Ramnicu Valcea

TURISM RAMNICU VALCEA, ROMANIA
Despre Ramnicu Valcea, poze, oferte Ramnicu Valcea

PROMOVEAZA-TE AICI:

Pentru operatorii de turism: Turistik te promoveaza targetat, doar pe destinatiile tale de interes, la costuri minime. Citeste aici.

Despre Ramnicu Valcea

Municipiul Ramnicu Valcea situat in "zona functionala carpato-dunareano-olteana, unitate a teritoriului tarii (judetele Mehedinti, Gorj, Olt, Valcea, Dolj) se caracterizeaza prin reteaua de localitati formate pe fondul unei retele dense de apa, cu lunci fertile de-a lungul carora s-au instalat de timpuriu cai de comunicatie lesnicioase si vechi asezari strategice" (V. Cucu).


Din punct de vedere al zonarii economico-functionale municipiul este situat in zona cu profil economic complex a culoarului Oltului si axei Ramnicu Valcea Horezu. In plan zonal Ramnicu Valcea este amplasat in centrul de greutate al teritoriului judetului Valcea la jumatatea axelor principale nord-sud.

Municipiul Ramnicu Valcea este resedinta judetului Valcea; important centru economic si cultural al tarii, este asezat in partea central-sudica a Romaniei, respectiv la confluenta dintre Olt si Olanesti. Situat la intersectia paralelei 45º07` latitudine nordica cu meridianul 24º22`21" longitudine estica la jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord, orasul se afla in plina zona temperata, cu cele mai favorabile conditii climaterice pentru dezvoltarea vietii omenesti. Pe aceeasi latitudine se mai afla: Torino (Italia), Bordeaux (Franta), Minneapolis (S.U.A.), Peninsula Crimeea si Delta Volgai.

Ramnicu Valcea este amplasat in Subcarpatii Getici, la 18 km de defileul Oltului, in lunca raului, si formeaza la confluenta cu Olanestiul o zona carlig cu orientarea N–S.

Orasul este amplasat pe terasele Oltului, care sunt evidentiate mai mult in partea de vest, deoarece in zona estica dealurile coboara pana aproape de firul apei. Se disting doua terase. In trecut, aglomerarea urbana era dispusa pe terasa superioara, datorita frecventelor inundatii pe care le producea Oltul. Prin lucrarile de amenajare a raului si prin constructia barajelor, aria de locuit s-a extins si pe terasa inferioara, pericolul inundatiilor fiind inlaturat. Zonele vechi, cu constructii aflate aproape de albia minora a Oltului, sunt aparate de inundatii prin inaltimea mare a malurilor. Altitudinea medie a localitatii este de 240-260 m.

 

Revolutia de la 1848 a avut la Ramnicu Valcea un puternic ecou. Tabara militara organizata de generalul Magheru la Troianu – poarta sudica a Ramnicului, a reprezentat o garantie pentru victoria revolutiei, care a fost sarbatorita la 29 iulie 1848 „intr-o campie inconjurata cu arbori de la marginea orasului”, pe locul unde mai tarziu avea sa fie amenajata gradina publica Zavoi. Sub steagurile revolutiei un cor condus de Anton Pann si o multime de entuziasti adunati sa serbeze triumful revolutiei au intonat cantece pline de armonie printre care – considerau unii istorici – si „Desteapta-te romane” ce avea sa devina imnul national al Romaniei.
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a poposit de doua ori la Ramnicu Valcea fiind intampinat cu multa caldura de locuitorii orasului care salutau astfel pe fauritorul Unirii Principatelor.


Tributul de sange platit de ramniceni pentru cucerirea independentei tarii in 1877 a fost deosebit de greu, dar alaturi de jertfa celorlalti romani a constituit fundamentul Romaniei moderne. In cinstea acestor eroi a fost ridicat la poalele dealului Capela un impunator monument ce a devenit un simbol al orasului: Statuia Independentei, opera a sculptorului Ion Iordanescu sprijinit de un participant la acel razboi, doctorul Gheorghe Sabin ajuns prefect de Valcea.


In ambele conflagratii din prima jumatate a secolului al XX-lea locuitorii orasului si-au dat tributul de sange, au suferit aceleasi distrugeri si au avut aceleasi satisfactii sau necazuri ca toti ceilalti romani.

Dupa 30 decembrie 1947 mica burghezie ce contribuise la cresterea economica a regiunii, precum si marile familii cu traditie in zona (Simian, Otetelisanu, Bratianu, Plesoianu, Hanciu, Lupas si Procopiu) dispar sau isi pierd cu totul influenta sub dictatura comunista. Apar prioritati noi, linistea urbei semipatriarhale fiind inlocuita de dezvoltarea exponentiala a unor cartiere muncitoresti menite sa adaposteasca o mana de lucru ieftina si usor de manipulat ideologic.

Obiective turistice Ramnicu Valcea 5

Toate atractiile Calatoresti in Ramnicu Valcea? Afla ce poti vizita in Ramnicu Valcea, locuri pe care nu ai vrea sa le ratezi.

Poze Ramnicu Valcea 0

Toate imaginile Poze din Ramnicu Valcea postate de catre editorii si membrii comunitatii Turistik

Aceasta destinatie nu are imagini asociate.
Aveti imagini din Ramnicu Valcea? Le puteti posta pe Comunitatea Turistik! Click aici

Oferte Ramnicu Valcea

Oferte de cazare si vacante in Ramnicu Valcea publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere

Cazare Ramnicu Valcea 13

Pensiunea Nicoleta 2 oferte

Hotel Grand Hotel Sofianu 1 oferte

Pensiunea Valentina 1 oferte

Hotel Gemina 1 oferte

Pensiunea FAVORIT 1 oferte

Mai multe oferte de cazare in Ramnicu Valcea

Aveti oferte in Ramnicu Valcea?

Un cont gratuit pe Turistik.ro va permite sa publicati oferte de cazare in Ramnicu Valcea (hotel, pensiune, motel, etc) sau oferte de sejururi, vacante in Ramnicu Valcea.
Creaza un cont acum si ofertele vor fi vizibile instantaneu!

Impresii de vacanta despre Ramnicu Valcea 0

Toate impresiile Impresii, poze si jurnale de calatorie din Ramnicu Valcea publicate de membrii comunitatii Turistik:

Voteaza destinatia RecomandNu recomand

0 voturi pentru
1 impotriva

Vizite (pe site):
88,613

Adauga la favoriteTrimite pe email
Adauga impresii din vacanta
Mareste harta

Harta Ramnicu Valcea

Adauga oferte turistice

  • Agentii de turism
  • Hoteluri, Pensiuni
  • Particulari
Creaza cont

Povesteste-ne despre vacanta ta

  • Adauga poze si impresii de calatorie.
  • Citeste despre...
Creaza cont

Aboneaza-te la newsletter

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK