Barcelona

Superba Spanie

3 voturi
Autor: vieru_carmen, 6 Iunie 2018
O experiență de:
Vizualizări: 1752
cum spunem peisajul spre manastire este superb

La începutul toamnei trecute am avut bucuria de a ajunge în aceasta minunata tara si am constatat ca are o arhitectura deosebita datorita stilurilor diferite de a construi, aflate în strînsa armonie, tribut al crestinilor, evreilor si arabilor,ultimii cu influiente mai ales în sudul Spaniei.
În anul 2012 am calatorit la Barcelona si atunci mi-am zis, impresionata de frumusetea acestui oras, ca m-as simtii foarte fericita daca as vizita cât mai mult din aceasta tara.
În aceasta idee, anul urmator am achizitionat un pachet turistic pentru restul Spaniei.însa am avut ghinion caci excursia nu s-a mai organizat din cauza numarului redus de turisti.
Asadar, anul trecut m-am gandit ca ar fi momentul oportun sa vizitez ceea ce mi-am dorit acum cinci ani. N-am îndrazint sa aleg o ruta cu avionul gîndindu-ma la rateul meu de acum cîtiva ani.
Se pare ca în parte si acum m-a urmarit ghinionul caci agentia de la care am cumparat pachetul turistic m-a anuntat ca excursia programata în cursul lunii august nu v-a avea loc, tot din acelasi motiv-numarul redus de turisti- Asa ca am fost nevoita sa plec în excursie la începutul lunii septembrie.
Toate au fost bune si frumoase pîna aproape de iesirea din tara cînd s-a defectat aclimatizare autocarului, motiv pentru care am asteptat 3 ore si jumatate pentru repararea acestuia. Aceasta împrejurare nefasta a determinat ajungerea noastra la hotelul de lînga autostrada de pe lînga Budapesta în jurul orei 2, a doua zi.
Însa lucrurile nu s-au oprit aici caci în apropirea hotelului unde urma sa fim cazati, în apropiere de Barcelona , autocarul a avut o alta defectiune tehnica, mai serioasa, astfel ca a trebuit sa ne deplasam pe jos cu bagajele, aproximativ un km, pîna la hotel.
În fine, ultima defectiune a autocarului a avut loc în Andora cînd un cauciuc s-a depresurizat, fiind necesara înlocuirea acestuia, lucru care a durat o ora si jumatate. De aceea turistii au fost trimisi la cumparaturi.
Asadar, dupa 4 zile de mers cu autocarul am ajuns în sfîrsit la Barcelona. Cazarea a fost asigurata la un hotel de 4 stele, destul de decent.
Dimineata, dupa un mic dejun copios ne-am deplasat cu un autocar oferit de o firma spaniola spre manastirea Monsserat, aflata la aproximativ 50 de km de oras, centrul rezistentei catalane Drumul pîna la manastire a avut loc pe o sosea impecabil construita care s-a derulat printre pini si un peisaj montan de o rara frumusete. Ajunsi aici am avut la dispozitie aproximativ o ora si jumatate pentru a vizita manastirea si împrejurimile acesteia. De data aceasta nu am vazut Madona Neagra pentru ca am ajuns dupa ora noua, ghida nefiind prea bine informata în legatura cu acest aspect.
Recomand vizitarea acestei manastiri pentru frumusetea si ineditul ei dar si pentru perspectiva minunata asupra peisajului din jur.
Întoarcerea noastra în Barcelona a fost îngreunata de o coloana imensa de masini, determinata de un accident. La Barcelona ne-am oprit la Sagrada Familia unde intrau doar grupuri organizate, cu rezervare anterioara, împrejurare valabila si la Gradinile Guel. De altfel aceste obiective nu erau în drum spre manastirea Monssserat incluse în program- la interior- Partea buna este ca ni s-au explicat toate simbolurile catedralei, aflate la exterior. Asa ca am fost foarte bucuroasa ca am vazut atît catedrala cît si gradinile cu ani în urma.
Am avut timp liber, 5 ore, în care am facut cumparaturi, ne-am plimbat pe @La Ramblas@, am luat prînzul si am vizitat celebra piata a Barcelonei, cu preturi pe masura.
În acest timp liber unii turisti au vizitat Sagrada Familia - de la ora 17- si casele Gaudi. La ora 19 ne-a asteptat autocarul care ne-a lasat la hotel.
Pornind spre sudul Spaniei ne-am oprit la VALENCIA, al treilea oras ca marime al acestei tari. Aici am vizitat orasul artelor si stiintelor, de fapt un obiectiv dedicat artei si stiintelor. Orasul Valencia, în sine are multe gradini si palate caruia merita sa îi dedicati cîteva zile. Noi am fost doar în trecere.
Dupa cîteva sute kilometri de mers am ajuns la ALICANTE, oras extrem de curat, cu multi palmieri si cladiri moderne. Este una dintre statiunile exclusiviste ale Spaniei. Aici se afla Casttilo de Santa Barbara, o fortareata construita initial de cartaginezi care se vede din orice parte a orasului.
Popasul de noapte l-am facut la Hotel Git Conquista de Granada, cochet de altfel.
Dimineata am vizitat COMPLEXUL ALHAMBRA. Acesta este format din patru sectiuni-fortareata militara, Palatul Nazrid, Palatul de Vara Generalife si Palatul renascentist al lui Carlos al V -lea. Între ele se afla o gradina, foarte bine întretinuta. Zidurile au fost construite dintr-un amestec de lut rosu si piatra. Cel mai impresionant mi s-a parut Palatul Nazrid, construit de Yusuf I care constituie apogeul arhitecturii maure. Pîna la urma tot acest complex a fost cucerit de regele catolic Frederico si sotia sa Izabella. Costul biletului este de 20 de euro iar vizitarea complexului se face prin rezervare cu cel putin 6 luni înainte de data fixata pentru vizita, cel putin asa ne-a relatat ghida noastra.În interiorul complexului am avut ghizi spanioli, grupul nostru fiind împartit în doua.
Dupa vizitarea complexului Alhambra ne-am deplasat la Marbella de unde am luat autobuzele spre GIBRALTAR.
Peisajul de pe stînca Gibraltaului este impresionant si spectaculos. Veti întîlni o rezervatie a maimutelor iar pe platou o moschee turceascâ si pestera Saint Michele. Aici ghidul nostru a fost un sofer englez, o persoana cu simt al umorului foarte dezvoltat. Acesta ne-a relatat ca Gibraltarul, posesiune britanica este un obiectiv strategic, iar în preajma se afla si o flota americana. Pîna la platou se ajunge cu niste minibuse, înguste. În zilele senine , de pe platou se poate vedea Africa. Noi nu am vazut-o pentru ca marea era agitata.
În jurul orei 21 am ajuns la un hotel cu 13 etaje numit Git Via Sevilla Mairena aflat în SEVILLA. Am fost cazata la etajul 11 care a oferit o ponorama fantasica asupra orasului. În apropierea acestuia se afla si un mall
de unde am facut cumparaturi.
A doua zi, dupa un mic dejun bogat am ajuns în partea veche a orasului, în Piata Spaniei construita în stil maur, de ÃŽnceput de toamna la Monsserat o mare unicitate. Aici fiecare provincie era reprezentata prin mozaicuri. Aceasta avea poduri si o fantîna arteziana, în jurul careia seara se dau spectacole de flamengo.
Pe jos ne-am deplasat la Catredala din Sevilla, de o mare grandoare si bogat ornamentata. Aceasta are un altar din aur- s-a folosit pentru realizarea acesteia o tona de aur-
Catedrala este imensa, cred ca printre cele mai mari din lume si nu te lasa indiferent. Ora de deschidere este 11 iar costul unui bilet de intrare este de 11 euro. Prin una dintre iesiri se ajunge la turnul Giralda iar pretul biletului este de 5 euro.
Turnul Giralda este ultima reminescenta a distanstiei Almohad si a sevit ca minaret pentru moscheia care a fost construita pe locul catedralei. Turnul este înalt de 98 de metri, are 25 de clopotnite si se termina cu o girueta.
Urcarea în turn se face pe o rampa iar pe vrema califatului se folosea un cal pentru a ajunge în vîrful turnului de unde se facea chemarea la rugaciune. Din vîrful turnului, privelistea ce se înfatiseza ochilor va vor rasplati efortul urcarii.
Imediat, la est de catedrala se afla cartierul evreiesc iar vis-a-vis se afla Real Alcazar, un palat construit în stil maur care este si în prezent resedinta temporara, de vara a regelui Spaniei. Cozile sunt imense la ambele doua obiective turistice si nu cred ca va ajunge o zi pentru vizitarea acestora.
În jurul orei 14, cu autocarul ne-am deplasat la CORDOBA. Cînd am coborît din autocar am avut senzatia intrarii într-un cuptor-erau 40 de grade-. Acolo ne astepta Mesquita, o moscheie ale carei arcade au forma de potcoava, ce dau senzatia de infinitate..
Fiecare dintre cele 824 de coloane este diferita asa cum sunt si capitelurile lor. Mozaicurile si cupola suntde arhitecti bizantini iar cornisele sunt gravate cu texte din Coran.
În interior se afla o capela construia în stil baroc numita Tesore care contine un chivot din aur si argint, cîntarind 122 de kg. În interiorul Mesquitei se afla si o catedrala crestina, care din punctul meu de vedere nu îsi avea locul aici. Aceasta a distrus armonia constructiei..
Dupa vizitarea acestui eificiu ne-am îndreptat spre Toledo iar seara am poposit la hotelul Beatriz Toledo.
TOLEDO, capitala Castiliei este unul dintre cele mai vechi orase ale Spaniei, construit pe vîrful unui deal si stabatut de rîul Tajo.
Aici veti întîlni un labirint de strazi pavate. Nu am apucat sa vizitez catredala dar am vizitat orasul vechi, încîntator de altfel, cu tot felul de magazine.
Seara, tîrziu, am ajuns la MADRID, parcurgînd cu autocarul arterele principale ale orasului pîna la hotelul Holyday Inn Madrid, situat la 20 de statii de tren fata de capitala Spaniei.
Orasul este capitala Spaniei din anul 1561 cînd Filip al-II-lea a mutat aici curtea de la Toledo.
Este un oras cosmopolit datorita numeroaselor hoteluiri, obiective culturale, muzee si a unui sistem de transport foarte bine organizat. Simbolul orasului este ursul si capsunul.
Înainte de a ajunge la hotel am facut un tur al orasului cu autocarul, prin centru - cladiri cu arhitecura moderna, nu mai Deja ajunsi la manastire vechi de 200 de ani- Nu am vazut nici o cladire degradata.
Dimineta am luat trenul dintr-o suburbie a Madridului, calaatoria durînd aproximativ 40 de minute pîna la gara cea noua din Madrid, aflata în imediata apropiere a garii Atocha.
Sistemul lor de a evita o calatorie clandestina mi s-a parut extrem de interesant si eficient. Dupa ce am cumparat tichetul de calatorie am fost directionati la un aparat de validat biletul si numai dupa aceea, printr-un sistem automat ti se permitea sa iesi spre scarile rulante care te duceau pe peron.Nu se putea patrunde în afara garii în tren.
Pe peron, era o curatenie exemplara. Evident, în tren nu exista nici un controlor de bilete. Am luat un tichet cu doua calatorii, dus si întors iar la iesirea din gara noua a Madridului, biletul se valida pentru iesire.
De la gara am luat-o pe Calle Major, una dintre arterele principale ale orasului, la pas caci numai asa ai cum sa decoperi un asa oras imens ca Madridul.
Acesta avea patru benzi pentru circulatia masinilor iar, pe cele doua parti laterale se aflau cladiri, sediul unor institutii importante.
Cele mai inedite cladiri din Piata Major, unde ajungi de pe artera Calle Major sunt Casa de la Pinderia care gazduia breasla brutarilor cu fresce exterioare inedite si Casa carnigeria/a macelarilor- unde în prezent se afla Primaria.
Avansînd pe Calle Major am ajuns la Palatul Regal-Palacio Real-
Pentru intrarea la Palat se sta la o coada considerabila, însa se avenseaza destul de repede iar biletul de intrare costa 11 euro.
Fotografiatul si filmatul în interior este interzis cu desavîrsire si în acest sens sunt persoane care au grija de acest lucru. Primul aspect care m-a surprins a fost opulenta palatului. Astazi nu mai este locuit ci doar folosit pentru întînirile oficiale.
Vizita a început în holul Halibarierilor cu tavanul pictat de Govanni Battista Tiepolo a carui pictura duce în sala coloanelor, unde peretii sunt decorati cu tapiserii flamande.
Apoi am ajuns în sala Tronului, foarte somtuoasa, cu mobilier napolitan si oglinzi venetiene. Urmeaza apartamentele regelui cu o sala de receptii si dormitorul cu obiecte deosebit de pretioase.
Camera de portelan, pe care am reusit sa o fotografiez are peretii confectionati din portelan si era destinata fumatului.
Aceasta încapere era urmata de camera galbena, ornata cu tapiserii fine, destinata doamnelor, unde se servea ciocolata si alte dulciuri,
Aceasta se continua cu sala de bal, vasta si bogat ornamentata, creata de regele Alfonso al XII lea. Dupa moartea prematura a sotiei lui Carol al XIII lea acesta a închis sala care a ramas ferecata timp de 100 de ani. Aceasta sala este în prezent folosita pentru banchetele oferite de regii Spaniei.
Sala de bal este continuata de sala de argint care adaposteste o colectie din obiecte de argint, apartinînd familiei regale.
Dupa ce am terminat vizita acestui palat am vizitat Catedrala de Nuesta Senora de la Almuedena, aflata în apropierea Palatului Regal care mi s-a parut de-a dreptul atipica pentru un lacas de cult.
La întoarcere, pe care am facut-o tot pe Calle Major, dupa iesirea din aceasta, aproape de sosea am dat de Muzeull Prado. Nu am vizitat acest muzeu pentru ca si aici intrarea era foarte aglomerata dar si pentru faptul ca nu am o cultura în materie de pictura destul de solida.
Însa, chiar în apropiere de muzeu se afla Gradina Botanica, asa ca împreuna cu alte trei turiste ne-am hotarît sa vizitam gradina care ne-a oferit liniste si relaxare.
Gradina a fost înfiintata de regele Carlos al III lea în anul 1755 si gazduieste peste 1 milion de plante, care se regasesc pe teritoriul Spaniei. Dupa ce am petrecut o vreme în aceasta gradina am plecat la gara si cu trenul am ajuns la hotel, destul de tîrziu.
La întoarcerea spre tara am trecut prin ZARAGOZA, un oras de trecere unde am vizitat Plazza del Piar unde am vizitat Basilica de Nuestra Senora del Pilar, construita dintr-un amestec de stiluri-gotic, mujedar si baroc,- împodobita în stil spanilol.
Se pare ca acesta a fost construita în jurul unu stîlp, loc în care Fecioara Maria i-ar fi aparut Sfîntului Iacob.
La toate cele scrise s-ar rezuma pe scurt impresiile mele despre Spania, un loc în care as reveni cu mare placere.
Cea care ne-a însotit în aceasta excursie pîna la Madrid si inclusiv aici nu era un ghid profesionist ci o D-na profesoaa. iar diferenta a fost evidenta. Aceasta constatare se datoreaza comparatiei cu ghidul de anul trecut, din Italia, care avea calificarea de ghid dar si prestatia era pe masura. Ceea ce a avut în comun cu ghizii este efectuarea de excursii suplimentare, contra cost cu toate ca programul a fost foarte încarcat.
Pe de alta parte, acest obicei al lor de a smulge banii turistilor are si un beneficiu caci am facut o excursie la mormîntul lui Franco, aflat la cîtiva km de Escorial, mormînt adapostit în piatra muntelui, acoperit de o cladire care nu seamana cu nici un alt edificiu pe care l-am vazut.
Ca si stil de viata trebuie sa spun ca spaniolii nu prea gatesc si nu manînca acasa, ci mai degraba pe strada, la restaurante, preturile fiind destul de accesibile iar în supermarket-uri preturile erau mai mici ca la noi.
Sper ca nu v-am plictisit prea mult.

cum spunem peisajul spre manastire este superb

cum spunem peisajul spre manastire este superb

în drum spre manastirea Monssserat

în drum spre manastirea Monssserat

ÃŽnceput de toamna la Monsserat

ÃŽnceput de toamna la Monsserat

Deja ajunsi la manastire

Deja ajunsi la manastire

idem

idem

Monsserat

Monsserat

interior din biserica manastirii

interior din biserica manastirii

Altarul bisericii

Altarul bisericii

imprejurimi ale manastirii

imprejurimi ale manastirii

Aici aveau loc coridele in Barcelona

Aici aveau loc coridele in Barcelona

Barcelona vazuta din autocar

Barcelona vazuta din autocar

Barcelona

Barcelona

162 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (4)

 
13 Iunie 2018

foarte frumoasa expunere dar nu inteleg de ce nici o poza?numai bine s icat mai multe vizite dar fara atatea peripetii.

 
13 Iunie 2018

Buna seara. Multumesc pentru apreciere. Dar înca lucrez la articol, Sper ca maine sa am timpul necesar pentru a incărca fotografii.

 
19 Iunie 2018

Aşa cum ne-ai obişnuit. Expunerea detaliată mi-a dat prilejul să refac călătoria alături de tine. Mulţumesc. Aştept şi fotografii......dar cu măsură că dacă-s prea multe nu le putem vizualiza pe toate. (Glumesc, desigur) Aici aş pune acum ceva emoticoane. Dar formatul acesta nu-mi permite. S-auzim numai de bine.

 
19 Iunie 2018

Buna seara!. Am scris acest articol rememorănd această minunată excursie şi mi-am dta seama că unele amănunte mi-au ieşit din minte ,însă în ansamblu cred că ofera suficiente informaţii penru doritori de excursie în această zonă. Fotografii nu pot încă să ofer pînă la repararea softului. Nu ştiu unde este problema dar i-am contactat pe cei de la turistik şi mi-au spus că se v-a rezolva într-o săptămînă. Multumesc de înţelegere şi de apreciere.

Ai fost în Barcelona?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.