Stockholm

Stockholm - poezia nordului

4 voturi
Autor: adrian1972, 6 Octombrie 2010
O experiență de:
Vizualizări: 7396
Vedere din turnul primariei Mi-am dorit mult sa ajung la Stockholm, am avut un feeling ca imi va placea, si nu m-am inselat! La idea unui prieten am completat vacanta cu Helsinki (3 zile) si Tallin (3 zile). A meritat!
Transferul din Stockholm la Helsinki l-am facut cu vaporul, o alta idée minunata, caci am calatorit printre insule si peisajele au fost de vis. Exista aici agentii de la care se poate cumpara si biletul de vapor, asa ca am mers cu tot traseul aranjat dinainte.
Dar sa vorbim despre Stockholm, Venetia nordului! Isi merita numele din plin, un oras crescut printre ape, un oras "legat" cu poduri si sosele peste care treci privind lacul Malaren sau Marea Baltica. Perioada ideala de vizitare este, dupa parerea mea, vara de la jumatatea lui iulie si pana in septembrie, cand este cald (pentru ei,adica maximum 30 de grade) si ploua putin. Ce e frumos aici, e ca niciodata nu stii daca esti pe o insula sau pe continent. Privesc in jur si vad apa albastra ce inconjoara cladirile, parcurile si multa verdeata. Ingemanarea asta de apa, constructii impunatoare si multa-multa verdeata este superba! Si noile constructii au un aer de vechi, de fapt asta e obsesia lor: Primaria a fost construita in jurul lui 1800 dar arata ca si cum ar fi de la 1500. O constructie noua nu e cu sticla si beton, ci arata ca un palat sau ca o fortareata; o indulcesc ornamentele, basoreliefurile, dar are aerul ca este acolo de secole!
Orasul este centrat in jurul unei insule, in trecut aceasta fiind chiar orasul insusi, Gamla Stan. Astazi acesta este centrul vechi si reuneste atat institutii cat si obiective turistice. Fiind o zona pietonala, singura modalitate de acces auto este pe conturul insulei, sau cu metroul intr-o extremitate a sa. Legata de continent cu mai multe poduri, nici nu-ti dai seama cand ai ajuns pe insula. E un fel de a spune caci albastrul apei straluceste peste tot si ai impresia ca este intr-o continua croaziera. Cartierul este dominat de Palatul regal, o cladire mare si impunatoare, cu doua curti interioare si multe statui pe fatade. Palatul gazduieste trei muzee:
- zona regala propriu-zisa cu sala tronului, camere de consiliu, dormitoare si sali de oaspeti, bogate si frumos ornamentate;
- muzeul de armuri si calesti imperiale (in oras mai exista un muzeu al calestilor, pe care insa nu l-am vizitat datorita programului destul de restrictiv, ca ore de vizitare)
- al treilea muzeu este o galerie de arta a unui rege al lor, Gustav al III-lea, cred, mare iubitor de frumos. Aceasta galerie contine statui, busturi si alte piese in marea majoritate de origine italiana, achizitionate de rege.
Iesim din palat numai bine sa prindem parada de schimbare a garzilor. Zilnic la ora 12, cu costume frumoase, cu fanfara si uneori cu soldati Calare, aminteste un pic de solemnitatea turnirurilor.
In imediata vecinatate a palatului se afla biserica Storkyrkan, o biserica veche si destul de simpla de Palatul si biserica Storkyrkan pe la 1500 in care gasim obiecte chiar din acea vreme, ca de exemplu un candelabru, o statuie a Sf. Gheorghe si atentie!, un tablou ce infatiseaza niste OZN-uri deasupra orasului! In aceasta biserica s-au incoronat toti regii lor, tot aici au loc ceremoniile de nunta si botezurile regale. Asadar o biserica a evenimentelor fericite din viata regalitatii, caci pe o alta insula exista si o alta biserica, Riddarholmskyrkan, unde sunt inmormantate toate capetele incoronate suedeze precum si reprezentati de varf ai nobilimii.
Facem cativa pasi, pe o straduta mica dar extrem de agitata si ajungem in piateta Stortorget. Mica si romantica datorita caselor vechi si frumos colorate, cu o fantana in centru, practic aceasta este inima veche a orasului. Aici au avut loc marile evenimente istorice, aici a avut loc un sangeros masacru la 1520, aici vedem cele mai vechi case din oras, de pe la 1400, aici este cladirea primei Burse suedeze. Astazi piateta e plina de restaurante, magazine de souveniruri si Muzeul Nobel. Nu este o casa memoriala, ci un muzeu in care sunt prezentate modern si foarte amanuntit inventiile si operele celor care au castigat Premiul Nobel, de la infiintarea sa si pana astazi. In opinia mea este mai degraba un loc pentru specialistii din diverse domenii, decat pentru turisti mai profani, asa ca mine.
Depasim zona si ne pierdem pe stradute. Un labirint de case si pasaje vechi de sute de ani, dar care isi pastreaza personalitatea si iti transmit o stare de liniste a vremurilor trecute. De fapt acesta este unul din motivele pentru care iubesc orasul asta: fiecare casa are personalitate, si chiar daca in zona asta sunt case oarecum pe acelasi model, pentru ca in vechime o lege ii obliga pe cei ce construiau sa pastreze un design exterior comun , orice cladire se individualizeaza prin ceva anume care o face unica. Fatadele sunt curate, colorate si frumoase, impodobite cu statui, basoreliefuri sau alte ornamente care le dau un "ce" anume, specific fiecareia. Mici piatete, verdeata si flori peste tot, mult bun gust in decorarea cladirilor ma fac sa nu-mi mai iau ochii de la ele si sa ignor magazinele de souveniruri sau micile carciumioare. Adesea vad ganguri care fac legatura cu alte strazi, curti interioare pline de flori sau pur si simplu statui diverse in toate locurile. Ca obiective de vizitat mai este Biserica germana, foarte frumos decorata in interior, construita de o puternica comunitate care s-a stabilit aici in urma cu cateva secole. Practic sunt doua strazi mai importante care strabat insula de la un capat la altul, din care se ramifica zeci de strazi si stradute incantatoare, incat usor te poti rataci. Nu e tocmai rau caci asa descopar si cea mai ingusta strada din oras, masurand in latime doar 90 de cm, Marten Trotzis, parca, o puteti vedea in poza nr. 19
Ajungand in capatul opus al insulei, trecem iar podul si gasim un lift care face Palatul regal o mai usoara legatura cu cartierul Sodermalm. Urcand, ar trebui sa trecem pe o pasarela spre cartier, dar nu inainte de a privy panorama incantatoare ce se deschide in spate: Gamla Stan in toata splendoarea ei, in dreapta alte insule printre care si Djungarden (cu parcul de distractii, gradina zoo, parcul Skansen si altele despre care voi vorbi in alt review), undeva in stanga cladirea primariei (care de asemenea merita un articol separat). Printre toate acestea, apa albastra ca cerul de vara dimineata, canale si sosele suspendate!
N-am sa continui calatoria prin Sodermalm, unde ghidul meu nu-mi prea arata obiective in afara de muzeul orasului, un cartier de cluburi mai underground si Katarina Kyrka - o biserica veche de prin sec. XIV care a luat foc si este reconstruita recent. Ma intorc prin Gamla Stan si de pe esplanada Palatului regal incerc sa aleg un traseu: spre dreapta, la locul fostelor gradini regale si apoi in oras, in fata spre Parlament sau mai la stanga spre Primarie?
Sa incepem cu Parlamentul care are 9 cladiri,din care doar cateva se viziteaza. Interesant si procesul electiv si modul de reprezentare (ei au obligativitatea de a avea in Parlament reprezentanti ai emigrantilor de a doua generatie, adica cei care s-au impamantenit cu adevarat) dar ceea ce atrage la prima vedere este cladirea. Cea semicirculara, din poze, ornata cu statui...de fapt aici toate cladirile au ceva care le particularizeaza. Este orasul in care umblu cu capul numai pe sus, privind si fara sa ma satur sa vad decoratii de case. Statui, bolti, basoreliefuri, fiecare casa are ceva nou de aratat. Am mai avut senzatia asta numai in Barcelona, spectacolul caselor pe strazi umbreste orice dorinta de a scormoni in istoria lor, parca sunt la o expozitie de case!
Depasim Parlamentul si mergem inainte pe o strada comerciala pana ajungem intr-o piata mai larga. Aici se deschide un fel de pasaj subteran care face accesul la metrou, dar unde strajuieste si un turn de sticla, Sergel Tower. Constructie modernista, turnul este plasat in mijlocul unei fantani cu ochiuri de sticla pe sub care poti trece sa vezi cum tasneste apa din fantana si totodata se vede si turnul (vezi poza nr.36). Nici de aici nu lipsesc statuile, mai clasice sau moderne, orice colt de strada iti arata ceva nou. Vedem un mall pe stanga, dar nefiind un impatimit de shopping, o luam la dreapta spre hotel. Alta artera se deschide in fata si nu departe, pe partea stanga apare cladirea Nordiska . O cladire comerciala, o firma fondata cu vreo doua secole in urma, un fel de amprenta a Suediei, este un imens mall. Emblematic este firma Nordiska si ceasul care, spun suedezii, delimiteaza orasul de cer! Pe sub cladire si pe sub sosea, un imens pasaj face trecerea spre celalalt trotuar si se continua pe sub alte cladiri pana departe tocmai in alta strada! Magazine multe, preturi mari, stralucire si bun gust.
Continam drumul si nu departe ni se arata locul fostelor gradini regale, astazi un parc cu statui, fantani si terase, facut de administratie pentru a marca locul gradinilor regale din trecut si a opri constructia de cladiri peste un loc istoric pentru ei. O imensitate de parc unde se poate juca si sah cu piese mari cat un om , unde restaurantele sunt permanent pline, lume multa, copii intr-un mini-parc de distractii, fantani gratioase, indragostiti, statui de regi cu pescarusi odihnindu-li-se pe crestet! Pe o parte a parcului cladiri frumoase, dar déjà asta a devenit un leit-motiv al povestirii mele, las fotografiile sa convinga, iar pe cealalta parte o biserica veche, rosietica, cu ceas, in care n-am apucat sa intru niciodata. Cotesc stanga pe o straduta sa ajung la hotel, dar ma opresc in fata lui, intr-un mini-parc de unde statuia lui Berzelius (chimistul de care am invatat la scoala) ma priveste intrebatoare: " Mai stii de paharul Berzelius?" - pare sa-mi spuna. Rusinat de ignoranta mea merg mai departe dar imi izbeste privirea o cladire albicioasa cu ornamente aurii: Teatrul regal. Oarecum vis-a-vis se afla portul turistic cu barcute zvelte care fac tot felul de circuite: Orasul istoric, canalele Stockholm-ului, excursii la Drotningholm (Versailles-ul suedez, despre care povestim in alt review), Skansen (parc etnografic cu zoo si parc de distractii, alaturi de muzeul Vasa si Nordiska)sau plimbari de o zi spre insulele din jurul orasului. Wow! Ar trebui sa fac si o plimbare cu vaporasul dar orasul inca mai are multe de aratat!
Pe strazi, aiurea, pasii ma poarta spre muzeul armelor si spre o piata alimentara, dar déjà nu ma mai intereseaza obiectivele, admir doar arhitectura! Chiar si casele ce se construiesc acum au acelasi aer, parca ar fi vechi (dar asta e o obsesie a lor sa dea senzatia de vechime cladirilor, cel putin a celor din centru, pe unde m-am plimbat), au basoreliefuri si statui la colturi, ornamentatii si caramida rosie. Noroc ca vara se inopteaza tarziu, e lumina pana spre 12 noaptea si uite-asa imi rup picioarele hoinarind.
Poate ar fi trebuit sa povestesc si despre Opera, cladire ce imita opera din Paris, purtand cu sine istoria tragica regelui ce a construit-o, poate ar mai trebui sa amintesc si de muzeul Vas ace adaposteste epava reconditionata a unei nave care a avut o soarta similara Titanicului prin anii 1600, poate ar mai trebui sa spun multe, dar cred ca e timpul sa va ganditi cand faceti o excursie la Stockholm!

Vedere din turnul primariei

Vedere din turnul primariei

Palatul si biserica Storkyrkan

Palatul si biserica Storkyrkan

Palatul regal

Palatul regal

Stortorget

Stortorget

Parlamentul

Parlamentul

Opera

Opera

Gradinile regale

Gradinile regale

Sergels tower

Sergels tower

Teatrul dramatic

Teatrul dramatic

Vedere spre Nordiska museum

Vedere spre Nordiska museum

Vedere din Skansen

Vedere din Skansen

Vedere din Djungarden

Vedere din Djungarden

51 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (8)

 
6 Octombrie 2010

Adrian felicitari pentru destinatia propusa ; esti norocos ca ai avut sansa sa vezi acest oras...sper sa ajung si eu cindva... chiar citisem intr-o carte de business ca "Suedia, in general si, poate Stockholm in mod special sunt cele mai moderne locuri de pe Pamant. Suedia pare sa fi mers mai departe decat orice alta parte a lumii occidentale in insusirea conceptului de a fi, a simti, a vedea si intelege modernitatea." (citatul este dinte-o carte scrisa de 2 suedezi); Tu ce zici? au dreptate in carte?

 
6 Octombrie 2010

Se poate sa aiba si dreptate daca ne referim la chestii importante, cum ar fi procesul electiv; nu mai tin minte tot dar stiu ca ghidul ne-a explicat ca reprezentativitatea in Parlament e foarte "alambicata"... numar de femei egal cu numar de barbati, reprezentare uniforma din toate regiunile (adica numar de parlamentari proportional cu numar de alegatori...si altele pe care din pacate le-am uitat!). Mai degraba as zice ca sunt practici, pornind de la conceptul Ikea aplicat in numeroase domenii ale vietii de zi cu zi. In schimb exista niste "obiceiuri" nu tocmai moderne, cum ar fi ca in transportul in comun ti se stampileaza biletul, si toata lumea sta la coada la autobuz si pe masura ce intri in el, soferul iti stampileaza biletul de calatorie. Mai degraba mi s-au parut extrem de civilizati, mult mai mult decat in tarile pe care le-am vizitat, cu foarte multa rabdare, atenti in vestimentatie si comportament, fara cersetori pe strada si extrem de curati. "Conceptul de a fi, a simti, " etc...modernitatea, e o exprimare foarte vaga si ambigua. Civilizatia insa este mai palpabila. Si am uitat: foarte saritori si binevoitori!

 
8 Octombrie 2010

De vreo două zile tot vreau să citesc "scrisorica" ta, dar tot n-am avut timp. Ei, uite că acum mi-am găsit timp.
Frumoase locuri ai vizitat, te invidiez pentru asta( la modul bun). Datorită minunatei prezentări pe care ne-ai făcut-o, m-ai convins şi am trecut şi eu pe lista locurilor unde trebuie să ajung, aceste obiective.
Ce ai făcut în final, ai schimbat aparatul foto?

 
10 Octombrie 2010

Multam frumos, Cora! Da, Stockholm-ul sete superb si o sa mai postez inca unul sau doua review-uri despre parcul Skansen, primul muzeu din lume in aer liber in mijlocul unui oras, si despre Drotningholm, resedinta de vara a regalitatii si un fel de Versailles al lor (construit si imaginat dupa modelul francez), poate si despre Primarie care e locul unde se decerneaza anual Premiul Nobel.
Ca preturi se aseamana cu Parisul, despre care am vazut ca ai postat un review (dar te comentez acolo).
Cat priveste aparatul foto nu l-am schimbat, deocamdata raman tot cu vechiul sony. Pozele astea de la Stockholm le-am facut cu cel anterior actualului sony, si cineva m-a comentat" ca este un oras gri Nu e adevarat, e extrem de verde, albastru si colorat, poate ca fiind ultimele clipe ale aparatului foto sa se fi distorsionat culorile...
Nu mi-ai mai spus cum stai cu muzica greceasca :) nu stiu daca ai vazut ca am imbogatit review-ul despre Atena cu cateva poze noi, asta ca urmare a unei vizite recente acolo, ocazionata de un spectacol foarte frumos!

 
10 Octombrie 2010

Nu am văzut dar mă uita acum.
Referitor la muzica grecească, am ascultat tot ce ai postat acolo.Nu am găsit piesele pe care le vroiam eu. După ce le mai ascult odată, o să-ţi spun exact ce-mi place.
Aşteptăm noi review-uri! :))

 
31 Octombrie 2010
mihai

am stat 10 zile in capitala suediei. am plecat de acolo cu lacrimi de bucurie ca am putut vedea locuri FABULOASE. merita sa faceti orice sa ajungeti acolo.cei de la lufthansa mi-au ratacit bagajele si le-am primit la hotel a duoa zi.O TARA MINUNATA CU OAMENI MINUNATI

 
20 Septembrie 2011
Radu

In mai putin de o luna, adica in 15 octombrie, voi ajunge impreuna cu prietena mea in Stockholm pentru o excursie de 3 zile. Daca ar fi sa faci un clasament al locurilor "de vizitat", cum ar arata acesta?

a doua intrebare e legata de preturi. am inteles ca e un oras relativ scump. ti-as fi recunoscator daca poti sa imi dai cateva exemple. se accepta si euro, sau doar coroane suedeze?

Multumesc

 
21 Septembrie 2011

Clasament? :) greu...In primul rand si obligatoriu nu ratati primaria (vizite cu ghid din ora in ora, parca). Atat cladirea in sine - care e superba si inteligent construita (unde e cu ghid) cat si turnul, chiar daca astepti (eu am stat o ora la coada) pt ca de sus sunt niste privelisti minunate. Aveti grija sa va suiti in turn cand e o zi frumoasa. Apoi, plimbati-va prin Gamla Stan, poate vizitati palatul regal (dar nu e obligatoriu, nu e mai altfel decat alte palate regale din Europa), dar plimbati-va ca e foarte dragut cartierul. Nu vizitati Muzeul Nobel, decat daca sunteti specialisti intr-un domeniu al premiilor si daca vreti sa cunoasteti/aprofundati ceva ce a facut obiectul unui premiu. Vizitati Storkyrkan (parca) , adica Catedrala si mai ales Biserica germana (ambele in gamla Stan), nu ratati o parada de schimbare a garzilor (zilnic parca la ora 12), si plimbati-va mult prin acest cartier dragut. In capatul opus celui cu Palatul este liftul Katarinahissen, pe care daca va urcati iar aveti o imagine frumoasa a arhipelagului. daca va place un Muzeul satului combinat cu gradina zoo, mergeti in Skansen, e frumos, dar trebuie sa aveti vreme buna (am scris un review despre el). Vassa museum e un muzeu al vietii suedeze, interesant, dar nu obligatoriu, cladirea e mai spectaculoasa pe dinafara. Vassa museum e dragut, o poveste identica cu a Titanicului, dar cu 300 de ani inaintea lui. daca mergi cu prietena, ca zona de cumparaturi dar si frumoasa ca zona este Ostermalmstorg(statia de metrou) unde e Sergel`s tower si un mall misto. Deasemenea faimosul Nordiska, la capatul Gradinilor regale pe Hamngatan. Un loc frumos de vizitat (putin in afara orasului si daca aveti vreme buna ) e Drotningholm (am scris un review despre el). E Versailles-ul lor, e frumos, si cu gradini frumoase.
Cam asta ar fi...nu va stiu varsta si/sau preferintele ca sa spun mai multe, in plus eu n-am vazut muzeul lor national si pe cel de arta. Opera seamana cu cea de la Paris (la o scara mai mica), iar daca vizitati Parlamentul, nu-i nimic spectaculos decat ca veti afla despre organizarea lor politica.
Deci in clasament eu as pune: 1- obligatoriu - Primaria, 2 - plimbari multe Gamla Stan si restul (ca au o arhitectura f frumoasa) 3. Parada regala, Skansen = Nordiska si Vassa museum + parc(plimbare), 4 eventual o plimbare cu vaporasul din Nybroplan, sau Drotningholm (daca aveti vreo 6-7 ore pt asta, cu drum cu tot).
Vezi ca este un site al lor, visitstockholm parca, sau touriststockholm (eu mereu caut combinatii de acest gen pt orice destinatie ) unde explica foarte detaliat si cu orar de vizitare, cai de acces, etc.
Cat priveste banii, merg numai lire (asa era acum 2-3 ani cand am fost eu), preturi nu mai stiu, tin minte ca o masa usurica in 2 cu ceva minim de baut a fost scurt 50 euro, hotelul de 4 stele 150 euro (desi cred ca gaseam si mai ieftin, dar atunci asa am vrut eu), dar tin minte ca il comoparam cu Parisul si un pic peste Barcelona ca preturi. Daca te mai pot ajuta cu ceva (eventual harti sau alte pliante) sau informatii, scrie-mi.
p.s. au niste bomboane minunate cu boabe de cafea trase in ciocolata!! (asa cum sunt la noi stafide sau arahide, ei au cu boabe de cafea, sunt minunate, si...energizante!)

Ai fost în Stockholm?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.