Locatiile de scufundari din zona Sharm el Sheikh

Ras Ghamila
Pozitionare GPS: 27°58.800´N 34°26.200´E


Ras Ghamila este un platou lung, acoperit cu corali avand forma plata (Acropora cytherea) si corali moi. Reciful de la Ras Ghamila separa o laguna vasta, dar putin adanca, de mare si este traversata de un mic canal natural. Scufundarea propriu-zisa incepe dupa zona statiunii Conrad International, pe platoul de nisip inclinat. Reciful se adanceste treptat, pana la 10 – 15 m si cu un maxim de 30 – 40 m.

Platoul este populat cu corali de dimensiuni mari si bancuri de pesti cu capul turtit din familia Platycephalidae, calcani si pesti din familia Epinephelinae. Pestii-flaut din famila Fistulariida sunt foarte obisnuiti, ascunzandu-se in spatele pestilor mai mari, pentru a-si vana prada. La fiecare scufundare puteti observa pesti cu aripioara galbena (Mulloidichthys vanicolensis), baracude, pisici de mare veninoase si testoase.


Ras Nasrani

Pozitionare GPS: 27°57.787´N 34°24.928´E


Ras Nasrani se afla la aproximativ 12 km nord de Sharm el Sheikh si este un loc ideal pentru scufundari de adancime si de suprafata, pentru toate abilitatile. Locul de scufundari este compus dintr-un platou de nisip si un zid ce coboara pana la 50 m adancime. Zidul are mici crevase si turnulete, unde puteti urmari tipari uriasi (Gymnothorax javanicus) fiorosi si pesti balon veninosi din familia Tetraodontidae.

In Gradina de Coral puteti vedea o anemona rosie (Urticina felina), la adancimea de 18 m. Cele mai interesante zone se afla la adancime mica, printre corali si in micile grote. Aceasta zona este locuita de pisici de mare uriase, iar in timpul nopti ies la iveala crabi si calmari. Curenti pot aduce la Ras Nasrani pesti marini, precum macrou si ton sau, mai rar, rechini balena.


Ras Bob

Pozitionare GPS: 27°57.800´N 34°24.800´E


Acest loc a fost numit dupa un cameraman subacvatic – Bob Johnson, care a lucrat multi ani in Sharm el Sheikh, ca instructor de scufundari. Partea mai interesanta a acestui loc se afla intre 5 si 15 m adancime, unde peisajul este dominat de multe golfulete mici si grote. In recif, printre coralii moi si duri, misuna o multime de pesti de recif, de toate culorile.


White Knights

Pozitionare GPS: 27°57.400´N 34°24.000´E


White Knights se afla intr-un golf larg, la aproximativ 1 km nord de Shark Bay. Dupa un platou cu adancime mica urmeaza un zid, apoi un canion cu adancimi de 10 – 35 m, iar 100 m mai la nord, la altitudinea de 8 – 15 m, se afla o gradina de tipari. Pantele nisipoase sunt teritoriul pestilor balist din familia Balistidae, iar canioanele adapostesc pesti mari din familia Epinephelinae. Golful rotund reprezinta o capcana pentru plancton, ceea ce atrage multe pisici de mare. Golful adapostit de curenti este ideal pentru scufundari de suprafata (snorkelling).


Shark Bay

Pozitionare GPS: 27°57.070´N 37°23.095´E


Pantele golfului se adancesc intr-o serie de contraforturi si margini de nisip, fiind un loc ideal pentru scufundatorii incepatori. Din acest motiv, Shark Bay este un loc popular printre scolile de scufundari. In pofida numelui (shark = rechin) in acest golf nu veti intalni rechini. Aici obisnuiau sa acosteze barcile de pescari, care aduceau rechinii prinsi in larg, la uscat.

Animalele pe care le puteti urmari in Shark Bay includ calcani electrici, pesti-piatra veninosi, pesti balist din familia Balistidae, bancuri de baracude, calmari si caracatite. Mai in parg misuna homari, tipari patati (Echidna nebulosa), tipari Siderea grisea si porci de mare spinosi (Pterois radiata, Pterois russelli).


Far Garden

Pozitionare GPS: 27°55.000´N 34°21.500´E


Far Garden se afla in punctul cel mai nordic al unui golf situat la aproximativ 1 km nord de golful Na`ama Bay. Dintre cele trei “gradini” aceasta are cea mai mare deschidere la mare, fiind si cea mai vizitata de pestii marini. Reciful este o panta de nisip presarata cu corali, pana la adancimea de 25 m. Forma recifului este data de curentii spre nord, astfel incat trebuie sa aveti grija sa nu fiti “luati de val” la propriu.

Intre marginea recifului si caderea in gol se afla o multime de turnulete, multe dintre ele ajungand la suprafata. Turnuletele din coral Madrepora sunt populate de o multime de pesti de recif – Anthias, porci de mare spinosi (Pteoris volitans), Caesio suevicus si pesti sergen-major (Abudefduf saxatilis).

Mergand spre est ajungeti la o grota cu corali Porites lutea la intrare si adancimea de 5 m, care adaposteste un banc mare de pesti Parapriacanthus guentheri. De la aceasta grota puteti cobora in diagonala 30 m si veti vedea o formatiune numita Catedrala, ce are o adancime de 45 m si penetreaza reciful.


Middle Garden

Pozitionare GPS: 27°54.750´N 34°21.140´E


Middle Garden este adapostit in intregime impotriva curentilor, fiind un loc potrivit pentru incepatori, situat pe partea opusa statiunii Hyatt Regency. Se coboara 6 – 10 m pana la un platou vast, apoi se poate merge spre sud-vest, spre Near Garden, sau spre stanga pana la adancimea de 14 m, de unde se vede marele hau. Scufundatorii experimentati si care au o rezerva buna de aer, pot merge pana la un grup de trei turnuri din coral Madrepora, situate exact la jumatatea distantei dintre Middle Garden si Far Garden.


Near Garden

Pozitionare GPS: 27°54.600´N 34°20.800´E


Near Garden se afla la cinci minute in afara golfului Na`ama Bay, fiind locul barcilor cu fundul de sticla si a scufundarilor de suprafata. La adancimea de 15 m, urmeaza un zid abrupt si o cadere in gol de 25 m. Puteti vedea calcani cu pete albastre, testoase, pesti napoleon si pesti din familia Balistidae. Dincolo de marginea platoului puteti merge spre nord-est pentru a explora prapastiile si pasajele din reciful de coral Madrepora.


Na`ama Bay

Pozitionare GPS: 27°54.696´N 34°19.755´E


Este cel mai apropiat loc de scufundari, unde puteti vedea o multitudine de vietuitoare – baracude, melci, pisici de mare si multe altele. Zonele de iarba si nisip adapostesc vietati specifice, pe care nu le puteti vedea in haurile mari – tot felul de melci de mare colorati, creveti, caluti de mare, pesti-flaut, crocodili si pesti-piatra. Aceste vietati se observa cel mai bine in timpul noptii.


Sodfa

Pozitionare GPS: 27°54.000´N 34°19.500´E


Aflat la 10 minute sud de debarcaderul Na`ama Bay, Sodfa este un loc minunat de scufundari dupa-amiaza. Sub apa se afla o panta lina de 15 m, pana la caderea in gol de la 25 m adancime. Nisipul este partial acoperit cu colonii de coral diverse, care adapostesc pesti matuatori aurii (Parapriacanthus ransonneti). Aici puteti observa aproape tot ca va poate oferi Marea Rosie – corali in culori fantastice, nenumarate specii de pesti de recif si o multitudine de locuitori marini de dimensiuni mici.


Tower

Pozitionare GPS: 27°52.945´N 34°19.540´E

Tower este situat la 15 minute sud de Na`ama Bay si este un zid excelent pentru scufundatorii de suprafata si de adancime, precum si pentru scufundarile tehnice. Locul este numit (tower = turn) dupa fosilele de coral ce formeaza un turn in partea de sud a golfului. Exista si un canion central, cu pante abrupte pa margini. La capatul de nord al golfului exista o panta de nisip si o cadere libera pana la 25 m adancime. Aici incepe si zona cea mai interesanta. Puteti merge spre nord aproximativ 30 m, pentru a va intoarce prin recifurile de joasa adancime.

Tower este un loc excelent pentru scufundari nocturne. Pe pantele de nisip puteti vedea pesti chirurg, pesti papagal, pesti-balon otravitori si pesti-fluture. In grote si crevasele zidului veti intalni pesti porc spinos de mare, matuatori aurii (Parapriacanthus ransonneti), pesti lanterna si diferite crustacee, iar in larg sunt de obicei bancuri mari de pesti fusiformi (specia Caesionidae) si pradatorii acestora – pesti lutjanus, macrou, baracude, etc.


Pinky Wall

Pozitionare GPS: 27°52.250´N 34°19.400´E


Pinky Wall este un zid pentru scufundari, ce pare ca nu are fund, denumit dupa coralul Alcyonarian de culoare roz (pink = roz). Aici se ajunge prin plutire, cel mai bine de la Amphora, neexistand un loc de andocare. La Pinky Wall se poate ajunge si de pe plaja artificiala din satul turistic Reef Two, aflat la aproximativ 2 km sud de Tower.

Configuratia recifului este diferita, deoarece platforma de coralcare urmeaza linia tarmului este foarte ingusta si imediat urmeaza zidul adanc, impanzit cu corali moi Dendronephthya si Alcyonarians, coboara pana la 180 m adancime. Cea mai mare concentratie de corali moi Alcyonarian se afla la adancimea de 15 m.


Amphoras

Pozitionare GPS: 27°52.000´N 34°19.430´E


Numele acestui loc vine de la vasul turc naufragiat in secolul XV, avand la bord amfore cu mercur. Amphoras se afla al 3 km sud-vest de Tower, pe aceeasi linie cu hotelul Ritz Carlton. Se poate ajunge aici si de pe uscat.

Panta de nisip incepe de la adancimea de 12 m si are turnuri de coral acoperite cu diverse specii de corali si bancuri de pesti transparenti matuatori aurii (Parapriacanthus ransonneti). La adancimea de 25 m veti intalni, adanc infipta in recif, ancora originala a epavei si bucati din amfore. La cativa metri mai la sud se afla o alta ancora, mai noua, cu un lant lung. Mai spre adancuri se afla o multime de corali – evantai moi (Gorgonacea).


Turtle Bay

Pozitionare GPS: 27°51.800´N 34°19.200´E


Conformatia acestui loc are forma unei pante ce coboara pana la 25 m adancime, acoperita cu turnuri de coral. Scafandrii plutesc spre nord si sud, in functie de directia curentului. De la marginea pantei urmeaza o cadere libera lana la 50 m. In parte ade nord se afla o colonie mare de corali Madrepora si Alcyonarians, ce formeaza o gradina de corali, la marginea careia se afla corali Turbinaria mesenterina si din speciile Porites.


Paradise

Pozitionare GPS: 27°51.000´N 34°19.100´E


Paradise este unul dintre cele mai impresionante locuri de scufundari de-a lungul coastei, fiind situat in fata hotelului Royal Pradise. Aici aveti ocazia sa plutiti printre blocuri si turnuri de coral ce se ridica pe pantele dintre margini si caderile libere. Aceste sculpturi de corali duri au excrescente de corali moi in diverseculori, locuiti de pesti ca cei napoleon, papagal si fluture. In spatiile mari de apaalbastra puteti vedea plutind pesti mari ca tonul si codul, testoase si pisici de mare.


Fiasco

Pozitionare GPS: 27°51.19493´N 34°19.05075´E


Locul de scufundari numit Fiasco se afla la nord de Ras Umm Sid, avand in prelungire locul numit Paradis. Adancimea variaza intre 15 si 30 m, iar vizibilitatea este de 10 – 60 m.


Ras Umm Sid

Pozitionare GPS: 27°50.772´N 34°19.090´E


Ras Umm Sid se afla la nord de Sharm el Maya si este o locatie clasica de scufundari, renumita pentru “padurea” de corali Gorgonacea. Caracteristica Ras Umm Sid este abundenta vietii marine – pe platou sunt pesti scorpion camuflati in coral si pesti-liliac, iar calcanii cu pete albastre se odihnesc pe nisip. Coloanele de evantaiele ale coralilor Gorgonacea au intre 14 si 28 m lungime, iar la marginea platoului misuna pesti lutjanus, baracude si pesti napoleon de dimensiuni mari. Printre coralii moi misuna melci de mare in culori vii. Ras Umm Sid este ideal pentru snorkeling si scufundatorii experimentati.


Temple

Pozitionare GPS: 27°51.000´N 34°18.601´E


Acest loc este denumit dupa coloanele maiestuoase de coral, departe de recif si care ating suprafata apei. Exista mai multe locuri de andocare si sub apa cel mai bine este sa aveti o busola, pentru a nu va rataci. Reciful in sine se afla la aproximativ 5 – 6 m si este populat de calcani cu pete albastre, porci de mare spinosi, pesti scorpioni si tipari uriasi (Gymnothorax javanicus).


Ras Kathy

Pozitionare GPS: 27°50.830´N 34°18.108´E


Ras Kathy este un locidela pentru a invata sa va scufundati. De pe platoul nisipos se ridica turnuri de corali, inalte de 5 – 18 m, dupa care urmeaza o cadere libera. Printre corali puteti vedea pulti pesti-fluture, porci de mare spinosi, pesti clovn si pesti napoleon de dimensiuni mari. Daca priviti atent la nisip veti descoperi calcani cu pete albastre, pesti-crocodil, pesti scorpion si pesti balist.




Album foto

Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.