Cehia - Incercati bucataria ceha din Praga

Multi dintre turistii care vin in Praga nu incearca deloc bucataria traditionala ceha care este in mare parte bazata pe carne si este destul de diversa. Sa nu fiti unul dintre ei, mai ales daca nu sunteti vegetarieni. Un fel de mancare national este carne de porc cu varza acra si galuste care trebuie insotit neaparat de o halba de bere, cea mai cunoscuta bautura din Cehia.


Daca vreti sa evitati mancarea fast food atunci cel mai bine este sa mergeti la un restaurant sau un pub unde puteti incerca cateva feluri de mancare din bucataria traditionala ceha. Bucataria ceha este in mare parte boemiana si cu legaturi stranse cu cele din sudul Germaniei si Austria.


Vegetarienii nu vor fi foarte multumiti pentru ca bucataria ceha foloseste foarte mult carne prajita, de obicei de porc sau de vita, si uneori la ocazii speciale, vanatul si pestele sunt servite cu galuste, din cartofi sau orez, in sos.


Pe de alta parte un lucru este sigur; nu o sa va fie foame prea des pentru ca aceste feluri de mancare traditionale  sunt foarte bogate si satioase. Trebuie totusi sa stiti ca nu sunteti limitati numai la bucataria locala si ca puteti incerca feluri de mancare din bucataria chinezeasca, coreeana, japoneza, cantoneza, italiana, balcanica sau ce va mai trece prin cap.


Dupa cum va spuneam mai devreme unul din felurile traditionale din Cehia este carne de porc cu varza acra si galuste(vepro-knedlo-zelo) care este obtinut din carne de porc prajita, knedliky(galuste cu o textura asemanatoare painii), sos si sauerkraut(varza murata). Motivul pentru care acest fel de mancare a devenit atat de popular este echilibrul gusturilor, cu cel acru al verzei care il completeaza foarte bine pe cel sarat al carnii. Alte feluri de mancare pe care le puteti incerca sunt rata prajita sau carne de vita in sos de smantana decorata cu coacaze.


Bucataria ceha a adoptat si snitelele din Viena, gulasul din Ungaria dar si alte ingrediente din bucataria estica. Dupa cum am mai spus felurile de mancare sunt de obicei foarte satioase asa ca salatele sunt destul de rare. Totusi pe aproape fiecare meniu veti gasi sopsky salat numita si balkansky salat, care este o salata din ardei gras, rosii, castraveti in otet si cu branza sarata presarata deasupra.


Localnicii apreciaza mancarea locala si ies de obicei in pub-uri pentru a lua masa. Daca nu vreti mancare traditionala sunt si o multime de pizzerii si chioscuri fast food care au devenit si ele destul de populare. Cehii nu sunt asa de dornici sa experimenteze bucatariile straine, unii pentru ca sunt conservatori, iar altii considera ca preturile sunt cam mari.


Cateva din produsele locale favorite de fast food sunt bramborak(un fel de clatita cu cartofi si usturoi) si smazeny syr(branza prajita). Branza prajita a fost pentru multa vreme si singurul fel de mancare fara carne pe care puteai sa il gasesti intr-un restaurant. Acum gama de produse fara carne este mai mare asa ca au si vegetarienii de unde alege. Un parek v rohliku(un fel de hot dog) care se gaseste de cumparat la multe chioscuri este o gustare numai buna intre pranz si cina.


Bucataria ceha este destul de moderata si majoritatea felurilor de mancare sunt gatite simplu fara a pune prea multe condimente. Cand incercati mancarea nu uitati sa o insotiti de o bere din Cehia care se potriveste perfect cu felul vostru de mancare. Printre berile cele mai bune sunt Pilsner Urquell, Gambrinus si Prague Staropramen. Puteti de asemenea sa incercati la masa si vinul bun de Moravia sau bauturile mai tari Becherovka, Borovicka si Slivovice.


Daca va treziti devreme puteti merge la o cafenea sau un bufet pentru a lua micul dejun la un pret ce ajunge in jur de 60 de coroane(2.5 euro). Pranzul este servit de obicei intre 11.30 si 15.00. Cel mai potrivit loc pentru a lua o masa buna si destul de ieftina este intr-un pub unde masa si o bautura va costa sub 100 de coroane(4 euro). Trebuie sa stiti ca unele dintre restaurante sunt inchise la pranz iar altele au meniuri fixe pentru aceste ore.


Cina este servita de obicei intre ora 8.00 si 21.30, dar multe dintre restaurante servesc pana noaptea tarziu. In restaurantele mai iefrine va puteti satura cu vreo 200 de coroane(8 euro). Restaurantele de clasa medie va vor cere la final de la 250 la 500 de coroane fara a include si bauturile. In restaurantele de top nota de plata poate ajunge pana la 2000 de coroane(80 euro) in care intra toata consumatia. Rezervarile sunt necesare numai in restaurantele de top.





Album foto

Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.