestica statiune din Algavre, iar in vremuri romane se credea ca este cel mai vestic taram de pe lume - se numea Promontorium Sacrum. Sagres ofera vizitatorilor locuri linistite, ferite de aglomeratie, plaje frumoase, portul pitoresc Baleeira, o piateta frumoasa, restaurante faimoase pentru bucatele din peste si privelisti neasemuite. Vanturile vestice atrag pescarii si amatorii de surfing. aflati aici mai multe

8. Insulele Cies, Galicia, Spania
In Oceanul Atlantic, in largul coastei Galiciei si in nordul Portugaliei, Insulele Cies fac parte din Parcul National Galician Insulele Atlanticului, deschis publicului doar in lunile de vara. Pe langa natura salbatica, insulele sunt renumite pentru plajele pe care localnicii le numesc plaje caraibiene, datorita apelor turcoaz si nisipului alb si fin. Aveti la dispozitie chiar si un restaurant ce serveste fructe de mare. Plaja Rodas de pe insula Monteagudo a fost aleasa de catre ziarul britanic "The Guardian" drept "cea mai frumoasa plaja din lume". aflati aici mai multe

9. Plaja Patara, Coasta de azur, Turcia
O fasie de 12 km de nisip fin si alb, apa de culoare turcoaz si briza racoritoare a marii. La plaja Patara veti ajunge dupa ce treceti de ruinele antice ale vechiului port lician. Se pare ca aici s-a nascut zeul Apollo si Sfantul Nicolae. Plaja este protejata datorita testoaselor caretta caretta aflate pe cale de disparitie si care depun oua aici. Din acelasi motiv, plaja este inchisa dupa apusul soarelui, intre lunile mai si octombrie. Cunoscuta drept cea mai lunga plaja mediteraneana, Patara va ofera un peisaj nealterat de civilizatie. aflati aici mai multe

10. Spiaggia Sabbie Nere, Sicilia, Italia
Aceasta este o plaja mai speciala, avand nisipul negru, de origine vulcanica. Spiaggia Sabbie Nere este situata pe insula Vulcan, una dintre insulele Eoliene localizate in nordul Siciliei. In afara de relaxare pe plaja puteti face o excursie pana pe craterul vulcanic Gran Cratere, care a erupt ultima data in anul 1890. Privelistile de sus sunt superbe. aflati aici mai multe

Top destinatii de litoral accesibile


Potrivit Clubului Auto German ADAC, cea mai ieftina destinatie de vara este Bulgaria. Statiunile bulgaresti se afla pe primul loc intr-un top ce include 50 de destinatii din Europa. Studiul s-a bazat pe o comparatie intre 34 de produse ce se pot regasi pe lista de cheltuieli de vacanta a unei familii cu patru membri - de ex. inghetata, o portie de spagheti, crema cu factor de protectie solara, slapi de plaja noi, umbrelute de soare, sezlonguri, etc. Iata topul ADAC al celor mai ieftine tari europene:

1. Bulgaria
2. Turcia
3. Spania
4. Grecia
5. Croatia
6. Germania
7. Danemarca
8. Olanda
9. Franta
10. Italia

In ceea ce priveste statiunile de pe litoralul romanesc, un top al destinatiilor accesibile include pe primele trei locuri Eforie Sud, Eforie Nord si Costinesti, urmate de Mangalia, iar pe ultimele trei locuri se afla Constanta, Neptun si Mamaia.

Top statiuni de litoral de lux


1. Hayman, Marea Bariera de Recif, Australia www.hayman.com.au

Hayman este o statiune exclusivista de cinci stele, situata pe o insula privata, intr-o zona australiana ce beneficiaza de plaje si clima perfecte. Insula are suprafata de 4 km patrati si dealuri inverzite ce se inalta pana la 250 m. Statiunea intampina turistii cu un complex hexagonal de piscine langa malul marii, intr-o atmosfera exotica si relaxata.
Hotelul a fost construit in anii 1950 si recent a trecut prin renovari si modernizari in valoare de 15 milioane dolari. Fiecare camera, apartament sau vila pentru turisti are propriul balcon, halate de baie si valet la dispozitie. Facilitatile statiunii de lux Hayman mai includ 4 restaurante, 2 baruri, 3 piscine (una cu apa sarata si doua cu apa dulce incalzita), teren de golf cu 9 gauri, 5 terenuri de tenis, club sportiv, spa, jacuzzi in aer liber, sporturi nautice, centru business, magazine, salon de infrumusetare, room service 24 de ore, babysitting, servicii de spalatorie, curatatorie chimica. Spa Chakra Hayman include 13 camere de relaxare si meditatie, o zona de hidroterapie, saune si camere cu aburi.
aflati aici mai multe despre Hayman

2. Ocean Club, Paradise Island, Bahamas http://oceanclub.oneandonlyresorts.com
Ocean Club Bahamas este un complex construit in stilul elegant augustian din secolul XII, situat intr-o zona izolata de celelalte statiuni de pe insula. Gradinile ce inconjoara complexul sunt amenajate in stilul francez medieval, sofisticat si elegant. Ocean Club gazduieste turistii in 105 camere, apartamente si vile, intr-un ambient primitor si rafinat, insotit de serviciile unui valet personal, 24 de ore. Fiecare apartament si camera are balcon si priveliste spre gardina sau mare. Vilele piscine si gradina private. De la plajele cu nisip alb, la piscinele relaxante, terenul de golf, centrul spa si cazinoul Atlantis, Ocean Club Bahamas ofera turistilor activitati variate si interesante.
aflati aici mai multe despre Paradise Island

3. Copacabana Palace, Rio de Janeiro, Brazilia www.copacabanapalace.com
Copacabana Palace este unul dintre cele mai faimoase hoteluri din Rio de Janeiro si intampina turistii inca din 1923, intr-un ambient Art Deco. Situat pe malul marii, Copacabana Palace are o atmosfera sofisticata si festiva. Turistii sunt gazduiti in 245 camere si apartamente, plus 58 de apartamente si 40 de camere in cladirea Tower Wing Building, fiecare dintre acestea avand mobilier de epoca si opere de arta ce inspira eleganta, dar si relaxare. Restaurantele Hotel Cipriani si Pergula sunt printre cele mai selecte din Rio de Janeiro. Facilitatile statiunii mai includ terasa cu piscina, room service 24 ore, Copacabana Palace Spa.
aflati aici mai multe despre Copacabana

4. Hotel du Cap - Eden Roc, Antibes, Franta www.hotel-du-cap-eden-roc.com
Inca din 1870, Hotel du Cap - Eden Roc situat pe Riviera franceza este una dintre cele mai faimoase si mai luxoase statiuni din lume. Poate nu veti gasi aici frumusete aplajelor caraibiene, insa va asteapta o atmosfera eleganta, aproape opulenta. Situat pe o peninsula stancoasa privata in Marea Mediterana, complexul hotelier este faimos datorita celebritatilor, VIP-urilor si figurilor regale pe care le-a gazduit de-a lungul anilor. Hotel du Cap - Eden Roc face pare din Oetker Collection, o colectie de hoteluri de lux situate in locuri superbe din Europa: Hotel Le Bristol in Paris, Chateau Saint-Martin & Spa in Venetia, sau Brenners Park in Baden-Baden, Germania.
aflati aici mai multe despre Antibes

5. Marbella Club Hotel, Marbella, Spania www.marbellaclub.com
Statiunea Marbella Club Hotel • Golf Resort & Spa atrage de decenii intregi europenii cu dare de mana, fapt ce se remarca in caitatea serviciilor si confortul oferit. Gradinile tropicale luxuriante feresc statiunea de privirile lumii exterioare si ii confera totodata un aer exclusivist. Turistii care se cazeaza aici sunt invitati sa se bucure de deliciile culinare oferite de restaurantele hotelului, sa se delecteze cu o partida de golf, sa se relaxeze pe plaja sau in clubul spa. Oaspetii sunt gazduiti in 84 camere si 37 apartamente elegante, plus 14 vile in stil andaluzian, cu gradina si piscina privata.
aflati aici mai multe despre Marbella

In plus, va mai oferim un top al celor mai extravagante plaje din Europa, unde aveti la dispozitie toate facilitatile pentru a va rasfata in lux si opulenta.

1. Plage de Tahiti, Saint Tropez, Franta
Una dintre cele mai faimoase plaje pentru nudisti si nu numai, totodata una dintre cele mai glamuroase plaje din Saint Tropez. Barurile, cafenelele si restaurantele din aceasta parte a rivierei franceze ii atrag pe cei bogati si faimosi in fiecare an. aflati mai multe aici

2. Plaja Astir, Vouliagmeni, Atena, Grecia
Situata pe una dintre cele mai exclusiviste zone ale rivierei ateniene, aceasta plaja este parte a complexului de cinci stele Astir Palace Hotel. Plaja privata este situata intre palmieri si ofera facilitati pentru sporturile de apa. aflati mai multe aici

3. Plaja Es Trenc, Ses Salines, Mallorca, Spania
Plaja publica Es Trenc are cativa kilometri de nisip alb si moale, pe care se relaxeaza ocazional si celebritatile. Aceasta regiune a insulei este renumita pentru frumusetea peisajelor si a plajelor. Puteti inchiria o vila pe plaja, pentru a va bucura de piscina incalzita, jacuzzi si bucatar personal. aflati mai multe aici

4. Plaja Maiori, Maiori, Campania, Italia
In Maiori veti gasi cea mai lunga fasie neintrerupta de nisip de pe coasta Amalfi, un loc preferat si de celebritatile de la Hollywood. Vilele de lux Dolce Vita Villas va ofera piscina, sauna, acces privat la plaja si propriul personal de serviciu. aflati mai multe aici

5. Plaja Patara, Patara, Turcia
"La crème la crème" a plajelor turcesti, Patara va pune la dispozitie dune de nisip moale, locuri linistite ferite de ochii lumii si cazare de lux. Datorita legilor de conservare a naturii, plaja a ramas neatinsa de civilizatie, ceea ce-i sporeste farmecul. aflati mai multe aici

Statiuni de litoral preferate de romani


La fel ca in ultimii ani, pe primele trei locuri printre destinatiile de litoral preferate de romani in 2011 se situeaza Grecia, Turcia si Bulgaria, iar in acest an mai sunt cautate Spania, Italia si Franta.

1. Grecia atrage turistii prin servicii de calitate si peisaje superbe, in pofida tulburarilor sociale. Pentru anul 2011, sunt propuse turistilor romani statiunile insula Kos, Lefkada si Insulele Sporade.

2. Turcia este faimoasa pentru hotelurile all inclusive, iar majoritatea romanilor au optat anul trecut pentru statiunea Antalya.

3. Bulgaria este o destinatie ieftina si aproape de Romania - multi turisti se pot deplasa cu masina personala. Bulgaria se afla in 2011 si in topul celor mai bune destinatii de vacanta din Europa. Statiunile cele mai cautate sunt Albena, Sunny Beach si Nessebar.

Daca ne referim la litoralul romanesc, desi este cea mai scumpa destinatie de pe malul marii, Mamaia este in continuare statiune apreferata de turistii romani. Mamaia este urmata de statiunile Eforie Nord, Costinesti, Neptun.


Album foto

Plaja Papagayo, insula Lanzarote, Spania Plaja Patara, Coasta de azur, Turcia Plaja Tulum, Mexic Sagres, Algarve, Portugalia Spiaggia Sabbie Nere, Sicilia, Italia St. Ives, Anglia Whitehaven, Australia Zlatni Rat, insula Brac, Croatia Oludeniz, Turcia Negril, Jamaica Anguilla Insula Boracay, Filipine Cala Tarida, Ibiza, Spania Fernando De Noronha, Brazilia Horseshoe Bay, Bermuda Insulele Cies, Galicia, Spania Insulele Maldive Lanikai, Hawaii Plaja Navagio, insula Zakynthos, Grecia
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.