Vinul Chianti, cunoscut tuturor ca acel vin obisnuit imbuteliat in sticle impletite cu paie, a ajuns acum la maturitate. Vinul nu mai este privit ca unul ieftin ce se gaseste in toate restaurantele ci ca unul care a evoluat si se gaseste acum in cele mai bune restaurante si magazine dedicate vinului. Chianti, vinul si regiunea, are o istorie lunga si bogata in Italia.
Regiunea Chianti, aflata in centrul Toscanei, a cultivat vita de vie inca din secolul 8 BC., cu mult inainte ca Franta sa inceapa sa se gandeasca sa produca vin. Cat despre vinurile Chianti care purtau aceasta eticheta ele pot fi datate inca din secolul 14 si cativa din producatorii de acum isi pot trasa originile companiilor lor tot din acea perioada. Cu toate acestea, abia in 1932, regiunea Chianti a fost recunoscuta oficial ca producator al acestui tip de vin.
Chianti are cea mai mare suprafata de vita de vie cultivata din intreaga Toscana. Aflata in partea centrala a regiunii, Chianti este impartita in 7 zone viticole dintre care cele mai cunoscute sunt Chianti Ruffino si Chianti Classico.
Chianti este patria strugurelui Sangiovese si, dupa regulile de vinificatie italiene, orice vin care este etichetat Chianti trebuie sa contina cel putin 75 procente din aceasta varietate care are conditii ideale in solul si climatul toscan. In plus Chianti poate sa mai contina pana la 10 procente struguri Canaiolo si pana la 15 procente alti struguri rosii precum Cabernet Sauvignon si Merlot. Unii dintre producatorii de Chianti aleg sa isi produca vinul numai cu struguri Sangiovese.
Chianti Classico este cel mai cunoscut si probabil cel mai bun vin Chianti. Acest vin provine dintr-o regiune de aproximativ 150 Km patrati aflata intre Florenta si Siena si este produs de peste 700 de fermieri. Conform legii, Chianti Classico trebuie maturat cel putin 2 ani in butoaie de lemn si apoi cel putin trei luni in sticla, ceea ce ii ofera vinului o aroma speciala. In mod normal insa cele mai multe vinuri Chianti sunt maturate mult mai mult timp si rezulta o serie de vinuri cu o cantitate medie de tanini si o aciditate medie spre ridicata. In anii cu productie buna majoritatea producatorilor isi fac o rezerva obtinuta din cei mai buni struguri ai sezonului. Rezervele de Chianti Classico pot fi pastrate in pivnita pana la 15 ani.
Vinurile Chianti sunt si mai bune cand sunt insotite de mancare si acest tip de vin se potriveste foarte bine cu felurile de mancare bazate pe rosii precum pastele, pui cacciatore sau osso bucco. In gustul vinului Chianti puteti gasi arome de cirese si prune si unii spun ca si de violete. Cele mai bune soiuri par putin condimentate si chiar putin sarate.
Daca nu ati mai baut de multa vreme un Chianti sau nu ati baut niciodata acum este momentul sa incercati acest vin traditional italian si sa ii faceti loc pe masa voastra sau in colectia voastra de vinuri. 

Incepand de joi, 15 martie 2012, Targul de Turism al Romaniei isi va deschide portile publicului vizitator in cadrul Centrului Expozitional ROMEXPO ...

Multi dintre turistii care vin in Praga nu incearca deloc bucataria traditionala ceha care este in mare parte bazata pe ...

Tropea este o statiune la malul marii aflata in regiunea Calabria din Italia, in provincia Vibo Valentina. Orasul este cunoscut ...

Toti cei care adora sa-si etaleze pozele cu familia si prietenii la mare au acum ocazia sa arate lumii fotografia ...

Primavara se apropie cu repeziciune. Zilele sunt tot mai lungi, temperaturile vor creste si in curand vom scapa de urmele ...

Cu cele 750 de feluri de bere produsa in 130 de fabrici de bere, Belgia ofera o experienta a berii unica. Regatul ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat