Minighid ... hai- hui prin Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam este pentru cei mai multi cunoscut ca fiind the promised land: sex, drugs and rock’n`roll. Multi tineri dintr-un motiv sau altul viseaza sa ajunga pe taramul olandez al placerilor interzise.
I AMsterdam este brandul lor. Acesta spune cat se poate de clar ca orasul este ceea ce diversitatea culturala face din el.

 

1. Cum ajungem...
2. Prin zona...
3. Tips-uri...hai hui
4. Hostels

 

Amsterdam este un oras absolut uimitor, ce atrage ca un magnet milioane de turisti anual, si in special tineri. Un oras extrem de interesant care seduce orice calator, nu doar prin binecunoscuta lege  destul de indulgenta si permisiva in ceea ce priveste drogurile, ci si societatea liberala, aparent lipsita de griji,  prin maretie, mister. Canalele de apa, absolut splendide, podurile minunate si arhitectura impresionanta ce invaluie orasul intr-un farmec aparte si conduc usor spre bogata istorie artistica si cultura. Numeroasele baruri, cafenele, restaurante, galerii de arta si alte forme de divertisment ii atribuie capitalei un aer petrecaret, libertin, tineresc.

Avand o baza urbana relativ redusa, e foarte placut si interesant sa descoperi orasul, in special daca inchiriezi o bicicleta si profiti de numeroasele piste special amenajate in afara zonei centrale. Cele mai multe dintre atractiile turistice, muzee si asa zisele hotspots ale Amsterdamului se afla la distante relativ reduse fata de Gara Centrala.

1. Amsterdam se afla spre nord la aproximativ 300 mile distanta de Paris , spre vest 365 de mile distanta de Berlin, 125 mile de Bruxelles si 45 de mile de Rotterdam.

Aeroportul Schiphol este unul dintre cele mai apreciate aeroporturi ale Europei, pentru serviciile oferite si functionalitate si se afla la doar 11 mile in sud vestul Amsterdamului. Iar cea mai ieftina modalitate  de ajunge de aici in centrul orasului este trenul de la Schiphol Plaza catre Gara Centrala (Centraal Station) din Amsterdam. Calatoria dureaza aproxiamtiv 15-20 minute si costa  aproximativ 4 € /pers. Principalul operator aerian este KLM Royal Dutch Airlines (subsidiara a companiei Air France).


Gara Schiphol este localizata chiar sub terminalul aeroportului, iar operatorul de transport este Nederlandse Spoorwegen. Aceasta este accesibila prin intermediul a sase scari rulante localizate pe platforma centrala a aeroportului. Trenul realizeaza curse regulate, la fiecare 15 minute in intervalul orar 4 am -12 am, apoi la interval de o ora.

Autobuzele Eurolines inregistreaza plecari din statia Amstel (5 statii de metrou distnata de Centraal Station ). Trenurile  operatorilor feroviari Eurail si Thalys au legaturi directe cu Gara Centrala, de unde distantele catre principalele locatii ale orasului pot fi parcurse pe jos, ori poti inchiria o bicicleta sau poti  lua tramvaiul catre alte cartiere.

2 . Amsterdam este un oras ce merita a fi parcurs pe jos ori cu bicicleta pentru a te putea bucura din plin de ceea ce are oferit turistilor. Alternativ puteti calatori cu tramvaiul, trenul, autobuzul sau metroul.

Amsterdam este foarte cunoscut pentru strazile sale mici, inguste si extrem de aglomerate. O incercare de a traversa centrul orasului cu masina poate fi un cosmar, in plus exista numeroase stradute cu sens unic, iar taxele de parcare sunt extrem de ridicate.

Daca insa calatoriti cu masina personala, cea mai buna optiune este de a lasa masina la garajul  situat in afara orasului si sa apelati la mijloacele de transport in comun sau traditionalele biciclete. Exista un sistem bine pus la punct in acest sens, numit ` P+ R` ( Park and Ride) care iti permite sa lasi masina intr-un astfel de garaj, si primesti in schimb un anumit numar de bilete pentru transport, gratuite, pe care daca le utilizezi (trebuie sa fie toate compostate) benficiezi la intoarcere de o reducere substantiala la taxa de parcare standard (care oricum este cu mult mai mica decat cele din oras).

 

Autobuzele si metroul sunt folosite in special pentru a accesa zonele suburbane, iar metroul face legatura si intre cele doua mari gari: Centraal Station si Amstel Station. Este bine de retinut ca metroul circula doar in intervalul orar 6 am-12:15 am, in timp ce tramvaiele si autobuzele isi intrerup programul de functionare la miezul noptii, dupa care apar autobuzele de noapte.


Pentru a putea circula cu aceste mijloace de transport in comun sunt necesare bilete care se numesc Strippenkaarts. Numarul de bilete necesar depinde de zonele in care calatoriti si periaoda in care doriti sa calatoriti, pentru a putea beneficia de anumite transferuri intre mijloacele de transport in mod gratuit.

Impartirea orasului pe districte, cartiere, va ajuta sa stabiliti numarul de bilete necesar de compostat in mijloacle de transport. Regula de baza e ca numarul de benzi necesare a fi compostat reprezinta suma zonelor in care calatoresti plus o extra banda. Anul acesta se lucreaza la implementarea unui nou sistem care va fi si unicul aplicat in acest sens: „ OV Chip Card” .
O singura calatorie necesita 2 bilete pentru o zingura zona si este valabil o ora. Astfel poti schimba mijloacele de transport atat timp cat permite valabilitatea biletului. Acestea pot costa de la 1.60 € (pentru 2 bilete), 6.90 € (15), 20.40 € (45). Trebuie sa fiti atenti la perioada de valabilitate a acestora si sa validati (compostati) numarul corect de bilete in timpul calatoriilor dumneavoastra prin oras. Un permis valabil pentru 24h costa 7 €, cel de  96 h, 17.50 € , iar un permis saptamanal, 11.45 €, insa din nou trebuie sa fiti atenti de zona in care circulati si valabilitatea permisului. Grupurile organizate de 10- 25 persoane pot beneficia de un bilet de transport de grup, avand facilitati avantajoase (pret, valabilitate).


Autobuzele ce fac curse regulate sunt utilizate in special pentru a ajunge catre suburbiile orasului si dupa miezul noptii cand tramvaiele isi incheie programul. Stop/Go Bus este un mini-bus albastru fara statii fixe, cu opriri la cerere.


Exista insa si Touristbus, avand aspectul unui autobuz de scoala, pentru copii, tipic american , de culoare rosie care ofera clientilor un tur al orasului de 2 ore, prin centrul Amsterdam-ului, avand la dispozitie un ghid specializat.

 

Veti avea o perspectiva noua si deosebita  a orasului, daca il strabateti cu ajutorul bicicletelor de apa ( `waterfiets` – oland. ) sau salupelor  (`rondvaartboot`-oland.) pe canalele Amsterdam-ului
The Canal Bus realizeaza curse regulate la fiecare 40 minute (9:50 am- 7:25 pm) avand 14 statii pe diverse rute ale orasului. Permisul de o zi costa 16 € si este valabil pana la 12:00 am a doua zi. Majoritatea atractiilor turistice se afla in traseul sau.


The Museumboot (Museum Boat ) este un concept similar care iti asigura transportul (€14.25/ zi) intre statiile Central Station, Prinsengracht, Leidseplein, Herengracht, Muziektheater si East Dock si un discount de 50% pentru taxa de intrare in muzee. Acestea va ofera o  croaziera deosebita in timpul noptii, cu o vedere spectaculoasa asupra podurilor orasului, la lumina lumanarilor unei cine romantice.


In ceea ce priveste bicicletele, cred ca putem numi Amsterdam o capitala a bicicletelor. Desi se spune ca europenii sunt fani loiali bicicletelor, in Amsterdam oamenii par pur si simplu <<indragostiti>> de acestea. Drept rezultat sunt foarte multe firme care se ocupa cu inchirierea lor. Cele mai multe se afla in zona Centraal Station, si percep un tarif de 10  €/ zi si un depozit de 20-50  €, cu posibile discount-uri pentru inchirierile mai lungi.

Mac Bike este cea mai populara agentie de inchiriat biciclete si are principalele puncte de lucru in Centraal Station si Leidsplien. Acestea va ofera si un mini ghid pentru traseele existente , disponibile in mai multe limbi.

Centrele de informare turistica sunt localizate in statia Stationsplein 10 ( zilnic, 9 am- 5 pm ), platforma numarul 2 din Centraal Station si Leidsplein 1.
Pentru un tur panoramic al orasului exista mai multe optiuni, interesante si atractive, astfel incat cea mai buna varianta e o combinatie a acestora.

 

Turul cu barca pe canal ofera un farmec aparte plimbarii, insa pentru si mai multa distractie puteti inchiria o barca cu pedale si sa realizati propria voastra „ croaziera”. O calatorie cu barca costa aproximativ 8 €/h, iar plecarile au loc la fiecare 15 minute din imediata apropiere a Garii Centrale. Principalii operatori sunt: Plas on Damrak, Kooij on Rokin and Lovers on PrinsHendrikkade.


Mikes` s Bike Tours- un tur de 3-4h , organizat, cu bicicletele pentru a cunoaste orasul „ the Dutch way”. Acestea sunt organizate zilnic, costa aproximativ 22  €, 19  € pentru studenti; plecarile au loc de la intrarea vestica a muzeului Rijkmuseum.


Stop/Go Minibus- realizeaza un tur al orasului de-a lungul canalului Prisengracht, tariful e de 1 € /h si nu are statii fixe.


IJ Ferry- ofera o calatorie cu barca gratuita, pornind de la Centraal Station si traversand IJ River; este o optiune convenabila daca nu va permiteti o croaziera pe canalele olandeze.


Walking & Biking Tours – ramane la latitudinea voastra sa alegeti intre un „ walking guide”  care sa va prezinte orasul, sau un ghid in autobuz ori cu bicicleta.

Heineken Experience- este o experienta spectaculoasa, un tur in vechea berarie Heineken, bere cat doresti, cadouri , muzica , shopping store, zilnic de marti-duminica, de la 10 am-6 pm.(statia de tren Stadhouderskade). Taxa de intrare este de 11 €, in schimbul careia primiti trei beri mari si un cadou. Interiorul cuprinde atat vechea berarie cat si doua baruri destul de sofisticate, scara din sticla transparenta verde  (culoarea ambalajului Heineken) un teatru si un studio unde iti poti mixa propriul video sau mix muzical, toate acestea fiind incluse in tur.

Amsterdam Card- este un card special ce include transportul nelimitat  indiferent de tipul acestuia, intrarea gratuita la muzee si diverse atractii, o selectie a mini excursiilor prin oras impreuna cu ghidul. Acesta poate fi procurat de la birourile centrelor de informare turistica , costul variind in functie de perioada de valabilitate a acestuia: 33€/ 1 zi, 43 € /2 zile , 53 €/ 3 zile. Cardurile valabile pentru 24 h pot fi achizitionate si de la receptiile hotelurilor sau conducatorii mijloacelor de transport.

3.Desi oricand poate fi momentul potrivit pentru a vizita Amsterdam-ul, sezonul turistic cel mai aglomerat este in iulie si august, cand vremea este extrem de frumoasa si placuta. Insa pentru cei care prefera mai putina aglomeratie si doresc sa beneficieze de preturile off season, orasul este la fel de atractiv si interesant in oricare perioada a anului.

 

Mai mult puteti avea avantajul de a participa la diverse evenimente culturale, artistice extraordinare , intre septembrie si mai. O perioada superba din punct de vedere al peisajului este din mijlocul lunii aprilie catre mijlocul lui mai, cand infloresc campurile de flori si are loc o explozie de culoare si parfum.

Red Light District
O calatorie in Amsterdam este incompleta daca nu treceeti pe faimoasa strada ce gazduieste Red Light District.
Veti gasi cele mai neobisnuite muzee cum ar fi Hash Marijuana Hamp Museum, Tatoo Museum si Condomerie (un magazin avand drept specialitate, prezervativele).

Dam Square
O plimbare de 5 minute de la Centraal Station va va conduce catre primul baraj construit peste raul Amstel, in secolul XIII. Aceasta piata publica gazduieste The Sex Museum (adr.Damrak 18) si The Torture Museum (adr. Damrak 20) si Palatul Regal. Dam Square se afla la aproximativ 400 m distanta de Centraal Station, de-a lungul strazii Damrak, zona comerciala, cea mai mare shopping street din Amsterdam.


*** In ceea ce priveste arta si cultura Amsterdam-ului cele mai importante obiective si cele mai interesante totodata se afla in cadrul Museum Square:


-
Rijkmuseum cea mai mare colectie de arta olandeza cecuprinde cele mai importante piese din Epoca de Aur a Olandei . (statie Hobbemastraat; tramvai 2 si 5).
- The Stedelijk Museum o colectie impresionanta de picturi, sculpturi si arta aplicata. (statie `VanBaerlestraat; tramvai : 2,3,5 si 12 ).
- The Van Gogh Museum – o colectie a picturilor lui Van Gogh precum si a altor artisti ai secolului 19. In afara lucrarilor celebre aici se gasesc si un numar mare de desene si scrisori, semnate Van Gogh. Aceasta este cea mai mare colectie Van Gogh din lume. (statie `Van Baerlestraat; tramvai : 2,3,5si 12).
- The Rembrandt Museum House- unde sunt expuse  cele mai multe dintre schitele si lucrarile lui Rembrandt, localizat chiar in casa in care marele artist a trait in perioada 1639-1658.(statie`Nieuwmarkt`- metrou: 51,53 si 54; statie `Waterlooplein`- tramvai : 9si 14 )


Pentru iubitorii de carti, Amsterdam este una dintre destinatiile apreciate pentru oferta variata. Numeroase librarii, cu o colectie variata de carti din intreaga lume sunt localizate in proximitatea cartierului Spuiplein, cateva dintre ele le puteti gasi pe strada Leliegracht (5 librarii consecutive cu specific diferit). Insa paradisul cartilor , cea mai mare librarie din Amsterdam, este Scheltema (Koningsplein 20), cu 4 etaje spatioase, unde majoritatea cartilor sunt in limba engleza.
La intersectia dintre Spui si Kalverstraat  se afla cateva dintre librariile indragite de tinerii turisti: Waterstones (britanica ), Athenaeum (olandeza ) and The American Book Center.

Iar in apropiere de Dam Square se afla cel mai mare magazin de muzica din Amsterdam, Fame, unde poti gasi o diveristate mare de de CD-uri de toate genurile.

In Amsterdam puteti gasi peste 50 de cinematografe si case de arta, unde filmele sunt difuzate in limba originala a acestuia, cu subtitrare in olandeza. Astfel trebuie sa fiti atenti la alegerea filmului, evitand limbile exotice rare. In ceea ce priveste spectacolele de teatru, aveti o gama variata de unde puteti alege, inclusiv un numar destul de mare de teatre cu reprezentantii in limba engleza.

Teatrul- cinema Tuschinski este unul dintre cele mai deosebite constructii  din Amsterdam si este considerat unul dintre cele mai frumoase cinematografe ale Europei. Construit in 1921 arhitectura sa reprezinta un amestec exotic de Art Deco si stilul scolii vechi de arta.( zona: Leidsplein, Nes Street).
Monumentalul teatru Stadsschouwburg se afla in Leidseplein si  este considerat a fi cel mai important teatru al Olandei, cu un program foarte de variat si interesant. (statie `Leidseplein`, tramvai: 1, 2, 5, 6, 7 si 10).
Faimosul Royal Theatre Carre, localizat intr-un decor natural special, pe malul raului Amstel,  a fost construit initial pentru a gazdui un teatru de circ. Acum programul sau variaza intre spectacole de circ, muzicaluri, cabaret, teatru, spectacole de dans si muzica, concerte.(statie `Weesperplein`, tramvai:  7 si 10 , metrou: 51,53 si 54 ).


Teatrul in aer liber din parcul Vondelpark ofera spectacole in mod gratuit pe timpul verii (iunie- august), cu un program divers de teatru, muzica, dans si cabaret. Poti sa asisti la minunatele spectacole in timp ce savurezi un picnic la iarba verde, in apropiere de fantana arteziana aflata la intrarea in parc.(statie `Jacob Obrechtstraat`, tramvai 2 ).
Pentru a fi la curent cu programul cultural al Amsterdam-ului trebuie sa accesati site-ul organizatiei culturale Uitburo Amsterdam.

 

Beginhof  reprezinta un pasaj ingust , asemanator unui seif, ce va va conduce catre fermecatoarele gradini olandeze, strajuite de cladiri invechite de vreme, cu un aspect impunator, ce odata au gazduit un ordin calugaresc, Béguine, in prezent pastrandu- si scopul de a oferi camin femeilor singure . In centrul acestor gradini si spatii amenajate se afla o biserica medievala superba iar la numarul 34  cea mai „batrana” casa din Amsterdam (intrare gratuita) .


Jordaan, cartier ce a apartinut clasei muncitoare in timpuri mai indepartate, a fost dezvoltat in ultimii ani, devenind acum camin unui amalgam interesant de studenti si  oameni de afaceri .O alegere perfecta pentru a te pierde intr-o placuta plimbare printre stradutele inguste, incantatoare, canalele pitoresti, atragatoarele <<brown cafes>> si spectaculoasele galerii de arta.


Rembrandtplein (Square)  marginita de pub-uri, restaurante, baruri si hoteluri, cluburi de noapte, <<gay venues >> (alei), magazine de bijuteriii si suveniruri pare a fi ca un magnet pentru turisti. Apreciata pentru viata de noapte destul de spectaculoasa, pune la dispozitia calatorilor muzica traditionala olandeza, in indragitele <<dutch pubs>>.

Leidsplein (Leidse Square) este unul dintre cele mai populare centre pentru a gusta din viata de noapte olandeza. Numeroase restaurante, cluburi, cafenele, cinematografe si teatre, muzicanti de strada, jongleuri, o zona vibranta, vivace si plina de culoare.

Targul in aer liber, The Albert Cuypmarkt, este cea mai cunoscuta si mai aglomerata piata de produse naturale si nu numai,  din Europa. Atrage mii de vizitatori anual, si este extrem de populata, la sfarsitul saptamanii, sambata. Cu peste 300 de standuri ce ofera clientilor o varietate impresioananta de produse naturale (cele mai mici preturi)  este inconjurata de numeroase cafenele imbietoare (Pijp district).


Vondelpark
Unul dintre cele mai faimoase parcuri olandeze, cu peste 10 milioane de vizitatori anual, Vondelpark este situat in partea de sud a orasului, 5 minute de mers de Leidsplein, in apropiere de Rijksmuseum, Stedelijk Museum si Van Gogh Museum.


Gradina botanica- Hortus Botanicus
Una dintre cele mai vechi gradini botanice din lume (1632), Hortus Botanicus, se afla chiar in apropiere de Rembrandt House, Artis Zoo, Muzeul de Istorie al Evreilor si  Resistance Museum, o oaza placuta de liniste in agitatia Amsterdam-ului. Gradina curpinde peste 6000 de plante, iar unele dintre ele sunt cu adevarat deosebite, cum ar fi un cactus cu o varsta de 2000 de ani. In proaspat renovata sectiune a gradinii ce cuprinde The Orangery, se afla si o frumoasa cafenenea cu terasa in aer liber, cu o priveliste absolut extraordinara. 


Morile de vant

O excursie in Olanda este incompleta fara a vedea celebrele mori de vant olandeze. Si chiar daca nu va vine sa credeti puteti gasi 8 dintre minunatele constructii chiar in mijlocul orasului.

Daca sunteti un admirator al lui Rembrandt si nu numai, aveti ocazia de a vizita monumentul funerar al pictorului, totodata cel mai inalt turn din Amsterdam. Accesul in interior nu este contracost, insa daca doresti sa urci in varful turnului va trebui sa platesti o mica taxa. (deschis zilnic, exceptie duminica; statia Prisengracht 277).

O plimbare cu vaporasul pe canale, un tur cu bicicleta, o bautura savuroasa la una din zecile de cafenele si multe alte posibilitati de a explora spectacolul vietii din Amsterdam. Oriunde iti indrepti pasii, cu  siguranta vei observa la fiecare pas ceva interesant. Promiscuitatea lcoului, extrem de vizibila, atrage neastamparul tineresc iar detasarea locuitorilor, zambetele si disponibilitate lor spre dialog te invita sa vrei sa cunosti mai mult, sa descoperi mai mult.

In mod cert nu trebuie sa ratati minunanta piata de flori plutitoare (Bloemenmarkt ),  incantare pentru iubitorii de natura si flori , un spectacol de culori si miresme situat pe canalul Singel, langa Muntplein (Mint Tower). (deschisa zilnic, exceptie duminica).

Insula KNSM se afla in partea estica a zonei de docuri a Amsterdamului. Ea este de fapt o penisnula artificiala ce a fost utilizata ca si port pana in anul 1980, sub exploatarea KNSM - the Royal Dutch Steamship Company. Acum se paote lauda cu constructii arhitecturale moderne impresionante. Condominiul „ Piraeus” a castigat un premiu de arhitectura important. Cladirea inalta din imediata apropiere a fost proiectata de unul dintre cei mai mari arhitecti belgieni Bruno Albert. Poarta monumentala aflata la intrarea sudica a primit premiul Merkelbach- ‘Most Striking New Building in Amsterdam’. Cu toate acestea noile constructii convietuiesc intr-un peisaj spectaculos cu cele vechi. Cea mai veche dintre cladiri este „ Loods 6” – fostul birou central al portului, ce gazduieste acum Open Harbour Museum.


Daca esti un pasionat al navigatiei aceasta insula este locul ideal pentru tine, caci la fiecare 5 ani gazduieste marele eveniment „ The Sail”, unde pot fi admirate peste 100 de nave de navigatie de diferite marimi si modele, alaturi de alte activitati culturale.  Duminica ce marcheaza sfarsitul acestui eveniment ofera vizitatorilor o impresionanta parada de nave si ambarcatiuni vechi, urmata de o incantatoare reprezentatie a orchestrei din Amsterdam si Band of the Royal Marines. Acest eveniment spectaculos va fi gazduit din nou de Amsterdam in anul 2010.!!

Oras strabatut de zeci de canale, un aer boem si oameni de diverse nationalitati din toate colturile lumii, ce isi traiesc viata intr-un firesc dezarmant, vesnic insotit de bicicletele lor de o diversitate impresionanta, Amsterdam are pregatit cate ceva pentru fiecare. Noaptea , Red Light District straluceste cu o naturalete debordanta, in timp ce asa numitele <<sex theaters>> cu ale lor live porn shows reprezinta cele mai picante parti ale orasului.
Agitatia din oras se datoreaza in mare parte numeroaselor baruri si cafenele, in special cele de pe strazile Leidseplein si Rembrandtplein.

Inca va aflati in  cautare de ceva inedit? A-Train Hotel, unic in lume avand drept tematica <<trenul>>. Camerele single, double, family sau business pastreaza o nota puternica din caracterul, decoratiunile si atmosfera domeniului cailor feroviare.

 

*** Pentru cei care adora shoppingul iata care sunt cele mai importante zone, magazine si targuri:
** Bijenkorf – parte din decorul Dam Square, este unul dintre cele mai mari complexe comerciale ale orasului.
** Magna Plaza – localizat in fostul sediu al Postei , este un important shopping center , o cladire impresionanta situata in spatele Palatului Roial, in Dam Square.
** Kalverstraat and Nieuwendijk- acestea sunt doua dintre cele mai cunsocute strazi de shopping din Amsterdam, inconjurand Dam Square , desfasurandu-se incepaand de la Centraal Station si pana la Munt Square.
** Santa Jet ( Prinsenstraat 7)- este un mic butic specializat in obiecte artizanale confectioante manual, importate din America Latina. Aici puteti gasi aproape orice de la mici suveniruri, decoratiuni interioare pana la carti postale.
** De Beeldenwinkel Sculpture Gallery- este o galerie de arta cu o expozitie minunata de sculpturi expuse spre vanzare,  pentru iubitorii de arta: mini statuete din bronz, olarie, sculptura abstracta , busturi de marmura ce satisfac orice buget si gust.
** Cracked Kettle ( Raamsteeg 3 ) – este un magazin de bauturi cu o colectie fantastica de sticle rare de bere, vin sau alte lichioruri si bauturi fine.


Una dintre atractiile verii, in special pentru tineri, o reprezinta o alternativa temporara, nedureroasa a unui tatuaj: Henna Tatto, extrem de ieftin, dureaza aproximativ 2 saptamani si poate fi gasit in  Leidsplein.

Must See/ Must Do
-    plimbare cu bicicleta, plimbare cu vaporasul  ( highlight ) pe canalele Amsterdamului, de vizitat Red Line District si beraria Heineken Experience;

 

*** Muzica :

 

Concertgebouw: Classic
Sala de concerte din Museumplein este extrem de cunoscuta si apreciata pentru minunata acustica si spectaculoasele concerte ale celor mai faimoase orhestre simfonice, dar si muzica contemporana, renumiti solisti vocali, si concerte internationale. Miercurea dupa-amiaza se organizeaza  << free lunchtime concert>>, cu acces liber publicului  (12:30 pm ), ce reprezinta de fapt ultima repetitie dinaintea unui mare concert. (statie Museumplein- tramvai: 2, 2, 3, 5, 12, 16 si  24 ‚autobuz 170).


Muziekgebouw aan `t IJ/Bimhuis: Modern/Jazz
O cladire noua si impresionanta ca si arhitectura,  recent finalizata pe malul sudic al raului IJ, cladire ce curpinde doua sectiuni principale: The Muziekgebouw ( sala de concerte- muzica contemporana) si  The Bimhuis (sala de concerte- jazz). ( statie `Muziekgebouw/Bimhuis – tramvai 25 si 26).


Muziektheater: Opera
In cladirea Stopera de pe strada Waterlooplein veti gasi atat primaria orasului (`Stadhuis`- oland.) cat si sala de opera a Amsterdam-ului (`Muziektheater`) ce ofera publicului o varietate de programe de opera si opereta, teatru muzical, balet si spectacole de dans.


Paradiso si  Melkweg: Rock/Pop
Doua dintre cele mai populare cluburi din Amsterdam, Paradiso si  Melkweg, sunt situate in apropierea cartierului Leidseplein. In afara serilor de dans ce se desfasoara in mod regulat, acestea organizeaza foarte multe concerte pop si rock , reprezentatii ale unor artisti nationali si internationali ( tramvai : 1, 2, 5, 6, 7 si  10).
*pentru programele disponibile anul acesta si alte informatii accesati site-urile oficiale.

 


Top 10 Tips!


1. O vizita sambata dimineata in Noordermarkt – unde fermieri, gradinari din intrega tara vin aici sa ofere spre vanzare produsele lor; tot aici au loc si asa zisele piete de pasari si produse biologice.

2. Shopping pe „ 9 streets” – strazile avute in vedere sunt de fapt trei strazi paralele care realizeaza legatura intre principalele canale din Amsterdam: Singel, Herengracht, Keizersgracht and Prinsengracht. Localizate intre Dam Square si Jordaan Square , aici se afla paradisul cumparaturilor (inclusiv sambata si duminica).

3. O plimbare cu vaporasul este absolut minunata.

4. Pentru iubitorii de drumetii, din statia centrala puteti sa va indreptati spre Vondel Park, un parc superb, relxant si romantic sau puteti cutreiera padurile Amsterdam-ului pentru a va bucura de prospetime si liniste.

5. Duminica dimineata nu trebuie sa ratati expoztita stradala de arta, pe strada Spui, apoi o alta la 10 minute de mers, pe pitoresca Thorbeckeplein (langa Rembrandtplein). Tot in apropiere, la 15 minute de mers de Spui, se afla Nieuwmarkt unde se organizeaza un targ al antichitatilor si curiozitatilor.

6. Partea estica a portului este splendida datorita constructiilor arhitecturale noi. Insula KNSM, dateaza din sec XIX si a fsot utilizata timp de 100 de ani ca si zona portuara comerciala, dupa care cazand in desuetudine si a fsot utilizata doar pentru transport maritim al containerelor cu gabarit mare. Insa in 1990 a inceput dezvoltarea zonei si a devenit cartier rezidential. In prezent multi dintre cunoscatori dar si amatori viziteaza insula pentru constructiile deosebite ale noii arhitecturi. Arhitecti ca Jo Coenen, Kollhoff and Rapp, Bruno Albert si Wiel Arets si-au demonstrat iscusinta si talentul aici.( tramvaiul nr 26 din Centraal Station).

7.  O noapte in oras, in unul din teatrele, salile de dans sau cluburile de noapte sau baruri va inviora cu siguranta seara si va fi o modalitate minunata de petrecere a sfarsitului de zi. Pentru a cumpara bilete la un pret redus pentru un spectacol de teatru ce se defasoara in ziua respectiva trebuie sa ajungeti la „Last Minute Ticket Shop”, Leidseplein .

8. Gradina Zoologica Artis merita intr-adevar sa se afle pe lista voastra de vizite, chiar daca vremea nu este favorabila. Artis este cea mai veche gradina zoologica din Olanda (1883) si a fsot intretinuta si renovata periodic, mentinuta ca aspect in trend cu secolul nostru, iar in timp i s-au adugat un Aquarium, Reptile House si Insectarium.

9. Un tur << tuktuk>>. Aceasta este o tricicleta, deschisa, dar acoperita cu baldachin ce functioneaza in regim de taxi. Ele au fost importate din Asia si imbunatatite cu un motor mai performant. „ Tuktuk” are 3 locuri, dintre care unul pentru sofer, si pot fi utilizate ca si taxi dar pot fi inchiriate si pentru un tur al orasului (Amsterdam Highlights Tour).

10. Pentru o calatorie in epoca secolul XVII, trebuie sa porniti de-a lungul batranului Amsterdam Canal Mansion. Acesta gazduieste urmatoarele case deschise publicului: incantatorul muzeu „ Van Loon” ( pe str. Keizersgrach), muzeul „ Geelvink hinlopen House” ( intre Keizersgracht si Herengracht, numarul 633) si Willet-Holthuysen Museum (str. Herengracht , langa Rembrandtplein).

 

Imprejurimi .....

Mijlocul lui Martie- mijlocul lui Mai – un paradis inflorit
- Keukenhof- este probabil cea mai mare gradina cu flori din lume (74 acri), in care cea mai mare parte este populata de lalele, aproximativ 100 de varietati, cu un total de 4,5 milioane, la care se adauga sute de sortimente de alte plante ( un numar de 7 milioane de bulbi de plante plantati manual) si 2500 de copaci ( 87 de tipuri) , printre care sunt raspandite numeroase sculpturi. Un paradis al naturii situat la aproximativ 30 km sud de Amsterdam, in apropiere de oraselul Leiden. (www.keukenhof.nl)

Aprilie- octombrie 2012 in regiunea Venlo
- Floriade- cea mai mare expozitie de gradinarit din lume, numita oficial Targul Mondial de Horticultura , este organizat in Olanda o data la 10 ani, traditia datand din 1960 ; peste 100 de show- uri , ce atrag peste 2 milioane de vizitatori.

Evenimente...periodice

A treia saptamana din Noiembrie
- Pan Amsterdam- Art and Antique Fair-  cel mai mare targ national de antichitati din Olanda se desfasaora in Amsterdam.( www.pan-amsterdam.nl ).

Sambata noaptea –prima saptamana a lunii Noiembrie
- Musumnacht ( noaptea muzeurilor) – noaptea in care toate muzeurile Amsterdam-ului sunt deschise si ofera vizitatorilor programe speciale. (www.n8.nl)

Mijlocul lui Septembrie
- Robodock Arts Festival – un festival unic ce prezinta spectacole de arta contemporana in uriasul depozit naval NDSM, in Amsterdam-ul de Nord: o atmosfera dura, industriala, experimentala, galagie mare, fum, masinarii grele , distractie si arta.  (www.robodock.org)

De doua ori pe an – National Restaurant Week
Un eveniment ce se desfasoara la nivel national, ce dureaza o saptamana, in timpul careia restaurantele ofera clientilor sai un meniu complet de 3 feluri contra unei sumei derizorii de 25 €/ meniu/pers. Este o idee absolut senzationala ce ofera multor persoane oportunitatea de a degusta mancarea savuroasa a celor mai bune si renumite restaurante olandeze ( lista oficiala cu cele 894 de restaurante participante - www.restaurantweek.nl/en/cities/amsterdam/restaurants)
In anul 2009 perioada de desfasurare 2-8 martie 2009 si 8- 14 iunie 2009.

Prima sambata din septembrie
- Flower Parade Aalsmeer – Amsterdam- o panglica lunga de 3 km ce este impodobita cu peste un milion de flori poate fi vazuta intre Aalsmeer si Amsterdam.

4 zile in mijlocul lunii septembrie
-Inside Design Amsterdam- un eveniment organizat de Elle Wonen (revista de decoratiuni interioare)- ce prezinta cele mai bune design-uri ale magazinelor din oras, cu prezentari, expozitii, spectacole de moda si prelegeri privind decoratiunile interioare. Cele mai interesante capitole ale evenimentului vizeaza „ food design” si arhitectura si peisagistica.

30 Aprilie- 30 August `Happyville`
-BlijBurg  – sezon deschis in cadrul unei plaje artificiale amenajate intr-un stil deosebit:  ochiuri de apa artificiale, nisip, un restaurant, bar, DJ-i , spectacole live intr-un decor arhitectural olandez minunat.

A treia saptamana din August
Prinsengracht Concert – reprezinta un concert traditional in aer liber de muzica clasica, ce se desfasoara pe o scena amenajata deasupra apei canalului Prinsengracht , avand posibilitatea de a il viziona din salupe, de pe ambarcatiunile de croaziera.

Mijlocul lui August
Pluk de Nacht- un festival de film in aer liber  ce se desfasoara in locatiile cluburilor Het Stenen Hoofd si Studio K . Pentru serile racoroase , sunt asigurate si paturi pe terasele localurilor ( www.plukdenacht.nl)

Un weekend prelungit in mijlocul lunii August
Scheepvaartmuseum  (Maritime Museum ) Film Festival – ofera spectatorilor spre vizionare filme despre oameni ai marii si viata in adancuri. Noutatea absoluta este modul de amplasare si vizionare a filmelor: un ecran imens este orientat catre intinderea de apa din port si Lacul IJ , caci vizionarea se face din barci si alte ambarcatiuni de apa, iar pentru a capta sonorizarea filmului ai nevoie de un aparat ce capteaza unde FM –radio. Un festival uimitor si unic in lume.

Iunie
ITS Festival (Internatinal Theatre School Festival ) – prezinta munca tinerilor artisti si regizori ce invata inca din tainele actoriei, atat din Olanda cat si din alte tari Europene.( www.itsfestival.nl)


Sfarsitul lui mai- iunie
Holland Festival- este cel mai mare festival de arta din Olanda, cunoscut la nivel international. Acesta intruneste artisti din toate colturile lumii in materie de muzica, opera, teatru, dans, desen, film si spectacole de arta. De asemena pune la dispozitia vizitatorilor o serie de conferinte si workshop-uri extrem de interesante. www.hollandfestival.nl

Mai
Art Amsterdam – este un targ de arta moderna  ce cuprinde peste 120 de galerii de arta din Olanda precum si galerii internationale , in special din Europa de Vest si USA .

Amsterdam Literary Festival – un eveniment anual, ce se desfasoara in luna mai, al carui scop este de a fixa Amsterdam pe harta literaturii mondiale.(www.amsterdamliteraryfestival.com)

30 Aprilie
Queensday- reprezinta celebrarea oficiala a zilei de nastere a Reginei Mama, un eveniment national ce capata proportii mariin orase importante ca Amsterdam, Rotterdam sau Haga.

4. Hostels:

Shelter Jordan Christian Hostel –o oferta de 98 de paturi, retras si linistit, situat in districtul istoric Jordan ( 16.50 € /pers/noapte – in regim de camin; statie tramvai : Marnixstraat)

Shelter City Christian Hostel- situat in inima orasului, la marginea celebrului Red Light  District, hostelul ofera cazare contra unui tarif de 16,50 €/pers.

Alte hosteluri:
Bob`s Youth Hostel- ofera cazare in regim internat cu 18 €/ noapte sar si camere private cu bucatarie si TV cu 70 €/ 2 pers/noapte sau 80 €/ 3 pers/noapte.
St Christopher’s Amsterdam Hostel- o parte hotel, o parte hostel , este situat in inima orasului. Fiecare dintre camerele sale are un design realizat de artisti olandezi locali (20 € / pers/ noapte cu mic dejun inclus ).
The Bulldog-  un hostel primitor si prietenos situat in centrul Red Light District. Tariful pe noapte porneste de la 22 €/pers , cu mic dejun inclus. Cafeneaua Bulldog Coffeeshop, este situata in mod convenabil chiar la parterul hostelului unde se serveste micul dejun.
The Flying Pig Beach Hostel
The Flying Pig Downtown Hostel
The Flying Pig Uptown Hostel
Acest lant de hosteluri ( The Flying Pig) ofera o gama variata de tarife corespunzatoare tipurilor de cazare si serviciilor oferite, incepand cu 13, 90 €/ pat (dormitoare comune) sau 70 €/ cam privata. The Uptown este un hostel mult mai linistit decat celelalte doua, strabtute de vibratia petrecerilor. Insa toate  sunt apreciate de tineri pentru atmosfera primitoare, barurile si zonele interioare  special amenajate pentru fumatori.
Hans Brinker
International Budget Hostel
Lucky Lake Hostel
StayOkay Vondelpark – un hostel destul de mare , special pentru tineri, primitor , cu o atmosfera mereu proaspata si profesionala.
StayOkay Stadsoelen- aflat in centrul Amsterdamului , acest hostel nu accepta grupuri.
StayOkay Zeeburg- este situat intr-un cartie tipic olandez, la est de centrul orasului si se afla in aceeasi cladire cu o cantina si cinematograful Studio K. Centrul istoric al orasului se afla la mai putin de 15 minute de mers cu bicicleta ori cu tramvaiul.
Stayokay este un lant de 30 de hosteluri , extrem de cunoscut in Olanda, ce are raspandite prin toate marile orase astfel de centre de cazare.
The Shelter- cuprinde doua alcohol & drug free  hosteluri  pentru tinerii crestini, situate in centrul orasului (pot fi usor recumsocute dupa clopotnita). Ofera cazare in dormitoare unisex (cu mic dejun inclus) pentru 17 €/pers si 19 €/ pers (iulie si august).
The White Tulip- aflat al 5 minute de mers de statia centrala, reprezinta o alegere perfecta daca doresti daor un pat unde sa te odihnesti dupa o zi lunga contra unui tarif de 20 €. Este un hostel extrem de linistit datorita politicii ce nu permite cazarea grupurilor mari.
Amsterdam Bicycle Hotel

Inchirieri
Exista insa pe langa aceste oferte si posibilitatea de a inchiria un apartament sau chiar un vaporas pe canal pentru a-ti petrece vacanta. Aceasta deoarece sunt permise decat lege astfel de inchirieri pe termen scurt, insa este impus un termen minim de o saptamana.Una dintre cele mai cunoscute agentii care realizeaza astfel de inchirieri este City Mundo – o agentie licentiata de catre municipalitatea locala de oferi spre inchiriere apartamente, houseboats, studiouri, camere B&B sau case pentru o perioada de maxim 21 de nopti. (amsterdam.citymundo.com)

 

 

 




Album foto

Cartierul Jordaan Dam Square Dam Square Gradina Botanica Heineken Experience Keukenhof Keukenhof Leidsplein Mac Bike Noordermarkt Noordermarkt Bloemenmarkt Bloemenmarkt Amsterdam Card Strippenkaarts Aeroportul Schiphol Aeroportul Schiphol Centraal Station Centraal Station Stop Go Bus Eurolines Buses Canal Bus Ij Ferry A-train Hotel Rembrandtplein
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.