Episodul 7
Am parcurs traseul de la Hoi-An la Hue şi ne-am luat rămas bun pentru câteva zile de la Oceanul Pacific, am făcut un popas la Muntele de Marmură, am traversat pe o pu7loaie torenţială Trecătoarea Norilor, ne-am oprit pentru o vizită la Muzeul Sculpturii Cham din Danang şi am ajuns mai devreme decât ne-am programat la Hotelul EMM Hue. Croaziera pe Râul Parfumat si vizita la Pagoda Chua Tien Mu sau Pagoda Doamnei Cereşti, considerată un simbol al oraşului Hue, au fost amânate pe ziua următoare datorită condiţiilor atmosferice. Pe acest parcurs ne-am oprit pentru câteva fotografii la ocean, am urcat apoi la Muntele de Marmură, unde de-a lungul timpului în cavernele acestuia au fost ridicate temple închinate lui Budha sau lui Confucius apoi am traversat Trecătoarea Norilor unde ne-am oprit pentru câteva minute pentru fotografii, dar vremea nu ne-a permis să avem vreo reuşită foto, ba dimpotrivă cei care am îndrăznit să urcăm până la punctul de panoramă, ne-am murat din nou . Pentru că programul zilei a fost scurtat drastic din cauza vremii, ne-am culcat o dată cu găinile şi ne-am trezit cu noaptea-n cap, aşa că la primele ore ale dimineţii încercăm să întroducem în programul nostru o vizită la Citadela oraşului Hue supranumit şi Oraşul Regilor. Oraşul Hue este unul dintre cele mai importante monumente culturale din Vietnam. Iniţial parte a Regatului Champa, Hue s-a alipit la Vietnam în 1306 când regele cedează ţinutul ca zestre la o nuntă regală. În 1802 când ultimul dintre domnitorii Nguyen şi-a învins rivalii din Hanoi a proclamat Hue ca noua capitală imperială. Nguyen Anh s-a declarat împărat iar în 1805 şi-a consolidat poziţia comandând construirea Citadelei din Hue, un splendid ansamblu de clădiri, înconjurat de un şanţ de apărare. Intrarea în Citadelă se face prin zece porţi fortificate, fiecare având câte un pod de piatră care traversează şanţul. Zona dinlăuntrul Citadelei se împarte în trei curţi interioare, în prima se aflau diferite ministere regale, în prezent o zonă de parcuri şi grădini. In această zonă se gasesc Turnurile Celor Nouă Zei care flanchează Turnul cu Steag. In a doua curte un alt şanţ apără Oraşul Galben construit după modelul Oraşului Interzis din Beijing. Acest oraş interior are patru porţi, cea principală fiind numită Poarta de Miazăzi fiind destinată exclusiv împăratului şi este flancată de pasaje mai mici pentru uzul mandarinilor şi al curtenilor. Aici se găseşte Palatul Armoniei Supreme unde se află tronul Regilor Nguyen şi este cel mai bine păstrat palat din Hue. Urmează apoi a treia curte cu Oraşul Interzis de Purpură unde locuiau doar împăratul, împărăteasa, concubinele şi servitoarele de la palat.
În ceva mai puţin de două ore am vizitat Citadela pe o ploaie persistentă care ne-a făcut ciuciulete dar am ajuns la hotel în timp util pentru a ne schimba şi a continua programul zilei cu croaziera pe Râul Parfumat şi vizita la Pagoda Doamnei Cereşti.
Cu aceste vizite am încheiat periplu nostru în zona centrală a Vietnamului şi ne-am luat zborul spre Hanoi şi Halong Bay.