Iasi

TURISM IASI, ROMANIA
Despre Iasi, poze, oferte Iasi

PROMOVEAZA-TE AICI:

Pentru operatorii de turism: Turistik te promoveaza targetat, doar pe destinatiile tale de interes, la costuri minime. Citeste aici.

Despre Iasi

Orasul Iasi se numara printre cele mai vechi si mai importante asezari ale tarii, in care a pulsat mereu, puternic, o autentica viata romaneasca. Capitala a Moldovei, orasul a dat patrimoniului national inestimabile valori materiale si spirituale, a inscris in istoria tarii pagini glorioase, ramase durabil in constiinta poporului.

La Iasi "fiecare piatra vorbeste de trecut", prin numarul mare de manastiri, muzee, case memoriale. De aceea, putem spune ca orasul Iasi este un veritabil muzeu national, prin comorile de istorie si de arta pe care le are.

In Iasi au trait si s-au format oameni ca Varlaam, Dosoftei, Grigore Ureche, Miron Costin, Nicolae Milescu Spatarul, Ion Neculce, savantul de renume european Dimitrie Cantemir. Tot de aici s-au ridicat de-a lungul vremurilor Gh. Asachi, Mihail Kogalniceanu, Al. Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, A. D. Xenopol, Vasile Conta, Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Ion Creanga, G. Ibraileanu, M. Sadoveanu, N. Iorga, M. Ralea, dr. C. I. Parhon, Horia Hulubei, Gr. Cobalcescu, Petru Poni, Radu Cernatescu, Otilia Cazimir, I. Teodoreanu, Costache Negruzzi, Al. Philippide, Emil Racovita. Singurul roman care a primit premiul Nobel, George Emil Palade, s-a nascut in Iasi.

Iasul ofera o imagine unica prin asezarea sa. Situat in nord-estul Romaniei, mai exact la 47 latitudine nordica si 27 longitudine estica, pe malul raului Bahlui. Se intinde pe sapte coline domoale, asemenea orasului Roma.

Date istorice:
Exista orase care au o adevarata vocatie pentru istorie si Iasul, capitala formala a Moldovei, este unul dintre aceste orase. Situat in zona de contact a Podisului Central Moldovenesc cu Cimpia Moldovei, orasul a avut nucleul initial pe prima terasa a riului Bahlui. Ulterior si-a marit treptat aria in sesul Bahluiului si pe versantii a sapte dealuri, numindu-se Orasul celor sapte coline.

Numeroase descoperiri arheologice arata ca aceste zone au fost locuite neintrerupt inca din paleolitic. S-au identificat multe asezari datand din secolele VII-XIV, ceea ce demonstreaza ca teritoriul viitorului oras era intens locuit. Documentele vremii il mentioneaza ca targ in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, ca punct de vama in 1408 si ca oras in 1415 si 1434 cind exista aici o curte domneasca.

Capitala a Moldovei din secolul al XV-lea pina in 1859, Iasul a cunoscut o dezvoltare mai accentuata indeosebi din a doua jumatate a secolului al XVI-lea cand domnia a renuntat la sistemul de conducere a statului prin deplasari periodice la diverse curti din tara, stabilindu-se definitiv in acest oras. In aceasta calitate, localitatea a trait din plin toata istoria zbuciumata a Moldovei, cu multe vicisitudini pricinuite de turci, tatari, poloni sau caucazi care au ars si pradat orasul succesiv in anii 1358, 1577, 1616, 1650, 1686 si 1821. Domnia lui Vasile Lupu (1634-1653) s-a rasfrant in infatisarea orasului care a fost imbogatit cu noi edificii.

Dezvoltarea asezarii a continuat si in secolul al XVII-lea, in 1776 semnalizindu-se 30 de bresle ale mestesugarilor si negustorilor ieseni.

Iasul a jucat un rol foarte important in lupta pentru faurirea Romaniei moderne. In 1848 a izbucnit aici revolutia burghezo-democratica din tarile romane, ale carei idealuri au inflacarat intreaga tara. Tot la Iasi, la 5 ianuarie 1859 au fost puse bazele Unirii Principatelor si realizarea statului national prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn. Inca din secolul al XVII-lea Iasul se anunta a fi un important centru cultural, aici functionand prima tipografie din Moldova si prima scoala superioara, Academia Vasiliana.

In Iasi au creat si respirat, in timpuri mai bune sau mai grele, celebri carturari si mitropoliti, istorici si artisti, arheologi si scriitori, precum Grigore Ureche, Dimitrie Cantemir, Ion Neculce. In a doua jumatate a secolului trecut a luat fiinta gruparea cultural literara Junimea care a reunit nume de mare prestigiu ca Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Ion Creanga etc. Perioada interbelica reprezinta un nou moment de virf al Iasului marilor destine, zidiri si iubiri, in principal sustinut de intelectualii din cercul revistei Viata Romaneasca. La sfirsitul celui de al doilea razboi mondial, orasul aparea multora ca un " poem incheiat", ca o "piatra de hotar".

Astazi Iasul este cel mai important centru social, economic si cultural al Moldovei, remarcindu-se prin trecutul lui care se amesteca remarcabil cu prezentul. Vechile cladiri, acoperite de patina timpurilor se imbina armonios cu noile constructii, orasul cunoscind o dezvoltare puternica datorita invatamintului si economiei locale.

Poze Iasi 425

Toate imaginile Poze din Iasi postate de catre editorii si membrii comunitatii Turistik

Aveti imagini din Iasi? Le puteti posta pe Comunitatea Turistik! Click aici

Oferte Iasi

Oferte de cazare si vacante in Iasi publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere

Cazare Iasi 32

Hotel Indiana 2 oferte

Hotel Bellaria 2 oferte

Hotel N S Hotel Iasi 1 oferte

Hotel Dorobanti 1 oferte

Hotel Cirirc 1 oferte

Mai multe oferte de cazare in Iasi

Aveti oferte in Iasi?

Un cont gratuit pe Turistik.ro va permite sa publicati oferte de cazare in Iasi (hotel, pensiune, motel, etc) sau oferte de sejururi, vacante in Iasi.
Creaza un cont acum si ofertele vor fi vizibile instantaneu!

Impresii de vacanta despre Iasi 21

Toate impresiile Impresii, poze si jurnale de calatorie din Iasi publicate de membrii comunitatii Turistik:

Minunat Iasi, Romania Hotelul arata foarte bine, ne-am simtit minunat cu intreaga familie. Am fost cazati intr-o camera tripla de la et.2, liniste, curatenie. Mancarea foar...

Gradina Botanica Iasi Iasi, Romania Ieri in Gradina Botanica. Am vrut sa vad trandafirii dar din pacate erau cam ofiliti. Am reusit totusi sa prind vreo doi boboci si nu numai de trandaf...

Manastirea Cetatuia din Iasi Iasi, Romania Asezata pe una din colinele impadurite ale Iasului, tronand eleganta si solitara, Manastirea Cetatuia este genu de obiectiv pe care iti sare in ochi s...

Bojdeuca lui Creanga Iasi, Romania Am facut aceasta vizita s-o duc pe nepoata mea la casa celui care ne-a bucurat copilaria cu povestile lui. Bojdeuca ``Ion Creangă`` din Ţicău,...

Gradina botanica din Iasi Iasi, Romania In 2008 am fost in vizita la Iasi si am nimerit la sarbatoarea florilor de toamna. O explozie de culoare pe care va invit s-o vedeti si voi. ...

Bojdeuca lui Ion Creanga Iasi, Romania Casa lui Ion Creanga (septembrie 2008), imagine frontala....

Palatul Culturii Iasi Iasi, Romania ...

Piscina de la Hotel Capitol Iasi, Romania Capitol s-a deschis recent in Iasi, nu am fost cazata, desi ca turist ar fi una dintre alegeri... Vreau sa spun putin despre piscina...In comparatie c...

In inima noptii Iasi, Romania Azinoapte am iesit la plimbare sa-mi testez noul trepied, asa ca pe la 12 eram la Palatul Culturii, asteptand sa se opreasca ploaia. :) La dr...

Vacante din Iasi
Voteaza destinatia RecomandNu recomand

60 voturi pentru
19 impotriva

Vizite (pe site):
682,862

Adauga la favoriteTrimite pe email
Adauga impresii din vacanta
Mareste harta

Harta Iasi

Adauga oferte turistice

  • Agentii de turism
  • Hoteluri, Pensiuni
  • Particulari
Creaza cont

Povesteste-ne despre vacanta ta

  • Adauga poze si impresii de calatorie.
  • Citeste despre...
Creaza cont

Aboneaza-te la newsletter

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK