Croatia

Informații turistice generale

Avand o linie costala ce se intinde pe mii de kilometri si peste 1.00 de insule cu o clima temperat mediteraneana, Croatia este o destinatie irezistibila. Descoperiti orasele venetiene incantatoare, cu acoperisuri rosii fotografiate de mii de artisti, lanturile de munti stancosi si fructele de mare din Adriatica. Desi coasta este fara indoiala principala atractie, nu ocoliti dealurile ondulatorii din Istria continentala, orasele, mancarea delicioasa, vinurile bune si trufele ce aduc in minte comparatia cu Toscana. Luand in considerare relieful, Croatia poate fi impartita in trei regiuni distincte - regiunea costala, regiunea muntoasa si regiunea panonica.

Regiunea Slavonia din estul tarii va ofera orasul Osijek de pe malul raului si spiritul de invingator al Vukovar, care inca isi revine dupa ravagiile razboiului civil, precum si podgorii si castele. Un rai pentru gurmanzi si cei care iubesc soarele, Croatia este si o destinatie pentru aventurieri. Natura primordiala va ofera conditii excelente pentru ciclism, drumetii si alpinism. Pe coasta puteti practica o serie de sporturi acvatice, iar insula Brac gazduieste un Vanka Regule, un eveniment anual de sporturi extreme.

Principalele atractii turistice

• Zagreb este centrul economic, cultural si administrativ al Croatiei. Vizitati monumentele istorice din Gornji Grad - Catedrala, biserica Sf Marcu si Sabor, parlamentul croat. Muzeul de Arta si Mestesug descrie istoria manufacturii de-a lungul secolelor in Croatia, Muzeul Mimara are o colectie bogata de picturi, sculpturi si ceramica. Admirati sculpturile dramatice din Atelierul Mestrovic.

• Indreptati-va spre dealurile ondulatorii si podgoriile din Zagorje, chiar la nord de Zagreb. Explorati castelele Veliki Tabor si Trakoscan.

• Dubrovnik este un oras medieval listat ca patrimoniu mondial de UNESCO, inconjurat de zidurile vechi din secolul XIII si cu vedere spre Marea Adriatica. Vizitati monumente deosebite precum Palatul Rectoratului, Manastirea Franciscana si incantatoarele biserici baroce. Festivalul de vara din Dubrovnik tine din iulie pana in august si va ofera evenimente culturale si spectacoloe in aer liber de jazz, teatru si muzica clasica.

• Faceti o calatorie in trecut in orasul Split, centrul economic si cultural din regiunea centrala a Dalmatiei. Orasul a fost intemeiat in secolul III de imparatul roman Diocletian. Centrul istoric se afla in interiorul zidurilor castelului sau. Muzeul de Monumente Arheologice va prezinta primele exemple de arta croata.

• Plimbati-va in micul oras medieval Trogir, intemeiat de greci in secolul III IHr. Descoperiti frumoasele cladiri gotice venetiene.

• In orasul Pula va puteti face o impresie despre Croatia romana. Puteti urmari un concert pe arena romana din secolul V IHr.

• Navigati in Parcul National Brijuni, un arhipelag de 14 insule cu natura primordiala situate in largul coastei de vest a Istriei. Puteti petrece noaptea pe insula cea mai mare, Veli Brijun.

• Construit pe o mica peninsula, orasul Porec dateaza din vremuri romane. Puteti urca in turnul bazilicii Euphrasius, care este declarata patrimoniu mondial de catre UNESCO. Admirati si mozaicurile superbe ale bazilicii.

• Orasele romantice Motovun, Buje si Groznjan sunt ideale pentru o excursie, plecand de pe coasta Istriei.

• Vizitati centrul istoric din Zadar principalul port si oras din nordul Dalmatiei. Plimbati-va pe stradutele inguste si pietruite, savurati o cafea intr-un forum roman si ascultati recitaluri de muzica clasica in biserica St Donats din secolul XIX.

• Al doilea centru turistic din nordul Dalmatiei este Sibenik. Aici puteti vizita catedrala din secoclul XV si arhitectura centrului istoric, ce este specific croata.

• Faceti o excursie cu barca in Parcul National Krka, unde raul a sculptat un canion pitoresc, faimos pentru cascada Skradin si insulita Visovac, unde se afla o manastire franciscana.

• Parcul National Lacurile Plitvice este una dintre principalele atractii ale Croatiei. Parcul este un taram de povesti, cu 16 lacuri cu apa turcoaz si cascade.

• Parcul National Kornati este format din peste 90 de insule imprastiate pe 300km patrati. Insulele nu sunt locuite si au un peisaj aspru si stancos, practic fara vegetatie. Cateva cabane din piatra va ofera o vacanta in stilul lui Robinson Crusoe.

• Explorati Grota Albastra si epavele din largul insulei Vis, cea mai indepartata insula locuita a Croatiei.

• Faceti un tur al Parcului National Mljet, aflat in insula verde cu acelasi nume. Parcul contine paduri dense si lacuri cu apa sarata. In centrul unui lac se afla insula Sf Maria si o manastire benedicta.

• Urmati pasii lui Marco Polo in orasul Korkula, o minunatie a planificarii urbane medievale ce farmeca vizitatorii inca din anii 1920.

Gastronomie

Croatia are o bucatarie eterogena, cu diferente de la o regiune la alta, radacinile proto-slave observandu-se mai ales in regiunile continentale. Multe festivaluri traditionale sunt legate de feluri culinare, fie ca este vorba de activitati fizice (culegerea roadelor sau construirea unei case), religie (Craciun, Paste, pelerinaje, zilele sfintilor) sau de evenimentele cruciale din viata fiecaruia (botez, nunta, zi de nastere, inmormantare). Unele sarbatori sunt publice, iar altele sunt sarbatorite in familie, insa pentru fiecare exista cate un fel de mancare. In pelerinaje si la targuri se consuma carne de porc si cartofi, in Ajunul Craciunului si in Sfanta Vineir se mananca cod, iar in ziua de Anul nou se prepara carne de porc. Gogosile sunt nelipsite la carnavaluri, iar in sud se prepara ceva similar gogosilor, numite hrostule. De Paste se serveste sunca si oua fierte cu legume, iar desertul este compus din mai multe feluri traditionale. Kulen este un fel ce contine carnati picanti si este servit cu ocazia recoltelor. De Craciun se prepara carne de gasca, curcan si alte pasari, precum si sarmale. La nunti se serveste o varietate de feluri culinare si zeci de prajituri si dulciuri. Printre felurile preferate de croati se numara carne fripta de miel si porc, peste pe gratar, sunca afumata, branza, smantana si ciorba de peste.

Istorie

Fosta provincie romana a Panoniei, Croatia a fost colonizata de croati in secolul VII. Acestia au devenit crestini intre secolele VII si IX si au adoptat alfabetul roman sub conducerea lui Carol cel Mare.In 925 croatii au invins bizantinii si francii, intemeindu-si propriul regat independent, ce si-a atins momentul de glorie in secolul XI. In 1098 a izbucnit un razboi civil, care a dat ocazia ungarilor sa cucereasca tara, in 1901. Semnarea tratatului Pacta Conventa de catre sefii tribali croati si regele ungar in 1102 a unit cele doua natiuni sub conducerea regelui ungar, insa Croatia si-a pastrat autonomia. Dupa ce turcii au infrant Ungaria in 1526, Croatia su Ungaria l-au ales ca rege pe arheducele austriac Ferdinand de Hapsburg. Dupa intemeierea imperiului Austro-Ungar in 1867, Croatia a devenit parte a Ungariei, pana la prabusirea imperiului in 1918.

La invadarea Iugoslaviei de catre germani in 1941 Croatia a devenit un stat-marioneta a nazistilor.Fascistii croati au macelarit numerosi sarbi si evrei in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In anul 1990 mau avut loc alegeri libere si comunistii care au condus tara dupa caderea Germaniei au fost infranti de partidul national condus de Franjo Tudjman. Dupa ce in iunie 1991 parlamentul croat a declarat independenta natiunii croate, au urmat lupte intense cu armata iugoslava dominata de Serbia, lupte ce s-au soldat cu mii de morti si distrugeri. In 1992 s-a semnat un acord pentru incetarea focului, iar ONU a trimis forte pentru a mentine pacea si a proteja minoritatea sarba. In urma referendului din 1993 portiunea ocupata de sarbi a Croatiei, Krajina, a votat aproape in unanimitate pentru unirea cu sarbii din Bosnia si Serbia. Desi guvernul de la Zagreb si reprezentantii minoritatii sarbe au semnat un acord de incetare a focului in 1994, negocierile ulterioare au esuat. In 1999 presedintele Tudjman a decedat, iar partidul sau a fost invins de o coalitie reformista de centru-stanga, condusa de Ivica Racan. In 2003 insa, coalitia de dreapta a preluat puterea, proclamand o conducere mai putin nationalista si mult mai moderata decat cea de dinainte de 1999.

Informatii utile

Clima Croatiei este mediteranean-continentala, predominand veri foarte fierbinti si ierni aspre; de-a lungul coastei iernile sunt blande, iar verile uscate. Moneda este kuna croata, iar limbile vorbite sunt croata, sarba, italiana si slovena. Ora oficiala este GMT + 1. Electricitate: 220 – 240 V, 50 Hz.

Perioada mai-septembrie este cea mai propice pentru a vizita aceasta tara minunata. Lunile iulie si august sunt extrem de aglomerate pe coasta Adriatica. Septembrie este cea mai favorabila luna, atunci fiind extra-sezon, cu tarife mai mici si tot atunci fiind sezonul fructelor precum smochinele si strugurii. In aprilie si octombrie este mai rece, si cu toate ca nu este sezonul cel mai potrivit pentru camping, camerele la hotel sunt accesibile si primitoare. Se poate inota de la mijlocul lunii iunie pana spre sfarsitul lui septembrie.


Obiective turistice și atracții în Croatia

Călătorești în Croatia? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Toate atracțiile (34)

Imagini Croatia

Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
poza Croatia poza Croatia poza Croatia poza Croatia poza Croatia poza Croatia poza Croatia
Mai multe imagini
Aveți imagini din Croatia? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik! Click aici

Impresii de vacanță despre Croatia

Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
Zidurile Dubrovnikului, Dealul de deasupra Dubrovnikului
Zidurile Dubrovnikului, Dealul de deasupra Dubrovnikului
Autor: adrian1972 (09-08-2010)

Zidurile orasului masoara 4,5 km si sunt accesibile din 3 puncte de urcare: Unul chiar langa Poarta Pile, in stanga ei cum se intra pe poarta, unul in zona Acvariului, in partea opusa primului, aproape de port si unul pe partea cu ...

Pula - Cu vestigiile romane
Pula - Cu vestigiile romane
Autor: balauru (08-07-2011)

Vara trecută am fost într-o vacantă prelungită împreuna cu familia mea, dar şi cu un prieten cu care fac majoritatea vacanţelor de peste an. Îmi place foarte mult să călătoresc iar ai mei nu prea reuşesc ...

Istra - Pola
Istra - Pola
Autor: Luca (21-01-2011)

Un oras port, fost centru important pentru romani. Cel mai important vestigiu este Amfiteatrul roman, al 6 din lume ca marime, unde pe timpul verii sunt gazduite diferite evenimente. Arcul de truimf Serghie este poarta principala de intrare in ...

Croatia - Rab, Orasul celor patru turnuri (Insula Rab)
Croatia - Rab, Orasul celor patru turnuri (Insula Rab)
Autor: balauru (10-09-2011)

Un oras incarcat de istoria a peste 2.000 de ani de existenta. Veche asezare romana ridicata la statut de municipiu de catre Octavian Augustus în anul 10 î.Hr.

Croatia - Baska (Insula Krk)
Croatia - Baska (Insula Krk)
Autor: balauru (16-09-2011)

Situată la extremitatea sudica a insulei Krk staţiunea Basca este o adevărată bijuterie a Adriaticii croate. [[IMG62730]] Acest centru cultural şi istoric renumit pentru ,,tăbliţa de piatră'' inscripţionată (anul 1100) şi pentru ...

Croatia - Vrbnik (Insula Krk)
Croatia - Vrbnik (Insula Krk)
Autor: balauru (20-09-2011)

Situat la 40 de Km sud de Podul Krk, Vrbnik este un oraş tipic mediteranean. Este cocoţat pe o faleza la 50 m deasupra marii oferind o superba panorama asupra împrejurimilor. Asta a făcut ca el sa fie un loc ...

Croatia - Staţiunea Omis şi rafting în canionul râului Cetina.
Croatia - Staţiunea Omis şi rafting în canionul râului Cetina.
Autor: balauru (24-07-2011)

Oraşul Omis este situat pe malul Mării Adriatice la aproximativ jumătatea distanţei dintre Sptil şi Baska Voda, la gura de vărsare a râului Cetina, râu ce trece printr-un superb canion. Am profitat de ...

Croatia - Stara Baska (Insula Krk)
Croatia - Stara Baska (Insula Krk)
Autor: balauru (12-09-2011)

O mica asezare pe coasta de est a insulei Krk. Aici am prins un superb asfintit de soare.

Croaţia - Insula Sv. Grgur
Croaţia - Insula Sv. Grgur
Autor: balauru (12-09-2011)

O insulă aridă, de tristă amintire. Aici Tito a construit puşcăria politică pentru femei. Acestea erau puse să facă tot felul de lucruri inutile, cum ar fi, să care pietre de pe o parte a insulei pe cealaltă ş...

Munte si mare
Munte si mare
Autor: mihocu (08-07-2008)

O destinatie cu o frumusete salbatica.

Toate impresiile (34)
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.