Sighetul Marmatiei

TURISM SIGHETUL MARMATIEI, ROMANIA
Despre Sighetul Marmatiei, poze, oferte Sighetul Marmatiei

PROMOVEAZA-TE AICI:

Pentru operatorii de turism: Turistik te promoveaza targetat, doar pe destinatiile tale de interes, la costuri minime. Citeste aici.

Despre Sighetul Marmatiei

Situat la o altitudine de 274 m, inconjurat de raurile Tisa (care reprezinta si linia de delimitare a teritoriului national), Iza si Ronisoara, orasul se prezinta sub forma unei insule. Ca pozitie este asezat ex-centric fata de teritoriului sau de influenta (Maramuresul istoric), insa la convergenta celor mai importante cai de acces de-a lungul vailor principale (Valea Izei, Valea Marei, Valea Cosaului, Valea Tisei si Valea Viseului), ceea ce confera orasului un esential rol administrativ, economic si socio-cultural.

Localitatea este atestata documentar in anul 1326. In zona s-au gasit, in urma sapaturilor arheologice, si ramasite ale altor asezari umane. Pe Dealul Solovan, la 3 km sud-est, o fortificatie cu val de pamant, datand din perioada Hallstatt. Iar la confluenta paraielor Valea Mare si Ronisoara, in sud-estul orasului, o asezare medievala timpurie din sec. XII-XIII.

Numele orasului a cunoscut modificari minore in timp. Apare inscris sub mai multe forme, in functei de majoritatea etnica sau administrativa de la momentul respectiv. Printre acestea as aminti: Zygeth, Sihet, Sziget, Maramorosszighet, Sighet, Marmatia, Sighetul Marmatiei.

Asupra originii denumirii orasului parerile sunt imparite, astfel numele ar veni de la maghiarul Sziget, insemnand insula, sau de la denumirea de Zeget data de ruteni. Altii considera ca apartinand fondului de substrat traco-dacic al limbii romane, care inseamna cetate. Alte pareri atribuie latinescului seges - segetis, intalnit in Maramures sub forma de siges, sidet, sides, insemnand "locul unde este grau".

Dezvoltarea localitatii a cunoscut mai multe faze. Formarea lui a inceput intr-o structura organica, cu case de lemn, adunate in jurul bisericii (locul actualei biserici reformate). Cu timpul orasul s-a dezvoltat, datorita unor inlesniri acordate de monarhii stapanitori. Astfel s-a putut creea o noua piata a orasului (actualul parc din centrul municipiului), loc de desfasurare a targurilor.

Datorita incendiilor si a cresterii economice casele de lemn au inceput sa fie inlocuite, cu unele din zidarie (piatra, caramida sau mixte). Astfel majoritatea cladirilor din Sighet au o arhitectura eclectica datand din secolele XIX-XX.

Perioada influentei sovietice in Romania a provocat desfiintarea judetului Maramures cu resedinta la Sighet. Acesta a fost incorporat regiunii Baia Mare, astfel orasul a inceput sa decada economic si social. Repercursiunile acestei decizii sunt evidente si in ziua de azi.

In timpul dictaturii comuniste, localitatea capata un caracter industrial. Se construieste platforma industriala in partea de est si cateva fabrici in restul teritoriului. Principalele ramuri fiind: industria de exploatarea si prelucrarea a lemnului, industria textile, industria mecanica fina. In mare parte aceste unitati mai exista si astazi, sub diverse forme. Dupa evenimentele din decembrie 1989 s-au mai creat si altele fabrici si ateliere cu diverse domenii de activitate, iar serviciile au cunoscut si ele o rapida dezvoltare.

Dezvoltarea industriala a dus la o crestere demografica, datorata populatiei venite de la sate. Ca urmare zona rezidentiala a orasului s-a amplificat. S-au construit locuinte de masa majoritate la marginile orasului (ex. cartierele: Bogdan Voda, Unirii, Independentei). Centrul istoric nu a fost crutat de implementarea acestor elemente agresive care au distrus tesutului urban in zonele respective.

Poze Sighetul Marmatiei 274

Toate imaginile Poze din Sighetul Marmatiei postate de catre editorii si membrii comunitatii Turistik

Aveti imagini din Sighetul Marmatiei? Le puteti posta pe Comunitatea Turistik! Click aici

Oferte Sighetul Marmatiei

Oferte de cazare si vacante in Sighetul Marmatiei publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere

Aveti oferte in Sighetul Marmatiei?

Un cont gratuit pe Turistik.ro va permite sa publicati oferte de cazare in Sighetul Marmatiei (hotel, pensiune, motel, etc) sau oferte de sejururi, vacante in Sighetul Marmatiei.
Creaza un cont acum si ofertele vor fi vizibile instantaneu!

Impresii de vacanta despre Sighetul Marmatiei 5

Toate impresiile Impresii, poze si jurnale de calatorie din Sighetul Marmatiei publicate de membrii comunitatii Turistik:

Marea de amar - Memorialul durerii Sighetul Marmatiei, Romania A fost gândit şi iniţiat încă din 1992 de către preşedinta de la acea dată a Alianţei Civice, Ana Blandiana, şi realizat în următorul dece...

Viata la tara - Muzeul satului Sighetu Marmatiei Sighetul Marmatiei, Romania Muzeul Maramureşului din Sighetul Marmatiei este un muzeu zonal având ca arie de reprezentare provincia istorică Maramureşul. Structura actuală a...

Pensiunea Restaurant Flamingo Sighetul Marmatiei, Romania Situată într-o zonă liniștită, Pensiunea Restaurant Flamingo oferă unități de cazare cu acces gratuit la Wi-Fi, vedere la dealul Solovan și m...

Cimitirul vesel Sapanta Sighetul Marmatiei, Romania nu stiu citi dintre voi ati fost pe aici dar eu am ramas profund impresionata de acest cimitir....

Agrisul vazut iarna (perioada dinainte si de dupa Revelion). Sighetul Marmatiei, Romania Traseul catre Agris incepe din Sighetul Marmatiei jud. Maramures, strabateti cca 7 km pana in satul Iapa (care se afla la baza muntelui), iar din capa...

Vacante din Sighetul Marmatiei
Voteaza destinatia RecomandNu recomand

8 voturi pentru
0 impotriva

Vizite (pe site):
112,421

Adauga la favoriteTrimite pe email
Adauga impresii din vacanta
Mareste harta

Harta Sighetul Marmatiei

Adauga oferte turistice

  • Agentii de turism
  • Hoteluri, Pensiuni
  • Particulari
Creaza cont

Povesteste-ne despre vacanta ta

  • Adauga poze si impresii de calatorie.
  • Citeste despre...
Creaza cont

Aboneaza-te la newsletter

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK