Spania - Vinurile din Andaluzia

Andaluzia are o istorie foarte veche in productia vinului si produce cateva tipuri de vin foarte gustoase si pe care merita sa le incercati. Fie cautati o sticla de vin facut in Andaluzia pentru o ocazie speciala fie vreti sa invatati mai multe despre producerea vinului in sudul Spaniei, Andaluzia este destinatia perfecta.


Nu se stie cu siguranta cand a inceput producerea vinului in regiune. Aceasta ar fi putut fi introdusa de greci acum 2500 de ani sau chiar mai devreme de negustorii fenicieni. Ceea ce se stie cu siguranta este ca la sosirea romanilor activitatea de producere a vinului era in toi si aceasta a continuat cu unele pauze pana in prezent.


Din secolul 15 vinurile din Andaluzia au inceput a fi exportate si in alte parti ale continentului si in mod special in Anglia unde Sherry-ul si vinurile dulci de Malaga erau foarte apreciate.


Exista in aceasta regiune peste 40.000 ha acoperite cu vita de vie. Mai mult de jumatate din productia de vin este obtinuta in 4 zone cu denumire de origine controlata:


Jerez - Andaluzia produce unul dintre cele mai faimoase vinuri din lume, Sherry, obtinut din struguri ce cresc in regiunile din apropiere de Jerez de la Frontera si Sanlucar de Barrameda in provincia Cadiz.


Malaga si Sierras de Malaga - Vinul Malaga este in mod traditional un vin desert in care se adauga coniac pentru a-l face mai rezistent mai ales in calatoriile peste ocean. Pentru obtinerea acestui vin se folosesc doua soiuri principale de struguri Pedro Ximinez si Muscat de Alexandria. Alte doua soiuri de vin care mai sunt folosite in combinatii pentru obtinerea vinului Malaga sunt Lagrima si Solera. Acest tip de vin este dulce si catifelat si difera putin la gust in functie de amestecul soiurilor de struguri din care este obtinut.


Montilla Moriles - Cel mai mare si mai vechi producator de vin din zona este Alvear a carui origine poate fi datata din 1729. El produce unul dintre cele mai bune vinuri seci numit C.B. Alvear dar si alti producatori obtin vinuri olorosos, amontillados si vinuri dulci care merita degustate. Soiurile de struguri albi folosite in zona sunt Pedro Ximenez, Layren, Baladi, Muscatel si Torrontes . Soiurile de struguri negri folositi sunt Tempranillo, Surah si Cabernet Sauvignon.


Condado de Huelva - Vinurile de Huelva sunt obtinute dintr-un soi de strugure indigen numit Zalema. In mod traditional din acest strugure se obtine un vin de culoarea chihlimbarului, Condado Viejo, un vin plin cu aroma de nuci care se potriveste foarte bine cu faimoasele specialitati de sunca  din zona. Cele mai populare soiuri de struguri folosite sunt Blanca Zalema, Palamino, Garrido Fino si Muscatel. Toate acestea sunt soiuri de strugure alb pentru ca soiurile de struguri negri nu sunt folosite in zona.




Album foto

Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.