Muntii Semenic si Munceii Nemanului

Semenic

Semenic

banda_rosieResita - Complexul Turistic Semenic


Marcaj: banda rosie

Traseu: Municipiul Resita (208 m) - Comuna Secu - Comuna Cuptoare - Dealul Piatra Alba - Culmea Certej - Comuna Valiug (600 m) - Statia de Telescaun - Culmea Goznei - Complexul Turistic Semenic (1.410 m)

Timp de mers: 4 1/2 ore

Descriere traseu: Acest traseu se poate parcurge si pe sosea, continuand cu telescaunul. Daca folosim automobilul ajungem in 45 de minute, iar cu telescaunul facem 30 de minute. Daca mergem pe jos, soseaua dintre Resita si Valiug ne ajuta de multe ori, poteca fiind folosita doar atunci cand scurteaza drumul. In timpul iernii, datorita zapezii bundente, drumul poate fi impracticabil.

Incepem din sud-estul Resitei, pe stanga raului Barzava. La aproximativ 2 km de la iesirea din oras, poteca taie pe de-a dreptul serpentinele soselei. Pana la cantonul forestier Minda, pe stanga, soseaua este taiata in versantul stang al vaii Mari, de unde, catre sud se bifurca drumul forestier care ajunge la pestera Comarnic din Muntii Aninei. De la aceasta bifurcatie, soseaua continua pe valea Cuptoarelor, iar de la un izvor, poteca i se alatura pana in comuna Secu.

Iesind din Secu, traseul urca pana ajunge la sosea, la kilometrul 7, continuand pe un drum comun, peste pantele dealului Piatra Alba, prin padure si spre albia raului Alb. Din acest loc, poteca reprezinta o scurtatura. Aceasta urca intr-o sa, coboara in valea Crainicului, traverseaza un drum forestier si ajunge din nou la sosea. Din saua culmii Certej, traseul coboara spre stanga paraului Valiug, iar soseaua urmeaza paraul. Din poiana Valiug, poteca intra in comuna cu acelasi nume, urca pe malul stang al paraului Gozna si ajunge din nou la sosea. Dupa aproximativ 1km, ajungem la statia de jos a telescaunului, la poalele culmii Pieptul Goznei. La capatul traseului, la statia de sosire a telescaunului, intram in complexul turistic Semenic.

banda_rosieResita - Complexul Turistic Semenic


Marcaj: banda rosie

Traseu: Municipiul Resita (208 m) - Comuna Secu - Comuna Cuptoare - Dealul Piatra Alba - Culmea Certej - Paraul Valiug - Comuna Valiug (600 m) - Inseuarea Prislop - Complexul Turistic Semenic (1.410 m)

Timp de mers: 10 ore

Descriere traseu: Pe sectorul Valiug - Pasul Prislop - Semenic exista pericol de inzapezire. Vara, traseul mai poate fi parcurs cu bicicleta (4 ore) si autoturismul (30 de minute). Incepem din sud-estul Resitei, pe stanga raului Barzava. La aproximativ 2 km de la iesirea din oras, poteca taie pe de-a dreptul serpentinele soselei. Pana la cantonul forestier Minda, pe stanga, soseaua este taiata in versantul stang al vaii Mari, de unde, catre sud se bifurca drumul forestier care ajunge la pestera Comarnic din Muntii Aninei. De la aceasta bifurcatie, soseaua continua pe valea Cuptoarelor, iar de la un izvor, poteca i se alatura pana in comuna Secu.

Iesind din Secu, traseul urca pana ajunge la sosea, la kilometrul 7, continuand pe un drum comun, peste pantele dealului Piatra Alba, prin padure si spre albia raului Alb. Din acest loc, poteca reprezinta o scurtatura. Aceasta urca intr-o sa, coboara in valea Crainicului, traverseaza un drum forestier si ajunge din nou la sosea. Din saua culmii Certej, traseul coboara spre stanga paraului Valiug, iar soseaua urmeaza paraul. Din poiana Valiug, poteca intra in comuna cu acelasi nume.

Strabatem localitatea pana la marginea din sud, unde o luam spre stanga, spre est, pana in pasul Prislop. De aici continuam spre nord, apoi dupa o curba larga mergem spre sud-vest. Urmam soseaua si ajungem la complexul turistic Semenic.

banda_rosieValiug - Complexul Turistic Semenic


Marcaj: banda rosie

Traseu: Satul Valiug (600 m) - Complexul Turistic Semenic (1.410 m)

Timp de mers: 1 1/2 ora vara; 2 - 2 1/2 ore iarna

Descriere traseu: In Valiug se poate ajunge cu autobuzul din Resita, iar din sat urcam spre Prislop, apoi pe traseul telefericului. De la capat mergem pana in centrul statiunii Semenic.

traseu_nemarcatcruce_albastrabanda_rosieValiug - Valiug


Marcaj: banda rosie; cruce albastra; traseu nemarcat

Traseu: Comuna Valiug (600 m) - Complexul Turistic Semenic (1.410 m) - Satul Garana - Pasul Prislop - Comuna Valiug (600 m)

Timp de mers: 10 ore; 4 ore daca se foloseste si telescaunul

Descriere traseu: Parcurs cu autovehiculul, traseul are lungimea de 41 km pe sosea si se efectueaza intr-o ora. Daca plecam in drumetie, pornim de la margiea de sud a asezarii Valiug, lasand soseaua la drepta si pornind spre inseuarea Prislop, statia de plecare a telescaunului si complexul turistic Semenic. De aici exista doua trasee pana in satul Garana: fie urmam marcajul cruce albastra, plecand din fata hotelului Gozna, fie mergem pe sosea, coborand prin pasul Prislop. Din Garana, ne intoarcem in Valiug pe sosea (8 km).

banda_rosieValiug - Borloveni


Marcaj: banda rosie

Traseu: Comuna Valiug (600 m) - Varful Gozna (1.447 m) - Culmea Capul Muntelui - Culmea Printului - Cracu Botu Calului (908 m) - Satul Borloveni

Timp de mers: 6 - 7 ore

Descriere traseu: Dificultate medie. Distanta aproximativa 32 km.

punct_rosuAnina - Garliste


Marcaj: punct rosu

Traseu: Orasul Anina (645 m) - Cheile Garlistei (690 m) - Pestera cu Apa din Cheile Garlistei - Satul Garliste

Timp de mers: 2 ore

Descriere traseu: Lungimea aproximativa a traseului este de 10 km. Pericolul la acest traseu este reprezentat de poteca ce se poate surpa in albia raului. Vizitarea pesterii cu Apa din Cheile Garlistei necesita un echipament minim, format din doua surse de lumina si casca de protectie.

banda_albastraResita - Anina


Marcaj: banda albastra

Traseu: Municipiul Resita (208 m) - Cantonul Silvic Comarnic - Pestera Popovat - Cantonul Silvic Navesul Mare - Valea Jervanului - Colonia Ceresnaia - Cuptoare - Orasul Anina (645 m)

Timp de mers: 12 ore

Descriere traseu: Din partea de sus a Resitei mergem spre cantonul Minda, apoi pe firul vaii Raului Mare, prin bazinul Carasului, pana la cantonul Padina Seaca. De aici coboram prin padure, pana la paraul Toplitei si cantonul Comarnic. Urmeaza urcusul pe culmea Navesului, unde intalnim pestera Popovat.Putin ianinte de kilometrul 17, drumul iese camp deschis si ajunge la cantonul silvic Navesul Mare. De aici coboram in valea Carasului, pana la cantonul Jervanul, in valea cu acelasi nume.

In continuare parcurgem vaile Buhuiului si apoi a Aninei. La kilometrul 30 intalnim o ramificatie spre colonia Ceresnaia. Ne putem abate aici pentru popas. La 2 km de aceasta ramificatie se afla punctul Cuptoare - o rascruce in care se intalnesc urmatoarele drumuri: cel care vine de la Resita, cel ce duce spre Anina, drumul forestier spre lacul Buhui si drumul spre cantonul Carneala si Valiug.

traseu_nemarcatResita - Valiug


Marcaj: traseu nemarcat

Traseu: Municipiul Resita (208 m) - Cuptoare - Comuna Valiug (600 m)

Timp de mers: 7 ore

Descriere traseu: Pornim din capatul de sud al orasului, lasam in urma apa Barzavei si continuam pe valea Raul Mare. La cateva sute de metri de ultimele case drumul se bifurca - spre Valiug in stanga si spre Anina, prin Comarnic, in dreapta. Mergand spre stanga, urcam pe versant, ajungem pe o culme secundara, apoi coboram in bazinul vai Secu.

traseu_nemarcatResita - Valiug


Marcaj: traseu nemarcat

Traseu: Municipiul Resita (208 m) - Apa Barzavei - Comuna Valiug (600 m)

Timp de mers: 6 - 8 ore

Descriere traseu: Distanta aproximativa este de 25 km. De la strand o luam in sus pana la soseaua pe langa calea ferata, urmand-o pana la lacul de acumulare Secu si impresionantul baraj. Mergem spre coada lacului si, dupa 14 km, ajungem la lacul si uzina Barzava. Continuam mai putin de 2 km in amonte si intalnim uzina de la Crainicei si comuna Valiug.

traseu_nemarcatResita - Crivaia


Marcaj: banda rosie; traseu nemarcat

Traseu: Municipiul Resita (208 m) - Comuna Valiug (600 m) - Statiunea Turistica Crivaia (650 m)

Timp de mers: 6 ore

Descriere traseu: Portiunea traseului din Resita pana in Valiug a fost descris anterior. De la marginea de sud a comunei Valiug, urmam drumul ce se desparte de sosea, spre stanga. Dupa aproximativ 1 km ajungem la lacul Valiug si continuam pe partea dreapta a lacului, aproximativ 3 km, pana la statiunea Crivaia.

cruce_rosiePrigor - Valiug


Marcaj: cruce rosie

Traseu: Comuna Prigor - Comuna Patas - Satul Borlovenii Vechi - Vaile Nera, Cosava Mare si Barzava - Culmea Cracul Lung - Vila Semenic (Klauss) (730 m) - Statiunea Turistica Crivaia (650 m) - Comuna Valiug (600 m)

Timp de mers: 16 ore dus; 12 ore intors

Descriere traseu: Se poate merge si cu bicicleta (10 ore dus, 5 ore intors), sau cu automobilul (2 1/2 ore dus, 1 1/2 ora intors). Pornim de la marginea de vest a comunei Prigor, urmand strada principala ce strabate localitatea. Dupa 6 km ajungem in satul Borlovenii Vechi si dupa alti 2 km ajungem in punctul La Leu. Urmeaza un pod, de unde mergem spre stanga, catre nord-vest, de-a lungul raului Cosava. Dupa mai mult de 7 km intalnim soseaua dinspre bazinul superior al raului Nera, cudirectia sud-vest.

Ocolim bazinul raului Cosava si inaintam pe culmea Cracului. Coboram pe versantul vestic al culmii Cracului Lung spre nord, nord - vest. Dupa aproximativ trei kilometri ne orientam spre vest, prin padure. Trecem printre obarsiile raurilor Barzava si Poneasa si coboram spre nord-est. De la vila Semenic mai mergem aproximativ oora pana la statiunea Crivaia, de unde mai avem trei kilometri pana in Valiug.

banda_galbenaLacul Secu - Saua Prislop


Marcaj: banda galbena

Traseu: Lacul Secu - Varful Nemanu Mare (1.122 m) - Sub Varful Cuca - Saua Prislop

Timp de mers: 8 - 9 ore

cruce_galbenaValiug - Garina


Marcaj: cruce galbena

Traseu: Satul Valiug (600 m) - Saua Prislop - Satul Garina

Timp de mers: 3 - 3 1/2 ore vara; 3 1/2 - 4 ore iarna

cruce_galbenaCarasova - Garliste


Marcaj: cruce galbena

Traseu: Comuna Carasova - Cheile Garlistei (690 m) - Satul Garliste

Timp de mers: aproximativ 45 de minute

Descriere traseu: Dificultate medie. Distanta aproximativa 3,5 km.

triunghi_albastruCarasova - Comarnic


Marcaj: triunghi albastru

Traseu: Comuna Carasova - Cheile Carasului (aprox. 200 m) - Pestera de Dupa Carse - Pestera Liliecilor - Poiana Prolaz - Platoul Iabalcei - Pestera Comarnic

Timp de mers: 3 - 4 ore

Descriere traseu: Lungimea aproximativa a traseului este de 12,5 km. Urcarea prin poiana Prolaz spre Platoul Iabalcei poate fi dificila in conditii de umiditate. Parcurgerea pesterii de Dupa Carse este recomandata doar turistilor experimentati.

banda_albastraGarana - Vila Semenic


Marcaj: banda albastra

Traseu: Satul Garana - Pasul Prislop - Valiug (600 m) - Statiunea Turistica Crivaia (650 m) - Vila Semenic

Timp de mers: 4 ore

Descriere traseu: In aproximativ o ora, ajungem din Garana in saua Prislop. De aici coboram prin padure si ajungem la cantonul silvic Prislop. Dupa doua ore prin padure ajungem la marginea de sud-est a comunei Valiug, langa lac. Cotim spre stanga si dupa 3 km pe sosea ajungem in statiunea Crivaia. de aici urmam marcajul de pe drumul forestier.

cruce_albastraSlatina-Timis - Complexul Turistic Semenic


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Comuna Slatina-Timis - Dealul Magura (787 m) - Statiunea Turistica Trei Ape (850 m) - Satul Garana - Pasul Prislop - Complexul Turistic Semenic (1.410 m)

Timp de mers: 11 ore dus; 8 ore intors

Descriere traseu: Trecem de biserica din comuna (lasand-o in dreapta) si ne indreptam spre vest, pe partea stanga a vaii Slatina. Urmam albia raului, aproximativ 18 km. Parasim valea si urcam spre sud, pana la cumpana apelor. Coboram spre paraul Brebu, in depresiunea intramontana Garana - Brebu Nou.

De la Brebu Nou la complexul turistic Semenic urmam marcajul de pe marginea soselei. Trecem de lacul Trei Ape si de satul Garana si, urmand soseaua, ajungem in saua Prislop. De aici soseaua o ia la stanga spre sud-vest, apoi spre sud pana in golul alpin de unde se vede statiunea Semenic. Din saua Prislop putem urma si marcajul, ce traverseaza valea Gradiste de la marginea de sud a satului Garana, o ia prin padure, urca pe culmea Dosul Semenicului si continua spre sud-vest pana in golul alpin.

Traseul este accesibil tot timpul anului si se poate parcurge si cu bicicleta - 6 ore dus, 3 1/2 ore intors, sau cu automobilul - 1 - 2 ore.

cruce_rosieBorlovenii Vechi - Poiana Alibeg


Marcaj: cruce rosie

Traseu: Satul Borlovenii Vechi - Valea Nera - Valea Cosova - Cantonul Cosova - Poiana Alibeg

Timp de mers: 9 1/2 - 10 1/2 ore

Descriere traseu: Nerecomandabil in timpul iernii.

punct_albastruCrusovat - Complexul Turistic Semenic


Marcaj: punct albastru

Traseu: Satul Crusovat - Satul Mehadica - Satul Verendin - Varful Pietrele De Moara - Varful Certejul Haiducilor (980 m) - Varful Poiana Radcoasa - Varful Nerganita Mare (1.363 m) - Complexul Turistic Semenic (1.410 m)

Timp de mers: 9 - 10 ore

Descriere traseu: Nerecomandabil in timpul iernii.

banda_albastraStatiunea Turistica Crivaia - Complexul Turistic Semenic


Marcaj: banda albastra

Traseu: Statiunea Turistica Crivaia (650 m) - Varful Piatra Goznei (1.447 m) - Complexul Turistic Semenic (1.410 m)

Timp de mers: 2 ore

Descriere traseu: Nerecomandat in timpul iernii; lungime aproximativa 5 km. Este un traseu cu o dificultate crescuta, preferata de turisti pentru efortul fizic necesar parcurgerii unei diferente de nivel de 760 m in aproximativ 5 km.

Pornim de la marginea de sud-est a statiunii si continuam in urcus sustinut de-a lungulculmii Cracul Goznei, panala obarsia vaii Goznita. Continua prin padure, trecem de linia telescaunului si uram marcajul banda rosiepana in varful Piatra Goznei. Coborand, intalnim soseaua ce duce in complexul turistic Semenic.

cruce_albastraComplexul Turistic Semenic - Garana


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Complexul Turistic Semenic (1.410 m) - Cracu Molidu - Canton Molidu - Satul Garana

Timp de mers: 1 1/2 ora

Descriere traseu: Dificultate medie. Greu accesibil in timpul iernii. Distanta aproximativa 7 km.

triunghi_galbenComplexul Turistic Semenic - Teregova


Marcaj: triunghi galben

Traseu: Complexul Turistic Semenic (1.410 m) - Varful Nerganita Mare - Zanoaga - Poiana Radcoasa - Varful Talva - Dosul Semenicului - Lacul Trei Ape - Valea Timisului - Teregova

Timp de mers: 6 ore

Descriere traseu: Dificultate medie. Greu accesibil in timpul iernii. Distanta aproximativa 30 km.

punct_albastruCuptoare - Complexul Turistic Semenic


Marcaj: punct albastru

Traseu: Cuptoare - Avenul Poiana Gropii - Certej - Lacul Gozna - Statiunea Crivaia (650 m) - Complexul Turistic Semenic (1.410 m)

Timp de mers: 2 1/2 ore

Descriere traseu: Dificultate medie, animale salbatice. Distanta aproximativa 12,5 km.

cruce_rosieComarnic - Semenic


Marcaj: cruce rosie

Traseu: Pestera Comarnic - Poiana Betii - Vila Klaus - Pastravaria de pe Valea Barzavitei - Statiunea Crivaia (650 m) - Statiunea Semenic (Baile Mici) (1.410 m)

Timp de mers: 2 ore

Descriere traseu: Dificultate medie. Greu accesibil in timpul iernii. Distanta aproximativa 9 km.

triunghi_rosuCrucea Iabalcei - Prolaz


Marcaj: triunghi rosu

Traseu: Crucea Iabalcei - Cetatea Turcului - Prolaz

Timp de mers: 45 minute

Descriere traseu: Dificultate medie. Distanta aproximativa 3 km.



Album foto

Lacul Valiug Semenic Semenic Valiug Semenic Semenic Crivaia
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.