Majoritatea italienilor sunt foarte conservatori cand este vorba despre cafea. Cafeaua banala de la Starbucks nu este pentru ei si de aceea nici nu veti gasi vreun local Starbucks in Italia. In schimb traditia bautului de cafea in Italia infloreste in cafenelele mici si comode care se gasesc pe strazile laterale. Aici obisnuitii locului vin si se sprijina de barul de marmura in timp ce expresorul Gaggia suiera si umple ceasca cu o bautura inchisa la culoare si foarte aromata.
Prima data cand intrati intr-o astfel de cafenea trebuie sa va faceti loc printre clienti pana la bar. Localnicii merg intotdeauna sa comande la bar si numai turistii se aseaza la masa si asteapta sa fie serviti. Inainte de a comanda spuneti intotdeauna un ciao sau bon giorno. Nota de plata vine o data cu bautura numai ca acum trebuie sa va hotarati ce sa comandati. Rareori veti vedea meniuri luminoase cu produsele scrise clar asa ca trebuie sa stiti de inainte ce vreti sa comandati.
Daca cereti o caffe ceea ce veti primi va fi un espresso, o cafea foarte tare servita intr-o cescuta foarte mica. Un espresso de calitate are deasupra o spuma de culoarea caramelului numita crema. In general cu cat mai groasa este spuma cu atat mai tare va fi cafeaua. Aceasta este si cafeaua preferata a italienilor, o doza mica de cafea tare fara zahar sau lapte, mai putin cei din Napoli care prefera sa bea cafeaua destul de dulce.
O variatie a acestei bauturi este ristretto care are si mai putina apa fata de espresso si este si mai tare si inca una numita lungo care este tot un espresso mai diluat si servit intr-o ceasca inalta.
Daca vreti cafea decafeinizata puteti gasi si astfel de cafea in Italia. Trebuie sa cereti o cafea Hag numita astfel dupa cel mai mare producator italian de cafea decafeinizata. De exemplu daca cereti un cappuccino Hag veti primi un cappuccino fara cafeina.
Daca cereti in Italia un Latte veti primi un pahar inalt plin cu lapte. Modul corect in care trebuie sa comandati aceasta bautura este caffe con latte care consta dintr-un espresso clasic numai ca are o cantitate dubla de lapte si putina spuma deasupra.
Daca vreti sa alegeti o bautura italiana cu adevarat deosebita comandati un cappucino, o bautura formata in parti egale din espresso, lapte si spuma. Cappuccino perfect are o textura matasoasa, usoara si un gust deosebit. Acest tip de cafea se bea numai dimineata si nu veti vede niciun italian comandand cappuccino dupa ora 11 AM.
Aroma intensa a cafelei poate fi usor schimbata cu putin lapte. Caffe macchiato este de fapt un espresso in care se adauga spuma de lapte si este servit tot intr-o ceasca mica. Daca vreti cafeau cu un intaritor atunci comandati o caffe corretto care este de fapt tot un espresso in care se adauga o cantitate mica de coniac, amaretto, grappa sau crema de whiskey.
Consideri ca ai bune maniere la masa, nu? Doar nu tii coatele pe masa si ceri frumos sarea atunci cand ...
Echitatia...un sport elegant, nobil dar destul de dificil, ce necesita intrunirea mai multor calitati importante: pasiunea, tenacitatea , rabdarea si ...
Un oras agitat si cosmopolit, Bodrum este o statiune ce atrage o categorie de turisti destul de sofisticata. O masa ...
Hammerfest, orasul cel mai nordic din lume, este una dintre cele mai importante destinatii din nordul Norvegiei. Orasul are o ...
Banska Bystrica este al sasele oras ca marime din Slovacia si este centrul comercial si cultural al regiunii centrale a ...
Regiune a Croatiei ce ofera turismului estival, statiunea Dubrovnik, un oras al muzeelor, festivalurilor, cu taverne si restaurante, un loc ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat