Valencia

Nu rata Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia

0 voturi
Autor: cezar, 21 Mai 2012
O experiență de:
Vizualizări: 5686
Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia Situat in partea inferioara fostei albii a raului Turia, complexul Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia (Orasul Artelor si Stiintelor din Valencia, www.cac.es), incununeaza cu success spiritual artistic si innovator al comunitatii, creand cel mai spectaculos "oras", o emblena a orasului si as putea spune chiar a Europei in domenul arhitecturii futuriste. Acest complex unic in lume este dedicat artelor, stiintei si sportului, fiind un centru de cunoastere a artei, naturii, tehnologiei si stiintei prin metode inovatoare si distractive. Orasul Artelor si Stiintelor este compus din sase elemente principale, aceste fiind in ordinea aparitiei urmatoarele: Palau de les Arts Reina Sofia (Palatul Artelor Regina Sofia-opera si sala de spectacole), Hemisferic (IMAX-cinematograf), Museo de las Ciencias Principe Filipe (Muzeul de Stiinta Principe Filipe), Umbracle (Umbrarul-parcare, promenada si gradina), Agora (sala polivalenta) si Oceanografic (acvariu si delfinariu). Ar mai fi de amintit si de podul Assul de'l Or ce face parte integranta din complex. Aceste complex a fost creat pe o lungime de doi kilometri in continuarea Parcului Turie (fosta albie a raului Turia) la initiativa "Generalitat Valenciana" (guvernul local) cu ajutorul a doi arhitecti vizionari dandu-si aportul de a crea ceva unic si innovator, trecand Valencia pe harta mondiala a arhitecturii futuriste, atragand totodata milioane de turisti din lumea intreaga. Intregul complex este rodul a doi architecti spanioli de renume mondial: Santigo Calatrava creand prima parte a comlexului, din care fac parte Palau de les Arts Reina Sofia (Palatul Artelor Regina Sofia-opera si sala de spectacole), Hemisferic (IMAX-cinematograf), Museo de las Ciencias Principe Filipe (Muzeul de Stiinta Principe Filipe), Umbracle (Umbrarul-parcare, promenada si gradina), Agora (sala polivalenta), dar si infrastructura aferenta (podurile, aleile si parcurile din interiorul complexului); si Felix Candela ce a creat complexul Oceanografic (acvariul si delfinariul) cu uimitoarele sale acoperisuri. Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia (Orasul Artelor si Stiintelor din Valencia), pot spune ca este principala atractie a orasului Valecia, daca nu ar fi existat nici nu cred ca ajungeam acolo. Complexul este exceptional de frumos, iar amlasarea sa este amonioasa cu orasul si natura. Se poate spune ca Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia (Orasul Artelor si Stiintelor din Valencia) este o punte intre traditie si inovatie, intre marea Meditarana si Continent, o privire spre viitor, o Valencia a secolului XXI, avangardista intr-un oras stravechi.
PALAU DE LES ARTES REINA SOFIA (www.lesartes.com ), este creatia arhitectului Santiago Calatrava si a fost inaugurate in anul 2005. Aceasta cladire este prima din complexul Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia (Orasul Artelor si Stiintelor din Valencia) si este la randul sau un complex de patru sali cu dimensiuni diferite in care se pot desfasura diferite spectacole, de la opera la concerte, canto si chiar piese de teatru. Pot spune ca aceasta cladire este cea mai spectaculoasa din intregul complex, arhitectura se aseamana cu un coif de conquistador. Pe langa cele patru Sali, cladirea mai are un restaurant, o cafenea si o gradina Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Hemisferic botanica la etaj. Cladirea poate fi vizionata, in afara spectacolelor, datorita unor tururi ghidate ce au loc de doua ori pe zi, cu urmatorul program: zilnic-11.30h si 13.00h, iar pretul este de 8 euro si dureza aproximati 60 minute.
HEMISFERIC (www.cac.es/hemisferic/ ) sau "Ochiul" este a doua cladire din complexul Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia (Orasul Artelor si Stiintelor din Valencia) si prima inaugurat in anul 1998. Aici se gaseste cea mai mare sala de proiectie cu ecran concav din Spania si unde pot avea loc proiectii in format IMAX, DIGITAL 3D si proiectii astronomice Planetarium. Cladirea principala (sala de proiectie) are forma unei sfere ingropata pe jumatate si este acoperita cu o alta cladire ce are forma unei pleoape. Designul spectaculos al cladirii create de Santiago Calatrava iese cel mai bine in evidenta pe intuneric, cad cladirea seamana cu un ochi urias. Proiectile au loc zilnic cu urmatorul program: de luni pana duminica la 11-12-13-16-17-18-19h, vineri-sambata si la 20-21h, pretul este de 7.85 euro. Pentru programul filmelor intrati pe www.cac.es/hemisferic/horario/ . Trebuie sa stiti ca filmele sunt cam acelasi tot timpul si sunt documentare stiintifice.
MUSEO DE LAS CIENCIAS PRINCIPE FELIPE (www.cac.es/museo/ ) este cea de a treia cledire din complexul Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia (Orasul Artelor si Stiintelor din Valencia) si cea mai mare. Aceasta a fost inaugurata in anul 2000 si adaposteste Muzeul Stiintelor, dar si mai multe sali de lucru, pentru congrese sau expoziti temporare. Muzeul efectiv se intinde pe trei etaje cu multe "exponate" interactive, este un muzeu al cunoasterii prin joaca, indicat mai ales pentru elevi si studenti. Cladire proiectata tot de Santigo Calatrava, este alura unui schelet, sau mai bine zis a coloanei vertebrale. Partea cea mai deosebita este exteriorul, dar si interior arta bine. Programul este: zilnic de la 10-19h in afara sezonului si 10-21h in perioada 1iulie-16 septembrie, pretule fiind de 7.85 euro. Expozitile temporare se platesc separat.
UMBRARUL este in principal o parcare subterana etajata, iar la partea exterioara se gaseste o aleee de promenada fiind totdeodata si galerie de arta in aer liber, dar si o gradina cu palmieri. Umbrarul se intinde pe toata lungimea a celor trei cladiri principale, fiind opera aceluiasi architect Santiago Calatrava, incadrandu-se in contextul arhitectural si facand legatura cu el prin alei si scari, totodata este si un loc de a admira intregul comlex Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia (Orasul Artelor si Stiintelor din Valencia). Intrarea este libera atat la Art Promenade cat si la Astronomy Garden.
AGORA este a patra cladire din comlexul Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia (Orasul Artelor si Stiintelor din Valencia), dar si ultima creata de Santiago Calatrava. Aceasta este o sala polivalenta unde pot avea loc competitii sportive (ex. Valencia Open 500 Tennis Tournament ), spectacole, congrese, expozitii si multe altele. Arhitectura este de aceeasi anvangarda cu a intregului complex Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia (Orasul Artelor si Stiintelor Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Umbrarul din Valencia). Agora poate fi vizitata doar in timpul activitatilor. Daca vreti sa aflati mai multe despre Agora, cum ar fi activitati, programe si galerie foto puteti vedea pe www.cac.es/agora/ .
OCEANOGRAFIC este ultima "cladire" din comlexul Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia (Orasul Artelor si Stiintelor din Valencia) fiind dealtfel cel mai mare Agvariu din Europa. Acesta a fost dat in folosinta in anul 2003 si este opera arhitectului Felix Candela, care si-a lasat semnatura pe spectaculoasele acoperisuri ale cladirii principale (intrarea) si a restaurantului subacvatic. Oceanografic nu este o cladire ci un complex compus din mai multe cladiri si facilitati. Fiecare cladire adaposteste cate un mediu acvatic ce se gasesc in zonele mediteraneene, umede, apele temperate si tropicale. Aici puteti gasi ecosisteme din Oceania, Antartica, Artica si de la Marea Rosie, dealfel complexul cuprinde si un Delfinariu. In cadrul Oceanografic se regasesc peste 45000 de fiinte din 500 de specii diferite cum ar fi: delfini, beluga, rechini, foci, lei de mare, pinguini, broaste testoase, crustacee, meduze, o mare varietate de pesti si chiar si pasari din zona padurilor de mangrove. In cadrul Amfiteatrului Marea Rosie au loc prezentari ale activitatilor zilnice din cadrul Oceanografic intr-un mod original. Amfiteatrul are in loc de ecran un imens acvariu ce prezinta biotopul Marii Rosii, iar din el un scafandru prezinta activitatile din cadrul Oceanografic. In acelasi amfiteatru se mai tin prelegeri, congrese si chiar cursuri. Toate acvariile se afla in subteran, iar la suprafata se gasesc mai multe lacuri ce corespun cu zona subterana in care inoata in voie foci si alte vietati. Oceanografic este compus din mai multe zone: Tunelul Oceanelor, habitatul Marii Meditarene, Marele Recif de Coral, Tunelul Rechinilor, Padurea de Mangrove, Artica si Antartica, toate acestea comunica intre ele prin mai multe pasaje. Tunelurile subacvatice insumeza cica 70 de metri. Complexul Oceanografic va ia cam jumatate de zi sa-l vedeti, chiar ati putea sta toata ziua si nu va veti plictisi. Mergeti la delfinariu si o sa vedeti un spectacol deosebit tinul de zece delfini foarte jucausi. Oceanografic are mai multe magazine de suveniruri (in cladirea principala), un restaurant subacvativ, o autoservire, o pizzeria si doua snackuri. Programul variaza functie de sezon zilnic de la 10 la 18-19-20-24h, iar pretul de intrare este de 24.90 euro, mai multe informatii pe www.cac.es/oceanografic/ . Preturi mai bune si reduceri cu Valencia Card (reducere 15%) sau cumparand online de pe www.turisvalencia.es
CUM AJUNGEM? Din pacate nici aici nu ajunge metroul, cea mai apropiata statie de metrou este Alameda (L3 si L5) si de aici pe jos prin Parcul Turiei, dar este mult de mers, circa 2km adica 25min. Daca aveti timp, va recomand, este placut prin parc, multi portocali, palmieri si multe florii, pe langa asta veti mai avea ocazia sa vedeti o alta cladire avangardista Palau de la Musica (Palatul Muzici- www.palaudevalencia.com ). Puteti sa ajungeti cu autobuzele Nr. 35 de la Estacio del Norte, Nr. 95 de la Torre de Serranos, ambele avand capatul la Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia (Orasul Artelor si Stiintelor din Valencia) sau cu Busul Turistic.
RECOMANDARI. Este bine sa va acordati o zi la dispozitie pentru a vizita complexul Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia (Orasul Artelor si Stiintelor din Valencia) si neaparat sa-l vedeti seara cand este spectaculos luminat. Daca vreti sa vedeti tot complexul va recomand sa va luati un bilet combinat ce ar costa 32.90 euro, iar daca cumparati online impreuna cu Valencia Card obtineti un pret de 27.97+22.50=50.47 si aveti o reducere de 7.44 euro. Parerea mea este ca Muzeul Stiintei nu merita, sincer mi s-a parut invechit si uzat fata de cel din Barcelona care arata mult mai bine, nu cladirea, muzeul, dar si cladirea este moderna, iar pretul este mic de doar 3 euro. Proiectile de la Hemisferic, neatragatoare si scumpe, pentru cine este pasionat de povesti cu animale preistorice sau de spatiu, merge. Palau de les Artes Reina Sofia nu intra in pretul combinat, nu stiu cum arata pe interior, nu am reusit sa ajung la orele de vizitare, si nu as putea sa va recomand, dar din vizita virtuala de pe situl www.lesartes.com, pare interesant. Bine de stiut este si faptul ca langa complex exte un centru comercial ce cuprinde si un Carrefour.
NOTA. Preturile sunt valabile pentru anul 2012.

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Hemisferic

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Hemisferic

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Umbrarul

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Umbrarul

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Agora

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Agora

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Muzeul Stiintelor

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Muzeul Stiintelor

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Palatul Artelor

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Palatul Artelor

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Oceanografic

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Oceanografic

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Muzeul Stiintelor

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Muzeul Stiintelor

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Umbrarul

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Umbrarul

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Umbrarul

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Umbrarul

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Oceanografic

Ciudad de las Artes y las Ciencias de Valencia-Oceanografic

Palau de la Musica de Valencia

Palau de la Musica de Valencia

53 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (1)

 
25 Mai 2012

Minunat.

Ai fost în Valencia?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.