Bentota

Bentota Beach III

3 voturi
Autor: elkamino, 15 Februarie 2012
O experiență de:
Vizualizări: 2517
Lashante,ghidul nostru singalez
Cazarea în apropierea Plajei Bentota îţi oferă multe posibilităţi de a-ţi petrece timpul . Am încercat să profit din plin de acestea .
Lashante , fiul lui Jahra , a fost pe tot parcursul şederii mele în Casa Elkamino ,un ghid excelent . Vorbeşte germana , engleza , iar acum se străduieşte să înveţe rusa . Asta pentru că au început să apară turişti ruşi , în special ucrainieni , care vorbesc... doar rusa .
Lashante are un tuktuk şi stă la dispozitia turiştilor cazaţi în propia locuinţă sau a altora ,cazaţi în hotelurile din împrejurimi . În fiecare dimineaţă se prezintă în faţa unui anumit hotel şi alături de alţi tineri singalezi posesori de tuktukuri , aşteaptă clienţii . În faţa fiecărui hotel sunt astfel de tuktukuri-taxi .
Lashante , la cei 28 de ani ai lui , este un ghid bun . Cunoaşte bine locurile din împrejurimi şi nu numai , care ar putea fi interesante pentru turişti , are legături cu posesori de microbuze cu care organizează circuite prin ţară , ştie care casă de schimb valutar face schimbul mai avantajos pentru tine , la ce magazine poţi cumpăra produse mai bune şi mai ieftine , care restaurant îţi poate oferi într-adevăr un meniu gustos şi ...multe , multe alte lucruri .
Pe lângă clienţii ocazionali , în fiecare sezon , Lashante mai are câte un client " permanent " , asta pentru că sunt multe persoane care vin aici în fiecare an , în special pensionari nemţi , austrieci , elveţieni sau englezi , pentru o perioada de trei sau chiar mai multe luni .
Prima ieşire alături de Lashante a fost în localitatea din apropiere , Aluthgama , unde te poţi aproviziona cu de toate . Şi pentru că aveam nevoie de o protecţie solară şi nu vroiam ca în Ţara Cocotierilor să folosesc un produs artificial , am vizitat o mică prăvălioară . Un singalez simaptic mi-a oferit imediat renumitul ulei de cocos pentru piele şi altul pentru păr . Deşi amândouă au la bază uleiul de cocos mi-a explicat că nu sunt identice . Aşa am aflat că nucile de cocos sunt de două feluri : nuci de cocos cu miezul subţire şi care au din belşug acea băutură delicioasă , şi nuci de cocos cu miezul gros , lichid foarte puţin , ideale pentru mâncat şi extracţia uleiului . Uleiul de cocos folosit pentru întreţinerea pielii sau a părului se extrage din primul sortiment de nucă şi este mult mai scump .
Mi-a împachetat cele două flacoane de ulei pentru piele şi unul pentru păr şi mi-a arătat un mic flacon cu ulei de citrice , bun pentru protecţia împotriva ţânţarilor , care îşi fac simţită prezenţa cam de pe la ora 5 după masa şi ... mi l-a făcut cadou . Bine-nţeles că am mai revenit după ulei de citrice , iar un flacon de 200 ml îl poţi cumpăra la 300 rupi . Mica prăvălioară este plină Copil  in piata cu de toate , de la uleiuri de cocos , creme de aloee vera , pînă la scorţişoară şi piper , preţurile sunt acceptabile iar calitatea excelentă . Iar propietarul magazinului poate să îţi spună care sunt propietăţile fiecărui produs sau să îţi recomande unul.
Apoi , pentru că era o zi de luni , ne-am îndreptat spre piaţa de legume .În zilele de luni este " piaţa mare " .Şi aici , am avut parte de unul dintre cele mai teribile spectacole pe care le-am văzut vreodată .
Piaţa se desfăşoară într-un loc amenajat pentru aşa ceva . Dar lunea , ea se întinde şi pe şoseaua din apropiere . Cam pe 100 de metri , de-o parte şi de alta a şoselei se întind tarabe , în special cu lucruri de îmbracăminte , "made in Malaezia ". Alături de ele , ţesături de tot felul , obiecte de plastic pentru uz casnic , oale din aluminiu sau fontă , biciclete şi piese de schimb pentru ele . Urmează tarabe cu fructe : banane (pe crengile lor .Ele nu se recolteaza una câte una , ci pur şi simplu se taie creanga pe care sunt ciorchinele de banane.O alta va creşte şi va da o nouă roadă .) avocado , sau alte fructe , unele pe care le-am cunoscut , altele pe care le-am văzut pentru prima oară . În faţa tarabelor unde se vinde uleiul de cocos agitaţia este mare .
După ce treci de această parte din " piaţa de luni " încercând să te strecori prin mulţimea gălăgioasă , intri în piaţa propiuzisă . Nu ai cum să ratezi . Zgomotul care vine de acolo te atrage ca un magnet . Şi aici ... las fotografiile să vorbească pentru mine . Chiar nu am cuvinte să descriu acest spectacol . Decât că , trecând peste primul gând , pot să afirm cu cea mai mare convingere , că aici găseşti cele mai ecologice alimente .
M-a impresionat fiecare persoană , dar în mod special un băieţel cam de 1o ani . După fiecare vânzare care o făcea , îşi arunca privirea peste banii ce îi erau înmânaţi , îi adăpostea sub genunchiul lui , în timp ce nu se oprea să îşi strige oferta .
Nu mi-a oferit nimic de vânzare , nu a încercat să mă momească cu preţuri " doar pentru tine ". M-a privit doar cu coada ochiului şi prin ţinuta care a adoptat-o parcă a vrut să-mi spună : " Mai bine ai cumpăra ceva ,decât să te joci cu aparatul ăla ! "
După ce ne-am încărcat coşul cu tot felul de legume şi fructe am vrut să ne potolim setea . Clădirile pe care le vedeam nu mi se păreau a fi locul ideal unde să putem face asta .
Şi totuşi ...Vizavi de o clădire ce arăta ca după un bombardament , am pătruns printr-un gang în faţa căruia erau parcate una peste alta tuktukuri şi biciclete . Poftiti la banane! În faţa uşii , două boluri mari cu apă în care pluteau frumose flori albe şi galbene m-au făcut să-mi revizuiesc părerea . Am trecut printr-o terasă acoperită unde erau patru mici mese aranjate după cele mai pretenţioase gusturi . Un mic bar de lemn pe care trona "oul de elefant " - cum mi l-a prezentat Lashante şi un mic raft umplut cu cărţi , în special în germană şi engleză , întregeau ambientul . Dincolo se desfăşura o superbă grădină în care erau risipite mese curate şi elegante . Şi toate acestea se aflau pe malul râului Bentota . În timp ce îmi savuram delicioasa băutură din fructe proaspete am putut să admir şi un superb peisaj . Iar acolo , nimic nu amintea nici de casele dărăpănate , nici de mizeria rămasă în urma târgoveţilor . Iar hărmălaia pieţei era înlocuită cu cântecul păsărilor . Chelneri îmbrăcaţi în pantaloni negri şi cămăşi albe , strălucitoare te servesc promt şi cu zâmbetul pe buze .
Localul acesta , " NEBULA " este unul în care am intrat des, pentru că întreg ambientul de aici este plăcut . Faptul că erau clienţi numeroşi de cele mai multe ori , mă face să cred că este pe gustul multora , deşi nu cred că ar fi motive să nu fie .
Într-o altă zi , am fost plăcut surprinsă : un chelner , într-o ţinută demnă de oricare resturant cu renume occidental , cu o mână la spate iar în alta purtând un platou , se plimba printre mese , prezentând oferta zilei : "ganele cu sos şi legume " . Platoul era superb ornat ,numai văzându-l , ţi se făcea foame . Iar preţul era mai mult decât acceptabil .
După aventura " pieţei de luni " , ca să rămân în ton , a urmat aventura într-o altă piaţă , de data aceasta ,cea de peşte .
Din păcate m-am trezit mult prea târziu , dar a fost de-ajuns să surprind câteva imagini .
În portul din Beruwela se adună micile vapoare ale pescarilor . Se întorc după o săptămână sau două să îşi vândă marfa . Au peşte proaspăt sau semiuscat .
În general peştii sunt cumpăraţi de persoane care vând mai departe marfa pe străzile localităţilor . Uni au motociclete cărora le improvizează o ladă cu gheaţă . Alţii îşi aşează lăzile respective pur şi simplu pe biciclete . Apoi îşi încep călătoria pe străzi . Îşi fac simţită prezenţa printr-o melodie , alţii printr-un clopoţel , iar alţii strigă în gura mare (de mă întreb cum nu obosesc ) : " Maluuuuu ! Maluuuuu ! "
Am văzut acolo o sumedenie de soiuri de peşti de diferite dimensiuni .Cei mari se tranşează cu nişte cuţite ce par săbiile unor piraţi . Mâna celor care fac această operaţiune se mişcă cu o asemenea rapiditate încât ai impresia că , o dată cu bucăţile de peşte îşi va tăia degetele . Unul dintre ei mi-a arătat mâna ,să mă conving că este întreagă , deşi face asta de zeci de ani buni .
" Malu " nu este singurul care îşi strigă marfa pe străzi .
În fiecare dimineaţă sunt trezită de melodia care anunţă ''pâinea proaspătă '',cărucioare cu fructe şi legume trec din când în când ,dar şi cu îngheţată sau pur şi simplu călare pe bicicleta sa , omul cu lozul.Spectacolul străzii este la fel de interesant şi spectaculos ca cel din piaţa de luni sau cea de peşte.Iar el este întregit când vreun varan plictist vrea să iasă din monotonie şi porneşte la plimbare .Atunci ,căinii de prin curţi se trezesc la viaţă şi îşi anunţă existenţa marcându-şi teritoriu.
Oameni şi animale,păsări şi plante ,toate îţi oferă sub un cer de un albastru incredibil ,sub arşiţa soarelui sau sub stele ce ai putea să le atingi cu mâna , un spectacol de sunet ,lumină şi culoare , cum rar îţi este dat să întâlneşti .

Lashante,ghidul nostru singalez

Lashante,ghidul nostru singalez

Copil  in piata

Copil in piata

Poftiti la banane!

Poftiti la banane!

De toate...

De toate...

Orez,orez,orez....

Orez,orez,orez....

Ceapa rosie

Ceapa rosie

O sumedenie de sortimente de castraveti

O sumedenie de sortimente de castraveti

Atentie la rupii....

Atentie la rupii....

Marfa mea este cea mai de calitate!

Marfa mea este cea mai de calitate!

Peste uscat

Peste uscat

Daca vrei sa visezi ,eu va pot oferi ceva !

Daca vrei sa visezi ,eu va pot oferi ceva !

Morcovi,fasole verde,...

Morcovi,fasole verde,...

40 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (5)

 
15 Februarie 2012

Frumoase trairi pe care din nefericire nu multi dintre noi le vom experimenta.

 
15 Februarie 2012

O intrebare pe care daca o gasiti nepotrivita, va rog s-o ignorati :
Exista vreo legatura intre Casa Elkamino si nickname-ul dumneavoastră ?

 
15 Februarie 2012

Asa este. Sunt un privilegiat.
Casa Elkamino este casa care ,dintr-o fericita intimplare , ma gazduieste.
Mai intii a fost dorinta sa imi ajut gazdele sa se promoveze in Romania .Si am inscris-o pe acest site. Pentru moment a fost singura modalitate fara costuri .Apoi ,pentru ca ceva nu functiona am luat legatura cu moderatorii situ-lui.Iar ei mi-au propus sa scriu citeva rinduri si sa postez citeva fotografi.
Si aici a intrevenit "defectul "meu.
O fi atit de rau?!
Imi cer cu plecaciune iertare si ca sa faceti asta va mai provoc cu citeva rinduri.

 
15 Februarie 2012

Nu-i rau deloc. Este o placere sa va citeasca omu. Talentul si daruirea cu care scrieti ne face sa va iubim cu ,, defectul " dumneavoastra cu tot.

 
15 Februarie 2012

O relatare deosebita ................Felicitari.................

Ai fost în Bentota?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.

Alte impresii din Bentota

Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.