Sintra

Palatele din Sintra - o atmosferă de poveste

13 voturi
Autor: Raky, 26 Martie 2012
O experiență de:
Vizualizări: 5316
Trebuie să vă spun încă de la început: Sintra merită! Dacă ajungeţi în Lisabona alocaţi din programul vostru 2 zile (sau măcar una full) pentru această mică localitate parcă desprinsă din poveste. Puţine destinaţii m-au impresionat atât de mult precum Sintra şi tare mi-e teamă că nici povestea mea, nici pozele, nu se vor ridica la valoarea realităţii de acolo...
Sintra

Sintra e o aşezare situată la 25km în nord-vestul Lisabonei, ascunsă în inima unor munţi împăduriţi. Localitatea în sine e foarte mică, condensată în apropierea gării şi la câteva sute de metri mai încolo, unde e centrul şi Palatul Naţional de Sintra. Se pare că, prin secolul 18-19, era o modă ca regalitatea şi nobilii cu bani să-şi construiască aici palate şi reşedinţe care mai de care mai semeţe.


Transport Lisabona - Sintra
Din gara Rossio sunt trenuri către Sintra din 15 în 15 min. Călătoria durează aprox 40 min şi nu e scump. Poţi opta pentru un bilet independent de 1,5 euro sau poţi încerca să faci o afacere luându-ţi un card de 24 ore la 12 euro. Oricât ar încerca doamna de la ghişeu să vă convingă de marele avantaj, în realitate să ştiţi că nu e super business.
Un astfel de card iţi permite să te deplasezi timp de 24 de ore pe circuitul Lisabona-Sintra-Cascais-Lisabona cu trenul şi UNELE autobuze, inclusiv unele autobuze din Sintra. Cum Cascais si Estoril trebuie să se numere printre destinaţiile de vizitat alături de Sintra, acel card ar putea suna tentant... În realitate nu este pentru că 1: nu aveţi timp să le vizitaţi într-o zi (Sintra iţi ia cel puţin două zile, iar o dată ajunşi acolo vă asigur că nu vă veţi grăbi să plecaţi) si 2: autobuzele cu adevărat utile în Sintra costă indiferent dacă ai acel card sau nu. În concluzie dai 12 euro în loc de 3.


Prea multe de văzut pentru o zi
Ca turist e bine să îţi planifici puţin vizita în Sintra pentru că atracţiile de aici nu sunt chiar înşirate una după alta. Am să încerc să vă dau câteva repere pentru ca eu, unul, eram debusolat complet când m-am dat jos în micuţa lor gară.

Cu excepţia Palatului Naţional de Sintra, toate celelalte castelaşe sunt presărate relativ departe de locul în care te lasă trenul, ascunse prin pădurea din jur. Cum cobori din tren vezi câteva straduţe cu case cochete, dar nimic mai mult. Unde sunt palatele? e prima întrebare. Caută biroul de informare turistică - o căsuţă din apropierea gării şi fă-ţi rost de hărţi, pentru că vei avea nevoie. Apoi poţi opta pentru o scurtă călătorie cu autobuzul pâna în centru (maxim 500m), sau, şi mai bine, porneşte la vale pe strada principală. Aerul din Sintra are ceva feeric chiar şi în lipsa castelelor. Vei simţi asta cum ai coborât din tren. În jur sunt numai păduri şi munţi cât vezi cu ochii, iar şoseaua până în centru şerpuieşte pe la baza unei creste. Sus întrezari puţin din fortificaţiile Castelului Maur - vei ajunge şi pe acolo, dar deocamdată, în drumul spre centru ţi se deschide o panoramă foarte frumoasă asupra Palatului Naţional din Sintra (Sintra National Palace) şi a centrului vechi al cochetului orăşel.
Sintra

Ajuns în centru poţi opta spre a vizita Palatul Municipal. Eu l-am lăsat la urmă şi n-am mai apucat să-i văd interiorul. Îţi sugerez să faci un popas la patiseria de vizavi de palat, lângă trecerea de pietoni.
Sintra

Tartele de acolo sunt cele mai bune pe care le-am mâncat vreodată! În plus, prăjiturica aia mică, rotundă si galbenă, un fel de cremă de zahăr ars învelită într-o crustă de foietaj, se spune că e specifică zonei, iar patiseriile se laudă cu reţete secrete cu tradiţie de sute de ani. Această prajitură o vei întâlni şi în Lisabona, la celebra patiserie de lângă Mânastirea Jeronimos. Preţurile sunt mai mult decât accesibile, nu uitaţi că vorbim de Portugalia...

Ok...mai departe...spre Palatul Pena... Ia autobuzul din faţa bisericii cu turla albă. Fii atent la acest reper! pentru că poate deveni confuz unde şi în ce direcţie trebuie să o iei. Eu unul m-am încurcat, iar autobuzele circulă rar(30min) şi dacă l-ai ratat pe unul...pierzi timp preţios. Din fericire abia am avut timp să-mi termin de savurat tarta, pe o treaptă din faţa întrării în biserica menţionată, că a şi apărut un autobuz ticsit de turişti. O parte din cei ce aşteptau în staţie n-au mai avut fizic loc şi au trebuit să aştepte busul următor. În autobuz majoritatea erau portughezi de weekend. Portughezii seamănă cu noi din punctul ăsta de vedere, mă întreb însă ce-or fi gândit cei câtiva nemţi facuţi pachet. Nu păreau la fel de obişnuiţi cu înghesuiala...
După câteva minute de bălăngăneli la limită cu sporturile extreme, într-o situaţie care îţi amintea de România la ora de vârf, autobuzul şi-a terminat urcuşul şerpuitor din inima pădurii şi ne-a lăsat la poarta domeniului Palatului Pena. De aici şi până la poarta palatului, situat în vârful muntelui, mai aveai un urcuş de vreo 2-300 m. Deşi cu 1euro un fel de tractoraş te ducea sus, am decis să facem o plimbare pe jos. În final asta e farmecul în Sintra: drumeţiile de la un palat la altul. Plimbările pe potecile prin pădurea seculară sunt extrem de plăcute acolo... Începeţi să înţelegeţi de acuma de ce o zi pentru Sintra e prea puţin?
Sintra
Sintra
Sintra

Ajuns la baza palatului Pena rămâi uimit de cât e de deosebit de tot ce ai văzut în viaţa ta. E ca în cărtile de poveşti pentru copii! Colorat, pe vârful muntelui, cu porţi mari, metereze şi turnuri. De asemenea panorama de sus,de pe terasa lui, e nemaipomenită!
Sintra

Dupa ce am facut turul complet ne-am plimbat prin parcul împadurit din jur, către o zonă de panoramă, de unde am putut admira palatul de la distantă.
Sintra

Urmatoarea destinaţie: Castelos dos Mauros. De la poarta domeniului Pena o iei la stânga, pe o potecă de alte câteva sute de metri către Castelul Maur.
Sintra

Sintra

Acesta este mai mult o zona de fortificaţii vechi, sau atât a mai rămas din el, însă de pe acele ziduri vezi o panoramă 360 grade superbă - toata Sintra, atât centrul cu Palatul Naţional, cât şi alte palate pierdute prin pădurile din jur.
Sintra


De aici am pornit într-o drumeţie la vale prin pădure, de vreo 30 min, către centrul Sintrei. Din centru urma să luăm un transport către Palatul Montserrate (Monserrate Palace) situat cam la 5km spre nord. Acest drum, pe şoseaua din pădure, merită parcurs pe jos dacă aveţi timp. Veţi vedea şi alte palate şi reşedinţe deosebite, dintre care unul mi-a atras atenţia in mod special: Quinta da Regaleira. Din păcate n-am mai ajut timp să-l vizitez. Rămâne pe data viitoare...

Palatul Montserrate te va impresiona atât prin detaliile ornamentale, cât şi prin parcul nemaipomenit ce îl înconjoară.
Sintra

Sintra

Sintra

Cu gândul că ne vom întoarce negreşit şi a doua zi la Sintra, ne-am permis să facem o plimbare şi prin această grădină botanică în toată puterea cuvântui.
Sintra

Am părăsit Montserrat o dată cu paznicul de la intrare, în calitate de ultimi vizitatori şi am luat penultima cursă către centrul Sintrei. Era ora 5-6 dupăamiaza, ora la care palatele se închid (aveţi grijă la cum vă faceţi programul). De acolo trenul înapoi către Lisabona.

Nu m-am întors a doua zi în Sintra şi regret şi acum acest lucru. Dar cu siguranţă e o destinaţie pe care o voi mai revedea. Cel puţin aşa sper...

Pentru cei ce citesc doar concluziile:
- Sintra este o destinaţie unică - vizita ta în Lisabona e incompletă fără Sintra
- între Cascais(Estoril) şi Sintra - alege Sintra
- planifică bine vizita în Sintra - timpul e o problemă
- totuşi nu te grăbi să bifezi palate - simte liniştea şi relaxarea, ia-o ca pe o drumeţie
- nu uita de tarta din centrul Sintrei
- acordă Sintrei cel puţin două zile - cea mai înteleaptă decizie...

Deci care-s palatele Sintrei:
- Palatul National de Sintra - e chiar in centrul istoric, nu ai cum să-l ratezi
- Palatul Pena - acela frumos colorat, imaginea clasica de castel
- Castelos dos Mauros - ziduri şi metereze, panoramă (aproape de Pena)
- Quinta da Regaleira - în drum spre Palatul Montserrat, pe stânga (ajungi pe jos din centru), nu fă greşeala mea să-l ratezi - am înţeles că e senzaţional
- Palatul Montserrat - interior deosebit de frumos, parcul de asemenea
- Palatul Seteais (?)...experienţa mea e limitată...
Parcul palatului Pena

Parcul palatului Pena

primaria din Sintra

primaria din Sintra

centrul istoric Sintra si Palatul National

centrul istoric Sintra si Palatul National

prajiturile specifice zonei

prajiturile specifice zonei

Palatul National Sintra

Palatul National Sintra

centrul istoric Sintra

centrul istoric Sintra

Palatul National Sintra

Palatul National Sintra

centrul istoric Sintra

centrul istoric Sintra

reper statie autobuz - biserica

reper statie autobuz - biserica

centrul istoric Sintra

centrul istoric Sintra

centrul istoric Sintra

centrul istoric Sintra

95 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (5)

 
26 Martie 2012
Cristina

Vin cu cateva mici precizari : Imaginea frumoasa cu palatul Pena se vede de pe cel mai inalt punct din parcul palatului. De acolo vedeti si Oceanul si intreaga zona.
Terasele de la Palatul National sunt cele mai scumpe ca tarife , iar serviciile nu sunt grozave. Cred ca a fost singurul loc unde am baut o cafea cu 4 euro. In rest in Portugalia o cafea cosa intre 1-2 euro.

 
26 Martie 2012

Ai un zmbet si un VOT mare din partea mea, dar sa stii ca n-am gasit fotografia promisa. Sa-ti aduc aminte....capela de la Palatul Pena.... cerber..... altar din alabastru !!!

 
26 Martie 2012

:) n-am uitat, insa n-am reusit nici eu. Sarguinciosi paznici de interior... am facut doua fotografii in interiorul palatului, si alea mai mult de frustrare. Dar am furat ceva cadre la Montserrate desi aveau camere video! Tot e ceva, nu? :) Nu-s infractor profesionist inca, dar progresez...

 
26 Martie 2012

Foarte faine fotografiile! Te felicit!

 
26 Martie 2012

Vazand aceste poze mai mult decat superbe pot spune ca am reusit sa ma transpun in aceasta frumoasa expeditie. Frumos...............o notez ca pe o viitoare iesire..............

Ai fost în Sintra?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.

Alte impresii din Sintra

Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.