Tenerife

Tenerife - insula primaverii eterne

0 voturi
Autor: sollo84, 19 Noiembrie 2020
Vizualizări: 1156

Despre Tenerife s-a scris mult si sigur se va mai scrie, dar pentru ca nu am mai postat de mult un review, si imi fac mea culpa, sa incepem cu tastatul.

Stiu am lipsit enorm de mult, cu intamplari multe in acesti ANI ( din pacate) cat am lipsit, sper eu ca majoritatea intamplarilor bune. Dar ca sa nu ne lungim prea mult cu vorba sis a nu picam in letargie … sa dam drumu la treaba.

In primul rand, am vanat biletele de avion cu ceva vreme inainte ( vorbind de 2017) insula era mega cautata ca destinatie de vacanta. Dupa cum stim este supranumita si insula primaverii eterne deci asa cum pentru mine era un must see, asa probabil este pt. majoritatea populatiei globului.

Am optat pt un low cost ( nu dau numele pt ca oricum cred ca e tardiv cu aceasta pandemie iar la iesirea din ea nu stiu daca se vor mai aplica cele scrise de mine aici), 300 euro biletul de persoana, zbor direct Bucuresti – Tenerife, cu un orar de zbor MEGA TARE … plecare din Buc la ora 13 cu un zbor de 5h jumatate-6, ajungand acolo la ora locala 18 pe aeroportul Ciudad de la Laguna.

Tenerife

Zborul de intoarcere a fost cu plecare tot de pe Ciudad de la Laguna cu imbarcare in jurul orei 18 (ora locala) si cu aterizare in Buc la ora 1.45 a.m.

 Am dat fuguta la rent a car ( masina fusese inchiriata de cand am luat si biletele de avion) si ne-am primit cheia mult asteptata. 245 euro – 11 zile un Opel Astra GTC cu full casco iar cumnatii un Opel Adam cu vreo 156-160 euro aceeasi perioada. Este de retinut ca pt inchiria online a masinii este nevoie de un depozit (garantie) care l-am platit o data cu cei 245 euro, depozit in valoare de 500 EURO ( nu mic din punctul meu de vedere), suma ajungand doar pt masina la fabuloasa suma de 745 euro dar depozitul este restituit imediat ce inapoiezi masina. Sau cel putin asa se procedeaza la firma cicar de unde am optat sa inchiriem masinile.

Tenerife

Am gasit masina in parcarea aeroportului, in stare foarte buna, cu aproximativ 50 000 km la bord, impecabil de curata, cu harta rutiera a insulei, cu un sfert de rezervor, cu mici zgarieturi pe care ne-am apucat sa le fotografiem. Am dus-o inapoi la aeroport cu un sfert de rezervor, am lasat cheia la ghiseu, nimeni nu a verificat cantitatea de combustibilsi nici starea masinii.

De sofat se sofeaza foarte calm, civilizat, nu se claxoneaza, ca pieton esti rege, nici nu apuci sa te apropii de bordura la trecerea de pietoni ca masinile opresc si daca vrei sa te mai zgaiesti la vreo cladire, nu o poti face, trebuie sa traversezi ca-ti este jena, daca esti la jumatate de metru de bordura si cumva o masina a trecut pe trecerea de pietoni, soferul flutura mana in semn de scuza!!! Incredibil, nu? Multe intersectii in panta in statiuni, in oraselul Adeje ultima parte a drumului spre Barranco del Inferno este o adevarata provocare pentru soferi, la fel si drumul spre Masca, unde autocarele iau curbele in ac de par din trei miscari! Destul de putine locuri de parcare, cred ca sunt greu de gasit in plin sezon. Necesar GPS-ul, unele obiective sunt mai prost semnalizate. Soselele relativ OK, autostrada nu se plateste, trotuarele in statiuni sunt toate pavate, este curatenie luna si peste tot vegetatia este minunata. Benzina este 0,90 euro litrul.

DE MEGA RETINUT (pt ca am fost socat sa aflu) ca legislatia rutiera din Tenerife le da destul de multe drepturi biciclistilor, cum ca esti obligat ca sofer auto sa ii ocolesti in momentul depasirii acestora la cel putin 1.5-2m distanta. Si da ati ghicit, biciclistii nu merg pe trotuar ci fix pe mijlocul soselei astfel incat eram nevoit sa depasesc intrand mult pe contrasens cu masina.

Vremea in perioada in care am fost noi a fost frumoasa, cu temperaturi de 25-30 grade ziua, iar mai spre seara de vreo 2 ori am simtit nevoia sa luam ceva cu maneca lunga dar totusi in pantaloni scurti.

Nu suntem genul care sa stam doar 7 nopti, sa platim comisionul agentiei de turism, sa stam blocati si sa facem burta la all inclusive, nici nu gatim in vacanta, ne bucuram de iesirea in fiecare seara la alta terasa.

Unde ne cazam, nord sau sud? Nordul are, cum scrie toata lumea, vegetatie abundenta, precipitatii abundente, cazari mai ieftine, orasele fermecatoare, mancare un pic mai ieftina. Asta dupa parerea mea. Iar daca considerati ca va fi departe cazarea de punctele de atractie din sud … pai insula e strabatuta de AUTOSTRADA deci problema e rezolvata cu acea masina inchiriata si cu acea benzila de 0.9 euro/litru.

Puerto de la Cruz este un orasel grozav, are plaja Le Jardin cu vegetatie tropicala, dar si Lago Martianez, o gradina botanica fermecatoare, Loro Park, terase frumoase. Loro Park este impresionant prin vegetatie si spectacole. Este de preferat sa va cumparati “la pachet” biletele pentru Loro Park si pentru Siam Park (60 euro/pers). De la ghiseul parcului sau de la agentii, nu conteaza, pretul este acelasi. Loro Park este teribil chiar si pentru adulti, oricum copiii sunt topiti. Puteti lasa masina in parcarea gratuita un pic mai sus de Loro, scrie ca este exclusiv destinata turistilor. Spectacolele sunt la ore fixe, la intrare primiti o harta a parcului si orele la care sunt spectacolele. Muzica ce le insoteste este minunat aleasa, totul este organizat astfel incat sa te simti bine, atmosfera este grozava, fetele ce inoata cu delfinii au o gratie de sirene, spectacolul cu orci este extraordinar. Inainte de inceperea show-ului spectatorii sunt filmati si pe ecranul bazinului apar imagini ale lor cu tot felul de mesaje amuzante, extrem de potrivite, spectatorii din fata primesc pelerine pt ca orcile arunca voit cantitati mari de apa peste ei, spre deliciul celorlalti, pe acelasi ecran ruleaza si informatii despre viata orcilor, habitatul lor natural etc. Din pacate, in ciuda faptului ca animalele sunt foarte bine ingrijite, spatiile in care se misca mie mi se pare ca sunt mici si faptul ca nu sunt libere pentru unele este o problema.

Tenerife

Jungle Park mi se pare mai simpatic decat Loro pentru ca are mai multe animale, are punti ca in jungla, din sfoara si scanduri care se balanseaza in timp ce mergi pe ele, deasupra crocodililor!

Siam Park  declar cu mana pe inima ca ne-am simtit minunat, ca toboganele iti creaza senzatii extraordinare. Piscina cu valuri si insule cu palmieri foarte frumoasa, iar raul Thai, care te poarta lin prin vegetatia luxurianta si prin tunelul de sticla din acvariul cu pesti, rechini si pisici de mare, este si el grozav. Dar va rog NU RATATI niciun toboggan pt ca toate merita. De preferat sa fiti cupluri sau cate 4 in gasca, pt ca majoritatea acestor tobogane se utilizeaza cu acel colac de 4 pers. Deci ori 2, ori 4 ca altfel vor intra altii in fata voastra peste rand pana cand va gasesc cei de acolo coechipieri.

Puerto de Santiago este o statiune mica dar cocheta, cu Playa Arena cu nisip negru, valuri frumoase si palmieri, la Casa Pepe se mananca bine si sambata este un spectacol de flamenco foarte frumos, inclus in consumatie, dar sunt si alte restaurante faine. Din Puerto de Santiago se vad Los Gigantes. In statiunea de langa ei, Acantilados de Los Gigantes, exista o piscina publica frumoasa si plaja de la poalele Los Gigantes. Masina poate fi lasata in parcarea din port, destul de scumpa.

Se poate ajunge cu usurinta din Puerto de Satiago la fermecatorul Masca, “satucul piratilor”. Am fost impresionati de prezenta palmierilor, macilor, am baut nectar de fructe de cactus si tarii din ierburi aromate facute de localnici la Casa Fidel. Merita sa consumati orice acolo, putinii locuitori ai satucului traiesc din turism. De la Masca poate fi urmata cararea catre ocean. Exista pancarta de avertizare ca mergeti pe proprie raspundere pe cararea cu pricina, dar si anunturi cu pretul barcilor ce va duc de la capatul dinspre ocean al traseului spre Los Gigantes. Se poate merge si spre farul din Punta de teno. Peisaje frumoase, drum inchis in weekend si in timpul sarbatorilor, in intervalul 10-17.

Urcarea pe muntele Teide este obligatorie. Noi am parcurs serpentinele padurii de pini urcand efectiv prin plafonul de nori, am ajuns in plin soare, deasupra norilor, am admirat peisajele selenare , am luat apoi telecabina de la La Rambleta si am mers pe jos pana la punctul de belvedere Mirador Fortalezza. Ca in toata insula, este necesar sa purtati ceva pe cap, soarele este ucigator. Mentionez ca telecabina urca abrupt si noua schimbarea brusca a altitudinii ne-a creat creat senzatii nu tocmai placute. Dar nu sunt mari probleme, peisajele merita tot “efortul”. Noi am avut senzatii extraordinare deasupra covorului de nori. Se poate urca pana in varful Teide (Pico del Teide) daca va inscrieti din timp cu cateva luni inainte pe site-ul www.reservasparquesnacionales. es pentru obtinerea permisului gratuit (locurile sunt limitate), aveti nevoie si de incaltaminte corespunzatoare. Dar urcati pt ca privelistea si urcarea pe acest munte sunt fascinante. Sa vezi ca ici-colo pufaie vulcanul sulf ( da stiu nici eu nu support prea bine acel miros), sa observe acele “rauri” de lava cum au curs ele o data si multe altele te fac sa uiti efortul depus pt a ajunge la cei 3710m. nu va faceti griji de parcare la Teide. desi aglomerat in majoritatea perioadei anului ( fiind un punct de referinta al atractiilor turistice), este o parcare super civilizata cu destul spatiu pt toate masinile celor ce doresc sa viziteze.

Tenerife

Santa Cruz de Tenerife are impresionantul Auditorium, parcuri frumoase, cladiri frumoase dar este destul de aglomerat. La 7 km se afla plaja Las Teresitas, lata, mare, cu un lung sir de plamieri, dar nu este atragatoare prin prezenta cargourilor ancorate nu foarte departe in fata ei.

Oraselul San Cristobal de La Laguna, pe scurt La Laguna, ce face parte din patrimoniul Unesco are cladiri vechi cu arhitectura tipic canariana, cu acele balcoane din lemn sculptat, este fermecator. Nu ratati catedrala La Laguna, Iglesia de la Concepcion, teatrul Leal, terasele frumoase din centrul vechi.

Orotava este un alt orasel ce merita vizitat, nu ratati Casa de Los Balcones, Iglesia de la Concepcion, Ayuntamineto, gradina botanica. Greu cu parcarea masinii aici, oraselul este aglomerat, in panta, poluat.

In 3 mai, in oraselul Los Realejos este, spune net-ul, cea mai spectaculoasa “bataie cu artificii” din lume. De fapt este o sarbatoare religioasa ce incepe cu o procesiune pe strazile oraselului, iar la ora 23.00 incep din diferite puncte reprize de cca 30 minute de artificii.

Barranco del Inferno este greu de gasit. Trebuie urcat in oraselul Adeje si intrebat, este prost semnalizat. Ultima intrare este la ora 14.00 si este necesara incaltaminte de munte. Nu am gasit deschis, am inteles ca la capatul traseului de cca 2 ore este o cascada.

Ca mancare, gazpacho, supa rece de rosii ce se serveste cu ceapa, rosii si castraveti, cartofii canarieni ce se mananca cu tot cu coaja si cu sos verde mojo sau rosu picant, pestele parrot, traditional, paella, scoici si fructe de mare, branza de capra (au de altfel nenumarate sortimente speciale de branzeturi), jamon, salam chorizo, inghetata din fructe de cactus, bananele platano flambate, sufleu de ciocolata cu inghetata de vanilie. Desigur, de baut Sangria, vinurile “casei” sunt toate extraordinar de bune, lichior de banane, de fructe de cactus, rom cu miere, bere San Miguel (cea mai buna) si Dorada. O masa cu 2 feluri principale si jumatate de litru din vinul casei ne-a costat de la 30 la 50 euro, mai spre 50 daca a inclus peste si desert. Terasele sunt mai scumpe, mai ieftine, dar peste tot este muzica live, servirea foarte buna, fetele de masa sunt impecabile, iar servetele sunt de panza alba, puse pe masa cu un “cleste” format din furculita si lingura pt ca cel ce le aseaza sa nu puna mana pe ele. Foarte putine restaurante, terase, mai iau comanda pt mancare dupa ora 23.00.

Supermarket-urile lor sunt Mercadona, El Dino, cu preturi OK. Numeroase cum sunt farmaciile la noi, la ei sunt magazinele de parfumuri de firma, cu preturi excelente, fara TVA. Multe mall-uri cu lucrurie de firma sau nu.

Ca statiuni, dupa parerea mea cea mai frumoasa este succesiunea celor ce formeaza Costa Adeje, apoi Playa de Las Americas si apoi Los Cristianos. Costa del Silencio este foarte linistita si formata aproape exclusiv din cazari. Am gasit insa un restaurant la malul oceanului, plin de turisti nemti, unde am mancat vita argentiniana pe piatra si o frigaruie cu cuburi de cod infasurate in jamon, pe care sotul meu le-a prajit singur pe platoul de lemn in care se gaseau salata, sosul si suportul pt frigaruie ce se rotea deasupra unei scobituri in care ardea cred alcool. Ne-am bucurat si de un spectacol de muzica oferit gremanilor cred de agentia de turism. Am mancat si in La Caleta foarte bine, sunt terase romantice. In Punta del Hidalgo am mancat bine si ieftin, peisaje frumoase, este si un far futurist.

Ne-au placut cel mai mult plajele Troya, cu apa mai calda si valuri si El Duque, cu hoteluri de lux, valuri teribile care te impiedica insa sa inoti, dar cu un ocean spectaculos prin culori. Plaje frumoase sunt si Las Vistas in Los Cristianos, Fanabe pe Costa Adeje. Toata coasta este de altfel plina de plaje.

In mod special in Playa de Las Americas exista viata de noapte. Intr-o parte, in apropiere de plaja Troya, exista sirul de cluburi pentru tineri. Multi englezi, unii un pic cam prea excentrici pentru noi, care mai mult beau decat dansau. Cel maiclub este Papagayo. Din pacate, desi eu unu iubesc muzica house, pe muzica din acest club efectiv nu se putea dansa. In schimb, exista si o zona cu cluburile seniorilor englezi, unde atmosfera este faina. Se trece de altfel pe terasa dintr-unul in altul. Unul cu muzica country live, unul cu muzica formatiei ABBA etc. Englezi in varsta dansau, stiau toate versurile, cantau cu solistii cu voci foarte bune, adusi cred din Marea Britanie. Din pacate, din minut in minut, cate un vanzator ambulant cu posete, umbrele, ceasuri trecea pe terasa si deranja. La fel si pe plaja.

Excursia in insula La Gomera este f frumoasa. Am rezervat locurile apeland la o agentie italiana de turism. Se pleaca devreme, la 7.30, am urcat apoi pe ferry din portul Los Cristianos, unde a fost necesara prezentarea unui act de identitate, in San Sebastian de La Gomera (portul in care in 1492 a ancorat Cristofor Columb) ne-a preluat alt autocar, am vizitat parcul national Garajonay cu padurea Laurisilva ce face parte din patrimoniul UNESCO, am mancat de pranz in restaurantul Las Rosas si ne-am bucurat de un spectacol inedit oferit de o tanara care vorbea in mai multe limbi fluierand (limbajul stravechi El Silbo pe care il studiaza obligatoriu in scolile din La Gomera pentru conservarea traditiei), apoi am trecut pe langa plantatiile de bananieri, aloe vera, avocado, ne-am oprit de am cumparat souvenir-uri si miere de palmier. De asemenea, merita sa cumparati din insula cate ceva, locuitorii traiesc destul de greu si in ultimii 45 ani populatia s-a redus la jumatate din cauza lipsei locurilor de munca. Am incheiat excursia cu o vizita in capitala insulei, San Sebastian de La Gomera, cu turnul ce a supravietuit incendiului orasului din perioada piratilor, Ayuntamiento, biserica Puntallana.

As mai atrage atentia asupra zonei Los Gigantes unde marea se termina direct intr-o stanca foarte inalta aproximativ 700m. Exista si posibilitatea de a te caza acolo la niste vile cochete asezate pe un deal in system piramida ( il numesc asa pt ca nu stiu cum sa il denumesc altfel). Este un loc ideal sa faceti o plimbare cu barcuta care pleaca din micul port din Los Gigantes ( merita toti banii) deoarece veti iesi in largul oceanului si astfel veti putea observa o fauna cu totul si cu totul impresionanta de la delfini, la pilot whales, bottlenose dolphins, killer whales, sperm whales and fin whales ( le-am scris in engleza pt ca nu stiu sa le traduc si decat sa fiu prost mai bine le las in engleza si cine vrea le poate cauta …. Google translate-ul nu m-a ajutat prea mult din pacate si at asta e rezultatul :p).

Tenerife

Astfel veti avea o experienta de neuitat ceea ce va va face sa aveti o amintire de neuitat din insula.

In concluzie, insula Tenerife este o destinatie extraordinara, pentru toate gusturile, unde nu merita sa mergeti mai putin de 10 zile minim.

Acestea fiind zise ma vad nevoit sa inchei acest review al insulei dar sper sa revin cu mai multe informatii despre Loro Park si Siam Park in alte 2 postari ulterioare pt ca merita explicat exact ce si cum se intampla pe acolo.

Sa dea Dzeu sa avem un 2021 plin de vacante si sa scapam de prea virusul vietii. Zi frumoasa tuturor.

Ps: mii de scuze dar bia acum observ ca nu am toate pozele ce mi le doresc. Nu stiu ce a fost in capul meu de nu mi-am facut planul de bataie la fata locului pt a imi eecuta pozele dorite. Promit sa nu se mai repete.

55 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (0)

Ai fost în Tenerife?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.