Vacanta gastronomica in Germania

Puteti gasi in Germania tot felul de restaurante, cu diverse specialitati, de la mancare greceasca la mancare chinezeasca, dar daca tot sunteti aici, de ce sa nu incercati ceva autentic? In topul mancarurilor traditionale pe care trebuie sa le incercati in Germania, pe primul loc se situeaza carnatii. Acestia variaza de la picanti (kielbasa) la potriviti (knockwurst) si sunt insotiti de mustarul Dusseldorf. Apoi, nu ratati mancarea de varza murata cu otet, taiteii in supa sau ca garnitura si Sauerbraten – carne de vita marinata, apoi prajita. Nu in cele din urma, germanii s-au remarcat ca fiind mari consumatori si producatori de bere. Niciodata sa nu cereti o bere simpla. In fiecare regiune puteti degusta cate o specialitate de bere.


Painea este un aliment foarte important in Germania, mai ales la micul dejun si mai rar la mesele principale. Exista aproximativ 600 de sortimente de paine, de la cea alba (Weißbrot), la intermediara (Graubrot) si neagra (Schwarzbrot). Printre cele mai populare sortimente se numara: paine de secara si grau (Roggenmischbrot), paine prajita (Toastbrot), paine din cereale integrale (Vollkornbrot), paine din grau si secara (Weizenmischbrot), multi-cereale (Mehrkornbrot), secara (Roggenbrot), paine din seminte de floarea-soarelui (Sonnenblumenkernbrot), paine cu seminte de dovleac (Kürbiskernbrot), paine cu ceapa (Zwiebelbrot).


Regiunile turistice Bavaria si Franconia

In sudul Germaniei va puteti desfata cu delicatese precum Leberkas (carne tocata de porc si vita, cu ficat), Knodel (galuste sau paine muiata), Haxen (picioare de porc sau vita, servite mai ales cu varza acra), Rostbratwurste (carnaciori mici) si Leberknodel (galuste mari de ficat in supa limpede). Schweinwurst mit Kraut (carnati de porc cu varza acra) este un alt fel de mancare de neuitat.


Weißwurst
- carnatii albi, din sunca de porc si carne de vita – sunt condimentati cu patrunjel, lamaie, ceapa, nucsoara si ghimbir. Se consuma dimineata, cu mustar dulce bavarez, covrigi (Brezen) si bere.


Weißwurstäquator
(ecuatorul carnatilor albi) este termenul ce descrie granita culturala intre sud – Bavaria si partea de nord, unde acesti carnati nu se gasesc.


Bavaria este un loc aparte, unde berea este considerata un aliment de baza, iar cu ocazia festivalurilor folclorice este servita la litru (Maß). Bavarezii sunt foarte mandri de legea puritatii berii, conform careia aceasta poate avea doar trei ingrediente: apa, hamei si orz. Acesti locuitori se numara printre primii consumatori de bere din lume, cu 170 l pe cap de locuitor, in fiecare an.

Cea mai mare concentratie de berarii din lume se afla in Franconia Superioara (Oberfranken), in districtul Fichtelgebirge – peste 1.000 de berarii. Pe al doilea loc se afla Bavaria Superioara (Oberbayern), cu un numar de 90 de berarii.


Regiunile turistice Saxonia si Turingia

In estul Germaniei gasiti de toate, de la Linsensuppe mit Thuringer Rotwurst (supa de linte cu carnati turingieni) la Rinderzunge in Rosinen-Sauce (limba de vitel in sos de struguri). Kartoffelsuppe (supa de cartofi) ramane mancarea preferata, impreuna cu Quarkkeulchen - un aperitiv facut din lapte batut, cartofi fierti, faina, zahar si stafide, presarat cu scortisoara si servit cu sos de mere.


Cele mai faimoase mancaruri din aceasta zona sunt galustele si carnatii turingieni. Carnatii vin in mai multe varietati: Thüringer mettwurst (carnati afumati), Feldkieker (carnati uscati la aer, pana la opt luni), Thüringer leberwurst (carnati din carne de porc si ficat fiert), Thüringer rotwurst (carnati cu sange).


Regiunea turistica Saxonia-Anhalt

Würchwitzer Spinnenkäse (Milbenkäse) este un tip de branza produs in Würchwitz, din branza lasata la maturat printre mii de acarieni ce o transforma intr-o delicatesa mult cautata. Acarienii secreta enzimele ce matureaza branza, care dupa o luna capata culoarea galbena, dupa trei luni este maronie, iar dupa un an este negricioasa, fiind pe placul unui sector limitat de consumatori. Aroma este amaruie si, odata cu branza, se mananca si acarienii.


Regiunile turistice Saxonia Inferioara (germ. Niedersachsen) si Schleswig-Holstein

In nord-vestul Germaniei, bucataria traditionala este maritima, felul tipic fiind Aalsuppe - supa dulce-acrisoara de tipar aromata cu sunca, verdeata si cateodata cu fructe ca prunele si perele. Preferatul marinarilor este Labskaus - un amestec de carne de porc, hering, carne de vita, cartofi si verdeata. Bruntes Huhn este carne de vita sarata pe un pat de legume tocate, un fel de mancare preferat iarna. Alte specialitati locale sunt Rollmops - hering marinat cu smantana si Finkenwerder Scholle – calcan si stridii, crude sau prajite cu branza.


In Frizia de Est ceaiul este principala bautura, aceasta regiune consumand un sfert din importurile de ceai a Germaniei. Aici ceaiul se face tare si se serveste cu zahar caramelizat si frisca. De obicei se consuma cel putin trei cesti o data.


Gastronomia Berlinului

Mancarurile preferate de berlinezi includ supe, in special de varza (Kohlsuppe) si mazare (Erbsensuppe), cu paine neagra. Printre mancarurile populare se mai numara Bratwurst - carnati din carne de porc si Regensburger - carnati picanti de porc. Totodata delicatesa specifica Berlinului sunt picioarele de porc. Pentru desert aveti la dispozitie Kugelhupf - prajitura de cafea si Kasekuchen - prajitura cu branza.


Regiunile turistice Hassen si Westfalia

Regiunea este faimoasa pentru sunca si mancarurile din carne de porc, servite cu budinca de mazare si varza murata. Alte feluri specifice sunt Tuttchen - ostropel din cap si creier de vitel aromat cu diverse verdeturi si Pickert - o prajitura din cartofi si stafide.


Regiunea turistica Baden-Württemberg

In jurul orasului Stuttgart puteti servi Schneckensuppe (supa de melci), spatzle (paste cu ou), sau Maultaschen (ravioli umpluti cu carne tocata, spanac si creier de vitel). Preferatele acestei regiuni sunt Geschnetzeltes (feliide carne de vitel intr-un sos cremos), Gaisburger Marsch (tocana de vita) si Rostbraten (carne de vita inabusita, servita cu varza murata sau Linsen mit Saiten – tocana de linte cu carnati).


Regiunea turistica Renania

Bucataria din aceasta regiune este caracterizata de feluri de mancare ciudate, precum Saumagen - burta de porc umpluta, cu varza murata, Schweinepfeffer - tocana foarte picanta din carne si sange de porc, Hamchen - picioare de porc cu varza murata si cartofi. Aceste bucate sunt “spalate” cu vin nou partial fermentat – Federweisser.


Bauturi in Germania

Germania este de neegalat in privinta traditiei, varietatii si calitatii berii. Cea mai obisnuita varietate se numeste Vollbier si are un continut de alcool de 4%. Ceva mai tari sunt Export cu 5% si Bockbier cu 6%. Doppelbock este o bere extra neagra, cu 6% alcool. Cea mai tare bere este Starkbierzeit. Pils si Pilsner nu sunt tari si au un continut mai mare de hamei. In Bamberg se prefera berea “afumata” – Rauchbier, iar in Bayreuth se bea berea “aburita” – Dampfbier. Hefeweizen este o bere din drojdie fermentata si se bea cu lamaie. Berliner Weisse este o bere blonda cu aroma de zmeura sau sirop de vinarita.

In ultimii ani berariile au capatat obiceiul de a servi berea deja amestecata cu diverse alte bauturi: Bibob (din Köstritzer), Veltins V+, Mixery (din Karlsberg) si Cab (din Krombacher).


Vinurile Germaniei se caracterizeaza prin echilibrul natural dintre dulceata si aciditate, fiind produse in podgoriile de pe malurile raurilor Rin si Mosel, precum si ale afluentilor acestora. Cele mai recomandate vinuri sunt cele albe sau rose. Potrivit legii, vinurile germane trebuie sa contina doar 85% din varietatea de struguri indicata pe eticheta. Riesling - deja clasic – variaza intre fructat si aromat; Weisburgunder este o gama de vinuri seci, cu aroma de para sau pepene, iar Scheurebe sunt vinuri  cu aroma de coacaz rosu.


Vinurile germane se impart in vinuri de masa – Tafelwein si vinuri de calitate – Qualitatswein. Daca cititi pe eticheta unei sticle de vin QbA (Qualitatswein bestimmter Anbaugebiete), inseamna ca vinul  este facut dintr-o varietate de struguri aprobata, specifica regiunii. QmP inseamna Qualitatswein mit Pradikat (vin cu distinctie) si implica sase atribute speciale – Kabinett, Spatlese, Auslese, Beerenauslese (BA), Eiswein, si Trockenbeerenauslese (TBA), ultimul fiind si cel mai scump.


Kabinett
este un vin bun ca aperitiv, cu gustari si mancare de vitel. Auslese este usor dulce si fructat, provenind din regiunea Mosel-Saar-Ruwer, iar Spatlese este un vin bogat, potrivit pentru mancaruri consistente precum rata, vanat afumat si stridii. Varietatile Riesling sec (trocken) si demisec (halbtrocken) din regiunile Rheingau si Mosel-Saar-Ruwer merg foarte bine cu carne de porc, carnati, varza acra si branza. Riesling Spatlese si Auslese sec din regiunile Rheingau sau Pfalz merg excelent cu carne de mistret si homar. Vinurile Beerenauslese (BA) si Trockenbeerenauslese (TBA) sunt cel mai bine servite cu mancarurile grase sau cu o aroma puternica, precum pate din ficat de gasca sau branzeturi grase.


Termenul Schnaps se refera la bauturi spirtoase in general – in nordul si centrul tarii se bea Korn (din malt) iar in sud – Obstler (din mere si pere fermentate).


Eichamt
reprezinta autoritatea publica ce controleaza masura in vanzari si fiecare pahar din baruri si berarii are marcat semnul (Eichstrich) pana unde trebuie sa fie bautura. Daca semnul nu este respectat, clientul poate refuza paharul, daca continutul se afla sub semn. De regula, la bere, delimitarea dintre lichid si spuma nu trebuie sa fie mai jos de un centimetru fata de semn.




Album foto

Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.