Bratislava

TURISM BRATISLAVA, SLOVACIA
Despre Bratislava, poze, oferte Bratislava

PROMOVEAZA-TE AICI:

Pentru operatorii de turism: Turistik te promoveaza targetat, doar pe destinatiile tale de interes, la costuri minime. Citeste aici.

Despre Bratislava

Bratislava este situata pe Dunare, aproape de granitele Slovaciei cu Austria si Ungaria si destul de aproape de granita cu Republica Ceha. Se afla la doar 60 de km de Viena.

In oras sunt cateva universitati, muzee, teatre si alte institutii culturale, printre care Slovenská filharmónia (Orchestra Filarmonica Slovaca).

La nivelul traditiilor, capitala slovaca poarta si semnele influentelor venite Austria, Ungaria etc. In trecut a fost un oras din Imperiul Austro-Ungar, motiv pentru care are si alte nume, in uz pana la finalul Primului Razboi Mondial: Pressburg (germana, chiar si astazi alternativa oficiala) si Pozsony (maghiara).

Bratislava este un puternic centru cultural si industrial cu numeroase obiective turistice: fortul-castel, cetatea medievala Devin, muzee, Teatrul National Slovac, Vechiul Turn, Catedrala Sfantului Martin - unde a fost incoronata Imparateasa Maria Tereza, Insula Zytny - inchisa de cele doua brate ale Dunarii.

Dupa o lunga perioada in care s-a aflat in umbra Pragai, capitala fostei Cehoslovacii, Bratislava a inceput sa-si construiasca singura un nume. Aflata la numai 60 de kilometri de Viena, capitala slovaca este, din toate punctele de vedere, un oras vechi, cu un centru istoric renovat impresionant si cu o arhitectura baroca habsburgica ce ascunde trecutul comunist. Situarea Bratislavei la granita cu Austria si apropierea de Ungaria si Republica Ceha au avut ca rezultat un trecut politic agitat, dar - ca in toate orasele aflate la intersectia unor culturi diferite - si aici s-au creat premisele diversitatii arhitectonice sau culinare.
 
Date istorice: Bratislava a inflorit in timpul domniei Mariei Tereza a Austriei, din secolul al XVIII-lea, devenind cel mai mare si mai important oras de pe teritoriul actualelor Slovacia si Ungaria. Populatia s-a triplat; s-au construit multe palate, manastiri, conace si strazi, iar Bratislava a fost centrul vietii sociale si culturale a regiunii. Cu toate acestea, orasul a inceput sa-si piarda din importanta in timpul domniei fiului Mariei Tereza, Iosif al II-lea, in special cand bijuteriile coroanei au fost duse la Viena, in 1783, cu scopul de a intari legatura dintre Austria si Ungaria. Multe functii centrale au fost mutate la Buda, impreuna cu o mare parte din nobilime. Bratislava a devenit un centru al Miscarii Nationale Slovace: in 1783, primul ziar in slovaca, Presspurske Nowiny, si primul roman in slovaca au fost publicate.

Istoria Bratislavei din secolul al XIX-lea a avut stranse legaturi cu evenimentele majore din Europa. Pacea de la Pressburg intre Austria si Franta a fost semnata la Bratislava, in 1805. Castelul Devín a fost devastat de trupele lui Napoleon in 1809, si Castelul Bratislava distrus de foc in 1811. Ca reactie la Revolutia din 1848 pe teritoriu habsburgic, Ferdinand I al Austriei a semnat, in palatul arhiepiscopului primat din Bratislava, asa-numitele Legi din Martie, care, intre altele, prevedeau inclus abolirea serbiei.

In peroioada regimului socialist, dupa preluarea puterii in Cehoslovacia de catre Partidul Comunist Cehoslovac in februarie 1948, orasul a anexat noi teritorii, si populatia a crescut semnificativ. Proportia de etnici slovaci a atins 90% din populatia orasului. Arii rezidentiale mari, consistand in cladiri inalte din prefabricate, precum cele din cartierul Petrealka, au fost construite. Guvernul comunist a construit cateva edificii grandioase, precum podul Nový Most si sediul Radioului Slovac, afectand uneori in mod negativ zona istorica a orasului.

In 1993, orasul a devenit capitala noii Republici Slovace, formate in urma Divortului de Catifea. In anii 1990 si la inceputul secolului XXI, economia orasului a inflorit datorita investitiilor straine. Orasul a gazduit evenimente culturale si politice importante, inclusiv Summitul Slovacia 2005 intre George W. Bush si Vladimir Putin.

Poze Bratislava 116

Toate imaginile Poze din Bratislava postate de catre editorii si membrii comunitatii Turistik

Aveti imagini din Bratislava? Le puteti posta pe Comunitatea Turistik! Click aici

Oferte Bratislava

Oferte de cazare si vacante in Bratislava publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere

Aveti oferte in Bratislava?

Un cont gratuit pe Turistik.ro va permite sa publicati oferte de cazare in Bratislava (hotel, pensiune, motel, etc) sau oferte de sejururi, vacante in Bratislava.
Creaza un cont acum si ofertele vor fi vizibile instantaneu!

Impresii de vacanta despre Bratislava 5

Toate impresiile Impresii, poze si jurnale de calatorie din Bratislava publicate de membrii comunitatii Turistik:

Bratislava, 2005 Bratislava, Slovacia ...

Croaziera Bratislava-Viena Bratislava, Slovacia Si daca tot stati ceva timp prin Bratislava si ati cam vizitat totul desi mi-e greu sac red asta ca o paranteza …. Puteti sa va luati inima in dinti...

Bratislava Bratislava, Slovacia Slovacia porneste din muntii Tatra si se asterne peste campii, canioane, pesteri si lunci. Tara a devenit independenta in 1993, ca rezultat al faimosu...

Bratistava by night Bratislava, Slovacia Cotele apelor Dunării, Bratistava ieri. Trois cents quarante cinq centimetres....

De vizitat in Bratislava - cele mai importante atractii turistice Bratislava, Slovacia Bratislava a fost intotdeauna si este si azi un centru cultural si economic al Europei Centrale. Adevaratele valori sa pot vedea mergand pe jos prin c...

Vacante din Bratislava
Voteaza destinatia RecomandNu recomand

10 voturi pentru
2 impotriva

Vizite (pe site):
201,865

Adauga la favoriteTrimite pe email
Adauga impresii din vacanta
Mareste harta

Harta Bratislava

Adauga oferte turistice

  • Agentii de turism
  • Hoteluri, Pensiuni
  • Particulari
Creaza cont

Povesteste-ne despre vacanta ta

  • Adauga poze si impresii de calatorie.
  • Citeste despre...
Creaza cont

Aboneaza-te la newsletter

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK