Polonia

Informații turistice generale

Situata in centrul Europei, Polonia si-a regasit menirea ca destinatie de vacante. In primii ani dupa revolutiile din 1989, Praga si Budapesta apareau in toate titlurile din ziare. Acum, calatorii cauta ceva nou si mai indepartat. Frumusetea Poloniei poate fi admirata atat in orasele vechi, cat si in peisajul salbatic din parcurile nationale si rezervatiile naturale. Regiunile tarii sunt, in mare, impartite pe orizontala - coasta Baltica si regiunea lacurilor post-glaciare.

Centrul Poloniei este impartit intre terenurile joase din nord si cele inalte din sud, ce includ zona calcaroasa Krakow-Wielum, grote si castele medievale. In sud se afla Muntii Carpati si Tatra, care va fera facilitati pentru diverse sporturi si traditie folclorica. Polonia este o natiune care se mandreste cu patrimoniul sau cultural, teatrele si companiile de muzica si opera regasindu-se din abundenta. In fostul oras de textile Lodz se afla o scoala de film, alma mater a regizorilor Roman Polanski si Krzysztof Kieslowski.

Desi aici s-au nascut si compozitorul Frederick Chopin, chimista Marie Curie si astronomul Nicolae Copernic, Polonia este cunoscuta cel mai bine pentru grevele de pe santierul naval Gdansk, cand Lech Walesa si sindicatul Solidaritatea s-au ridicat pentru prima data impotriva guvernului comunist, in 1980.

Principalele atractii turistice

• Vizitati Varsovia, unde centrul istoric a fost renovat dupa planurile originale si picturi din secolele XVII si XVIII. Vizitati o cafenea din piata (rynek) din centrul istoric, Muzeul de Istorie si magazinele de antichitati.

• Mergeti cu liftul pana la etajul 30 al Palatului Culturii si Stiintei, unde se afla o punte de observatie ce va ofera privelisti panoramice ale Varsoviei. Aceasta cladire a fost daruita Poloniei in 1953 de Stalin, ca simbol al "prieteniei polonezo-sovietice".

• Muzeul Revolta Varsoviei va ofera experiente educationale si interactive prin filme, marturii si artefacte din vremurile in care locuitorii Varsoviei erau activisti ai miscarii de rezistenta.

• Vizitati conacul in care s-a nascut Frederick Chopin, in Zelazowa Wola, la 53km vest de Varsovia. Atractiile includ un parc atragator, recitaluri pe timpul verii si obiecte de mobilier si instrumente muzicale din secolul XIX.

• Vizitati piata in stil renascentist din Zamosc, unul dintre multele locuri din Polonia listate ca patrimoniu mondial de catre UNESCO.

• Treceti prin Poarta Cracoviei construita la sfarsitul secolului XIV si reconstruita in 1782. Aceasta poarta este considerata a fi un simbol arhitectural al orasului Lublin si este intrarea principala in centrul istoric. De asemenea, adaposteste un muzeu de istorie.

• Cufundati-va in centrul istoric al Cracoviei. In mijloc se afla cea mai mare piata din Europa si cladirea primariei, care a fost reconstruita in secolul XIX, dintr-un centru comercial din secolul XIV.

• Tot in Cracovia, vizitati Universitatea Jagiellonski, intemeiata in 1364, una dintre cele mai vechi din Europa. In fostul cartier evreiesc Kazimierz se afla Sinagoga Remuh. Castelul Wawel detine cea mai mare colectie de tapiserii din lume, iar alaturi se afla o catedrala gotica.

• Descoperiti mina de sare Wieliczka. Dintre cei 359km de coridoare, 2km sunt accesibili vizitatorilor. Traseul turistic merge pana la 135m adancime si cuprinde camere impresionante, basoreliefuri, candelabre si o capela sculptata in sare.

• Admirati icoana miraculoasa a Fecioarei Indoliate din complexul manastiresc urias Jasna Gora din Czestochowa, la 100km nord de Cracovia.

• Cautati cele 100 de poduri din orasul Wroclaw. Alte atractii includ primaria din secolul XV, Muzeul Etnografic din Palatul Regal si catedrala de pe Ostrow Tumski (Insula Catedrala).

• Indreptati-va spre Gdansk pentru a vedea cea mai mare biserica gotica din lume - bazilica Sf Maria. Statiunea de litoral din apropiere, Spot, are cel mai lung ponton din Europa (500m). La scurta distanta se afla peninsula Hel, regiunea lacurilor Kashubian si castelele teutonice de la Malbork si Gniew.

• Vizitati orasul medieval Torun si centrul sau istoric in stil gotic.

• Faceti drumetii in parcurile nationale si rezervatiile naturale ale Poloniei - Parcul National Kampinos se afla langa Varsovia. Mai departe, Parcul National Bieszczady face parte din lantul muntos Carpati si contine portiuni din marea padure Bieszczady, in care salasluiesc ursi bruni, rasi si pisici salbatice. Parcul National Bialowieza este unul dintre ultimele refugii ale bizonului european.

• Mergeti la schi sau catarari alpine in Muntii Tatra. Zakopane este un centru pentru alpinism si sporturi de iarna, care va ofera si o atmosfera de poveste - case din lemn si localnici care inca mai folosesc portul traditional. Vizitati valea Koscieliska, muntele Kasprowy Wierch si lacul glaciar Morskie Oko.

• Relaxati-va pe plajele coastei Pomerania - Kolobrzeg sau Leba. Plaja are legatura cu Parcul National Slowinski, faimos datorita dunelor de nisip ce se muta in fiecare an cu cativa centimetri.

• Aduceti un omagiu victimilor holocaustului la lagarul de concentratie Auschwitz-Birkenau, la 70km de Cracovia. Este o experienta trista, insa va ofera o perspectiva a faptelor istorice.

Gastronomie

Bucataria poloneza are o savoare aparte, ingredientele tipice fiind mararul, magheranul, chimenul, ciupercile si smantana, care se adauga la supe, sosuri si carne fiarta. Supele sunt o parte importanta a unei mese obisnuite si de obicei sunt groase si bogate. Spre deosebire de supe, borsul este subtire si se serveste cu pateuri cu carne sau varza. La desert se serveste placinta cu mere (szarlotka), gogosi cu jeleu (packi) si prajitura cu mac (makowiec). Specialitatile nationale includ - bigos, varza cu carne, file de hering cu muraturi si ceapa, carnati kabanos, pierogi, galuste umplute cu carne, varza, branza sau fructe si kasza, adica hrisca.

Istorie

Nu se stie foarte clar care sunt stramosii polonezilor moderni. Se pare ca acestia locuiau undeva in Eurasia si erau urmasi ai slavilor. In a doua jumatate a secolului X, aceste triburi au format Polonia, acest regat crestin devenind curand o putere regionala. Apoi au urmat aproape doua secole de lupte interne si declin. Dupa restaurarea regatului polonez in 1320, cu orasul Cracovia pe post de capitala, acesta a reusit sa domine jumatatea de est a Europei, in secolule XV si XVI. In acelasi timp, Polonia devenea granarul Europei si republica, condusa de regi alesi si cu un parlament omnipotet. Razboaiele crancene continue din secolele XVII, XVIII au secatuit puterea Poloniei, care in cele din urma a sfarsit impartita intre imperiile vecine - Rusia, Austria si Prusia. Urmatorul secol a fost marcat de o serie de revolte poloneze. In 1918 Polonia si-a recastigat suveranitatea, pecetluita in 1920 cu victoria in fata armatei rosii a Rusiei.

In 1939 armata lui Hitler s-a alaturat fortelor lui Stalin, iar aceasta uniune a raului a invadat Polonia, care a devenit astfel prima natiune a Aliatilor care a luptat in cel de-al doile arazboi mondial. Trupele poloneze au purtat lupte cu nazistii in Norvegia, Franta, Anglia, Africa, Italia, Normandia si in Rusia. La sfarsitul razboiului Polonia pierduse jumatatea de est a teritoriului in favoarea sovieticilor, acestia instaurandu-se si la conducerea tarii. In 1956, 1968, 1970 si 1976 au urmat valuri de revolte ale populatiei, urmate de represalii drastice.

Revolta de pe santierul naval Gdansk din 1980 a starnit miscari de solidaritate in toata tara, fortand regimul comunist sa fie de acord cu liberalizarea. Astfel s-a nascut sindicatul Solidaritatii, care in cele din urma a dus la democratizarea intregii Europe centrale si de est. La sfarsitul anului 1981, polonezii comunisti au fost nevoiti sa recurga la teroare - sute de activisti au fost arestati, iar altii au continuat sa dezvolte pe ascuns o democratie puternica. De vreme ce comunistii adusesera Polonia intr-o stare de faliment, acestia au fost de acord cu tranzitia pacifista spre democratie.

Informatii utile

Polonezii sunt oameni muncitori si prietenosi. Exista un mare contrast intre populatia urbana si cea rurala, care este foarte religioasa si conservatoare, pastrand stilul de viata traditional. Strangerea mainii este forma obisnuita de intampinare. Ora locala a Poloniei este GMT +1.


Imagini Polonia

Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
Cracovia (Polonia) - centrul vechi Cracovia (Polonia) Cracovia (Polonia)- biserica Kościół Mariacki. Cracovia (Polonia) Cracovia (Polonia) Cracovia (Polonia) - la castelul Wawel Cracovia (Polonia)
Mai multe imagini
Aveți imagini din Polonia? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik! Click aici

Impresii de vacanță despre Polonia

Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
Piata Mare - Cracovia
Piata Mare - Cracovia
Autor: IRINA E (04-11-2011)

Voi posta aici fotografii cu obiective din Rynek Główny (Piaţa Mare), Sukiennice (Sala Tesaturilor-fosta Bursa de tesaturi) , Bazylika Mariacka, Biserica Sf.Barbara, Biserica Sf. Albert, Monumentul lui Adam Mickiewicz, Turnul Primariei.

Strazile Cracoviei
Strazile Cracoviei
Autor: IRINA E (03-11-2011)

V-am spus ceva mai inainte ca am fost impresionata de plimbarea pe care am facut-o pe strazile orasului vechi. Sper sa va placa detaliile care pe mine ma fascineaza. Si aici ca-n multe alte orase medievale ...

Rynek Glowny - Piata centrala din Cracovia
Rynek Glowny - Piata centrala din Cracovia
Autor: balauru (01-11-2011)

Rynek Glowny : Piaţa centrala din Cracovia este un obiectiv turistic foarte popular şi "gazda" mai multor festivaluri si manifestari culturale. Piata dateaza din secolul XIII, aici gasindu-se unele dintre cele mai vechi cladiri din Cracovia, precum Sukiennice (...

Poznan
Poznan
Autor: ariam (30-09-2010)

poznan este un orasel mic dar are multe de vazut.eu am stat la hotel in centrul vechi ,este foarte aproape de catedrala.Orasul vechi are multe stradute pavate cu piatra cubica,pline de cafenele,restaurante si magazine.daca aveti 2 ...

Castelul Wawel - Cracovia
Castelul Wawel - Cracovia
Autor: balauru (31-10-2011)

Pe colina Wawel, situata deasupra Vistulei, se înalţă cel mai frumos şi cel mai vizitat complex arhitectonic aparţinând fostei reşedinte regale: Castelul Wawel şi catedrala fortificată Wawelska. Iniţial gotic Castelul Wawel a fost transformat ...

Muzeul Evreiesc Galicja - Cracovia
Muzeul Evreiesc Galicja - Cracovia
Autor: balauru (31-10-2011)

Muzeul evreiesc Galicia (Galicia Jewish Museum) s-a înfiinţat cu scopul comemorării victimelor Holocaustului dar şi pentru a prezenta istoria evreilor dintr-o nuuă perspectivă. Este localizat în inima cartierului Kazimierz şi este unul din cele mai vizitate muzee şi ...

Drumul pana in Cracovia - o destinatie turistica minunata.
Drumul pana in Cracovia - o destinatie turistica minunata.
Autor: IRINA E (03-11-2011)

Misiunea mea de-a va relata despre obiectivele vizitate in Cracovia a devenit foarte usoara. Ajutorul a venit de curand de la Daniel care a postat in ultimele zile niste review-uri de la toate obiectivele pe care le-am vizitat ...

Castelul Familiei Lubomirski din Rzeszow
Castelul Familiei Lubomirski din Rzeszow
Autor: RobertCodescu (22-07-2011)

Lubomirski Zamek (Castelul Lubomirski) din Rzeszow este un castel construit pentru StanisÅ‚aw Lubomirski în 1629-1642. La acea vreme a fost un foarte modern castel. În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, proprietarul de atunci al castelului, Izabela ...

Lagărele de concentrare Auschwitz - Birkenau
Lagărele de concentrare Auschwitz - Birkenau
Autor: balauru (15-07-2011)

Lagărul se afla la o distanta de 60 km de Cracovia. La intrarea în lagăr, pe poarta principala de fier, stă inscripţia în limba germana: " ARBEIT MACHT FREI ", adică " Munca te eliberează ". ...

Cartierul evreiesc Kazimierz - Cracovia
Cartierul evreiesc Kazimierz - Cracovia
Autor: balauru (31-10-2011)

Kazimierz: vechiul cartier evreiesc este unul dintre cele mai interesante locuri din Cracovia, marturie a importantei comunitatii mozaice in istoria tarii. Are nu mai putin de sapte sinagogi, opere de arta arhitecturala impresionante. Din pacate, in urma persecutiilor din perioada ...

Toate impresiile (29)
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.