My Son

Ruinele de la My Son sau Regatul pierdut

1 voturi
Autor: ERDEI_IRINA, 29 Ianuarie 2018
Vizualizări: 289
Episodul 6 Ruinele de la My Son
Lunga coastă centrală a Vietnamului oferă vizitatorilor săi unele din cele mai frumoase plaje din țară dar și o varietate de fructe de mare proaspete și delicioase. Este și bogată în istorie. Peste o mie de ani această frumoasă regiune a aparținut poporului Champa, un popor navigator care a construit o extraordinară civilizație hindusă la est de Munți (Cordiliera) Anamită. De-a lungul secolelor pe măsură ce vietnamezii i-au împins spre sud, regatul Champa a fost cucerit treptat , forțându- și cetățenii să se refugieze în provinciile Ninh Thuan și Binh Thuan și în Cambodgia, China și Malaezia.
Urme ale acestui regat pierdut, sunt doar turnurile de cărămidă care punctează zona rurală și comunitățile de etnici Cham, acum o minoritate pe pământurile pe care le stăpâneau odinioară.
Ținutul Sfânt Myson sau cum este numit de francezi Valea Regilor este sub Patrimoniul UNESCO și aici se gasesc ruinele fostului regat Champa a cărui epocă de aur a fost în sec.VII-XVI. Acest obiectiv turistic se află la cca 40 km. de Hoi An și este locul celor mai importante monumente Cham rămase în Vietnam iar in perioada sa de glorie Myson a servit drept capitală spirituală a regatului. În Myson, se găsesc urme a 70 de temple și structuri similare, deși doar 20 dintre ele sunt în stare relativ bună-majoritatea au fost avariate de bombele americane în timpul celui de-al Doilea Război din Indochina. Templele Cham urmeză un model de bază, ele reprezintă Muntele Meru-lăcașul hindus al zeilor așezat cu fața spre răsărit iar altarul denumit kalan în limba cham, avea în centru o statuie închinată lui Shiva. Faimoasele turnuri Cham construite din cărămizi, îmbinate într-un mod misterios, încă îi derutează pe experți, deoarece nu se vede niciun fel de mortar sau alt material de lipire. Cea mai bună explicație oferită până acum este că maestri Cham au utilizat un tip de rășină pentru a lipi cărămizile.
Prima parte a zilei de 21 noiembrie a fost dedicată acestui obiectiv cu toate că, toată noaptea a plouat torențial și nici dimineața nu a dat semne că s-ar schimba mare lucru din acest punct de vedere. Înarmați cu umbrele, echipați cu pelerine și șlapi de la hotel sau cumpărați de la tarabele de la marginea drumului am ajuns la Sanctuarul Myson, situat într-un perimetru bine delimitat în interiorul căruia deplasarea se face pe jos și cu autovehicule speciale puse la dispoziție de organizatori. Cu toată protecția noastră cu umbrele și pelerine și chiar dacă nu a plouat decât în reprize a fost suficient să ne udăm bine de tot. Norocul nostru a fost că temperatură a fost în jur de 23-24 de grade C așa încât plimbare cu șlapi pe aleile inundate sau prin băltocele cărărilor nu ne-a pus nici un fel de problemă ba dimpotrivă ne-am adus aminte cu drag de peripețiile copilăriei. Un sfat pentru cei care călătoresc în aceste locuri în perioade ploioase este să aveți de acasă șlapi sau papuci de plastic care să fie ușori,comozi și să nu vă jeneze la mers. Intotdeauna să aveți încălțăminte uscată si haine uscate de schimb în rucsac.

20 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (0)

Ai fost în My Son?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii Accept