Australia

Informații turistice generale

Mare parte din vastul "centru rosu" al Australiei a fost imblanzit si trecut pe traseele turistice, insa zona arida nu si-a pierdut infatisarea salbatica. Australia este o insula, insa cea mai mare din lume, cuprinzand o gama larga de peisaje, de la deserturi pana la paduri tropicale si munti stancosi. Izolata de alte continente, Australia are o abundanta de plante si animale unice, reprezentate de ursuleti dragalasi Koala, canguri si pasari emu.

Una dintre cele mai mari atractii ale Australiei este sentimentul de spatiu si izolare. Cu usurinta iti gasesti propria plaja, propriul colt de padure tropicala sau desert. Sporturile nautice sunt extrem de populare, in special surfingul. Cea mai reprezentativa imagine a Australiei este stanca Ayers Rock, situata in mijlocul tinutului arid. Viata poporului indigen este o atractie turistica majora. Inca exista tensiuni intre acestia si ceilalti locuitori ai Australiei. Primii colonisti au tratat aborigenii cu cruzime, fapt ce s-a transpus intr-o politica rasiala a administratiilor ulterioare. Cu toate astea, in 2007, drumul spre reconciliere a fost scurtat prin promisiunea guvernului de a-si cere scuze in mod oficial.

Atractiile turistice ale Australiei variaza de la parcuri nationale si paduri tropicale pana la muzee si galerii, precum si o serie de activitati. Continentul este impartit in sase state (New South Wales, Queensland, South Australia, Tasmania, Victoria si Western Australia) si mai multe teritorii, cele mai importante fiind Northern Territory (NT) si Australian Capital Territory (ACT).

Australian Capital Territory si Canberra

Australian Capital Territory este o zona relativ mica, in care se afla capitala statului, Canberra. Partea de sud-vest este ocupata in intregime de Parcul National Namadgi. Orasul Canberra a fost doar un tinut ferme si un punct de comercializare a oilor, pana cand Walter Burley Griffin a castigat concursul national pentru a avea dreptul sa proiecteze orasul.

Canberra se afla in partea de nord a tinutului Australian Capital Territory, la 300km vest de Sydney si 650km nord-est de Melbourne. Orasul se afla pe un lac artificial, numit Burley Griffin. Populatia orasului a ajuns la aproximativ 300.000 de locuitori, de la 50.000 in 1960. Canberra este un cuvand aborigen ce inseamna "loc de intalnire".

Capitala Australiei va ofera multe muzee, galerii si cladiri guvernamentale interesante. Aici se afla Parlamentul, Memorialul Razboiului Australian, Galeriile Nationale si Questacon, un muzeu de stiinta.

Australian Capital Territory se afla in apropierea frumosilor munti Snowy. Zona este preferata si de cei care vor sa faca drumetii, datorita Parcului National Namadgi si a Rezervatiei Naturale Tidinbilla. Temperaturile maxime in acest teritoriu variaza intre 10 si 26°C, depinzand de anotimp.

Northern Territory (Darwin, Alice Springs, Ayers Rock sau Uluru)

Northern Territory este un tinut incantator, cald si aspru, colonizat de britanici de teama asezarilor franceze sau olandeze. Teritoriul se afla in nordul indepartat al Australiei, emblema sa fiind stanca Uluru, sau Ayers Rock. Se organizeaza excursii spre aceasta stanca, precum si in zonele aride (Outback) Olgas si MacDonnel Ranges.

Pe langa deserturi rosiatice, in acest tinut se afla si multe parcuri nationale spectaculoase, cum ar fi Kakadu. Acest parc va ofera un peisaj salbatic si animale ce includ vulturi, soparle uriase, crocodili si emu. Tot in Northern Territory se afla mare parte din cultura aborigena.

Fie ca vizitati cel mai mare oras din aceasta regiune, Darwin, cautati aur, calatoriti pe camila prin desert, vizitati Parcul National Kakadu sau treceti cu barca defileul Katherine, Northern Territory va va oferi o incursiune in viata din nordul Australiei. Aici clima este foarte fierbinte. Majoritatea vizitatorilor vin iarna, cand temperaturile pot ajunge pana la 26, 32°C.

New South Wales (Sydney, Blue Mountains, Valea Hunter)

New South Wales se afla in partea de est a Australiei si este locul in care se afla cel mai mare oras de pe continent, Sydney. Datorita acestui oras si altor orase de coasta, statul New South Wales are cea mai densa populatie. In acest stat se afla zonele muntoase Muntii Albastri si Muntii Inzapeziti. La vest tinutul este arid, iar coasta are o vegetatie luxurianta.

Iernile din acest stat sunt blanzi, iar iernile calde. Perioada cea mai buna pentru vizite este toamna (martie-aprilie) si primavara (octombrie-noiembrie).

Queensland (Brisbane, Gold Coast, Sunshine Coast, The Great Barrier Reef)

Queensland este al doilea stat ca marime la Australiei. Datorita climei fierbinti, acest stat este o destinatie favorita a vizitatorilor straini, dar si a australienilor. Queensland se afla in partea de nord-est si va da acces spre Marea Bariera de Recif. In aceasta zona veti gasi paduri tropicale, plaje cu nisip auriu si insule.

Majoritatea populatiei locuieste pe coasta, dar economia se bazeaza pe fermele din interiorul continentului, vite si minerit. Verile de aici sunt umede si pot fi fierbinti. Iarna (iunie - august) este anotimpul cel mai placut pentru vizitat.

South Australia (Adelaide, Valea Barossa, Insula Kangaroo, Valea Clare)

Acest stat este deosebit, deoarece nu a fost niciodata locuit de colonii de detinuti. Capitala statului, Adelaide, a fost intemeiata in 1836 de colonelul William Light si a fost numit dupa regina Adelaide, sotia regelui englez William IV. In acest stat se afla unele dintre cele mai bune podgorii din lume, cea mai faimoasa fiind Valea Barbarossa.

Tasmania (Hobart, Peninsula Tasman, Valea Huon, Port Arthur, Freycinet)

Tasmania este statul cel mai mic al Australie, situat pe insula cu acelasi nume, separata de continent prin stramtoarea Bass de 240km. In mare parte nelocuita, cu plaje parasite, munti, 17 parcuri nationale si coaste stancoase, insula Tasmania a devenit o destinatie favorita pentru drumetii. Pe insula exista aproximativ 2.000km de trasee marcate. Capitala statului este Hobart, alte orase importante fiind Launceston si Devenport.

Tasmania este renumita pentru cea mai curata atmosfera din lume. Acest fapt se datoreaza in mare parte stramtorii Bass, Oceanului de Sud si Marii Tasmaniei care inconjoara insula. Cand bate vantul pe deasupra insulei, acesta nu poarta aerul poluat de deasupra continentelor inconjuratoare. De asemenea exista o foarte buna politica de protejare a mediului.

Tasmania ofera cate ceva fiecarui vizitator. In regiunea Platoului Central se afla sute de lacuri pline cu pastrav - un adevarat paradis pescaresc. Industria vinului se dezvolta rapid si puteti gasi multe magazine cu vinuri bune. Cea mai buna perioada pentur a vizita insula este vara, in lunile ianuarie si februarie.

Victoria (Melbourne, The Great Ocean Road, Peninsula Mornington)

Statul Victoria se afla in reginea de sud-est a continentului, aici aflanduse celalalt mare oras al Australiei - Melbourne. Pe langa atmosfera cosmopolitana a capitalei Melbourne, statul Victoria va mai ofera coasta drumul Great Ocean Road, podgoriile din peninsula Mornington, tinutul alpin si statiunile de schi din munti, istoria vechilor orase de cautatori de aur si 2.000km de coasta.

Western Australia (Perth, Raul Margaret, Fremantle, Valea Swan, Insula Rottnest)

Western Australia este cel mai mare stat de pe continent, situat in partea de vest. Industria turismului s-a dezvoltat rapid in ultima perioada, in special datorita zonelor salbatice. Acest stat va ofera o varietate de atractii, de la orasul Perth, delfinii jucausi de la Monkey Mia, la zona arida si salbatica numita Outback si regiunile viticole din zona raului Margaret. De-a lungul coastei Ocenului Indian veti gasi plaje minunate, iar la sud de Perth, lanuri uriase de secara si paduri. Datorita faptului ca Western Australia este un stat urias, clima variaza mult. Cu cat inaintati spre nord, temperaturile sunt mai fierbinti.

Principalele atractii turistice

• Marea Bariera de Corali este cea mai faimoasa zona marina protejata si cel mai mare loc din patrimoniul mondial UNESCO, intinzandu-se pe 2.300km de-a lungul coastei de nord-est, din Bundaberg pana in Cap York. Marea Bariera de Corali este cel mai mare sistem coralier din lume si adaposteste aproximativ 400 tipuri diferite de corali, 1.500 specii de pesti, 4.000 tipuri de moluste si multe specii aflate in pericol.

• Port Arthur este o fosta colonie penala ce s-a deschis in 1830 ca statie de cherestea. A devenit inchisoare pentru barbati in 1833 si s-a inchis in 1877, fiind redenumita Carnarvon. In 1927 totusi, s-a revenit la denumirea Port Arthur si astazi turistii pot vizita inchisoarea si portul.

• Parcul National Kakadu se afla in Northern Teritory si se intinde de la Arnhem Land in est pana la Katherine George in sud. Kakadu este unul dintre putinele locuri aflate pe lista de patrimoniu mondial UNESCO atat din motive naturale cat si culturale. Parcul adaposteste picturi rupestre, situri istorice si multe specii de plante si animale.

• Cu o inaltime de 305m, Turnul Sydney este cea mai cladire din Sydney si a doua din Australia. De pe puntea de observatie aveti privelisti superbe ale portului. Turnul terminat in 1981 are si un restaurant rotitor care va ofera o panorama de 360°.

• Podul din Portul Sydney este una dintre cele mai faimoase structuri realizate de om din lume si una dintre imaginile emblematice ale Australiei. Zona de la picioarele podului este numita The Rocks si este locul de nastere istoric al orasului Sydney. Aici a ancorat corabia Plymouth din Anglia, in 1788. Printre cele mai importante cladiri istorice se numara Hanul Eroul de la Waterloo, Observatorul Sydney, Cadmans Cottage, Muzeul de Arta Contemporana, Casa Negustorului, Biserica Garrison si Palatul Susannah.

• Opera din Sydney s-a deschis in 1973 si este cel mai faimos simbol al capitalei si al Australiei. Cu un concept revolutionar, cladirea a fost creata sa semene cu o corabie, iar acoperisul cu panze umflate de vant.

• Insula Fraser este cea mai mare insula de nisip din lume. Aflata pe coasta de est, in statul Queensland, Insula Fraser a fost listata ca patrimoniu mondial UNESCO in 1992. Teritoriul insulei este caracterizat de lacuri cu apa dulce, stanci de nisip colorat, padure tropicala luxurianta ce creste pe nisip, izvoare izolate si plaje cu nisip alb superbe.

• Parcul National Uluru-Kata Tjuta adaposteste unele dintre cele mai populare atractii si mai cunoscute simboluri ale Australiei - Uluru este o bucata de piatra inalta de 348m, cel mai mare monolit din lume; Kata Tjuta sau Olgas este o serie de 36 domuri masive din piatra si un sistem de defilee si vai.

• Galeria Nationala a Australiei adaposteste multe dintre cele mai frumoase colectii de arta ale Australiei, precum si lucrari indigene.

Gastronomie

Bucataria australiana traditionala se bazeaza pe traditiile britanice, aduse in tara de primii colonizatori si consta in special in diverse feluri de placinta si carne gatita cu legume. Acum obiceiurile culinare australiene sunt influentate de pluri-culturalismul din ultimii 50 de ani, insa, in general, placintele si pestele cu cartofii prajiti sunt populare. La mijlocul anilor 1980 si-a facut simtita prezenta bucataria nativilor in restaurante, fapt ce a dus la descoperirea multor condimente si ingrediente native.

Istorie

Exploratorii europeni au fost ademeniti de existenta unui continent inca dinainte de a-l descoperi. In primii 250 de ani de explorare a Pacificului, un mare spatiu negru marca Terra Australis Incognita, insemnand Taram Sudic Necunoscut. In 1770 capitanul James Cook a ajuns pe coasta de sud-est a Australiei de astazi, a revendicat continentul in numele Angliei si l-a numit South Wales. Dar continentul nou nu era parasit. Cook a dat peste o rasa nomada de vanatori si culegatori, cu pielea inchisa la culoare. Stramosii acestora migrasera pe continent cu 75.000 de ani in urma, traversand legatura de pamant si apa joasa dintre Asia din Epoca de Gheata, Indonezia, Papua Noua Guinee si Australia de astazi.

In 1787 din Anglia au fost trimise primele vase spre Australia. Acestea contineau detinuti din inchisorile prea pline ale Marii Britanii. Vasele au ancorat in 1788, apoi s-au indreptat spre Port Jackson. Au urmat alti detinuti, care au format colonii, apoi au urmat si colonisti liberi. Incet, incet, continentul a fost explorat si domesticit, intr-un mod similar cu cel al continentului american. Experientele primilor localnici in acest loc, ce a fost multa vreme capat de drum si comunicatii, a creat un spirit de frontiera si o atitudine independenta, dar totodata de camaraderie ce s-a pastrat pana astazi.

Spiritul de camaraderie a devenit legendar in primul razboi mondial, cand trupele australiene au fost chemate in ajutorul europenilor, in peninsula Gallipoli din Turcia. Cand a izbucnit cel de-al doilea razboi mondial, trupele australiene au luptat alaturi de cele britanice. Dupa bombardamentele de la Pearl Harbour a urmat asediul oraselor Darwin si Broome. Dupa razboi, pe continent au sosit milioane de imigranti, in special din Europa si Marea Britanie. Acum Australia este una dintre cele mai diverse societati multi-culturale din lume.

Informatii utile

In Australia predomina atmosfera degajata si strangerea manii este metoda obisnuita de salutare. Pe continent sunt trei zone orare: GMT +10 (GMT +11 din octombrie pana in martie, exceptand Queensland), GMT +9,5 (GMT +10,5 din octombrie pana in martie, exceptand teritoriul de nord), GMT +8 (GMT +9 din octombrie pana in martie).


Imagini Australia

Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
poza Australia poza Australia poza Australia poza Australia poza Australia poza Australia poza Australia
Mai multe imagini
Aveți imagini din Australia? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik! Click aici
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.