Hunedoara

Tur prin judetul Hunedoara, partea 1

4 voturi
Autor: Showmaster, 21 Noiembrie 2014
Vizualizări: 2975
Pestera Zidita, Mada Dragi cititori, va salut din nou si va ofer un scurt tur virtual prin zona central-est-sudica a judetului Hunedoara, judet plin de vestigii, frumuseti naturale, mistere si legende.(Pentru acest tur, cu masini de teren si ghid local aveti nevoie de cel putin o saptamana!Fara ghid nu veti reusi sa atingeti multe locatii, ele nefiind semnalizate!!!) Punctul de pornire ales este intr-o superba vale aproape de Geoagiu in satul Mada, un adevarat colt de rai cu oameni primitori si calzi in mijlocul naturii unde veveritele si caprioarele iti taie calea, vulpita se ascunde dupa un tufis pana treci, fazanii te saluta din zbor iar padurea si muntii iti canta simfonia naturii acompaniati de greierii si pasarelele neobosite.

Pestera zidita, Mada

Povestea pesterii ce se afla la baza versantului vestic al "Plesei Mari", un masiv calcaros ce strajuieste la intrarea in Cheile Madei (Cheile Mazii - se mai spune), incepe candva in epoca bronzului. A fost mai tot timpul locuita, fapt dovedit de arheologii care au descoperit urmele vechilor locuitori ai cavitatii in care au fost gasite mai multe dovezi in acest sens, cele mai importante cantitativ fiind material ceramic si osteologic apartinind culturii Cotofeni, iar prezenta tarusilor ne sugereaza ca pe atunci exista deja un fel de paravan din material lemnos in locul unde acum vedem ceea ce a mai ramas din zidurile de piatra ridicat in evul mediu tarziu din roca locala pentru a masca intrarea in pestera. Din acest moment, fiind in primul rand loc de refugiu ce se intinde in inima muntelui si punct de observare avand o deschidere spre vest cu o panorama superba spre caile de acces catre si dinspre Chei. Cheile in sine fiind un adevarat miracol mai ales vara cand raul ce a sapat prin munti scade ca volum si permite accesul pana aproape de Balsa dezvaluind curiosilor un adevarat spectacol natural cu flora si fauna superba si bogata pe langa portiunile stancoase ce ne povestesc de vremuri de mult apuse.

Cetatuia Dacica, Ardeu

O mica cetatuie, dincolo de Plesa Mare, la mica distanta de Mada, in valea paralela din est, ce supraveghea vechiul drum ce lega Muntii Metaliferi de capitala Daciei din Muntii Orastiei (Sureanu). Este o cetate cu constructie aparte, fiind ridicata din roca locala si material lemnos, aflata pe o culme cu o buna pozitie strategica si vedere atat spre nord, cat si spre sud, controland o mare parte din vechiul drum si cu a vedere spre Cheile Ardeului la nord de cetate.

Baile Germisara, Geoagiu-Bai

In centrul statiunii Geoagiu-Bai, au fost descoperite in urma sapaturilor arheologice facute intr-un mamelon de travertin numit Dambul Romanilor. In straturi succesive, se poate observa cum izvorul termal a fost folosit de catre geto-daci chiar inainte de cucerirea romana. Romanii au marit bazinul si au captat apa printr-o retea de tuburi din teracota, transportand-o astfel chiar pana la castru, ca sa o foloseasca in scaldatori. Sapaturile arheologice au scos la iveala un exceptional tezaur din aur, care poate fi vazut la Muzeul Civilizatiei Dacice şi Romane din Deva.

Drumul Romanilor si Pestera Zidita, Mada castrul roman, Geoagiu si Cigmau

Ruinele castrului roman: situate in partea de vest a localitatii, la hotarul cu satul Cigmau, pe drumul judetean Simeria - Geoagiu, ele sunt de fapt urmele unei vechi cetati a dacilor, pe locul careia a fost construit castrul roman Germisara. Castrul avea o importanta strategica deosebita in paza si apararea drumului care ducea, pe malul drept al Muresului, la Apullum (Alba Iulia). De altfel, nu departe, in nordul localitatii, el se intersecta cu "Drumul aurului", ale carui urme se mai vad si acum, drum care strabatea patrulaterul aurifer al Muntilor Apuseni pe ruta: Rosia Montana, Zlatna, Geoagiu, Sacaramb. Castrul a fost unul din sediile Legiunii a XIII-a Gemina.
Urmele drumului pavat cu dale de piatra care ducea de la Geoagiu la Geoagiu-Bai si care se mai pastreaza inca si astazi vorbesc elocvent despre o viata sociala si chiar mondena foarte activa pe aceste locuri, in timpul ocupatiei romane.

Capela Rotonda, Geoagiu

Capela romanica din Geoagiu construita din piatra. Se spune ca a fost inaltata de cruciatii care se intorceau de la Ierusalim. Este de un tip rar intalnit: circulara, boltita in calota, cu ziduri groase si neregulate. Biserica este administrata de Biserica Reformata si se afla langa "noua" biserica din sec. XVI..

Cetatea Orastiei si Manastirea Franciscana, Orastie

Despre aceste locatii am scris deja intr-un articol mai vechi, va invit sa-l cititi.
Pentru o mai buna introducere in istoria dacilor, va invit sa vizitati Muzeul de Etnografie din Orastie unde aveti sa va minunati vazand machetele cetatilor dacice si exponatele ce provin din zona acestora, prezentarea culturii si obiceiurilor si multe alte lucruri legate de zona pe care urmeaza s-o vizitati:

Cetatile Dacice, Muntii Orastiei

Pe o vasta intindere, intr-o zona de vis plina de taine si legende, la mica distanta de capitala culturala a judetului, Orastie, intram pe valea ce duce spre Gradiste si incepem sa vedem urmele anticilor locuitori deja din Beriu, unde pe coasta lantului de dealuri vestice gasim Tumulii, apoi, urmeaza cetatile dacice. Prima pe dreapta, Cetatuia, strajuieste pe o culme deasupra Costestiului. Aceasta fortificatie este prima cetate, construita inainte de timpul lui Burebista, care , ajutat de inteleptul Deceneu, incepe extinderea ei si a celorlaltor cetati.
La mica distanta, pe o si mai inalta culme, tot pe partea dreapta a vaii se afla Blidaru, cetatea militara. Urmand vechea poteca ce era drum de coasta pe timpul Dacilor, se ajunge la Piatra Rosie, o alta constructie impresionanta ce se ascunde in padurile de langa Luncani. Mai la sud, Banita, numita si cetate imposibila din cauza cailor grele de acces, iar spre vest, ceva mai departe dincolo de Cugir, cetatea Capalna, (accesibila de pe drumul ce duce spre Sibiu) formeaza lantul de aparare menita sa protejeze "inima" Daciei de odinioara, Sarmizegetusa Regia ascunsa de vazul lumii, aproape de varful Godeanu . In imediata vecinatate a Sarmizegetusei, in Cartierul Civil, se afla si Fetele Albe, zona Vartoapelor, Varful lui Hulpe, locatii pline de istorie si mister. Aveti pe pagina un material despre aceste locatii, separat.
Cu ocazia unei excursii de cateva zile, Poalele Setres-ului, langa Mada cu vehicule 4x4, se pot vizita toate aceste vestigii si trecand pe la Schitul Magureni, in drum spre pe Godeanu, ajungand apoi pana pe Varful lui Patru, putem privi spre Retezat sau spre Fagaras cu inzapezitele-i culmi ce strapung norii.

Transalpina

Venind cu noi, cunoscatorii drumurilor montane, coboram de pe Varful lui Patru si ajungem pe cea mai frumoasa si spectaculoasa sosea din tara noastra, Transalpina.

Tara Hategului

Daca pana acum am avut ce povesti, atunci nu ma opresc si va spun ca si aici ne asteapta multe si superbe locuri de vizitat. Retezatul nu mai are nevoie de prezentare! Acolo sus, se afla insa o alta culme interesanta, Gugu, un varf ascuns in nori si paduri de nepatruns, cu proprietati energetice deosebite.
Langa Hateg, la Santamarie Orlea si localitatile din jur puteti vizita biserici seculare superbe,
Sa nu uitam de Geoparcul Dinozaurilor si Rezervatia de Zimbri.
La poalele muntilor, pe drumul ce leaga Hategul de Caransebes, se afla Orasul lui Traian, Colonia Ulpia Traiana, capitala daciei Romane in comuna Sarmizegetusa.

Biserica Densus, Manastirea Prislop

Daca pornim de aici spre Hunedoara pe vechiul drum ce urca pe coasta dealurilor, trecem pe la biserica Densus, nu am cuvinte sa descriu aceasta superba si misterioasa constructie din piatra provenita din vechile Curii si vile romane si nu numai, cu deosebitele picturi murale in interior, un loc in care te incarci cu energia si lumina Dumnezeiasca, indiferent de ce cult religios ai fi sau nu...
Putin mai spre nord, intr-o vale se afla la poalele dealurilor, manastirea Prislop ce a fost un loc de reculegere si liniste pana acu' cativa ani cand valul de neoprit al asa-zisilor pelerini a infestat acest frumos loc de cult. Practic acum, singurul loc de la Prislop, unde poti sa simti magia locului este chilia (pestera) Sfantului Ioan de la Prislop din padure catre care duce o deosebit de frumoasa poteca de radacini aflate la vedere formand parca o monumentala scara de acces spre pestera mica si linistita in care s-a retras acesta.
Despre ambele locatii gasiti materiale separate pe pagina mea.
Urmand coasta, drumul ne duce in Hunedoara.

Castelui Huniazilor, Hunedoara

Despre castel am un alt material prezentand detaliile acestei locatii de o majora importanta istorica pe care va invit sa-l cititi.

Cetatea Devei si Magna Curia, Deva

La doar cateva minute cu masina, ajungem la Deva. Cetatea este arhicunoscuta si se afla in renovare. Accesul se poate face cu telecabina sau pe potecile montane pline de vipere.
Magna Curia, actualmente adaposteste Muzeul din Deva. Ambele va saunt prezentate intr-un material separat.

Arboretumul si Conacul, Simeria

Trecem Muresul in Simeria si intr-o curba stransa parca suntem fortati sa intram pe poarta Arboretumului. Despre aceasta superba locatie aveti o descriere in detaliu, va invit sa il cititi.

Bisericile vechi si conacul din zona Rapolt

Iesind din Arboretum o luam spre Geoagiu pe vechiul drum de pe malul Muresului prinUroi, Rapolt si avem o multitudine de biserici vechi si ruine, conace vechi si o panorama superba cu putin trafic daca mergem pe asfalt. Daca o luam pe munte, pe drumuri doar de localnici stiute, intalnim la fiecare pas ruine, ramasite de ziduri seculare ajungand la Sacaramb unde trecand pe langa Biserica Trasnita (lovita de fulger) pe drumuri forestiere spectaculoase, ajungem la punctul de plecare, inapoi in Mada, langa Pestera Zidita, de unde am inceput acest tur virtual al zonei.
Va invit sa ne urmati calea, este o zona plina de mistere, legende, ruine si superba natura.
Celor interesati le stau la dispozitie cu informatii privind cazare, ghid si transportatori in zona.
Despre partea nordica, spre Zlatna-Brad-Rosia Montana si Tinutul Padurenilor o sa pregatesc un alt tur virtual in scurt timp!
Toate acestea si alte materiale similare puteti gasi pe linkul: www.turistik.ro/showmaster !

Drum bun, distractie placuta si Doamne-ajuta!
Pestera Zidita, Mada

Pestera Zidita, Mada

Pestera Zidita, Mada

Pestera Zidita, Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Poalele Setres-ului, langa Mada

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

46 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (1)

 
21 Noiembrie 2014

Pentru orice informatii despre zona, transportatori off-road, cazare, ghidaj, va stau la dispozitie! Doar sunati-ma la 0720809964. Fiind mai tot timpul pe munte, se poate sa nu am semnal, lasati un sms si revin eu dupa ce ajung in zona in care pot vorbi. Cu stima: The Showmaster.

Ai fost în Hunedoara?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.