Misteriosul Carnaval Valentinian - eleganta si pasiune

Masca Bauta

Masca Bauta

"Descopera, vezi, simte,atinge, miroase, gusta Venetia !"
 <<Sensation: 6 sense for 6 sestieri>> - invitatia oficiala a autoritatilor venetiene.

 

In luna februarie , Venetia imbraca haine de gala isi pune masca medievala si prezinta lumii o scena imensa pentru parade, spectacole, concerte si piese de teatru in aer liber, cortegii, confetti, lumini si mister. De fapt orice voiaj acolo, in orice anotimp al anului, tine de taramul de basm cu printi si printese, Venetia e orasul care nu oboseste si nu doarme niciodata. Vei fi hipnotizat de muzica, de dansul si libertatea oferita de anonimatul mastilor intr-un oras "rasarit din apa", supranumit "Regina Adriaticii".Venetia  este un oras european, al cerului si al apei, un oras al iubirii supreme, dar si un oras al celor mai crude tradari in dragoste. Ce poate fi mai romantic decat o plimbare cu gondola pe Canalul Grande, printre operele arhitectonice  ce par sa ascunda un secret sau sa spuna o poveste, acompaniat de un gondolier care canta "O sole mio”, in timp ce furi un sarut persoanei iubitei sub umbrela protectoare de privirile indiscrete.

                                           
Masti carnaval VenetiaCarnavalul de la Venetia, la fel ca toate celelalte carnavaluri, este organizat in fiecare an in perioada de dianintea inceperii Postului Pastelui. Festivitatile practicate in multe tari ale lumii inaintea perioadei de meditatii si penitenta din timpul postului a devenit un pretext convingator pentru organizarea unui eveniment de amploare care aminteste de originea pagana a acestor sarbatori. Desi a cunoscut si perioade in care a fost interzisa, sarbatoarea magica a mastilor a fost mereu pastrata in sufletul venetienilor si ori de cate ori au avut oportunitatea au reinnoit traditia. Este momentul in care barierele legate de sex, statut social, religie se rup, ascunse fiind de masti. Iti apar in cale figuri ciudate, doamne cu pelerine si palarii spectaculoase, cu ochelarii fumurii, domni ultraeleganti, stilati, ce pasesc in pasi solmeni pe caldaramul strazilor inguste catre o destinatie necunoscuta.

De pretutindeni, turisti dispusi sa descopere magia carnavalului au senzatia ca timpul s-a oprit in secolul al XVIII-lea. Cu toate acestea procesiunile, spectacolele de commedia dell`arte, petrecerile din minusculele hanuri venetiene, baile nocturne de multime si muzica se intercaleaza cu elemente moderne, contemporane.

 

Istoria Carnavalului venetian

 

Istoria Carnavalului venetian incepe in 1162, iar primul document care il atesta dateaza din 2 mai 1268, atunci fiind mentionata si utilizarea mastilor precum  si a costumelor de parada si  bal, confectionate manual. Picturile lui Francesco Guardi si jurnalele lui Giacomo Casanova sunt cele mai cunoscute simboluri ale acestei epoci.
Carnavalul debuteaza in secolul al XI-lea iar  traditia purtarii mastilor s-a stabilizat ceva mai tarziu in 1436. In timp ce clericii bisericesti au incercat sa readuca carnavalul inapoi in limitele religioase, acesta ia cea mai mare amploare in secolul XVII, cand odata cu scaderea influentei politice a Venetiei, "consumul”  de placeri a atins rate fulminante in randul tinerilor bogati din Europa. Prin anii `30 semnificatia si grandoarea evenimentului scade ca urmare a interdictiei acestei sarbatori de catre Mussolini. Insa sufletul impatimit al  venetienilor a reusit sa reinvie traditia aproape 50 de ani mai tarziu (1979) si astfel carnavalul si mastile venetiene au devenit simbolul Venetiei pe timp de iarna.

 

Mastile venetiene

 

Venetian Mask Shop, San MarcoAscunzand identitatea, masca a facut din seductie o arma incitanta ce a permis infidelitatea si amestecul claselor sociale in vremurile de demult. Se spune ca in urme cu sute de ani, mastile erau folosite de persoanele de vaza in mod special, dar si de localnici sau turisti ce soseau incognito la Venetia pentru a petrece si a se delecta cu placerile vietii fara a fi recunoscuti. Cea mai cunsocuta deghizare este BAUTA, o masca alba cu un nas incovoiat, asortata cu o pelerina neagra si un tricorn, adica o palarie cu trei colturi. Cel mai faimos magazin de masti venetiene este Carta Alta (www.venicemaskshop.com) si puteti gasi masti incepand de la 30 - 40 euro, cele din materiale plastice si textile si pana la 500 euro cele din portelan.

 

Moretta:
Masca Moretta este destinata numai doamnelor, cand acestea vor sa fie misterioase si sa intrige. Masca este complet neagra si dificil de purtat, intrucat singurul punct de sustinere il reprezinta un buton tinut cu dintii din fata. Astfel purtatoarea mastii nu poate vorbi deloc, iar tacerea ei, alaturi de negrul stralucitor al mastii, o face cu atat mai interesanta pentru barbati.

 

Bauta:
Bauta este o masca complet alba, destinata ambelor sexe. De obicei, masca se purta cu pelerina neagra (tabarro). Era folosita in mod obligatoriu de catre femeile casatorite cand mergeau la teatru. In schimb, tinerele aflate la varsta maritisului nu aveau voie sa poarte aceasta masca.

 

Gnaga:
Una dintre imaginile carnavalului este cea a travestitului. Barbatii tineri din Venetia obisnuiau sa foloseasca o masca, numita “gnaga”, acoperind in intregime nasul si ochii. Cu puternice trasaturi feminine, adesea exagerate, masca sublinia ridicolul, dar era totodata specific homosexualilor care se costumau in femei.

 

Costumele de carnaval

 

Bauta MaskPentru inchierierea costumelor pentru Carnaval:
Tel: +39 041 5201855 +39 041 7793002
 Fax: +39 041 52 85914,
Web www.incentiveharmony.com
E-mail: ecgroup@tin.it

Pentru cumpararea costumelor de carnaval (costume de epoca sau mantia cu masca)
- Atelier Venetia (contact Antonia Sautter ), punct de lucru San Marco 1286, 30124 Venetia
Pentru inchirierea sau cumpararea costumelor preistorice:
- Nicolao Atelier; Atelier Petro Longhi.
Pentru a inchiria un astfel de costum trebuie sa aveti in vedere faptul ca trebuie foarte bine protejate (sa nu se deterioreze ori sa se pateze) pentru ca pretul platii este considerabil, in jur de 400 - 500 €, iar daca doresti sa aschizitionezi preturile se ridica considerabil.


...si carnavalul incepe!


Carnaval Venetia 2009Momentul de deschidere il reprezinta “Zborul ingerului”, o traditie foarte veche, care aduna o multime impresionanta in Piata San Marco. Personajul care intruchipeaza un inger zboara de pe Turnul Campanile pe deasupra multimii adunate in piata. Momentul este acompaniat de cortegiul de personaje istorice, in frunte cu Dogele si sotia acestuia.
Momentele de varf, cele mai apreciate si indragite de catre turisti sunt festivitatile de deschidere si cel de inchidere ale festivalului.
In timpul zilei aveti parte de distractie gratuita, iar noaptea incep cinele festive in decorurilei somptuoase ale palatelor venetiene, valsurile si cadrilurile, Concertele Orchestrei de Camera a Venetiei si alte spectacole de opereta, al carui pret este stabilit in functie de programul serii. Pe perioada desfasurarii festivalului au loc 24 baluri oficiale, cele mai reusite fiind cele din palatele Zanardi si Pisani Moretta.

 

Progamul Festivitatilor Carnavalului de la Venetia 

 

Datele la care se organizeaza Carnavalul din Venetia:
2010 - 5-16 februarie
2011 - 26 februarie - 8 martie
2012 - 11-21 februarie
2013 - 1-12 februarie

 

Program Informativ Carnavalul de la Venetia 2011:

 

Sambata 26 februarie 2011 - 4 evenimente
• Ciocolata Fierbinte in Costume - Hotel Danieli - ora 16:00. Ciocolata fierbinte cu prajituri este o traditie a carnavalului venetian inca din secolul XVIII. Tinuta obligatorie - Costumatie; Pret - 50 € (prin agentie)
• Cina Festiva si Bal «Carnival Dream» - Palazzo Dandolo - ora 20:30. Cocktail de primire urmat de reprezentatia spectacolului "Carnival Dream", apoi de cina festiva si dansuri de societate in sala Ridotto. Tinuta obligatorie - Costumatie; Pret - 450 € (prin agentie)
• Cina Dansanta «Il Minuetto» - Hotel Danieli  - ora 21:00. Cina cu dansuri de grup conduse de profesionisti. Tinuta obligatorie - Costumatie; Pret - 250 € (prin agentie)
• Marele Bal Serenissima - ora 21:00. Un omagiu adus lui Mozart si operelor sale; include cocktail elegant, cina festiva si bal dansant. Tinuta obligatorie - Costumatie si masca.

 

Duminica 27 februarie 2011 - 2 evenimente
• Ciocolata Fierbinte in Costume - Hotel Danieli - ora 16:00. Ciocolata fierbinte cu prajituri este o traditie a carnavalului venetian inca din secolul XVIII. Tinuta obligatorie - Costumatie; Pret - 50 € (prin agentie)
• Cina Dansanta «Il Minuetto» - Hotel Danieli - ora 21:00. Cina cu dansuri de grup conduse de profesionisti. Tinuta obligatorie - Costumatie; Pret - 250 € (prin agentie)

 

Marti 1 martie 2011 - un eveniment
• Ciocolata Fierbinte in Costume - Gran Caffè Lavena - ora 16:00. Ciocolata fierbinte cu prajituri este o traditie a carnavalului venetian inca din secolul XVIII. Tinuta obligatorie - Costumatie; Pret - 50 € (prin agentie)

 

Miercuri 2 martie 2011 - un eveniment

• "Cotillon" - Hotel Danieli - ora 16:00. O dupa-amiaza cu prieteni si dansurile secolului XVIII: menuet, cotillon, etc. Tinuta obligatorie - Costumatie.

 

Joi 3 martie 2011 - un eveniment
• Cina Festiva si Bal "Ballo Tiepolo" - Palazzo Pisani Moretta - ora 20:30. Un eveniment special, ce va introduce in lumea magica a secolului XVIII, cu cocktail, cina si programe de divertisment pana dimineata. Tinuta obligatorie - Costumatie istorica; Pret - 490 € (prin agentie)

 

Vineri 4 martie 2011 - 2 evenimente
• Concert si Cocktail - Palatul Ca` Rezzonico  - ora 18:00. Un concert cu muzica de Mozart, urmat de un cocktail. Tinuta obligatorie - Costumatie.
• Cina Dansanta «Il Minuetto» - Hotel Danieli - ora 21:00. Cina cu dansuri de grup conduse de profesionisti. Tinuta obligatorie - Costumatie; Pret - 250 € (prin agentie)

 

Sambata 5 martie 2011 - 3 evenimente
• "Cotillon" - Hotel Danieli - ora 16:00. O dupa-amiaza cu prieteni si dansurile secolului XVIII: menuet, cotillon, etc. Tinuta obligatorie - Costumatie.
• De-a lungul Canalelor in Gondola - Loc de intalnire Calle Vallaresso - ora 19:00 (in fata barului Harris). Un tur in gondole, incheiat cu o cina la restaurant. Tinuta obligatorie - Costumatie; Pret - 220 € (prin agentie)
• Cina Festiva si Bal «Carnival Dream» - Palazzo Dandolo - ora 20:30 Cocktail de primire urmat de reprezentatia spectacolului "Carnival Dream", apoi de cina festiva si dansuri de societate in sala Ridotto. Tinuta obligatorie - Costumatie; Pret - 450 € (prin agentie)

 

Duminica 6 martie 2011 - 3 evenimente
• Ciocolata Fierbinte in Costume - Gran Caffè Lavena - ora 16:00. Ciocolata fierbinte cu prajituri este o traditie a carnavalului venetian inca din secolul XVIII. Tinuta obligatorie - Costumatie; Pret - 50 € (prin agentie)
• Marele Bal Mascheranda - Palazzo Pisani Moretta - ora 20:00. Cea mai magica noapte a carnavalului venetian - cina festiva si spectacole de divertisment la lumina lumanarilor. Pret - 390 € (prin agentie)
• Cina Dansanta «Il Minuetto» - Hotel Danieli - ora 21:00. Cina cu dansuri de grup conduse de profesionisti. Tinuta obligatorie - Costumatie; Pret - 250 € (prin agentie)

 

Luni 7 martie 2011 - 2 evenimente
• "Cotillon" - Hotel Danieli - ora 16:00 O dupa-amiaza cu prieteni si dansurile secolului XVIII: menuet, cotillon, etc. Tinuta obligatorie - Costumatie.
• De-a lungul Canalelor in Gondola - Loc de intalnire Calle Vallaresso - ora 19:00 (in fata barului Harris). Un tur in gondole, incheiat cu o cina la restaurant. Tinuta obligatorie - Costumatie; Pret - 220 € (prin agentie)

 

Marti 8 martie 2011 - un eveniment

• "Venezia Romantica" - Hotel Danieli - ora 21:00. Un eveniment special, ce va introduce in lumea magica a secolului XVIII, cu cocktail, cina si programe de divertisment pana dimineata. Tinuta obligatorie - Costumatie; Pret - 450 € (prin agentie)

 

Vizitand Venetia..."La Serenissima", orasul canalelor si al palatelor.
Bridge of sightsIn Venetia, chiar daca este inconjurata de ape iar stradutele sunt destul de mici si inguste, vei fi intampinat pretutindeni de opere arhitectonice somptuoase: palate, biserci, case ale unor oameni de vaza.

 

Atractii turistice:
-
Piazza San Marco, cu Palatul Dogilor, Turnul Clopotului si Basilica San Marco;
- Monumentul “Celor Patru Cai”;
- Ponte di Rialto;
- Palazzo Ducale - cladire gotica de secolul IX, era casa ducelui, cea mai importanta figura politica a Venetiei;
- Galleria dell Accademia - casa a celor mai importante opere de arta din Venetia;
- Muzeul Peggy Guggenheim;
- Ponte dei Sospiri - Puntea Susupinelor - ultimul drum al condamnaţilor la moarte;
- Insulele Murano, Burano si Lido - unde ajungeţi cu "vaporetto";
- Districtul Cannaregio - multe piete, ghetoul evreiesc, baruri si restaurante;

 

Mai multe despre Venetia si turism in Venetia gasiti aici.
Album foto

Basilica di San Marco Ponte dei Sospiri - Puntea Suspinelor Masti de Carnaval Dulciuri traditionale de Carnaval Masti de Carnaval Torre dell`orologio Ponte dell`Accademia Piazza San Marco Leul Pax Muzeul Mocenigo Barul Harry Galleria dell`Accademia Ponte di Rialto Bazilica Santa Maria della Salute Venetia
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.