Cum sa faci o prima impresie buna in Asia

Poti sa faci mizerie la masa, dar nu iti turna singur sake. Din India pana in Japonia, iata care sunt obiceiurile localnicilor.

Orice turist care crede in universalitatea bunelor maniere niciodata nu a facut semnul OK cu mana in Turcia, nu a mangaiat crestetul unui copil in Butan si nu a observat cat de mult difera eticheta in jurul lumii.

Deci cum ne comportam la masa, in intalnirile de afaceri sau cu prietenii in Asia, unde o eructatie politicoasa a unui invitat la masa este considerata o blasfemie in alte locuri?

China

„Diamantele nu pot fi lucioase fara a fi polizate si nu exista om perfect fara incercari”, spune un proverb chinezesc.
Printre alte reguli ciudate, codul bunelor maniere ale oaspetilor (keqi) descurajeaza sub orice forma utilizarea cuvantului „nu”, insa un necunoscut te poate intreba ce salariu ai sau ce venit in banca detii. Va oferim cateva sfaturi pentru a va descurca mai usor in diferite situatii:

Intampinarea: Pentru situatiile formale se accepta o usoara strangere de mana combinata cu contactul vizual si o usoara aprobare cu capul, insa nu se accepta imbratisarile si sarutarile.
Adresati-va cunostintelor dupa nume (intai nume si apoi prenume) si titlu, avand grija la ordinea varstei.

Aratatul cu degetul este o impolitete, iar atingerea capului este o obraznicie (chiar si a unui copil). Cartile de vizita sunt „ca aurul” si trebuie tratate ca atare - cand sunt primite sau oferite.

Conversatia: Nu este nevoie sa fiti extrem de precauti atunci cand conversati cu localnicii, insa evitati discutiile despre Piata Tiananmen sau relatiile cu Japonia.

Asa nu: Va enervati, cautati confruntarile directe si fortati o persoana sa spuna „nu”.
Asa da: Asteptati-va la un spatiu personal mai mic in timpul discutiilor amicale si la subiecte mai delicate pentru occidentali - venit, varsta, etc.

La masa: Punctualitatea este esentiala. Chiar daca intarziati cateva minute, sunati inainte. Cina se serveste la ora sase.
In timpul mesei toast-urile vor fi abundente, asa ca rezumati-va la sorbituri mici.

Hong Kong

Atmosfera sofisticata si cosmopolitana a Hong Kong-ului aminteste atat de Asia, cat si de Europa. Cand vine vorba insa de comportamentul social, se respecta vechile traditii asiatice.

Intampinarea: Standardul este o strangere de mana nici prea ferma, nici prea usoara, insotita sau nu de o aplecare usoara a capului.
Schimbarea cartilor de vizita poate fi si mai intensa aici decat in China. Eticheta se aplica si in situatiile sociale mai lejere: oferiti si acceptati cartea de vizita cu ambele maini, cititi ce scrie pe ea si fiti recunoscator.
Asigurati-va stocul de carti de vizite - sa primesti, dar sa nu oferi poate transmite un semnal gresit.

Conversatia: In ceea ce priveste „valul” inevitabil de complimente, in loc sa spui „multumesc” e mai intelept sa negi cu modestie.

La masa: Cu exceptia cazului in care va aflati intr-un restaurant de mare clasa, resturile de mancare necomestibile si petele de sos pe masa vor arata gazdei faptul ca masa v-a facut o mare placere.
Dar ce sa faceti in momentul in care sunteti pusi in fata unui fel de mancare ce vi se pare total dizagreabil? „Cel mai bun sfat pe care il pot da este sa nu intrebati ce este in farfurie pana cand nu ati terminat de mancat”, spune Lysia Ramsey, specialistul in eticheta internationala. „Indiferent de delicatesa de care aveti parte, este posibil sa fiti nevoiti sa mai cereti un pic, pentru a asigura gazda ca ii apreciati ospitalitatea.”

India

Cum va descurcati cu o natiune de 1,2 miliarde de persoane cu aproape tot atatea subculturi? Ei bine, nu va bateti capul prea tare. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa cunoasteti bazele comportamentului politicos.

Intampinarea: Punctualitatea este intotdeauna apreciata in India, dar si bunavointa acceptarii unei intarzieri. Si sunt sanse sa asteptati putin la intalnire.
Persoanele de acelasi sex se slauta cu o usoara strangere de mana, dar si un salut „namaste” cu mainile impreunate (ca pentru rugaciune) este acceptat. Fluturatul mainii in stil occidental poate fi interpretat ca „nu” sau „pleaca”.

Conversatia: Comunicarea indirecta este de cele mai multe ori o regula pentru o natiune care prefera mai degraba sa spuna oaspetilor ce vor a auda, decat sa ii dezamageasca. Calatorii vor trebui sa caute indicii non-verbale pentru a afla daca „da, bineinteles” sau „voi incerca” inseamna de fapt un „nu” clar.
Chiar daca acest obicei este frustrant, isi are radacinile intr-o cultura ce doreste sa fie pe plac sau mai degraba sa nu dezamageasca cu orice pret.

La masa: Aproximativ o treime din India este vegetariana si o mare parte a populatiei are o dieta ce interzice carnea de vita, de porc si alcoolul. Este mai bine sa cunoasteti obiceiurile gazdei inainte sa va exprimati pofta de o bere sau niste costite de porc.
Sunt doua reguli esentiale, indiferent de locul in care va aflati: spalati-va pe maini inainte de masa si intotdeauna manevrati mancarea cu mana dreapta.

Japonia

Putine tari inspira atata teama de incalcare a etichetei ca Japonia, unde regulile pot fi cu adevarat delicate.
Din fericire, japonezii sunt aproape intotdeauna dispusi sa ierte greselile vizitatorilor. Doar fiti modesti si incercati sa nu gresiti de fiecare data.
Sau, cel mai bine cereti sfaturi. Societatea japoneza este un subiect de conversatie preferat chiar si de catre japonezi.

Intampinarea: Plecaciunea traditionala este un obicei greu de stapanit - „cine se apleaca primul” si „cat de jos trbuie sa ma aplec” sunt cele mai importante chestiuni.
Se obisnuieste si strangerea mainii, insa cel mai bine lasati-l pe celalalt sa initieze salutul. Adresati-va noilor prieteni pe numele de familie urmat de un titlu onorific - de obicei „san” este suficient.

Conversatia: Comunicarea non-verbala este atat de importanta, incat exista si o carte de interpretare pentru straini. Mai bine abtineti-va de la inclinarea capului, incrucisarea bratelor, sau scarpinarea sprancenelor.
Subiectele de conversatie trebuei sa urmeze filosofia armoniei - lasati la o parte motivele personale de frustrare sau furie.

La masa: Sorbitul taiteilor este in regula. Descaltati-va cand intrati in camera.
Nu va turnati singur bautura si nu reumpleti paharul, chiar daca va este sete.
Atunci cand serviti sake, tineti paharul cu ambele maini si goliti-l doar daca doriti sa fie reumplut.

Singapore

Desi are reputatia unui loc cu reguli de curatenie stricte, Singapore este mai liberal decat puteti crede.

Intampinarea: Amestecul de radacini chineze, malaeziene si indiene va dicta de cele mai multe ori protocolul.
Strangerea mainii este modalitatea cea mai obisnuita, insa localnicii de origine malaeziana sau indiana s-ar putea sa nu stranga mana unei persoane de sex opus. Daca nu sunteti sigur, aplecati capul usor, sau lasati gazda sa salute prima.
O mana pusa pe spate sau pe umar in timpul salutului poate fi privita ca un afront sau ca un flirt.

Conversatia: Singaporezii discuta despre aproape orice, insa mai bine evitati subiectele politice si religioase, precum si glumele aparent inocente.

La masa: In functie de gazda, masa poate urma reguliel dietei islamice, poate fi strict vegetariana, poate implica furculite sau betisoare.

Korea de Sud

Poate fi dificil sa intelegi pe deplin un loc ca Seul. Intr-o singura seara atmosfera poate varia de la salutari si cina formale la petreceri imbibate cu bautura si karaoke cu noii tai cei mai buni prieteni.

Intampinarea: Plecaciunea este protocolul in aceasta situatie, de obicei insotita de o strangere de mana.
Adresati-va coreenilor pe numele de familie si titlul profesional.
Evitati bataile cu mana pe umar sau spate, precum si imbratisarile.

Conversatia: Cultura coreana, obiceiurile locale si politica sunt „campuri minate” in conversatii, la fel ca si Marea Japoniei.
Asteptati-va la intrebari personale - statutul marital, de ce ati divortat, de ce aveti copii, cat a costat ceasul pe care il purtati, etc., de altfel un semn foarte politicos de interes al gazdei pentru persoana dvs.

La masa: Este in regula sa intrebati ce aveti in farfurie si fiti pregatiti sa incercati cate putin din toate.
Daca ati terminat masa asezati betisoarele la locul lor sau pe masa (nu incrucisate peste farfurie). Invitatia de a merge la un pahar dupa masa este doar un ritual national de socializare si imprietenire.

Thailanda

Buna-vointa si respectul pentru familia regala face mult in „Tara zambetelor”, in care fraze ca „mai pen rai” (lasa, nu conteaza) si „jai yen” (ia-o usor) sunt filosofii de guvern.
„In Thailanda turistii pot jigni fara sa stie, deoarece gazda nu va arata niciun semn in acest sens, chiar daca in interior clocoteste de furie”, spune Gwen DeWalt de la Four Seasons Travel. „Una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face aici este sa te enervezi.”

Intampinarea: Forma traditionala de salut este „wai”, un gest asemanator cu rugaciunea, cu mainile apropiate de fata si o plecaciune usoara. Localnicii nu asteapta acelasi salut fata de persoanele considerate a fi subordonate: chelneri, receptioneri, copii.
Thailandezii se adreseaza in general dupa titlul onorific pentru toate situatiile „khun” (atat pentru barbati, cat si pentru femei), urmat de numele mic.

Conversatia: In afara de monarhie si securitatea nationala, toate subiectele sunt deschise conversatiei. Intrebarile directe legate de varsta si statului marital sunt obisnuite.

La masa: Nota la masa nu se imparte. Plateste fie gazda (oferta dvs de a contribui la plata poate fi ofensatoare), fie dvs. daca ati primit nota de plata.
Potrivit Phuket.com, „In societatea thailandeza plateste cel care este privit a fi mai bogat. In 9 ocazii din 10 acea persoana veti fi dvs.”
Mancarea se consuma de obicei cu furculita (pentru a impinge alimentele cu mana stanga) si cu lingura (pentru a introduce mancarea in gura cu mana dreapta). Daca lasati ultima bucatica de mancare in farfurie inseamna ca v-ati saturat.

sursa: www.cnngo.com
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.