PROMOVEAZA-TE AICI:

Pentru operatorii de turism: Turistik te promoveaza targetat, doar pe destinatiile tale de interes, la costuri minime. Citeste aici.

Legenda creației în civilizația maya și legenda furnicilor

3 voturi
Costa Maya, Mexic
Autor: ERDEI_IRINA, 05 Aprilie 2017
Vizualizari: 441
Chacchoben Chacchoben
Chacchoben Maya „Locul porumbulului roșu“
Chacchoben este una dintre cele mai populare situri arheologice în sudul provinciei Quintana Roo , cu excursii turistice regulate din portul Costa Maya de unde am început și noi incursiunea în acest loc.
Descoperirile arheologice arată că evoluția civilizației mayașe în acest spațiu a cunoscut câteva etape, dintre care mai importante ar fi
-Anii 200 î.Hr. – consemnează că primii locuitori trăiau în sate mici, lângă apă.
-Anii 700 d.Hr. - vârf cultural. Cea mai mare parte din clădirile și templele descoperite erau deja ridicate .
-În 1972 - Dr. Peter Harrison, arheolog american, a făcut prima explorare a ruinelor Chacchoben elaborând cu guvernul mexican, hărți și raportate cu privire la acest sit.
-În 1978 – au început lucrări de excavare și restaurare.
-În 2002 – a fost deschis pentru public.
Vizitatorii sitului Chacchoben, au de mers pe jos un traseu circular, care include trei piramide excavate și restaurate, precum și multe ziduri și scări. Excavarea continuă, pe mai multe movile despre care se știe că ar conține clădiri suplimentare. Unele structuri poartă încă urme de vopsea roșie cu care au fost acoperite inițial, iar în prezent autoritățile au creat zone umbrite ( un fel de umbrele de stuf) pentru a Chacchoben preveni degradarea în continuare a acestui pigment prin expunerea directă la soare. De asemenea, notabil e că la baza celei mai mari piramide este o lespede de piatră mare (stelă) cu o inscripție hieroglifică Maya. Această piramidă este singura din tot spațiul mayaș care are orientarea spre apus iar acest lucru a generat o fumoasă legendă despre Zeul Kinich Ahau, zeul mayas al soarelui, în care zei, oameni și animale iși unesc acțiunile pentru supraviețuire. Conform acestei legende, în timpul zilei furnicile atrase de strălucirea soarelui, îl fărâmițează în mici bucățele, iar la apus acestea se transformă în milioane de stele strălucind pe firmamentul nopții. Soarele vlăguit se prăbușește în subteran unde are de înfruntat zeii înturnericului dar se regenereaza și recompune cu ajutorul leopardului, pentru ca dimineața să răsară în toată strălucirea lui.
Civilizatia maya era strans legata de porumb, mayasii ajungand chiar sa-l venereze (considerau ca omul este nascut din porumb). O legendă maiașă spune că după mai multe încercări Zeii Tepeu Gucumats și Hurakan au discutat între ei în tăcerea nopții și au convenit asupra a ceea ce să facă pentru a crea omul.
Ei decid că înainte de ivirea zorilor, trebuie să Chacchoben creeze niște ființe care să fie capabile să li seînchine. Ei au ridicat pământul care a fost scufundat sub apă, marea s-a retras, dezvăluind un teren care poate fi cultivat, în care să crească copaci și plante de tot felul. Apoi au creat animalele și au încercat ca acestea să li se închine, în zadar însă, deoarece unele răgeau, altele urlau sau țipau, motiv pentru care aceste prime ființe vii au fost pedepsite să se devoreze între ele. Au încercat apoi să creeze o ființă ascultătoare. Prima incercare a fost din noroi, dar când s-a uscat, s-a sfărâmat și s-a topit. Apoi au încercat din lemn astfel încât acestea să poată merge pe jos în poziție verticală. Dar aceste fiinte nu au avut sentimente. Ei nu au putut să înțeleagă că datorează prezența lor pe pământ , voinței zeilor, au rătăcit fără să știe unde merg, ca morții vii iar la un moment dat au fost abandonați si lăsați să cadă în mare iar puținii supraviețuitori care au reușit să se cațere în copaci s-au transformat în maimuțe. Acesta este motivul pentru care maimuțele sunt singurele animale care evocă forma primilor oameni.
Apoi , zeii au hotărât să creeze o nouă ființă făcută din carne și oase, și înzestrată cu inteligență. De data aceasta au folosit porumb,lut și apă. Ei au modelat corpurile lor, cu atenție, fără a uita nici un detaliu, din această pastă galbenă din porumb și au utilizat și lut pentru a fi mai rigide.
Rapid, noile ființe au înțeles lumea din jurul lor.
Dar zeilor nu le plăcea că noile ființe cunosc multe lucruri. A trebuit să limiteze cunoștințele lor pentru a reduce mândria lor. În caz contrar , copiii lor , vor percepe realitățile lumii si se vor crede ei înșiși zei. Regăsim așadar în această legendă ceva din Geneză și o trimitere către teoria evoluționismului lui Darwin.
Costa Maya-port

Costa Maya-port
Vizualizari: 44, Voturi: 0

poza Costa Maya, Mexic

poza Costa Maya, Mexic
Vizualizari: 56, Voturi: 0

poza Costa Maya, Mexic

poza Costa Maya, Mexic
Vizualizari: 44, Voturi: 0

poza Costa Maya, Mexic

poza Costa Maya, Mexic
Vizualizari: 45, Voturi: 0

45 imagini in total la aceasta impresie

Comenteaza:

  
0 comentarii

Adauga un comentariu:


Nume:(*) Email:(*)
Vezi impresii turistice din:
Adauga impresii din vacanta

Povestiri si poze recente:

Adauga oferte turistice

  • Agentii de turism
  • Hoteluri, Pensiuni
  • Particulari
Creaza cont

Povesteste-ne despre vacanta ta

  • Adauga poze si impresii de calatorie.
  • Citeste despre...
Creaza cont

Aboneaza-te la newsletter

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK