Ploiesti

TURISM PLOIESTI, ROMANIA
Despre Ploiesti, poze, oferte Ploiesti

PROMOVEAZA-TE AICI:

Pentru operatorii de turism: Turistik te promoveaza targetat, doar pe destinatiile tale de interes, la costuri minime. Citeste aici.

Obiective turistice Ploiesti

Calatoresti in Ploiesti? Afla ce poti vizita in Ploiesti, locuri pe care nu ai vrea sa le ratezi.

Palatul Culturii din Ploiesti


Este o constructie monumentala, realizata in stil neoclasic francez, ridicata pe baza documentatiei arhitectilor E. Doneaud (francez) si Toma T. Socolescu.

Lucrarile au inceput in 1906, dar s-au intrerupt foarte curand, din cauza evenimentelor care nu mai lasau in bugetul Ministerului de Justitie decat sume prea mici. Lucrarile au reinceput in forta in 1924. Doneaud nu mai era de mult timp aici, dar Toma T. Socolescu care-l asistase in lucrarea lui, acum arhitect, cunostea bine proiectele si chiar avea aprobarea autorului pentru unele modificari.

Desi lucrarea cerea un urias volum de munca si foarte mari cheltuieli, ea a mers in ritm alert si in linii mari, prin 1930, la inceputul crizei, era terminata.

In anii urmatori, cu toata austeritatea s-au gasit banii necesari pentru finisaje, instalatii si mobilier.

Edificiul a fost inaugurat la 26 noiembrie 1933. Cel care a taiat panglica si a rostit cuvantarea inaugurala a fost regele Carol al II-lea al Romaniei. Printre altele a spus: ``Inaugurand astazi, acest frumos locas, care este o podoaba a municipiului Ploiesti, sunt fericit ca in el se vor adaposti aceia cari au chemarea de a imparti dreptatea...``.

A functionat initial ca Palat al Justitiei, dar a devenit ulterior Palatul Culturii. Are subsol, parter, etajul 1 mai inalt si etajul 2 mai scund, intrarea principala pe partea sudica aflandu-se la nivelul primului etaj, fiind flancata de coloane masive.

Holul de la intrare este enorm, interiorul luminat prin plafon, se inalta pe doua nivele, avand in componenta sa si Sala Pasilor Pierduti si Sali de sedinta. Dupa 1951 cladirea a fost atribuita Complexului Cultural Ploiestean. Afectata de cutremurul din 1977, a fost renovata, constructia adapostind in prezent Biblioteca Nicolae Iorga, Scoala Populara de Arta, Muzeul de Etnografie, Universitatea Cultural-Stiintifica.


Ai fost aici?

Publica imagini sau impresii despre Palatul Culturii din Ploiesti. E simplu!
Creaza un cont acum pe comunitatea Turistik!
Voteaza destinatia RecomandNu recomand

14 voturi pentru
3 impotriva

Vizite (pe site):
133,633

Adauga la favoriteTrimite pe email
Adauga impresii din vacanta
Mareste harta

Harta Ploiesti

Adauga oferte turistice

  • Agentii de turism
  • Hoteluri, Pensiuni
  • Particulari
Creaza cont

Povesteste-ne despre vacanta ta

  • Adauga poze si impresii de calatorie.
  • Citeste despre...
Creaza cont

Aboneaza-te la newsletter

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK