Roma

O minunata zi prin Roma

0 voturi
Autor: sollo84, 7 Februarie 2012
O experiență de:
Vizualizări: 2899
Roma este un oras care abunda in obiective turistice si atractii. Acest lucru face din Roma o destinatie preferata de turistii din lumea intreaga. Desi localnicii nu vad decat aglomeratia si imbulzeala din centrul Romei, turistii din toate colturile lumii apreciaza multitudinea de obiective turistice intre care se disting forumurile si Coloseumul din Roma. Obiective turistice, obiective culturale sau istorice se gasesc insa la tot pasul si cea mai buna modalitate de a explora orasul este aceea de a il descoperi pe cont propriu, deoarece Roma este Cetatea Eterna, o citadela complexa care ofera cate ceva pentru toata lumea. Iata mai jos o serie de obiective turistice din Roma care nu trebuiesc ratate intr-o vacanta in Roma!

Lista obiective turistice Roma
Mai jos va prezentam o lista de atractii si obiective turistice din Roma pe care le puteti vizita in vacanta dumneavoastra la Roma.
Coloseumul din Roma
Coloseumul este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman. Cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Coloseumul era cea mai mare cladire a epocii. Structura monumentala este astazi o ruina, dar chiar si asa este un obiectiv turistic foarte frumos si impozant.
Imparatul Vespasian, primul din dinastia Flaviana, a inceput constructia Coloseumului in anul 72 d. Ch. Constructia a fost terminata in anul 80 d.Ch. la un an dupa moartea lui Vespasian. Imensul amfiteatru a fost construit pe suprafata unui lac artificial, ce facea parte dintr-un parc urias construit din porunca lui Nero, in centrul Romei care includea si Casa de Aur (Domus Aurea) precum si statuia lui Colossus - o imensa statuie a lui Nero care da si numele actual al cladirii.

Coloseumul din Roma - Simbol al orasului si al puterii Imperiului Roman
Coloseumul este o structura imensa, ce masoara 188m lungime, 156 latime si 48m inaltime. Coloseumul putea primi in jur de 55.000 de spectatori care puteau intra in incinta prin nu mai putin de 80 de porti. Cladirea are patru etaje, ultimul dintre acestea continea locuri pentru clasele inferioare si pentru femei. Cel mai jos dintre etaje avea locuri rezervate pentru cetatenii cei mai de seama ai Romei. Sub nivelul solului se gaseau camere si custi pentru animalele salbatice si dispozitive mecanice cu ajutorul carora custile puteau fi ridicate pentru ca animalele sa apara direct in mijlocul arenei.
Coloseumul era acoperit cu o enorma aparatoare de soare numita "velarium". Era atasata de niste stalpi foarte mari in varful Coloseumului si ancorata in pamant cu ajutorul unor funii foarte mari. O echipa de aproape o mie de oameni era folosita pentru a instala velariumul.
Imparatii foloseau Coloseumul pentru a oferi publicului jocuri gratuite. Aceste jocuri erau un simbol al prestigiului si puterii si constituiau o modalitate pentru imparat de a isi mari popularitatea. Jocurile se desfasurau pentru o zi intreaga sau chiar timp de mai multe zile la rand. Acestea incepeau cu spectacole de comedie si prezentari de animale exotice si se terminau prin lupte pana la moarte intre animale si gladiatori sau doar intre gladiatori. Gladiatorii erau in general sclavi, prizonieri de razboi sau criminali condamnati. In unele cazuri romani liberi sau chiar imparati luau parte la lupte.
La inaugurarea Coloseumului au fost organizate jocuri timp de o suta de zile de catre Titus, succesorul lui Vespasian pentru a celebra darea in folosinta a Coloseumului. In timpul acestor jocuri peste 9000 de animale salbatice au fost omorate.
Partea de sud a Coloseumului a fost daramata de un cutremur in anul 847. Parti ale cladirii - inclusiv fatada de marmura - au fost folosite pentru a construi monumente mai noi, printre care se numara chiar si Basilica Sf. Petru.
Fontana di Trevi
Fontana di Trevi este cea mai cunoscuta si probabil cea mai frumoasa fantana din intregul oras Roma. Acest monument impresionant domina micuta piata Trevi situata in cartierul Quirinale. Fontana di Trevi se afla la capatul unui apeduct construit in anul 19 i. Ch. ce se numeste Aqua Virgo. Acest apeduct aduce apa de la izvoarele Salone (aproximativ 20km departare de Roma) si aprovizioneaza fantanile din centrul istoric al Romei cu apa.
In 1732, din ordinul Papei Clement al XII-lea, a fost angajat Nicola Salvi pentru a ridica o fantana mare in Piata Trevi. Mai existase un plan de constructie al unei astfel de fantani dupa un proiect de Bernini care fusese amanat in urma cu un secol dupa moartea Papei Urban al VIII-lea. Salvi si-a construit capodopera pe baza vechiului proiect al lui Bernini. Constructia monumentalei fantani baroce a fost finalizata abia in anul 1762.

Fontana di Trevi - Cea mai celebra fantana din Roma
Figura centrala a fantanii Trevi este Neptun, zeul marii, care se afla intr-un car de lupta ce are forma unei scoici, tras de doi caluti de mare. Unul dintre cai este naravas iar celalalt este calm si supus. Acestia simbolizeaza dispozitia fluctuanta a marii.
La stanga lui Neptun se gaseste o statuie ce reprezinta abundenta, iar cea din dreapta reprezinta sanatatea perfecta. Deasupra sculpturilor se gasesc basoreliefuri, unul din ele infatisand-o pe Agripa, fata dupa care a fost denumit apeductul.
Apa de pe fundul fantanii reprezinta marea. Legenda spune ca cel ce arunca o moneda in apa se va intoarce la Roma. Aceasta moneda trebuie aruncata peste umar cu spatele la fantana.
Piazza di Spagna din Roma si Treptele Spaniole
Piazza di Spagna este unul dintre cele mai populare locuri din Roma si in acelasi timp un loc foarte placut ochiului. Combinatia unor scari monumentale - celebrele trepte spaniole, cu un obelisc si o biserica atrage o multime de fotografi si turisti in aceasta piata.
In Piata Spaniei se gaseste o biserica franceza (Trinita dei Monti) in varful unui deal unde se poate ajunge urcand pe o scara foarte lunga, cunoscuta sub numele de Scalinata della Trinita dei Monti sau Treptele Spaniole. Ideea de a lega biserica de piata a aparut in secolul al XVII-lea, cand francezii au proiectat si o statuie a Regelui Ludovic al XIV-lea la capatul scarilor. Opozitia papala a facut ca planurile sa fie amanate pana in 1723, cand treptele monumentale au fost construite fara statuia regelui. Papa l-a angajat pe arhitectul italian Francesco de Sanctis care a prezentat un proiect ce i-a multumit atat papalitatea cat si pe francezi.
Scara foarte eleganta este formata din 137 de trepte impartite in 12 sectoare diferite. Scara este deosebit de frumoasa in luna mai cand este decorata cu azalee. Treptele sunt in general foarte aglomerate; atrag atat turisti cat si localnici care le folosesc ca loc de intalnire.
La baza Treptelor Spaniole se gaseste Piazza di Spagna. Piata lunga si triunghiulara este numita dupa ambasada Spaniei pe langa Papa de la Roma. In secolul al XVII-lea, zona din jurul ambasadei era chiar considerata teritoriu spaniol.
Fontana della Barcaccia
La baza treptelor se gaseste Fontana della Barcaccia, o fantana sobra comandata de Papa Urban al VIII-lea si proiectata de Gian Lorenzo Bernini. Design-ul, o mica barca, a fost inspirat de iesirea din matca a raului Tibru din anul 1598, cand o mica barca a ramas aici dupa ce apele s-au retras.
Trinita dei Monti
Aceasta este o biserica franceza foarte frumoasa situata pe un deal in apropierea unei mici piatete numita tot piata Trinita dei Monti. De aici turistii se pot bucura de o foarte frumoasa priveliste a orasului Roma. La sfarsitul secolului 15, numai o mica capela exista pe acest deal. In 1495, Regele Frantei, Ludovic al XII-lea, a poruncit ridicarea unei noi biserici care sa inlocuiasca capela. Constructia a inceput in anul 1502 si s-a prelungit pentru mai multe decade. A fost finalizata de Papa Sistus al V-lea in anul 1585. Biserica gotica cu o fatada renascentista are doua turnuri cu clopote. In interior mai multe picturi decoreaza diferitele capele. Printre ele se gasesc si doua lucrari ale lui Daniele da Volterra, un elev al lui Michelangelo. Localizarea sa in apropierea Treptelor Spaniole fac din aceasta biserica un obiectiv turistic important din Roma. Obeliscul din fata bisericii a fost initial plasat in Gradinile lui Sallus. In 1788 a fost mutat la cererea Papei Pius al VI-lea. Hieroglifele de pe obelisc au fost copiate de pe obeliscul din Piazza del Popolo.
Colonna dell`Immacolata
In partea sud-estica a pietei se gaseste Colonna dell`Immacolata. Aceasta a fost ridicata in anul 1857 pentru a celebra dogma conceperii imaculate. Columna a fost gasita in anul 1777 sub o manastire. Astazi in varful columnei se gaseste si o statuie a Fecioarei Maria.
Muzeele Vaticanului (Musei Vaticani)
Ceea ce a inceput doar ca o mica colectie de sculpturi, a devenit peste secole, un complex al celor mai minunate muzee ale lumii continand una dintre cele mai importante colectii de arta ale omenirii.
Muzeele Vaticanului au fost fondate sub patronajul a doi papi din secolul al XVIII-lea - Clement al XIV-lea si Pius al VI-lea. Acestia au fost printre primii care au permis accesul la colectiile de arta publicului larg, promovand astfel cultura in randul maselor. Prima cladire din complexul muzeal, Muzeul Pio-Clementin a fost numit dupa acesti doi pontifi.
Cu trecerea anilor, mai multi papi au adaugat lucrari colectiei deja impresionante a Vaticanului. Astazi exista 13 muzee si colectii si inca 14 Palate ale Vaticanului care sunt incluse in tururile complexului de muzee ale Vaticanului. Complexul de muzee merita vizitat fie numai si pentru interiorul cladirilor care sunt decorate cu fresce si marmura. Muzeele ce compun complexul de muzee al Vaticanului sunt foarte vaste si diverse. Fiecare dintre acestea este interesant, cel care place cel mai mult depinzand strict de gusturile fiecarui turist si preferintele sale artistice.
Muzeul Gregorian Egiptean a fost fondat in anul 1839 de Papa Grigore al XVI-lea, care a manifestat un interes deosebit pentru Egipt. Cu noua camere, obiectele de arta din acest muzeu variaza de la hieroglife din secolul III i.C. pana la diverse obiecte din Mesopotamia si Siria sau Palestina, datand din secolul III d.C.
Muzeul Gregorian Etrusc, fondat de acelasi papa, este foarte mare si interesant de vazut. Cele 23 de camere includ de toate de la sarcofage toscane la bijuterii romane, portelanuri si obiecte de fildes pana la fresce din secolul al XVI-lea, opere ale celor mai buni maestri italieni.
Pinacoteca Vaticanului, unul dintre muzeele mai noi, deschis in anul 1932, este o expozitie de picturi. Tablourile expuse aici dateaza din secolul al 12-lea pana in secolul al 19-lea si ocupa camere intregi dedicate operelor unor mari artisti cum ar fi DaVinci, Bernini sau Raphael. Tot aici se gaseste si o expozitie unica de icoane din secolul al 15-lea pana in secolul 19.
Fondat de Pius al XI-lea in anul 1926, Muzeul Misionar Etnologic expune obiecte de natura religioasa din patru zone geografice diferite - Asia, Oceania, Africa si America. Peste 80.000 de piese compun colectia acestui muzeu spectaculos. Printre celelalte muzee se regasesc Colectia de Arta Religioasa Moderna fondata de Papa Paul al VI-lea in anul 1973 compusa din 55 de camere; Muzeul Antichitatilor Clasice (grecesti si romane); Muzeul Pio Cristian; Tapiteriile; Ceramicile; Mozaicurile in miniatura; Muzeul Sacru; Muzeul Gregorian Profan si Muzeul de Istorie al Vaticanului - care ofera o retrospectiva a istoriei lungi si tumultoase a Vaticanului.
Turul muzeelor Vaticanului include si faimoasa Capela Sixtina, unde vizitatorii se pot bucura nu numai de celebrul tavan pictat de Michelangelo dar si de alte opere de arta de cea mai buna calitate, printre care se numara si "Cina cea de taina" de pe zidul altarului (opera lui Cosimo Rosselli - a nu se confunda cu mult mai celebra pictura a lui Leonardo da Vinci, numita tot "Cina cea de taina" ce se gaseste la Milano). Cele patru camere, cunoscute sub numele de "Stanze di Raffaello", gazduiesc operele lui Rafael si ale altor artisti membri ai scolii sale. Stanzele lui Rafael sunt si ele incluse in turul muzeelor Vaticanului.
Dupa ce v-ati cumparat biletele pentru Muzeele Vaticanului puteti alege sa urmati unul dintre cele patru tururi marcate prin diverse culori ce variaza ca durata de la o ora jumatate pana la peste cinci ore. Toate itinerariile sfarsesc la Capela Sixtina. Chiar si cu turul de cinci ore, este imposibil sa vedeti totul, dar va puteti face o impresie foarte buna despre ceea ce poate fi vazut in aceste muzee extraordinare.

vatican

vatican

45 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (2)

 
7 Februarie 2012

Roma este un oras frumos cu multe obiective turistice ..........aici am fost,..in ce priveste murdaria este de inteles fiind tranzitata de multa lume

 
7 Februarie 2012

da poate e de inteles dar mizeria mi s-a parut peste tot la fel ,,, aici referindu-ma nu numai la partile romei cu obiective turistice ... dar una peste alta corect este de vis si mi-ar fi tb cateva zile sa vizitez totul la pas

Ai fost în Roma?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.