Graz

Graz partea a-2a

2 voturi
Autor: sollo84, 2 August 2012
O experiență de:
Vizualizări: 3907
Oraşul universitar Graz, al doilea ca mărime după Viena, este capitala statului federal al Styriei (Steiermark) şi se află aşezat pe râul Mur, în sud-estul Austriei. Datorită poziţiei lui la sud est de Alpi, Graz este protejat de vânturile vestice, fapt care face ca vremea în Graz să aibă influenţe mediteraneene. Fiind aşezat într-un bazin cu deschidere spre sud, Graz profită de o climă mai caldă.

Graz este un oraş cu un farmec de necontestat şi un element trendy destul de surprinzător. Arhitectura din jurul oraşului Graz este punctată ocazional de câteva clădiri ciudate, şi nimic nu poate fi mai neaşteptat ca Kunsthaus (Casa de Artă) care la prima vedere pare a fi asemenea unui balon suspendat. Graz este împărţit în 17 districte.

Oraşul Graz este dominat de fortăreaţa de pe Grazer Schlossberg. Hauptplatz marchează Centrul Vechi al oraşului, care leagă multe străzi importante. Schlossberg care se află printre principalele atracţii din Graz a devenit asociat cu oraşul. Acest deal înalt se află în centrul oraşului oferind privelişti superbe, fapt pentru care este vizitat de o mulţime de turişti. Pentru a avea o vedere mai bună a Graz-ului urcă cele 260 de trepte până în vârful Schlossberg-ului sau ia liftul Schlossberglift sau funicularul.

Graz este sediul guvernului provincial, un important oraş industrial, cu o Universitate şi un Colegiu Tehnic, diferite instituţii, o Academie de Muzică şi Artă Dramatică.

Obiective sale turistice includ clădiri istorice vechi; acestea împreună cu Oraşul Vechi (Altstadt) cu numeroase faţade baroce sunt de mare interes. Săpăturile arheologice au arătat că aici au existat aşezări din 800 A.D., dar oraşul a fost menţionat pentru prima dată în 1128. Numele "Graz" provine de la cuvântul slavon "gradec" care înseamnă "castel mic". În 1233, Graz a trecut din mâinile Babenbergilor în cele ale Habsburgilor şi în 1281 regele Rudolf I i-a garantat oraşului anumite privilegii. Din 1379-1619 Graz a fost reşedinţa ramurii Leopoldine a Habsburgilor. Ca o fortăreaţă a imperiului Habsburgic împotriva atacurilor din est, oraşul a fost fortificat în sec. XV-XVII şi de câteva ori a ţinut piept asediilor turceşti.

Arhitectura oraşului a fost influenţată de modelele italiene, în această perioadă ridicându-se somptuosul palat al Prinţului Hanns Ulrich von Eggenberg. În sec. 19, Graz a devenit un centru cultural important. Perioada Habsburgică a luat sfârşit în 1918. În 1938 oraşul a ajuns la mărimea actuală ca extindere, încorporând câteva comune învecinate. În timpul celui de al doilea război mondial a suferit distrugeri serioase dar acestea au fost refăcute.
Altstadt, Oraşul Vechi Graz a fost trecut pe lista patrimoniului lumii UNESCO în 1999 datorită amestecului de clădiri tipice din diferite perioade şi a stilurilor arhitecturale, unul din cele mai bine păstrate oraşe din Europa.

Atracţii turistice Graz

Mausoleul baroc al Împăratului Ferdinand II
La sud de Catedrala din Graz se află somptuosul mausoleu baro al împăratului Ferdinand II, mort în 1637, proiectat parţial de J.B.Fischer von Erlach. Constă din Capela Sf. Catherina a Alexandriei şi un cavou în partea sudică. În centrul cavoului stă un sarcofag de marmură în care Maria de Bavaria, mama împăratului, este înmormântată. Mormântul lui ferdinand II se află la stânga altarului sub două lespezi de marmură; la dreapta lui se află prima soţie.

Castelul Graz
Sau Burg, la nord est de Hauptplatz, a fost la origine o fortăreaţă imperială masivă din sec.XV, mult modificată în secolele ce au urmat, acum păstrând doar câteva rămăşiţe ale structurii originale: curtea mare cu o scară în spirală dublă din 1499 şi o curte mai mică cu busturile portret a Styrienilor de seamă.

Catedrala din Graz
La sud de Burg se află catedrala în stil Gotic Târziu (1438-62), pe locul unei biserici închinate Sf. Giles din 1174. În 1564 a devenit biserică de curte, şi în 1786 a fost reşedinţa Episcopilor de Seckau. Uşa principală este deosebit de frumoasă, decorată cu emblema fondatorului ei, împăratul Frederick III. Pe zidul sudic exterior, ce dă spre o piaţă mică, sunt rămăşiţele unei frescea Goticului Târziu (1485), "landsplagenbild", ce descrie Grazul ameninţat de ciumă, turcii, şi o invazie de lăcuste. Interiorul bisericii în cea mai mare parte Baroc, este impresionant. Nava largă este separată de cor printr-un arc triumfal îngust, pe latura căreia se află două racle frumoase din 1477. Corul este dominat de un altar înalt de marmură colorată (1730-33). Piesa altarului înfăţişează "Miracolul Sf: Giles". În naos sunt monumente şi altare cu statui şi picturi foarte frumoase. Amvonul frumos sculptat datează din 1710. Fresca Sf. Christophor în capela mănăstirii este parte din interiorul original Gotic.

Mănăstirea Fraţilor Milosteniei (Kloster der Bramberzigen Bruder)
În Graz, câteva poduri trec peste râu spre districtele de pe malul drept al râului Mur.Acolo se află mănăstirea, cu o biserică construită în 1769.

Landeszeughaus
La sud de Landhaus de pe Herrengasse se află Landeszeughaus (1642-44), cu o prăvăşie mică, păstrată intact, cu arme şi armuri din sec. XVII, incluzând obiecte de pe timpul războaielor turceşti, 32.000 de piese de armuri, coifuri şi armament, cea mai mare colecţie din lume.
Landhaus
În Graz pe Herrengasse 16, se află Landhaus, construită în stil Renascentist, între 1557-65, de Domenico dell, Allio. Cândva a fost sediul conducătorilor locali Styrieni, azi adăpostind Consiliul Ţinutului Styrian. Faţada principală este dominată de ferestre rotunde şi o logie; curtea cu arcade are pe cele două laturi pergole cu 3 nivele şi o fântână Renascentistă, în timp ce Sala Cavalerilor are un tavan cu un stucco splendid din 1746.

Muzeul provincial Joanneum al Styriei (Landesmuseum Joanneum)
La vest de Platz am Eisernen Tor, în Neutorgasse, Graz, se află Landesmuseum Joanneum, dotat de Arhiducele Johann în 1811. Colecţiile, care se întund pe câteva etaje, includ departamentul de istorie naturală (geologie, zoologie, botanică, etc.) şi un departament închinat artei şi artei aplicate, acesta fiind cunoscut sub numele de Alte Galerie, cu cîteva exponate magnifice ca:
Admond Madonna
Plăcile votive ale lui Lambrecht, 1440
Sculpturi baroce şi picturi.

Muzeul Municipal - Stadtmuseum
În Graz, pe Sackstrasse, 18, se adăposteşte muzeul minicipal al oraşului Graz. Alături de el se află Muzeul Farmaceutic (Pharmaceutical Museum) şi Robert Stolz Museum, compozitor austriac născut în Graz în 1880. Muzeul mai găzduieşte şi expoziţii speciale.

Neue Galerie
Se află tot pe Sackstrasse, 16, cu expoziţii temporare ale picturii sec. XIX şi XX.

Platz am Eisernen Tor
Strada Herrengasse din Graz se termină la Platz am Eisernen Tor cu o columnă purtând figura Virginei (Mariensaule, 1665-71). La sud se află spaţioasa Jakominiplatz, de unde începe partea mai nouă a oraşului.

Primăria (Rathaus) şi Haus am Leugg
În partea sudică a pieţei principale din Graz se află Rathaus (1888-93), iar la capătul nordic al Sporgasse, Haus am Leugg, casă din sec.XVII cu faţada cu arcade splendide şi decorată cu stucco.

Biserica parohială a oraşului Graz (Stadtpfarrkirche)
Vis-a-vis de Landeszeughaus se ridică Biserica parohială Gotică, construită în 1519, cu o faşadă Barocă adăugată în 1742. Piesa cea mai atractivă din interior este "Assunta" (Înălţarea) de Tintoretto deasupra altarului Johann Nepomuk. Vitraliile (1953) din cor ilustrează Pasiunea Domnului Nostru.

Locul de naştere a lui Fischer von Erlach
La dreapta bisericii parohiale din Graz, pe o stradă ce-i poartă numele, se află casa în care marele arhitect Baroc a văzut lumina zilei în 1656. El a proiectat marele altar al Bisericii Sf. Catharina şi Mausoleul din Graz.

Parcul municipal (Stadtpark)
La capătul estic al Opernring, cu moderna clădire a operei, s-a amenajat parcul în 1869 pe locul unor fortificaţii vechi. Fântâna Împăratului Franz Joseph străjuieşte parcul fiind înconjurată de numeroase figuri şi monumente incluzând:
Statuia de marmură a scriitorului Anastasius Grun, de Kundmann, 1887
Bustul astronomului Johannes Kepler, de Pirker, 1965
Statuia de marmură a primarului Moritz von Franck, de Hellmer, 1900
Statuia de marmură a scriitorului Robert Hamerling, de Kundmann, 1904
Bustul de marmură a marelui dramaturg german Friedrich schiller, de Gasser, 1859.
La sfârşitul anilor 1950 un grup de artişti de toate felurile obişnuiau să se întâlnească la o cafenea din parc, a luat naştere un club cunoscut sub numele de Forum Stadtpark. Operele scriitorilor a atras atenţia.

Muzeul austriac în aer liber la Stubing - Osterreichischer Freilichtmuseum Stubing
La Stubing, pe malul drept al râului Mur se află muzeul cu case vechi ţărăneşti, hambare şi mori din diferitele provincii austriece. Se ajunge aici din Graz cu autobuzul.


Ferma Piber Stud (Piber Stud Farm)
La 35 km sud de Graz se întinde un orăşel minier şi industrial Voitsberg, cu un castel în ruină, iar spre vest (cam 6 km) ajungi la Koflach. La 3 km NE de Koflach se află Piber Stud farm, unde celebrii cai Lipizzaner sunt crescuţi pentru Şcoala Spaniolă de Călărie din Viena. Caii sunt originari din Spania şi au fost crescuţi în Lipica, Slovenia, de aici şi numele lor.

Schloss şi Schlusselmuseum
Castelul şi muzeul Lock aflate pe Wiener Strasse 10, trebuie vizitate împreună. Schloss (1696-1728) are o curte frumoasă cu arcade, iar alăturat o biserică în stil Romanesque, care a fost pentru prima oară menţionată în 1066.

Castelul Eggenberg - Schloss Eggenberg
Pe un deal, la 3 km de Graz se ridică castelul Eggenberg (1625-35), un domeniu Baroc cu patru turnuri, apartamenet de stat frumoase, cu picturi murale şi bogate accesorii Rococo. Pereţii şi tavanul Sălii de banchete, o adevărată capodoperă Barocă, sunt pictaţi cu semnele zodiacului şi a sistemului planetar.
Sala de recepţie este cunoscută ca şi Camera Planetelor. Ea include un şir de 24 camere decorate de artistul Styrian Hans Adam Wissenkirchen.
Carul de triumf este piesa centrală a Colecţiei Antice Styriene ce se află la castel. Carul de bronz are o vechime de cel puţin 2.700 de ani, mergând în urmă în timp la sec. VIII Î.Ch. A fost găsit într-un tumul la Strettweg, lângă Judenburg. O figură feminină se află la mijlocul carului ţinând o ofrandă într-un bol. Carul este înconjurat de soldaţi călări şi pedeştri.
La primul nivel al castelului se află muzeul de vânătoare al castelului Eggenberg. Pe terenul castelului se află un parc cu căprioare şi un Lapidarium cu o colecţie de relicve romane de la Landesmuseum Joanneum.

Turnul Ceas - Uhrtrum
Pe dealul Schlossberg stă semnul Graz-ului. Turnul Ceas înalt de 28 m Turnul este din 1561, iar ceasul din 1712. Este un supravieţuitor al fortificaţiilor masive care au fost distruse în 1809 după Tratatul de la Viena, iar acum adăposteşte Schlossmuseum. Fântâna turcească din apropiere (Turkenbrunnen) este de 94 m adâncime. Clopotul turn (Glockenturm din 1588 de pe vârful dealului are o înălţime de 35 m şi conţine un clopot masiv, de 8 tone, numit popular "Liesl".

Marchengrottenbahn
O cale ferată în miniatură de 600m lungime. Într-un tunel din Graz folosit ca adăpost în timpul raidurilor aeriene din timpul ultimului război, s-a construit această cale ferată miniaturală care se desfăşoară în jurul scenelor din poveştile de basm (Fairytale Grotto Line).

Teatrul în aer liber
În sec. XIX, terenul din Graz care fusese ocupat de fortificaţiile vechi a fost transformat într-un parc. În 1949 aici s-a construit un teatru în aer liber, cu lojele în pereţii vechii fortificaţii.

Kunsthaus Graz
Este o impresionantă galerie de artă şi în acelaşi timp o emblemă a oraşului, semănând cu un balon ciudat pe care localnicii îl numesc "un alien prietenos". Galeria conţine expoziţii temporare, de multe ori acestea fiind eclipsate de înfăţişarea ciudată a galeriei.

Mi-am permis sa mai scriu un post aici despre graz deoarece prima data cand am fost eram pe fuga dormind acolo doar o noapte nestiind ce sa scriu prea mult despre oras. Acum cum am temele facute dupa 4 zile de stat acolo pot sa explic cate ceva despre acest oras.28 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (0)

Ai fost în Graz?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.