Atena

Obiective turistice și atracții în Atena

Erechtheion
Erechtheion

Erechtheion-ul este templul dedicat celor doi zei principali ai Attica-i: Atena si Poseidon. Constructia a fost ridicata intre 421 si 395 i.e.n., fiind printre primele temple de pe Acropole.

Parthenon
Parthenon

Construit intre 447 si 338 i.e.n., Parthenonul este cel mai mare templu de pe Acropole si la inceput a fost inchinat zeitei fecioare Atena, apoi a fost transformat in biserica si pe urma in moschee. Acest templu reprezinta opera arhitectului Iktinos si a sculptorului Phidias.

Templul lui Hefaistos
Templul lui Hefaistos

Templul lui Hefaistos sau Hephaisteion, numit in mod eronat si Thesseion, a fost dedicat zeilor mestesugurilor, Hefaistos fierarul si Atena Ergane. Denumirea eronata de Thesseion provine de la presupunerea ca templul adaposteste osemintele eroului Tezeu, aduse din insula Skyros de catre Kimon, in 475 i.e.n.

Acropole
Acropole

Acropole inseamna oras pe margine si pe intreg teritoriul Greciei puteti vedea astfel de orase antice situate pe un deal inalt, pentru a fi protejat de invadatori. Cea mai cunoscuta insa, este acropola din Atena, aceasta oferind o priveliste impresionanta vizitatorilor. Acest platou stancos cocotat deasupra Atenei contine o gama larga de bogatii arhitecturale si arheologice, majoritatea datand dn perioada ...

Muzeul Acropole
Muzeul Acropole

Noul Muzeu Acropole se afla pe panta sudica a dealului Acropole, pe strada Dionyssiou si a fost inaugurat in aprilie 2008. In acest muzeu puteti vedea diferite opere de arta apartinand templelor de pe Acropole, precum si ale altor cladiri, cariatide si frize ale Parthenonului. Vechiul Muzeul Acropole fusese deschis in 1876 si s-a inchis datorita conditiilor devenite improprii, de pastrare si ...

Muzeul Agora
Muzeul Agora

Muzeul Agora se afla intr-o cladire ce dateaza din secolul II i.e.n. si care a fost reconstruita in 1953 - 56. Cladirea se numeste Stoa lui Attalos si a fost construita de regele Attalos II al Pergamonului (160 - 139 i.e.n.), fratele si succesorul lui Eumenes II, care a construit Stoa lui Eumenes pe partea de sud a dealului Acropole.

Muzeul Benaki
Muzeul Benaki

Gazduit intr-o eleganta cladire neoclasica din cartierul Kolonaki, Muzeul Benaki a fost intemeiat de colectionarul Antoni Benaki, in 1931, pentru colectia sa de aproximativ 20.000 de opere de arta, din Neolitic pana in secolul XX. Deosebite sunt colectia de arta populara, camerele din secolul XVIII, obiectele din bronz, cupele de aur si textilele de la inceputurile crestinismului. Muzeul are si un magazin ...

Muzeul National de Arheologie Atena
Muzeul National de Arheologie Atena

Muzeul National de Arheologie reprezinta un important reper al Atenei, acesta adapostind o adevarata comoara de sculpturi clasice si bijuterii ale perioadei micene.

Teatrul lui Dionis
Teatrul lui Dionis

Teatrul lui Dionis se afla pe panta sudica a Acropolei, dateaza din secolul IV i.e.n. si a servit pentru punerea in scena a tragediilor scrise de Eschil, Sofocle si Euripide, dar si a comediilor de Aristofanes.

Cap Sounion
Cap Sounion

Capul Sounion este cel mai sudic punct al regiunii Attica, in antichitate servind drept reper marinarilor. Aceasta "limba" de pamant se remarca prin coloanele albe ale templului lui Poseidon.

Manastirea Dafne
Manastirea Dafne

Manastirea Dafne sau Moní Dafní se afla la 10 km vest de centrul Atenei si si-a castigat renumele datorita frumoaselor mozaicuri din secolul XI. Numele manastirii (dafni = dafin) aminteste de vechiul templu pagan dedicat lui Apolo, care considera dafinul ca fiind sacru. Crestinarea edificului a avut loc in 1080, templul transformandu-se in manastirea Adormirii Maicii Domnului.

Templul lui Poseidon in Sounion
Templul lui Poseidon in Sounion

Templul lui Poseidon din Sounion este unul dintre cele mai importante sanctuare din regiunea Attica, iar cercetarile au scos la iveala artefacte din vremuri preistorice.

Agora Antica
Agora Antica

In timpuri clasice, cand populatia Atenei s-a inmultit foarte mult, localnicii au coborat la poalele dealului, stabilind in jurul Acropolei centrul civic si de afaceri - Agora. Pentru a avea o privire panoramica a sitului, trebuie sa mergeti in urmatoarele locatii: zidul nordic al Acropolei, dealul Areopagos, drumul ce merge spre est dinspre Areopagos si drumul ce merge de-a lungul ...

Odeonul lui Herodes Atticus
Odeonul lui Herodes Atticus

Acest teatru - Odeion sau Irodio - a fost construit in secolul II e.n. de catre filoelenul Herodes Atticus. De fapt, ceea ce vad turistii astazi este o reconstructie realizata in secolul XIX.

Plaka
Plaka

Plaka este cartierul istoric al Atenei, fiind situat la nord de Acropole, langa districtele Monastiraki si Thissio.

Muzeul Crestin si Bizantin
Muzeul Crestin si Bizantin

Acest muzeu este dedicat artei si istoriei epocii bizantine - secolele IV - XV. Aici puteti vedea cele mai importante colectii de icoane, sculpturi, altare, gravuri vechi, manuscrise si mozaicuri religioase, Biblii si o reconstructie la scara mica a unei bazilici de la inceputurile erei crestine. Muzeul Crestin si Bizantin a fost intemeiat in 1914 si din 1930 a fost gazduit in ...

Fundatia Lumea Elena - Cosmosul Elen
Fundatia Lumea Elena - Cosmosul Elen

Acesta este un muzeu tehnologizat, care incearca sa mentina interesul copiilor pentru storia greceasca.

Muzeul de Arta Populara Greceasca
Muzeul de Arta Populara Greceasca

Acest muzeu se afla intr-o anexa a moscheii Tsidarakis din piata Monastiraki si prezinta publicului colectia V. Kyriazopoulos de vase din lut, frescele artistului excentric Theofilos Hadjimichael, tesaturile si broderiile traditionale.

Arcada lui Hadrian
Arcada lui Hadrian

Arcada lui Hadrian se afla la vest de Olimpeion, langa una diontre cele mai aglomerate artere ale Atenei - Leofóros Amalías sia fost ridicata in 131 - 32.

Muzeul Evreilor
Muzeul Evreilor

Comunitatea evreiasca a fost deosebit de importanta in Grecia, pana in momentul in care a fost decimata, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Expozitia muzeului include articole din viata de zi cu zi a comunitatii evreiesti, fotografii, artefacte si documente religioase.

Manastirea Kaisariani
Manastirea Kaisariani

Moní Kaisarianí a fost construita in secolul XI, pe ruinele unei biserici crestine din secolul V, la randul ei construita peruinele unui templu. Manastirea se afla dupa suburbiile de est Kaisarianí. Numele provine de la un izvor aflat in apropierea sanctuarului Afroditei, utilizat de imparatul Hadrian pentru aprovizionarea Atenei; izvorul era numit kaisariane, adica imperial si se credea ca are ...

Muzeul de Numismatica
Muzeul de Numismatica

Muzeul se afla la nord de piata Syntagma, in cladirea Iliou Melathron, construita de Ernst Ziller in 1879. Aceasta vila a fost resedinta arheologului german Heinrich Schliemann. Expozitia muzeului cuprinde peste 60.000 de monede antice din bronz, argint si aur, precum si figurine grecesti, romane, bizantine si medievale.

Agora Romana
Agora Romana

Agora Romana sau Forumul roman se afla la capatul vestic al districtului Plaka si este o cladire mare cu o curte dreptunghiulara in care se afla mai multe stoa, magazine si depozite. Agora romana a fost construita in secolele XIV - XI i.e.n. Cel mai important monument al agorei romane este turnul octogonal Turnul Vanturilor cu sculpturi in ...

Sanctuarul lui Artemis
Sanctuarul lui Artemis

Sanctuarul lui Artemis de la Brauron era unul dintre cele mai importante sanctuare din Attica si se crede ca era un centru religios in perioada micena. Acum au mai ramas un templu, o stoa si un pod, datand din secolele V - IV i.e.n. Potrivit legendei, in templu era preoteasa fiica lui Agamemnon, Ifigenia. Sanctuarul era faimos pentru ...

Misterele Eleusiene
Misterele Eleusiene

La 22 km vest de centrul Atenei se afla orasul Elefsina si locul in care s-a aflat orasul antic Eleusis. In vremuri micene aici era un sanctuar - Misterele Eleusiene. Cultul eleusian a luat nastere in jurul mitului zeitei Demetra, care deplangea rapirea fiicei sale Persefona de catre Hades. Demetra a intemeiat misterele Eleusiene pentru a fi slujita ca cea care ...

Templul Olimpianului Zeus
Templul Olimpianului Zeus

Olimpeionul sau Templul Olimpianului Zeus este o structura masiva inceputa in secolul VI i.e.n. de Hadrian si continuata pe parcursul a 700 de ani. Avand 43 m latime si 108 m lungime, Olimpeionul este unul dintre cele mai mare temple din lumea antica. Cele 104 coloane corintiene de 17 m inaltime au fost facute din marmura pentelica si doar 15 dintre acestea au ramas ...

Cimitirul Kerameikos
Cimitirul Kerameikos

Este cel mai faimos cimitir antic al Atenei, situat in afara zidurilor orasului. Cimitirul Kerameikos este presarat de monumente funerare din secolul IV i.e.n. si mai tarziu. Tot aici puteti vizita Muzeul Oberlaender, ce contine o colectie de figurine de teracota si sculpturi funerare.

Campul de lupta de la Maraton si movila funerara
Campul de lupta de la Maraton si movila funerara

Maraton este un stat antic grecesc si in prezent o localitate situata la 26 km in afara Atenei. Aici a avut loc batalia de la Maraton, in 490 i.e.n., in timpul careia trupele ateniene au invins armata Persiei. Langa campul de lupta a fost ridicata o movila funerara pentru cei 192 de victime ateniene.

Muzeul de Instrumente Muzicale Grecesti
Muzeul de Instrumente Muzicale Grecesti

Mouseío Ellinikón Mousikon Orgánon se afla intr-o cladire din secolul XIX renovata, in Plaka si expune vizitatorilor colectia muzicologului Fivos Anoyanakis.

Muzeul de Arta Cicladica
Muzeul de Arta Cicladica

Acest muzeu are cea mai mare colectie de arta cicladica - din insulele Mykonos, Milos, Naxos si Siros - in afara Muzeului national de istorie, apartinand lui Nicolas si Aikaterini Goulandris. Muzeul s-a deschis in 1986 si expune peste 200 vase din lut si piatra, figurine din secolul III i.e.n. Cladirea muzeului este eleganta vila Stathatos din secolul XIX. Avand ...

Templul zeitei Atena Nike
Templul zeitei Atena Nike

Acest sanctuar este prima constructie ionica de pe Acropole, unicitatea sa constand in unitatea de masura folosita: piciorul egiptean de 300 m. Templul este dedicat Atenei Nike, adica celei care aduce victoria si a fost construit in 432 - 421, dupa terminarea templelor Parthenon si Propylaia. In perioada turca - 1686 - templul a fost daramat si folosit ca bastion, iar mai tarziu a ...

Propylea
Propylea

Propyleele au fost construite in 437 - 432 i.e.n. drept poarta tripartita de intrare in Acropole. Partea centrala a constructiei este un vestibul al carui perete anterior are cinci porti. Spre vest se afla portic adanc cu o usa centrala dominata de 2 X 3 coloane dorice. Langa portic sunt mai multe structuri, inclusiv o pinacoteca. Incepand cu secolul XIII, Propylea a ...

Dealul Lycabettus
Dealul Lycabettus

La marginea districtului Kolonaki, dealul Lycabettus se ridica pana la 200 m si si din varful sau puteti admira panorama orasului. Puteti ajunge pana sus mergand (mai dificil) sau luand funicularul si la capatul drumului veti gasi un restaurant si biserica Agios Georgios.

Technopolis - Gazi
Technopolis - Gazi

Fabrica Gazi a fost inugurata in 1857, si-a inceput activitatea in 1862 si si-a incheiat-o in 1984. Gazi a fost singura fabrica din Europa ce functiona in stil traditional, iar astazi a fost transformata in muzeu - Technopolis, care se intinde pe o suprafata de 30.000 de metri patrati, in districtul Gazi. Technopolis este si centru cultural, ce gazduieste diverse evenimente.

Palatul Nou - Casa Prezidentiala
Palatul Nou - Casa Prezidentiala

Palatul Nou este un magnific exemplu al mostenirii lasate de catre arhitectul saxon Ernst Ziller (1837 - 1923). Constructia cladirii s-a incheiat in 1890.

Palatul Vechi - Cladirea Parlamentului
Palatul Vechi - Cladirea Parlamentului

Cladirea Parlamentului este un exemplu de arhitectura neo-clasica in Grecia, cladirea fiind si o lucrare cu multe forme geometrice. Palatul Vechi a fost construit intre 1836 si 1840, dupa un studiu al arhitectului bavarez Fr. Goertner. La inceput a servit drept resedinta primului rege al Greciei de dupa ocupatia turca, Otho.

Universitatea Atena
Universitatea Atena

Universitatea Nationala Kapodistrian din Atena face parte din asa numita "Trilogie Neo-clasica" - Academia, Universitatea si Biblioteca. Universitatea este constituita din mai multe cladiri dispuse in forma de T si avand doua curti simetrice. Cladirea se conformeaza regulilor estetice neoclasice, insa in acelasi timp este adaptata climatului mediteranean.

Academia Atenei
Academia Atenei

Academia Atenei face parte din asa numita "Trilogie Neo-clasica" - Academia, Universitatea si Biblioteca. Academia consta dintr-un complex de cladiri aranjate in mod armonios, exemplificand Neo-clasicismul matur. Intrarea are elemente din partea de est a Erechtheionului.

Biblioteca Nationala Vallianios
Biblioteca Nationala Vallianios

Biblioteca Nationala Vallianios face parte din asa numita "Trilogie Neo-clasica" - Academia, Universitatea si Biblioteca. Aceasta din urma este formata din trei parti, cea din mijloc fiind cea mai mare si gazduind Sala de lectura. Pentru a ajunge la sala de lectura trebuie sa treceti printr-o camera cu un sir de coloane dorice si sa urcati o scara dubla in ...

Cladirea Vechiului Parlament
Cladirea Vechiului Parlament

Vechiul Parlament este situat pe strada Stadiou, in aceeasi piata cu statuia lui Theodoros Kolokotronis, comandantul Revolutiei din 1821. Cladirea a fost construita in 1858 - 74, fiind creata de arhitectul francez Boulanger.

Muzeul Razboiului
Muzeul Razboiului

Muzeul Razboiului din Atena a fost inaugurat in 1975 pentru a prezenta publicului amintiri din razboi, documente, studii istorice si diverse artefacte ale perioadelor in care Grecia a luptat pentru independenta, din antichitate pana in prezent. Muzeul contine si o biblioteca bine organizata.

Muzeul Frissiras
Muzeul Frissiras

Singurul muzeu de arta contemporata greceasca, Muzeul Frissiras a fost inaugurat in noiembrie 2000, de catre presedintele Constantine Stefanopoulos, in cartierul Plaka, in doua cladiri neo-clasice adiacente. Colectiile muzeului sunt impartite in picturi, desene, sculpturi si gravuri apartinand unor artisti mari europeni, in "dialog" cu omologii lor din Grecia.

Muzeul Herakleidon
Muzeul Herakleidon

Herakleidon este un muzeu particular deschis pentru iubitorii de arte frumoase, la poalele Acropolei. Muzeul "Herakleidon, Experimenteaza Artele Vizuale" se afla intr-o cladire ce dateaza din 1898, in stil neo-clasic si a fost creat de colectionarii de arta Paul Firos si sotia sa Anna-Belinda, inspirati de dragostea pentru stilul neo-clasic si intentia dea conserva aceste cladiri minunate.

Muzeul Epigrafic
Muzeul Epigrafic

Acest muzeu a fost deschis in 1885, la parterul Muzeului de Arheologie si a fost renovat si extins cuinca sase camere in 1953 - 1960, dupa planurile arhitectului P.Karantinos. Muzeul Epigrafic este unic in Grecia si cel mai mare de acest fel din lume; cuprinde inscriptii din Attica si alte regiuni ale Greciei.

Piata Syntagma
Piata Syntagma

Piata Syntagma sau Piata Constitutiei se afla chiar in fata cladirii Parlamentului si este considerata ca principala piata din Atena si un punct de acces catre principalele atractii turistice din capitala.

Stadionul Panathinaiko - Panathenaic
Stadionul Panathinaiko - Panathenaic

Stadionul Panathinaiko, Panathenaic sau al Tuturor Atenienilor, a fost la inceput doar un teren scobit in mod natural, intre dealurile Agra si Ardettos, apoi a fost transformat in stadion de catre Lykourgos, in 330 - 329 i.e.n. Intre 140 si 144 Herodes Atticus a restaurat stadionul, dandu-i forma de potcoava, in care a fost descoperit in 1870.

Monastiraki
Monastiraki

Monastiraki este un district istoric al Atenei, care se extinde de la Piata Monastiraki din capatul strazii Athinas, pana la districtul Thission. Vechea denumire a districtului era Monastirion, datorita bisericii Koimisis Theotokou din Piata Monastiraki.

Piata Omonia
Piata Omonia

Plateia Omónias sau Piata Armoniei, este formata din piateta si stradutele din jur, aceasta zona fiind una dintre cele mai aglomerate din Atena - trafic, comert si turism. In centrul pietei esteo fantana arteziana, iar in jur se afla cladirile unor banci si institutii importante.

Gradinile Nationale
Gradinile Nationale

Vassilikos Kipos sau Gradinile Regale, au fost redenumite Gradinile Nationale dupa abolirea monarhiei si reprezinta o oaza de verdeata de 15,5 hectare in inima capitalei Greciei. Parcul incepe de sub cladirea Parlamentului si continua spre sud, catre Zappeion. In Gradinile Nationale puteti vedea si cateva ruine antice - coloane, capitolii, mozaicuri, un mic muzeu botanic, pauni, un elesteu cu rate, o ...

Sala de expozitii Zappeion
Sala de expozitii Zappeion

Sala de expozitii Zappeion, Zappio, sau Zapio, a fost intemeiata de catre grecii Evangelis si Constantinos Zappas originari din Romania. Cladirea se afla in mijlocul Gradinilor Nationale, langa Stadionul Atena si incorporeaza elemente deosebite de arhitectura neo-clasica.

Bucataria Greceasca
Bucataria Greceasca

Plaka
Plaka

excursie de o zi Hydra, Poros si Aegina
excursie de o zi Hydra, Poros si Aegina

Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.