Iordania

Informații turistice generale

Imaginea vechiului oras Petra, sculptat in piatra de catre nabateeni cu peste o mie de ani in urma, a fost multa vreme prima impresie a turistilor despre Iordan. Insa, desi Petra este cea mai impresionanta atractie din Orientul Mijlociu, Iordanul are mai multe de oferit calatorului modern. De la dezolarea primordiala a desertului Wadi Rum, la centrul urban plin de viata a Ammanului, de la ruinele maiestuoase ale civilizatiilor apuse, la splendoarea Marii Moarte, Iordanul este o destinatie unica, ce va ofera locuri misterioase, locuri de cazare la standarde inalte, o bucatarie excelenta si nenumarate activitati interesante.

Multimea de gazele si pasari migratoare, camping in Wadi Rum si Rezervatia Dana, drumetii pe potecile vechilor caravane din Moab si Edom si noroaiele terapeutice de la Marea Moarta sunt doar cateva dintre bogatiile acestei tari. Noi hoteluri de lux apar in Amman, Petra, Aqaba si Marea Moarta. Localnicii sunt prietenosi si ospitalieri si, desi sunt toleranti cu strainii care nu respecta "eticheta" de conduita in aceasta tara araba, veti avea doar de castigat daca veti face un efort sa respectati obiceiurile locale.

Alaturandu-va localnicilor la o ceasca de ceai sau cafea reprezinta o modalitate excelenta de a invata mai multe despre cultura locala. Desi multe dintre familiile rurale sunt traditionaliste, in general, femeile din Iordania se bucura de libertate, in comparatie cu celelalte tari din regiune. Acestea au dreptul la educatie, pot vota, pot conduce si adesea ocupa locuri importante in afaceri si politica. In Iordania turismul este impartit pe sectoare: cultural, turism istoric, eco-turism, turism religios, turismul zonei de desert (muntii maiestosi din Wadi Rum) si activitatile acvatice din apele virgine Aqaba.

Principalele atractii turistice

• Spre apus incercati sa gasiti un loc inalt si veti intelege repede de ce orasul Petra este o bijuterie a coroanei antichitatilor: in soarele ce apune piatra mormintelor nabateene capata o culoare rosiatica.

• Pasiti in magnificul desert Wadi Rum. Vantul si inundatiile ocazionale au transformat peisajul intr-o panorama miscatoare de stalpi si arcade din piatra - o arena potrivita pentru evenimentele istorice care au avut loc aici.

• Vizitati Iordania in aprilie sau mai, cand florile de primavara acopera monumentele romane de la Um Qais (Gadara), cocotate deasupra lacului Tiberius. Daca aveti noroc, puteti da peste un iris negru, floarea nationala a Iordaniei.

• Lasati-va cuprinsi de hedonismul Romei antice intr-o excursie la Jerash, un oras greco-roman foarte bine conservat, pe al carui hipodrom recent restaurat au loc curse de cai.

• Vizitati Citadela si Muzeul Arheologic din Amman. Aici puteti vedea manuscrise de la Marea Moarta, ramasite ale unui oras Umayyad si un amfiteatru roman.

• Faceti un tur al castelelor din desert, construite ca puncte comerciale si cabane de vanatoare de poporul Umayyad. Al-Kharanah este unul dintre putinele care arata ca un castel. In apropiere, Amra e o fosta baie renumita pentru frescele sale, astazi loc declarat patromoniu mondial de catre UNESCO.

• Tineti pasul cu istoria, la fortareata din Azraq, sediul lui Lawrence de Arabia in timpul Marii Revolutii Arabe din 1917. Apoi intreptati-va spre Mafraq si explorati orasul de bazalt negru Um al Jimal.

• Conduceti pe Autostrada Regilor, un drum avand importanta biblica. Opriti-va in Madaba, faimos pentru harta in mozaoc a Palestinei si muntele Nebo din apropiere, unde Moise a zarit Pamantul Fagaduintei inainte de a muri.

• Parasiti autostrada pentru a vizita satul Mukawir si pentru a privi tesatoarele care creeaza tipare traditionale, colorate. In apropiere se afla Machaerus, fortareata lui Irod, unde Ioan Botezatorul a fost intemnitat, apoi decapitat.

• Chiar daca ati vazut mai multe mozaicuri decat v-ati fi dorit, faceti-va timp pentru inca unul - minunatele podele de mozaic escavate, apartinand bisericii Sf Stefan din Um er Rasas.

• In Rezervatia Naturala Dana puteti zari capre de munte ibex.

• Faceti o plimbare in timpul noptii in canionul de la Petra, acompaniati de lumanari si muzica traditionala.

• Faceti o plimbare cu balonul cu aer cald deasupra Wadi Rumi.

• Faceti excursii cu beduinii prin desertul Wadi Rumi, seara participati la o petrecere traditionala, apoi dormiti sub cerul instelat.

• Plutiti pe apa sarata a Marii Moarte, apoi rasfatati-va cu un tratament spa in una dintre statiunile din apropiere.

• Faceti scufundari la Aqaba si minunati-va de lumea subacvatica psihedelica a Marii Rosii. Daca frumusetea pestilor nu va impresioneaza atat de mult incat sa deveniti vegetarieni, incercati niste bucate din peste proaspat la unul dintre numeroasele restaurante din oras.

• Imaginati-va zgomotul copitelor pe pavajul stravechi la castelele cruciatilor din Karak si Ash Shawbak. Daca ascultati cu atentie, veti auzi vantul suierand prin tunelele subterane ale acestor minunatii ale arhitecturii militare.

• Vizitati una dintre rezervatiile de viata salbatica, precum Mlastinile Azraq - hiene, lupi, gazele, struti si un peisaj minunat.

• Faceti o excursie cu trenul din Amman pana in Damasc. Calea ferata Hejaz este o relicva a imperiului otoman, care va ofera o calatorie de memorabila, dar nu foarte comfortabila.

Gastronomie

La fel ca in multe tari din Orientul Mijlociu, mancarea din Iordania isi are originea in bucataria beduina. Desi sunt sofisticate, felurile iordaniene sunt sanatoase, deoarece contin cereale, branza, iaurt, fructe proaspete sau uscate si legume. Cerealele si legumele sunt combinate in mii de feluri cu carnea, astfel incat si cele mai simple ingrediente pot rezulta in creatii delicioase. La fiecare masa se consuma paine, iar fara cafea nicio masa nu este completa. Mensaf este felul traditional al Iordaniei. Acesta consta in carne de miel asezonata cu ierburi aromatice, cateodata usor picante, gatita in iaurt si servita cu cantitati uriase de orez. Mensaf este o mancare de origine beduina si se serveste la ocazii speciale. De obicei se gateste mielul intreg, iar invitatului de onoare i se dau ochii mielului, considerati o delicatesa.

Istorie

Situata intre puternicele Mesopotamia si Egipt, zona cunoscuta azi ca Iordan a fost supusa mai multor invazii de-a lungul istoriei. Sub conducerea regelui David, Israelul antic a castigat controlul asupra celor trei regate - Amman, Moab si Edom, la sfarsitul secolului X sau la inceputul secolului XI IHr. Au urmat apoi perioade de dominare a asirienilor, babilonienilor si persilor. Si marsul de cucerire al lui Alexandru cel Mare a trecut prin Iordania, in 333 IHr, mai tarziu tara devenind parte a imperiului Seleucid. Intre timp, in primul secol, un popor arab numit Nabatean, aduna bogatii din comert si incepea constructia capitalei lor, Petra. La scurt timp dupa aceasta au sosit romanii si la destramarea imperiului Iordanul a revenit bizantinilor.

Una dintre cele mai semnificative invazii a avut loc in secolul VII, cand armatele arabe au cucerit Orientul Mijlociu, raspandind si religia islamica. Apoi zona a fost condusa de o serie de dinastii si imperii musulmane, printre care si Abbasid, Ayyubid, Mamluk and otomanii.

In timpul primului razboi mondial, la instigarea Marii Britanii, a inceput rebeliunea impotriva otomanilor, T.E.Lawrence avand un rol important in campania condusa de Feisal, fiul emirului din Mecca, Arabia Saudita. Dupa prabusirea imperiului otoman, liderii revoltei au fost recunoscuti de Aliati ca noul guvern, insa cu Marea Britanie conducand prin imputernicire. Independenta partiala a fost acordata de catre britanici in 1923, cand fratele lui Feisal, Abdullah, a fost recunoscut ca lider. Independenta absoluta a venit in 1946, cand Abdullah a fost numit rege.

Marea Britanie controla si Palestina aflata in apropiere, iar in 1948 granitele au fost redefinite, existand un stat predominant evreiesc (Israel) si unul controlat de arabi (Iordan). In teritoriile Iordaniei a fost inclus portiunea Palestinei numita raul Iordan, cunoscuta azi ca Malul de Vest (inclusiv Betlem, Jerocho si Ierusalim). In razboiul de sase zile din 1967 Iordanul a pierdut Malul de Vest in favoarea Israelului. Astazi aceasta zona este controlata in parte de Israel si in parte de autoritatile israeliene, care au castigat o parte din jurusdictie dupa tratatul de la Oslo din 1994. Acest tratat a creat o cale pentru deschiderea relatiilor intre Iordan si Israel, avand ca rezultat semnarea unui tratat de pace in octombrie 1994.

In 1999 longevivul conducator al Iordanului, regele Hussein, a decedat. L-a urmat la tron fiul sau Abdullah. Acesta a mostenit insa si problemele tarii - ritmul rapid de crestere al populatei, rata mare de somaj si numarul mare de migratii urbane.

Informatii utile

Iordanienii se mandresc cu cultura araba, in care ospitalitatea are o importanta majora. Vizitatorilor li se ofera toate conditiile pentru a se simti bine, iar localnicii sunt oricand dispusi sa va ofere informatii despre cultura si traditiile lor si sa va ghideze. Islamismul are un rol important in societate si este esentiala respectarea credintelor musulmane. In general cafeaua arabica se serveste in continuu la intalniri. Pentru a arata ca nu mai doriti sa fiti serviti, inclinati usor ceasca atunci cand o returnati. Daca sunteti invitati la cina, aduceti o mica tentie gazdei. Femeile se imbraca de obicei modest, iar tinuta de plaja este acceptata doar pe plaja sau la piscina. Cereti permisiunea daca vreti sa fotografiati persoane sau animale. In unele locuri fotografiatul este interzis. Ora locala este GMT +2.


Obiective turistice și atracții în Iordania

Călătorești în Iordania? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Toate atracțiile (12)

Imagini Iordania

Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
Iordania - Amman Iordania - Amman Iordania - Amman Iordania - Amman Iordania - Amman Iordania - Amman Iordania - Amman
Mai multe imagini
Aveți imagini din Iordania? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik! Click aici

Oferte Iordania

Oferte de cazare si vacante in Iordania publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere

Impresii de vacanță despre Iordania

Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
Marea Moartă şi popas la ,,cota zero" - Israel
Marea Moartă şi popas la ,,cota zero" - Israel
Autor: balauru (31-10-2011)

Marea Moartă este o mare continentală fără scurgere spre ocean. Singura apă curgătoare care o alimentează este râul Iordan, care face graniţa naturală dintre Israel, Iordania de vest şi Iordania. Numele de "Marea Moartă" nu este ...

Jerash, Iordania, 2011
Jerash, Iordania, 2011
Autor: clau60 (21-11-2012)

Jerash este in Iordania aproximativ la 40 de km din Amman. Primele asezaminte sunt din epoca lui Alexandru cel mare, dupa care devine parte din imperiul roman din guvernatoratul sirie. Puteti sa vizitazi ...

Desertul Wadi Rum
Desertul Wadi Rum
Autor: Diaura (31-10-2010)

In Iordania, populatia care pastreaza traditiile seculare este intalnita in locurile cele mai izolate ; in desert. Desertul Wadi Rom este la aproximativ 70 km. nord- est de Aqaba sau altfel spus undeva in sudul tarii. La ora stabilita a ...

Petra
Petra
Autor: clau60 (19-11-2012)

Fantastic !

Muntele Nebo- Madaba - Jerash
Muntele Nebo- Madaba - Jerash
Autor: TURISTA (03-12-2012)

Daca esti pentru prima data intr-o tara musulmana vei fi surprins in noapte de o voce puternica ,rasunand peste orasul linistit care te buimaceste ,ea nefiind altceva decat anuntarea inceputului de slujba in moscheie.Iordania datorita regelui HUSSEIN urcat pe ...

Petra - orasul sapat in stanca roz
Petra - orasul sapat in stanca roz
Autor: Diaura (31-10-2010)

Cum este Petra? una din cele 7 Minuni ale Lumii? ... este frumusete pura... este un imens diamant natural in zeci de culori pe care vechiul popor nabateian l-a innobilat cu civilizatia sa. Cand o privesti esti in extaz... cand ...

Amman - o capitala neasteptat de moderna
Amman - o capitala neasteptat de moderna
Autor: Diaura (31-10-2010)

Amman este capitala Regatului Hasemit al Iordaniei , un oras cu aproximativ 2 mil de locuitori ( din cei 5 mil. cat are toata tara ) , aflat in partea de nord a regatului. Am ajuns in Iordania aterizand pe aeroportul International Queen Alia, ...

Aman Petra Aman
Aman Petra Aman
Autor: TURISTA (20-07-2012)

Aman -Petra -Aman Dupa o zi incarcata de vizite si parcurgerea drumului pe unde a umblat Iisus Hristos spre seara am trecut frontiera in Iordania si am ajuns la AMAN mai bine zis la ...

Aqaba - lux iordanian la Marea Rosie
Aqaba - lux iordanian la Marea Rosie
Autor: Diaura (31-10-2010)

Pentru cei ce nu stiu, Iordania are iesiri la doua mari. Una este Marea Moarta numita asa datorita celei mai mari salinitati care o face improprie vietii ( nu are flora sau fauna proprie ) si este in partea de ...

Petra, Iordania, 2011
Petra, Iordania, 2011
Autor: clau60 (19-11-2012)

Toate impresiile (12)
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.