Gambia

Informații turistice generale

Asemeni unei aschii lungi infipte in coasta de vest a Africii, Gambia este o fasie ingusta ce se intinde in interiorul continentului urmand cursul maiestuosului rau Gambia. Desi este cea mai mica natiune de pe teritoriul Africii, detine un peisaj variat, cu plaje cu nisip, paduri tropicale luxuriante, mlastini si regiuni mari de savana impadurita.

Gambia este un paradis pentru iubitorii de pasari, cu peste 540 de specii. Parcurile, rezervatiile si satele sunt o atractie majora pentru ecoturism si pentru cei interesati de cultura africana, iar clima tropicala si plajele relaxante sunt atractia de top.

Capitala Banjul se afla pe marginea de sud a estuarului raului si este un centru comercial atragator in sine, nu doar o cale spre hotelurile intinse pe cei 40km de coasta. Aceste plaje aliniate de palmieri au fost denumite "coasta care zambeste", atat datorita frumusetii, cat si datorita prieteniei localnicilor.

Principalele atractii turistice

• In capitala Banjul puteti vizita Muzeul National, apoi puteti admira arhitectura coloniala din Piata 22 Iulie si puteti urca in varful Arcului 22, pentru privelisti spectaculoase ale orasului.

• Inchiriati o barca mica pentru a explora izvoarele cu mangrove din Malstinile Tanbi de langa gura raului Gambia, sau Rezervatia Mlastinoasa Bao Bolon. Acestea sunt locuri excelente pentru a privi pasari.

• Explorati istoria coloniala a Gambiei vizitand Expozitia Comertului cu Sclavi din satele Albreda si Jufureh.

• In est puteti vedea cercurile din pietre din jurul Wassu. Originea lor este inconjurata in mister, insa se crede ca sunt locuri preistorice de inmormantare.

• Vizitati insula Janjanbureh din mijlocul raului, un loc excelent pentru a va relaxa intr-un mediu rustic.

• Faceti drumetii prin padurea tropicala a Rezervatiei Naturale Abuko, aflata la scurta distanta de statiunile principale si care este populata cu crocodili, maimute, reptile si multe specii de pasari.

• Faceti cunostinta cu un crocodil prietenos la Piscina cu Crocodili Katchikali, un loc sacru pentru tribul Mandinka din satul costal Bakau. Cateodata aic au loc ritualuri antice de fertilitate.

• Relaxati-va pe plajele din zona cu statiuni de langa Banjul, unde restaurantele si barurile se afla la cativa pasi, sau indreptati-va spre intinderile de nisip salbatice de pe coasta Atlanticului.

• Faceti o excursie pe raul Gambia si urmariti maimutele ce sar prin copacii de pe mal, pelicanii si hipopotamii, sau doar relaxati-va si bucurati-va de natura salbatica.

• Cumparati suveniruri si obiecte artizanale precum baticuri, margele, tesaturi, instrumente muzicale, bijuterii si sculpturi in pietele in stil african din jurul Banjul si din zona statiunilor.

Gastronomie


Localnicii consuma in principal orez sau mei si sorg. Dimineata se seveste o gustare din fructe sau resturi din ziua precedenta, la pranz se servesteo masa usoara si cina este masa principala. In mod traditional, barbatii mananca dintr-un vas comun (calabash), iar femeile si copiii mananca separat. Cand un baiat creste si stapaneste bunele maniere, se alatura mesei adultilor.

Mancarea principala se serveste cu un sos de frunze, asezonat cu peste uscat sau crustacee si legume. In sezonul ploios exista o mare varietate de frunze comestibile. In sezonul uscat se cultiva rosii, vinete, ceapa si dovlecei. In majoritatea satelor se gasesc fructe de mango si papaya. In zonele de vest se cultiva portocale, lamai si banane.

Carnea se consuma rar, la festivitati mari. Pentru aceste ocazii se cresc gaini si capre. Fiecare grup etnic are bucatarie proprie. Jola au un fel din peste (caldu) servit cu orez. Deoarece locuiesc in zone impadurite, jola folosesc foarte multe frunze si fructe in mancare. Un fel popular in Banjul este "fufu", din cassava si ulei de palmier. Mandinka au un fel numit "domoda", din orez, un sos din legume si o pasta de alune.

Wolof folosesc faina de mei aburita, cu pudra din frunze de baobab. Un fel preferat este "benachin", in care toate ingredientele sunt preparate impreuna. "Yassa" este carne de pui marinata cu zeama de lamaie, otet, ceapa, piper si ulei. Carnea este apoi prajita si saramura calda se toarna deasupra. Peste cu orez (cheb u jen), aromat cu usturoi, lamaie, piper si bulion, este un fel popular in zonele urbane.

Istorie

In secolul XIII, popoarele Wolof, Malinke si Fulani s-au stabilit pe teritoriul Gambiei de astazi. Portughezii au fost primii exploratori care au descoperit raul Gambia, in 1455, iar in 1681 francezii au intemeiat enclava Albredabut. In timpul secolului XVII, in Gambia s-au stabilit mai multe companii comerciale engleze. Sclavia era principala sursa de venit, pana cand a fost abolita, in 1807. Gambia a devenit colonie a coroanei Britanice in 1843 si natiune independenta in Commonwealth of Nations in 1965. Independenta deplina a fost aprobata in 1970.

Dauda Kairaba Jawara a fost presedintele Gambiei din 1970 pana in 1994. Acesta a fost indepartat printr-o lovitura de stat in 1994, cand a fost abolita constitutia si organizarea pluripartita. Noul presedinte a inceput o tranzitie spre democratie, insa presa continua sa fie cenzurata. In 2004, s-a promulgat o lege ce permitea inchiderea jurnalistilor ce se faceau vinovati de calomnie si revolta.

Informatii utile

Salutul traditional este Salaam aleikum (Pace tie). Nanga def (Ce mai faci? in Wolof) se foloseste pe coasta, iar Kaira be (Sa ai pace! in Mandinka) se foloseste in interiorul teritoriului. Pentru a primi sau a inmana mancare si obiecte folositi doar mana dreapta.

Capitala: Banjul
Ora locala: GMT
Principale limbi vorbite: engleza, limbi indigene
Moneda: 1 dalasi = 100 butut
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.