Torino

TURISM TORINO, ITALIA
Despre Torino, poze, oferte Torino

PROMOVEAZA-TE AICI:

Pentru operatorii de turism: Turistik te promoveaza targetat, doar pe destinatiile tale de interes, la costuri minime. Citeste aici.

Despre Torino

Torino este un important oras industrial in nord-vestul Italiei. Este situat pe malul stang al raului Pad, aproape de confluenta sa cu raurile Sangone, Dora Riparia si Stura di Lanzo. Cu o populatie de 862.000 de locuitori si 1.700.000 in zona metropolitana, este cel mai mare oras si capitala regiunii Piemont si totodata a provinciei omonime. Torino a gazduit Jocurile Olimpice de iarna din 2006.

Date istorice:
Inainte de epoca romana, zona Torino era locuita de o populatia de taurini; numele nu semnifica neaparat etimologic cuvantul taur - care devine ulterior simbolul cetatii, ci mai degraba cuvantul celtic „tau“ (munte). Asezarea initiala, Taurisia a fost distrusa partial de cartaginezi in timpul invaziei lui Hannibal din 218 i.Hr. in secolul I d.Hr., romanii au intemeiat in aceasta zona o tabara militara Castra Taurinorum, care a fost mai tarziu inchinatalui Augustus (Augusta Taurinorum). Planul stradal actual pastreaza structura romana, cu 3-4 axe orizontale intersectate in unghi drept de mai multe strazi perpendiculare.
In 69, orasul a fost distrus partial intr-un incendiu in timpul unei lupte dintre armatele lui Otho si Vitellius.

 

Dupa unificarea Italiei, Torino a fost capitala Regatului Italiei intre 1861 si 1865, dupa care aceasta a fost mutata pentru scurt timp la Florenta si finalmente la Roma in 1870. Pierderea functiei de capitala a fost o lovituradura la adresa orasului, care a trebuit sase reinventeze ca centru manufacturier si industrial.
in secolul XX, Torino trece printr-o fazade dezvoltare culturala si economica intensa. in 1899 este infiintata Fiat (Fabrica Italiana Automobili Torino - Fabrica Italianade Automobile Torino). Importanta industriei automobilistice a umbrit numeroasele initiative din alte sectoare economice, precum industria de confectii (Venchi Unica), alimentara (Cirio) si cinematografica (FERT). Primul razboi mondial si ulterior perioada fascista au dat un impuls puternic productiei industriale.
 
Inainte si in timpul celui de-al doilea razboi mondial, Torino devine un punct nevralgic al revoltelor sociale si al opozitiei fatade fascism. in 1943, la Torino a izbucnit o importanta greva muncitoreasca care s-a extins in alte orase si a condus la caderea regimului. Datorita prezentei industriilor grele (armamente, vehicule, dar si industria metalurgica) a suferit distrugeri masive.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial Torino cunoaste o perioada de dezvoltare industria, impartind "miracolul economic" cu Milano, dar isi pierde importanta culturala de dupa Eliberare.
In deceniile urmatoare, Torino a fost invadat de imigranti din regiunea Veneto si sudul Italiei. in prezent, Torino se afla intr-o perioada de incertitudine, datorata de sistematizarea urbanistica si renasterea culturala pe de-o parte si declinul economic rezultat din criza industriei automobilistice pe de alta parte.

Obiective turistice Torino 5

Toate atractiile Calatoresti in Torino? Afla ce poti vizita in Torino, locuri pe care nu ai vrea sa le ratezi.

Poze Torino 126

Toate imaginile Poze din Torino postate de catre editorii si membrii comunitatii Turistik

Aveti imagini din Torino? Le puteti posta pe Comunitatea Turistik! Click aici

Oferte Torino

Oferte de cazare si vacante in Torino publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere

Aveti oferte in Torino?

Un cont gratuit pe Turistik.ro va permite sa publicati oferte de cazare in Torino (hotel, pensiune, motel, etc) sau oferte de sejururi, vacante in Torino.
Creaza un cont acum si ofertele vor fi vizibile instantaneu!

Impresii de vacanta despre Torino 2

Toate impresiile Impresii, poze si jurnale de calatorie din Torino publicate de membrii comunitatii Turistik:

Torino - Primă capitală a Italiei Unite şi oraş custode al Sfântului Giulgiu Torino, Italia Primul obiectiv - Palazzo Reale din Torino, palat al Casei de Savoia. Anul 2011 este un an jubiliar pentru Italia, se fac 150 de ani de la naşte...

Italia Torino, Italia O tara minunata...

Vacante din Torino
Voteaza destinatia RecomandNu recomand

21 voturi pentru
5 impotriva

Vizite (pe site):
312,844

Adauga la favoriteTrimite pe email
Adauga impresii din vacanta
Mareste harta

Harta Torino

Adauga oferte turistice

  • Agentii de turism
  • Hoteluri, Pensiuni
  • Particulari
Creaza cont

Povesteste-ne despre vacanta ta

  • Adauga poze si impresii de calatorie.
  • Citeste despre...
Creaza cont

Aboneaza-te la newsletter

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK