Cel mai mare parc national din lume: Yellowstone

Yellowstone, SUA

Yellowstone, SUA

Caracteristica specifica: fenomenele geotermale: gheizerele, izvoarele termale, vulcanii noroiosi si mofetele, fumarole, cutremure frecvente.
Suprafata 8.987 kmp
- de-a lungul si de-a latul regiunii sunt asezate sosele (592 km) si poteci marcate (1.920 km).
- este traversat de paralela de 45 latitudine nordica.

Desfasurare:
- pe teritoriul a trei state: Wyoming (cea mai mare parte, aproximativ 90% din suprafata parcului), sud-vestul statului Montana si sud-estul statului Idaho (doar 1 %).
- pe un platou vulcanic aflat la aproximativ 1.950 - 2.550 m altitudine deasupra nivelului marii (cea mai mare altitudine se inregistreaza in varful Vulturului (3.419 m).

Cai de acces: cinci intrari: Gardiner (in nord), Yellowstone West (in vest), Jackson (in sud), Cooly (in est) si Cooke City (in nord-est).

 

 

Top 10 locatii spectaculoase care nu trebuie sa le ratezi:
1.Batranul Gheizer si Gheizerele Bazinului Superior
2. Marele Canion
3. Valea Hayden
4. Izvoarele Fierbinti Mammoth
5. Lacul Yellowstone
6. Bazinul cu gheizere Norris
7. Valea Lamar
8. Cascada Tower
9. Gheizerul Bazinului Inferior
10. Gheizerul Bazinului de VestActivitati distractive:
1.Aventuri cu animale: plimbari in natur cu ghid.
2. Rodeo.
3. Calarie.
4. Caiac-canoe.
5. Plimbari cu snowmobilele.
6. Pescuit.
7. Foto Safari.
8. Descoperirea istoriei locului.
9. Descoperirea peisajelor.
10. Turul Yellowstone-ului.
11. Vizitarea gheizerelor.
12. Vizitarea vulcanilor, a vulcanilor noroiosi, a izvoarelor cu apa.

Primele semne de... turism
O regiune magnifica ce a atras dintotdeauna privirile calatorilor, in 1883 se inlocuiesc diligentele  cu care soseau vizitatorii cu transportul feroviar, construindu-se  o cale ferata, si astfel tot mai mult turisti, majoritatea instariti, se indreapta catre aceasta regiune. Cresterea numarului de turisti  a condus in scurt timp la construirea unor hoteluri cum ar fi  Marshall Hotel (1880) si Mammoth Hotel (1885).
In 1874 a fost permisa folosirea barcilor pentru a naviga pe lacul Yellowstone, iar in 1916 a fost infiintat Serviciul Parcului National.

Descoperirea regiunii
Primele atestari documentare privind existenta vietii omenesti in aceasta arie dateaza de aproximativ 12.000 de ani, urme lasata de triburile nomade in numeroasele lor calatorii. Urmatoarea referire se face la momentul sosirii europenilor, care i-au gasit aici pe indienii tribului Bannocks, ce stapaneau aceste tinuturi.
Primii americani care au ajuns in regiunea Yellowstone au participat la expeditia exploratorilor americani, Lewis si Clark. In anul 1806, John Colter, a parasit expeditia americanilor si si-a petrecut urmatoarii trei ani in salbaticia regiunii pe care a relatat-o apoi in diverse articole, intors in Saint Louis, concetatenilor sai. Rezultatul nu a fost unul tocmai asteptat, caci a fost considerat un om nebun.
Un alt demers exploratoriu insa,  a consacrat definitiv importanta regiunii: expeditia exploratorilor Washburn, Langford si Doane in 1870. In aceasta expeditie au fost descoperite si cascadele raului Yellowstone, vulcanii noroiosi, Lacul Yellowstone si Gheizerul Marea Fantana.
Doi ani mai tarziu, regiunea a fost declarata parc national, iar Nathaniel Langford a devenit primul administrator al parcului.

MARELE CANION

Grand Canion of the Yellowstone are o lungime de 32 de km, o adancime de 240 - 360 m, latime 450-1200m, o varsta de aproximativ 10.000 de ani (s-a format la sfarsitul ultimei ere glaciare).

Este sapat in roci vulcanice - riolite si astfel poti admira ametitoarea priveliste compusa din stanci rosii si galbene.


Raul ce a dat si denumirea parcului strabate regiunea central-estica a parcului la o altitudine de circa 2 400 m, sapand in roci doua cascade, numite: Upper Falls cu o cadere a apei de 33 metri (se afla pe lista celor "1000 de locuri de vazut inainte de a muri”), si Lower Falls, avand o cadere a apei de 93m.


Cadrul natural cuprinde de asemenea munti, inclusiv unul de obsidian negru (sticla vulcanica), scurgeri racite si solidificate de bazalt vulcanic, vai adanci si canioane, rauri, lacuri, paduri, lemn pietrificat si animale salbatice.

 

 
IZVOARELE TERMALE ALE MAMUTILOR
Reprezinta o regiune a parcului in care nu exista  gheizere, daorita temperaturilor crescute.Cu o temperatura de circa 78 grade Celsius apa reuseste sa creeze o serie de terase in travertin, ce uimesc vizitatorul prin culoare si forma. Renumit pentru activitatea geotermala, parcul este strabatut de 10.000 de izvoare cu apa fierbinte.
Grand Prismatic Spring este cel mai mare izvor termal  din parc, si al treilea ca  marime din lume. Are un diametru de aproximativ 114 m si o adancime de aproximativ 49 de metri. Culoarea absolut magnifica se datoreaza unor alge si  unor bacterii ce traisesc in apa termala la diferite nivele de temperatura.

GHEIZERELE Acestea reprezinta fenomenul prin care Yellowstone si-a castigat faima pe Glob , gratie spectaculozitatii lor. 200 de gheizere formate in principalele  bazine ale parcului , dintre care cele mai impresionante sunt Norris, Lower, Midway, Upper, West Thumb, Heart Lake si Shoshone. Chiar daca cel mai cunoscut este Old Faithful, celelalte uimesc prin forme, sunete si coloristica.

LACUL YELLOWSTONE

 

Situat intr-o formatiune vulcanica, la  o altitudine de 2.315 m fata de nivelul marii, are o lungime a tarmului de 176 km. Malurile si imprejurimile sale reprezinta mediul de viata al unor specii rare de pasari: soimi, vulturi plesuvi, pelicani albi, cormorani si a  ursilor grizzly, elanilor.
Parcul natural, cu lacuri termale în culori de safir, ofera  turistilor surprize  nebanuite: de la caiac, calarie, safari si drumetii, plimbari cu bicicleta avand posbilitatea de a admira minunatul peisaj.

 

 
Yellowstone, centrul salbatic al SUA
Yellowstone este habitatul ideal al bizonilor si al elanilor, dar si al ursilor grizzly, coiotilor si lupilor. In ciuda civilizatiei, care a patruns chiar pana in centrul parcului, datorita curiozitatii turistice,  turistii sunt permanent avertizati a se feri din calea animalelor. Acestea au rolul  de  a preveni accidentele dar si pentru a proteja animalele de interventia omului.
Este de asemenea si un loc superb pentru pescuit pastravi in raurile Madison ori Yellowstone ,facut  excursii sau doar pentru a contempla peisajul.

FAUNA
Parcul national Yellowstone are o importanta deosebita penru faptul ca este un refugiu pentru specile aflate pe cale de disparitie.
Haitele de lupi sunt destul de rar intalnite, caci  in perioada 1910 - 1926  au fost ucisi peste 126 de lupi, inclusiv pui in cadrul unui program federal de control al pradatorilor.
Capre (printre care si antilocapra) poti vedea este in Gardner River Canyon, intre intrarea de nord a parcului si izvoarele termale Mammoth sau Jackson Grade. Antilopele au fost cel mai des vazute pe langa intrarea de nord a parcului. Renii  ii poti observa mai ales in coltul de nord-est al parcului, Silver Gate sau Butte Creek. Populatia de  bizoni se regaseste in zonele Madison,Gibbondar mai ales Firehole, Hayden Valley si Pelican ValleyCerbii populeaza mai ales vaile Madison, Gibbon si Firehole, coiotii, vaile Lamar, Hayden si Firehole, iar vulturii aurii, pot fi intalniti aproape in orice zona. Mai sunt intalniti ursii grizzli, lupii gri si bivolii salbatici.
In mediul marin reprezentat prin lacul si raul Yellowstone cu numerosii sai afluenti, des intalnita este vidra.

 


Un rai al naturii, strabatut anual de 3 milioane de turisti, nu este in niciodata in siguranta. Incidentele petrecute ce au distrus o mare parte din padure au lasat urme adanci in decorul parcului.
In anii 1700, 8 focuri uriase au distrus o mare parte din suprafata parcului.Conditii extreme de seceta au accentuat pagubele provocate de incendiile , produse in special  din lipsa de grija a oamenilor.
In 1988 un incendiu ce a durat aproape 3 saptamani a devastat 700.000 de acri de pamant (1/3 din suprafata parcului). In urma acelui dezastru, oamenii de stiinta si administratorii parcului au decis ca este mai bine sa nu intervina in ciclul naturii, prin curatarea zonei de cadavrele animalelor si replantarea de puieti, ci sa lase natura sa-si urmeze propriul curs in restabilirea echilibrului.
Vizitatorii mai pot  intalni  inca, siluetele carbonizate ale copacilor arsi.
 

Informatii utile:
Aeroport: Yellowstone Regional Airport in Cody, la cateva minute de Parcul National Yellowstone.
Transport Public:Autobuz; Statii in Kackson Village si Teton Village (3 $)
Taxe (valabile atat pentru Yellowstone National Park cat si Grand teton National Park).
Autovehicul, proprietate personala - 25 $ - pentru 7 zile; taxa anuala - 50$;
Individual (drumetie, bicicleta): 12$ - 7 zile; 50 $-taxa anuala;
Individual motocicleta - 20 $- 7 zile; 40$ - taxa anuala;
Autovehicule comerciale: 1-6 pers-----25$+ 12$/ pers - 7 zile
                                          7-15 pers---125 $ - 7 zile
                                         16-25 pers---200$ - 7 zile
                                         > 26 pers-----300$ -7zile
Yellowstone National Park Lodges - singurele hoteluri aflate in interiorul parcului apartin unei singure companii si functioneaza pe baza unei autorizatii de concesionare.

http://www.yellowstonepark.com/

Parcul National Grand Teton
La sud de Parcul Yellowstone se afla Parcul National Grand Teton  (in vestul statului Wyoming) a carui denumire provine de la lantul muntos ce il strabate, botezat de acelasi John Colter (ce a cutreierat salbaticiile parcului Yellowstone), datorita formei muntilor cu termenul francez  "teton" care inseamna piept, san.
In regiunea muntilor se afla 12 ghetari, iar la est de lantul muntos numeroase lacuri montane  (cel mai mare Jackson Lake) si o regiune de ses, numita “Jackson Hole”. Regiunea a fost în anul 1929 declarata parc national.
Izvoare termale, lacuri albastre - safir si multe alte minunatii ale naturii puteti admira in aceasta regiune inscrisa in lista “1000 places too see before you die”. Jenny Lake este cel mai frumos lac din regiune si cel mai popular printre turisti, si nu departe de acesta se afla si impresionantele cascade, Hidden Falls.
In parc sunt numeraose cai de drumetie ce  insumeaza 300 de km lungime. Muntii Tetons sunt considerati de alpinisti un paradis, iar iubitorii de sporturi extrem pe apa se pot bucura de „rafting” pe cursul vijelios al raului Snake. Iarna se pot practica sporturile de iarna,  schi,  sau te poti aventura cu sania tractata de caini.


Informatii utile:
Aeroporturi aflate in apropiere:
Jackson Hole Airport, Jackson, Wyoming(JAC), Idaho Falls Regional Airport, Idaho Falls,Idaho (IDA) and Salt Lake City International Airport, Salt Lake City,Utah (SLC)
Taxe valabile doar pentru Grand Teton National Park
Decembrie- Aprilie - 5$/ zi;
Interagency Annual Pass - 80 $ - taxa anual;
Interagency Senior Pass - 10 $ - pe viata;
Grand Teton Lodge Company- ofera structuri de primire turistice in interiorul parcului, dar si in Teton Village, langa Jackson Hole (casute, cabanute, campus)
Signal Mountain Lodge- singura statiune afalta pe malul Lacului Jackson, avand si optinu de campare cu cortul si inchirieri barcute.

http://www.nps.gov/grte/
Album foto

Lower Falls, Yellowstone, SUA Mammoth Hot SPings, Yellowstone, SUA Marele Canion al Parcului National Yellowstone, SUA Mlastina termala, Yellowstone, SUA Muntii Tettons si Yellowstone Lake, SUA Oxbow Bend, Grand Teton, NP, Wyoming, SUA Ochiul unui gheizer, Yellowstone National PArk, SUA Rustic Falls, Yellowstone Park, SUA Tower Creek, Yellowstone, NP, SUA Tower Falls, Yellowstone NP, SUA Turma de bizoni salbatici, Yellowstone, SUA Upper Basin Spring, Yellowstone, SUA Valea Hayden Yellowstone, SUA Willow Flats, Grand Teton National Park, Wyoming,SUA Upper Basin Spring, Yellowstone, SUA Yellowstone Lake, Yellowstone NP, SUA Yellowstone National Park, SUA Lamar Valley, Yellowstone NP, SUA Lac termal , Yelloostone National Park, SUA Jenny Lake, Grand Teton National Park, SUA Bazinul Porcelain si bazinul Norris, Yellowstone, SUA Cascadele Udine, Yellowstone, SUA Crestele muntoase, Grand Teton National Park, Wyoming,SUA Gheizer in Bazinul Norris, Yellowstone, SUA Gheizer, Yellowstone National Park, SUA Gheizere, Yellowstone,SUA Grand Canyon, Yellowstone, SUA Grand Teton National Park, Wyoming,  SUA Hayden Valley, Yellowstone, SUA Hidden Falls, Grand Teton NP, Wyoming,SUA Izvoare termale, Yellowstone National Park, SUA Izvoarele Fierbinti ale Mamutilor, Yellowstone, SUA Izvoarele termale ale Mamutilor, Yellowstone NP, SUA Izvoarele Termale ale Mamutilor, Yellowstone, SUA Izvorul termal Blue Star, Yellowstone, SUA Izvoul termal Grand Prismatic, Yellowstone National Park, SUA Jackson Lake, Grand Teton, Wyoming Apus, Yellowstone, National Park, SUA
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.