Cusco

Valea Sacra

6 voturi
Autor: IRINA E, 7 Iulie 2015
O experiență de:
Vizualizări: 1255
Ceea ce am notat in review-ul anterior este o scurta istorie a poporului peruan din perioada precolumbiana, unde adevarul este amestecat cu mai multa sau mai putina legenda. Ce am simtit in aceasta "descindere" pe meleagurile peruviene? Este un amestec de trairi la intalnirea cu ceva ancestral, tribal, rudimentar si rustic pe de-o parte si ceva sacru, monumental, grandios si inexplicabil pe de alta parte, in acelasi timp.
Cu toate că incaşii n-au cunoscut un limbaj scris şi nu cunoşteau roata şi bronzul, ei au realizat inovaţii de inginerie fără seamăn, necunoscute în alte parţi ale Americii, întrecându-le până şi pe cele europene. Au construit structuri de piatră imense, au construit drumuri şi poduri suspendate pentru a putea traversa văile înguste şi abrupte ale munţilor Anzi.
Lucrau piatră şlefuită dar nu întrebuinţau lianţi în construcţii; descoperiseră metalurgia aurului, dar nu cunoşteau fierul; confecţionau o ceramică rafinată, fără să utilizeze roata de modelat; construiau drumuri bine amenajate, dar nu inventaseră vehicule cu roţi; calculau mişcarea aştrilor dar nu ştiau să scrie; posedau un calendar precis dar credeau în astrologie. As mai adauga aici ca pana la venirea conchistadorilor spanioli, singurul animal de povara era lama, care nu putea sa care in spinare mai mult de 30 de kg.
Incaşii au făcut o serie de descoperiri în medicină, efectuau trepanaţii reuşite ce constau în executarea unor găuri în craniu pentru eliberarea presiunii cheagurilor de sânge asupra creierului.
Incaşi practicau deformarea cranială prin înfăşurarea strânsă a capului noilor-născuţi, acest proces necauzând însă leziuni cerebrale.
Cum incaşii nu cunoşteau scrisul, ei păstrau datele cu ajutorul quipului - o serie de fire înodate agăţate la numite intervale pe un alt fir lung. Am vazut un astfel de "răboj" la Muzeul Aurului din Lima.
Porumbul era folosit pentru obţinerea unei băuturi alcoolice fermentate numite chicha.
Frunzele de coca erau folosite pentru a uşura foamea şi durerea. Mesagerii (Chasqui) obişnuiau să mestece frunze de coca pentru extra energie, ce le era necesară îndeplinirii sarcinilor de a transmite mesaje în tot imperiul.

In ziua eploararii Vaii Sacre, pe drumul de la Cusco la Pisac am facut prima oprire la Awana Kancha, o ferma cu aspect traditional dar amenajata special pentru turisti, unde am putut " face cunostinta" cu cele patru tipuri de animale din familia camelidelor cu răspandire in zona andina: lama, alpaca, vicunia si guanaco.
Cusco
Am văzut apoi modul de prelucrare a lânii(tors, vopsit, tesut sau impletit) prin metode si ustensile traditionale. Am avut apoi posibilitatea de-a achizitiona produse confectinate din materiale de cea mai buna calitate de la un magazin de prezentare.
https://youtu.be/4zewQtn5PnU
Pisac sau P`isaq in limba Quechua este un sat peruvian din Valea Sacra . Se află pe râul Willkanuta . Satul este cunoscut pentru piaţa din fiecare duminică, marţi, şi joi, un eveniment care atrage intens turistii fiind in apropiere de Cusco .
Cusco
,
Cusco

https://youtu.be/8k4fxyTWWM8
Zona este, probabil, cel mai bine cunoscuta insa, pentru ruinele sale incase , cunoscute sub numele de Inca Pisac, care se află în vârful unui deal, la intrarea în vale si care de-a lungul timpului a avut cel putin triplu scop: militar, religios si agricol.
Cusco
Cercetatorii cred ca Pisac a avut rolul de apărare a intrării sudice în Valea Sacră, în timp ce Choquequirao a apărat intrarea de vest, iar cetatea de la Ollantaytambo pe cea de nord, Inca Pisac a controlat un traseu care lega Imperiul Inca cu frontiera de pădurea tropicală.
https://youtu.be/tVZATnJaK0A
Dupa masa de pranz servita intr-o locatie deosebita ( un complex monahal transformat in pensiune, singură, bisericuta si-a mai pastrat statutul si functionalitatea initiala), unde ne-am infruptat cu bucate care mai de care, am servit si o bautura specifica din porumb numita chicha morada, ne-am indreptat spre un alt obiectiv al acestei zile - Ollantaytambo
Cusco

Ollantaytambo este un oraş antic cu structuri megalitice. De-a lungul timpului, arheologii aproape că au ignorat acest complex antic, probabil pentru că întrebările la care au fost nevoiţi să răspundă nu îşi găseau răspunsul în sfera logicii.
O legendă locală spune că oraşul antic a fost ridicat de către civilizaţia incaşă şi a fost denumit după un erou, Ollanta, care ar fi câştigat,în urma unei lupte aprigi, mâna fiicei unui rege incaş.
Punctul de interes major al fostului oraş megalitic îl reprezintă Templul Soarelui. Construcţia este una uimitoare şi neterminată sau dărmată de un cataclism major. În prezent au mai rămas câteva blocuri gigantice de granit drept mărturie a ceea ce a însemnat poate cel mai măreţ templu din toate timpurile. Aici se presupune că incaşii îl venerau pe zeul Soare, care ori de câte ori era mulţumit îi ajuta în îndeplinirea obiectivelor dorite.
În partea vestică a sitului arheologic se regăseşte Templul Condor.
Ollantaytambo este o minune de inginerie si arhitectura, este o cetate si un oras complex si multe intrebari care s-au pus pana acum sunt cele legate de constructia acestui sit vechi. Cum au reusit anticii sa taie aceste pietre de pe munte, apoi sa le transporte peste campii, sa aduca aceste pietre grele peste rau si apoi sa le aduca si sa le pozitioneze pe munte? Există numeroase voci care susţin că oraşul megalitic a fost ridicat cu ajutorul zeilor şi a fost proiectat în aşa fel încât să satisfacă nevoile navelor spaţiale care aterizau în încinta sa. Această teorie nu este încă demonstrată, dar putem spune că explică cel mai bine existenţa unui oraş ridicat cu ajutorul tehnologiei pe care nici omul din secolul 21 nu o posedă.
https://youtu.be/CKAOKM0LicE
Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

Awana Kancha

63 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (3)

 
9 Iulie 2015

Aveti votul meu pentru comentarii si imagini ! Aveti talent pentru ambele!
Din pacate trebuie sa acceptam paradoxul: ceea ce pentru turisti inseamna pitoresc, inedit, grandios, fantastic, miraculos,... pentru cei mai multi localnici inseamna saracie, munca, sudoare, suferinta...

 
11 Iulie 2015

Stau si ma gandesc!!!! Aceste informatii le-ati retinut de la fata locului sau ati mai citit acasa inca o data despre acesta civilizatie??? Sincer eu unu nici 2% nu cred ca retineam pt ca as fi fost foarte atras de locurile respective si n-as mai fi fost atenta asupra celor explicate de ghid!!! Felicitari ca ne impartasiti minunatele experiente pe alte taramuri

 
12 Iulie 2015

Sollo84: Pe cand sosesc acasa dintr-o astfel de calatorie, in capul meu este o invalmaseala de nedescris. Daca acum 10-15 ani utilizam serios notesurile, acum ma bazez pe camerele foto sau video. Succesiunea imaginilor imi asigura o buna "amplasare in spatiu a obiectivelor". Cat despre imformatii acestea se aduna in etape: inainte de calatorie, cand citesc ce apuc, nu retin mai nimic doar imi fac o idee ce se poate vedea acolo, la fata locului incep sa ma luminez cam despre ce e vorba, dar datorita avalansei de informatii totul devine talmes-balmes, ca apoi acasa coroborarea informatiilor cu imaginile de la fata locului, cu micile filmulete imi permit sa le pot aseza pe toate la locul lor. Desigur cu multa, multa rabdare.
Alexbadea: Asa este pe de-o parte maretia si spectaculosul constructiilor de altadata te incanta iar pe de alta parte saracia si mizeria contemporana te cutremura....Oare de ce toate aceste contraste??

Ai fost în Cusco?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.