Bodrum

Castelul Sfantul Petru - simbolul orasului Bodrum

8 voturi
Autor: Marian_Preda, 27 Ianuarie 2012
O experiență de:
Vizualizări: 2896
Intrare in Castelul Sfantul Petru Eliberatorul -Bodrum ,Turcia6-6-6 Bodrum ,cunoscut in istorie ca Halikarnas ,este locul de nastere al "parintelui istoriei",Herodot ,care si in cazul celorlalte orase colonizate inca din antichitate ,a suferit pierderi insemnate din ruinele anticului oras.
Orasul,locuit necontenit timp de 3 milenii,are o putere de atractie deosebita ce se datoreaza ,nu in ultimul rand,climei placute,de umiditate scazuta a aeruluisi de aceea isi adjudeca pozitia de ,,Saint-Tropez-ul turcesc". Este un loc potrivit pentru amatorii de distractii,este miezul vietii de noapte ravnite pe parcursul verii ,in intreaga tara ,care abunda de plaje extrem de bune ,dar si obiective turistice.
Centrul si totodata simbolul orasului,este reprezentat prin Cetatea Ordinului Ioanitilor,aflat pe o peninsula (Zephyron),ce imparte portul orasului ,care are o minunata promenada cu nenumarate cutere si ambarcatiuni cu panze.
Este emblematic pentru aceasta destinatie,fiind unul dintre cele mai bine pastrate monumente medievale.
Construit in anii 1402-1437 ,de catre Cavalerii Sfantului Ioan ,a fost numit ,,Sfantul Petru Eliberatorul",deoarece era singurul centru de greutate al crestinismului in Asia Mica ,in lupta cu musulmanii.
Se presupune ca acesti cavaleri ,au construit aceasta puternica cetate ,cu materia;e din ,,Mausoleul din Halicarnas",un monument funerar impunator,din marmura,fiind considerat una din cele 7 minuni ale Antichitatii.Aceasta a fost construit de Artemisia ,in cinstea sotului-frate ,regele Mausolos -de la care vine si denumirea de mausoleu,folosita si-n zilele noastre....
A fost distrus de un mare cutremur,iar o parte din zidarie,a fost folosita la construirea castelului,inclusiv celebrele fresce care reprezentau scene cu luptele dintre greci si centauri sau amazoane.Ulterior,originalele au ajuns la British Museum,dar copiile sunt expuse impreuna cu schitele in muzeul de aici.
Intrarea se faca prin niste turnicheti,dupa ce ai platit 10 euro/persoana (...sau 20 de lire turcesti).Copii pana-n 14 ani au acces gratuit ,iar pentru fotografiat si filmat se mai plateste o taxa,dar atat cei de la caserie cat si stewardul de la intrare ,prin acest acces mecanic,nu mi-au mai perceput nimic.
Castelul are un plan simplist,aproximativ patrat,ocupa o suprafata de 180/185 metrii patrati.La intrarea cetatii,exista un rezervor de apa potabila (circa 14 cisterne),care in caz de asediu ,furniza apa necesara.
Fundatia este ridicata direct din stanca,fiind mai lata decat peretele propiu-zis,care are o grosime de cel putin un metru si este construit din piatra cioplita si dispusa regulat.
Am aflat printr-o panoplie,ca fortificatia se poate vizitain mai multe moduri.Astfel ca ,respectand sagetile verzi,inscriptionate pe pardoseala,acestea iti poate oferii un tur complet ,iar sagetile rosii simbolizau un tur partial.
Ghidat de sagetile verzi,am urcat prin dreapta castelului,spre curtea interioara.Ne-a intampinat o statuie fara cap -loc de facut poze ,dar si o fauna ,,specifica " castelului.Porumbei in adaposturispecifice (hulubarie ) cocosi foarte bine hraniti si.... atractia fortificatiei :4 familii de pauni imperiali,in stare de libertate,ce ne-au sedus cu reflexele metalizate de pe cheratina penajului.
Vegetatia mediteraneeana cu lendrii bogati,maslini 9un arboreimportant in lumea Antica),cactusi,pini,rodii ,dar si plante medicinale ce oferea locuitorilor ,tamaduire.
Orice cetate de acest gen,trebuie sa aiba un lacas de cult ,o moschee.Aceasta a fost transformata dintr-o capela,ceea ce explica stilul arhitectonic din interior In drum spre intrarea in Curtea Interioara , cu nise bogat ornamentate.Musulmanii zilnic trebuie sa-si marturiseasca credinta ,de cinci ori !
Urmand pavajele verzi,am intalnit mozaicuri extraordinare,ce au perpetuat estetica artei bizantine,ilustrata printr-o cultura cu temelii adanci in legile eterne ale universului,acordand atentie detaliului si ornamentelor.Intotdeauna am fost impresionat de aceste lucrari de tehnica decorativa,cu ansamblare migaloasa artistica a unor granule de marmura sau bucati mici din ceramica sau sticla.
Mozaicul islamic,nu este amplu reprezentat in cetate.Are doar cateva decoratiuni,unde s-a preferat motive geometrice complexe,arabescuri cu cadre ornamentale,deoarece Coranul interzice reprezentari animalice sau umane.
Exista peste 250 de embleme cioplite ,vopsite sau atarnate de peretii castelului ,blazoane ale Cavalerilor Templieri care au dorit sa-si lase ,,amprenta" in acest lacas.
Sala de arme este variata ,cu inscriptii latinesti din epoca elenistica,care evoca in texte scurte,memoria cavalerilor in salvarea crestinismului.
Am ramas uimit de usile foarte bine conservate,care deasupra aveau inscriptionate litere grecesti sau desene cu vulturi incoronati.
Turnurile cu profil circular,se gasesc in fiecare colt,denumite dupa cele 4 natiuni europene de la care s-a format Ordinul Cavalerilor Sfantului Ioan si anume:turnul francez,englez ,italian si german.
Sunt legate intre ele printr-o curtina,ce uneste toate flancurile pavilionului,care in contextul istoric,aveau pozitie strategica de coasta pentru siguranta tarmului si prevenirea atacurilor de pe mare.
realizate in stil doric ,coloane fara baza,simpliste,capiteluri foarte ornamentate,au triglife care se repeta la intervale egale,oferind acele metope -spatii de unde ostenii isi pregatea arsenalul de arme impotriva agresorilor.
Turnul principal si cel mai inalt ,este patrat si se presupune ca ar fi fost folosit drept resedinta capitanului garnizoanei ,iar in subsolul acestuia se afla temnita.
Are 50 de metri fata de nivelul marii,iar peretii sunt mai intariti,dublati in constructia lor.
De aici ti se ofera o panorama cu priveliste fascinanta a orasului ,dar si a Insulei grecesti Kos,aflata la cateva mile marine.In aceasta insula s-a nascut ,,parintele medicinei",Hypocrate , iar bolnavii din intreaga parte estica a spatiului mediteraneean au fost tratati aici.
De asemenea se observa discoteca Halikarnas,a doua ca marime din Europa in aer liber ,renumita pentru efectele de laser unice si show-uri cu muzica dence si house.
Digul otoman,un zid construit in 1794 ,pentru prevenirea atacurilor piratilor care,din fericire dupa anumite lucrari de restaurare au dezvaluit in anul 2000, aceasta parte de istorie otomana pentru a fi admirata de catre turistii care viziteaza orasul Bodrum in zilele noastre.
Langa castel se afla Yachting-Club si Postul Vamal ,situat pe o limba de pamant ,inconjurat de un litoral de culoare turquaz si de cel mai frumos azur al cerului.
Imi dau seama ca acest castel este amplasat ca un teatru ,inconjurat de coline,in jurul unui golf portuar,langa un bazar ce se asterne strategic pe o distanta de 800 de metri.
Conform unor cronici ,Cavalerii Ioaniti aveau o misiune caritabila ,in asigurarea ordinei si sigurantei in zona ,dupa cucerirea Constantinopolului ,de catre Mahomed al II-lea.Se zvoneste ca celebra panza cu amprenta chipului lui Iisus (,,Giulgiul din Torino") ,a trecut prin acest castel in timpul luptelor anti-ortodoxe, in drumul sau spre Franta.
Muzeul acvatic al cetatii, nu este un loc unde te poti scufunda alaturi de pestisori viu colorati ,care se plimba printre relicvele in care s-a asternut timpul si uitarea.Asa ma gandeam eu!Daca locatia este in plina dezvoltare a sportului nautic ,deoarece conditiile geografice ii permit ,ar fi incitant o scufundare in mediul subacvatic,alaturi de numeroase artefacte gasite pe langa golf - un element ce poate atrage multi turisti pasionati de acest fenomen numit :scuba-diving.
Acest muzeu include obiecte originale si reproduceri ale descoperirilor arheologice,fiind unul din cele mai importante muzee din lume.
Printre exponate se afla si o ,,jumatate de nava" naufragiata din ...epoca de bronz (cea mai veche),care acum include echipamente de arheologie subacvatica,alaturi de relicve recuperate din mare`langa o asa numita Sala a Vestigiilor din sticla ,datand din anul 1025 ,ceramica rara din perioadaislamica timpurie.
Intentia mea consta in a va determina sa deveniti unul din vizitatorul acestui castel si acestei binecuvantate peninsule ,ce va poate imbogatii clipele petrecute de dumneavoastra pe coasta sudica a Marii Egee la confluenta Marii Mediterana.
Vacante frumoase!
Intrare in Castelul Sfantul Petru Eliberatorul -Bodrum ,Turcia6-6-6

Intrare in Castelul Sfantul Petru Eliberatorul -Bodrum ,Turcia6-6-6

In drum spre intrarea in Curtea Interioara

In drum spre intrarea in Curtea Interioara

Se observa ,,amprentele`` cavalerilor , o parte din blazoanele lor.

Se observa ,,amprentele`` cavalerilor , o parte din blazoanele lor.

Pe aici se face intrarea in curtea interioara.

Pe aici se face intrarea in curtea interioara.

O parte din moscheea cetatii ,lacas de cult al mahomedanilor.

O parte din moscheea cetatii ,lacas de cult al mahomedanilor.

Moscheea din cetate ,unde islamicii isi marturisesc credinta.De cinci ori pe zi!

Moscheea din cetate ,unde islamicii isi marturisesc credinta.De cinci ori pe zi!

Astazi moschee ,iar in vremuri apuse ,o capela crestina.

Astazi moschee ,iar in vremuri apuse ,o capela crestina.

In curtea interioara ,alaturi de vestigii bizantine.

In curtea interioara ,alaturi de vestigii bizantine.

Paun imperial ,fauna din castel.

Paun imperial ,fauna din castel.

Fauna castelului in deplina libertate.

Fauna castelului in deplina libertate.

Un tun asezat pe una din metopele fortificatiei.

Un tun asezat pe una din metopele fortificatiei.

Alaturi de artefacte si relicve.

Alaturi de artefacte si relicve.

23 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (8)

 
27 Ianuarie 2012

Bine ai venit pe site prietene. Este o adevarata bucurie să te avem printre noi.
Succes.

 
27 Ianuarie 2012

Ce facem nene Balaure mutam afa acilea pe turistik si pe www.amintiridincalatorie pai ce se intampla ori suntem turisti ori NU mai suntem !?!?!

 
27 Ianuarie 2012

Dragii mei!Ma simt onorat sa va am prieteni!

 
27 Ianuarie 2012

Chiar daca nu voi fi ,, Cel mai iubit dintre pământeni "(Marin Preda), cu siguranţă vei fi unul respectat.

 
28 Ianuarie 2012

Iti multumesc ,Daniel!Sper sa ma integrez cat mai repede in aceasta minunata comunitate.

 
28 Ianuarie 2012

Prezentarea facuta m-a adus inapoi in timp cu cca 15 ani si am vizitat din nou cu ochii mintii prin descrierea si pozele postate, locurile acelea. Pozele care le-am facut la vremea aceea sunt putine iar materialele publicitatare si ghidurile de calatorie nu se gaseau pe alese ca acum. Ma bucur ca mi-ai dat ocazia sa revad aceste locuri. Felicitari pentru prezentare. Ai din partea mea Un VOT mare de bun venit,

 
28 Ianuarie 2012

Iti multumesc, Irina!Nici eu nu am avut parte de un ghid propriu ...sau cel putin de grup !Din fericire ,am prins din urma un grup de rusi ,ai carei ghida ...vazandu-ma plin de fastaceala ,a tradus ceva (....pe alocuri,ce-i drept! ),si - n engleza!

 
28 Ianuarie 2012

Bun venit pe acest site,aveti un inceput promitator ......descrieri amanuntite,postari reprezentative,deci succes in continuare astfel vom putea si noi sa ne mai complectam cunostintele in cea ce se mai poate vizita.

Ai fost în Bodrum?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.