Sighetul Marmatiei

TURISM SIGHETUL MARMATIEI, ROMANIA
Despre Sighetul Marmatiei, poze, oferte Sighetul Marmatiei

PROMOVEAZA-TE AICI:

Pentru operatorii de turism: Turistik te promoveaza targetat, doar pe destinatiile tale de interes, la costuri minime. Citeste aici.

Obiective turistice Sighetul Marmatiei

Calatoresti in Sighetul Marmatiei? Afla ce poti vizita in Sighetul Marmatiei, locuri pe care nu ai vrea sa le ratezi.

Muzeul de etnografie-Muzeul Maramuresului


La initiativa prof. Gheorghe Vornicu si a ASTREI, in anul 1926, Muzeul Etnografic al Maramuresului isi deschide portile. Insa in 1940, odata cu incorporarea Maramuresului Ungariei se desfiinteaza institutia, iar aceasta colectie este pierduta.

Muzeul incepe sa fie reorganizat din 1954, de catre Francisc Nistor, care formeaza si colectia de baza a muzeului actual.

Prezenta colectie este definitivata si deschisa publicului in decembrie 1971. Are o structura de sali cu circuit deschis, impartit in ocupatii de baza primare: culesul din natura, vanatoarea, pescuitul, vanatoarea de albine ("barcuitul"); si ocupatiile principale agro-pastoral, adaugandu-se lucul la padure ("butinarutul") si plutaritul.

Parterul muzeului adaposteste o expozitie de icoane pe sticla si lemn, sculpturi in lemn, precum si un punct de vanzare a obiectelor artizanale si publicatii ale muzeului. Recent s-a modernizat expozitia de masti astfei incat in holul parterului poate fi vizionata si aceasta.

Salile de la etaj se prezinta urmatoarele: unelte agricole - pluguri, grape de lemn, furci si greble, vase mari pentru pastratul semintelor, butoaie, o multitudine de pive cu pilug (pentru zdrobitul semintelor); inventarul unei stane - vase din lemn pentru mulsul oilor, pentru preparatul branzeturilor, linguri si linguroaie de diferite forme si marimi, cofe si barbinte, caramburi (pentru masuratul laptelui); unelte folosite de femei, in confectionatul textilelor - melita pentru canepa si in, pentru pieptanatul "fuiorului" "hrebdinca (cu dintii metalici) si hrebanul (cu dintii de lemn), furci de tors, indrepotare si vartelnite, sucale si suveici, razboaie de tesut.

Mai se gasesc mobilierul taranesc din specific regiunii - scaune si lavite, leaganul de umar si cu picior, patul traditional, scaune cu spatar si pentru copii, coltare, cuieresi cuierase; elemente de arhitectura populara recuperate de la casele vechi demolate - ancadramente de usi si ferestre, stalpi de prispa, mestergrinzi si prichice de vatra, usi de sura si stalpi de fantana cu cumpana, fragmente de gard din nuiele impletite, zavoare de lemn si stalpi de la renumitele porti maramuresene; textile de interior - stergare, fete de mase, sterguri de ruda, fete de perna, cergi si covoare.

In plus, nu lipsesc: portul popular, bijuteriile si podoabele - costume de copii si adulti, costume de mireasa; bijuteriile si podoabele - zgardane, "zgarzi" scumpe, cununi de mireasa; ceramica - ceramica de Valea Izei, Sacel si ceramica de Vama, Baia Mare, Lapus; o expozitie de masti - folosite in jocul caprei, jocul ursului si masti folosite in drama liturgica a Viflaimului - mosi, draci, moartea, filozofi de la curtea lui Irod.


Ai fost aici?

Publica imagini sau impresii despre Muzeul de etnografie-Muzeul Maramuresului. E simplu!
Creaza un cont acum pe comunitatea Turistik!
Voteaza destinatia RecomandNu recomand

8 voturi pentru
0 impotriva

Vizite (pe site):
112,448

Adauga la favoriteTrimite pe email
Adauga impresii din vacanta
Mareste harta

Harta Sighetul Marmatiei

Adauga oferte turistice

  • Agentii de turism
  • Hoteluri, Pensiuni
  • Particulari
Creaza cont

Povesteste-ne despre vacanta ta

  • Adauga poze si impresii de calatorie.
  • Citeste despre...
Creaza cont

Aboneaza-te la newsletter

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK