Muntii Zarand

Cetatea Siria

Cetatea Siria

banda_rosieVarful Capra - Vata De Jos


Marcaj: banda rosie

Traseu: Varful Capra (468 m) - Varful Magura - Varful Otcovac (382 m) - Varful Chicioara (508 m) - Varful Paraul Rece - Varful Carciuma (501 m) - Varful Cap De Drac (553 m) - Varful Crucea Tiganului (546 m) - Varful Highis (793 m) - Varful Ivanita (707 m) - Varful Muntelui Alb (557 m) - Saua Cioaca Popii - Muntele Aria - Varful Piatra Pacurari  (629 m) - Varful Drocea (836 m) - Varful Husului (804 m) - Pasul Obarsia - Comuna Pietris - Comuna Vata De Jos

 

banda_rosieVarful Capra - Gurahont


Marcaj: banda rosie

Traseu: Varful Capra - Varful Fantana Rece (573 m) - Varful Highis (793 m) - Varful Muntelui Alb (557 m) - Varful Piatra Pacurarului (629 m) - Varful Drocea (836 m) - Culoarul Capruta - Comuna Gurahont

Timp de mers: 23 - 25 ore

Diferenta de nivel: 1.000 m

Descriere traseu: De sub varful Capra pornim pe versantul estic, pana in Ghiroc, de unde urmarim marcajul banda albastra pana in Valea Cladovei. Treptat, trecem de varfurile Cioaca Zicatorii, Gurgului, Chiciora (aici apare si marcajul triunghi albastru), Carciuma, Fantana Rece (de pe acest versant avem posibilitatea de a vizita schitul Feredeu), Cap de Drac. Dupa ce depasim acest din urma varf, ne intersectam cu traseul Cladova - Casoaia (punct galben). De aici urcam spre varful Crucea Tiganului, apoi pe varful Livorscu. Indreptandu-ne spre sud ajungem sub varful Ivanita, il depasim prin partea stanga si pornim spre varful Ierita; dupa ce trecem si de acesta, ocolim varful Muntelui Alb (Debela Gora) prin dreapta si ne continuam drumul insotiti de marcajul banda galbena, pana la cabana Muntelui Alb.

De la cabana Muntele Alb mergem spre est, iar dupa varful Cioaca Popii intalnim drumul dintre Barzava si Taut, si trecem in masivul Drocea. Depasim varfurile Concesti, Floricesti, Aria, Ragevita, Bogdanov, Piatra Pacurarului, Runcului, Fagul Popii, Dublau, Drocea. Acesta din urma este cel mai inalt pisc al muntilor Zarandului, iar de aici continuam spre est, apoi spre sud, pana pe varful Cioaca Lupului. De aici coboram in culoarul Capruta - Gurahont, punctul terminus al traseului.

banda_rosieCuloarul Capruta-Gurahont - Drumul Petris-Vata De Jos


Marcaj: banda rosie

Traseu: Culoarul Capruta-Gurahont - Varful Tapului (800 m) - Varful Plesu - Varful Omeag - Drumul Petris-Vata De Jos

Timp de mers: 10 - 12 ore

Descriere traseu: Lungime aproximativa 26 km. De la cumpana apelor Muresului si Crisului Alb, pornim spre sud-est urmarind linia crestei principale a muntilor Savarsinului, ocolim prin stanga varful Hotarel si urcam pe varful Starca. De pe creasta acestui varf coboram intr-o sa, apoi ne indreptam spre Husului, pe care il ocolim prin dreapta si varful Pietrele Albe. Pana la varful Plesu mergem spre directia sud-est, iar pana la varful Tufari, spre nord-est. Incepand cu varful Omeag, ne orientam din nou spre sud-est.

punct_albastruSaua Cazanului - Creasta Principala - Saua Cazanului


Marcaj: punct albastru

Traseu: Creasta principala - Schitul Feredeu (460 m) - Saua Cazan (450 m) - Creasta principala

Timp de mers: 30 minute

Diferenta de nivel: 50 m

Descriere traseu: Din sudul varfului Fantana Rece urmam marcajul punct albastru, spre schitul Feredeului. De aici mergem spre nord, impreuna cu marcajul banda galbena. Urcam in saua Cazan, ocolim varful Fantana Rece si ajungem pe obarsia Almasului, apoi pe creasta principala a muntilor Zarand.

traseu_nemarcattriunghi_galbenObarsia - Gurahont


Marcaj: triunghi galben; traseu nemarcat

Traseu: Obarsia (Rosia Noua) - Saua Rosia - Izvorul Iacobini - Localitatea Iacobini - Comuna Gurahont

Timp de mers: 5 1/2 - 6 1/2 ore

Descriere traseu: Traseul traverseaza culmea principala a muntilor Zarandului si nu este recomandat pe timpul iernii.

punct_galbenSlatina De Mures - Mustesti


Marcaj: punct galben

Traseu: Comuna Slatina De Mures - Valea Julita - Varful Drocea (836 m) - Satul Mustesti

banda_galbenaC.F.R. Nadas - Barajul Taut


Marcaj: banda galbena

Traseu: C.F.R. Nadas - Valea Nadasului - Cabana Muntele Alb (483 m) - Salasele Nadasului - Satul Nadas - Barajul Taut

Timp de mers: 7 - 8 ore

Diferenta de nivel: 520 m

Descriere traseu: Lungimea traseului este de aproximativ 23 km. Din halta Nadas traversam soseaua si mergem spre cabana Muntelui Alb. Pana a ajunge aici, intalnim un vechi canton silvic, trecem un parau de mai multe ori si ajungem la o intersectie de drumuri. O luam spre dreapta, iar la confluenta paraurilor lasam in urma drumul si urcam abrupt pe creasta care desparte cele doua vai. De la liziera padurii putem zari cabana Muntelui Alb.

De la cabana coboram pe marginea stanga a poienii, pastram creasta principala si mergem spre nord-vest. Ocolim varful Muntelui Alb si mergem spre nord. La un moment dat coboram in satul Nadas si urmam soseaua din stanga lacului de acumulare Taut, pana la baraj.

punct_albastruSiria - Cabana Casoaia


Marcaj: punct albastru

Traseu: Comuna Siria - Cetatea Batrana - Valea Almasului - Varful Carciuma (501 m) - Cabana Casoaia (222 m)

Timp de mers: 5 - 6 ore

Diferenta de nivel: 600 m

Descriere traseu: Lungime aproximativa 15 km. Din centrul localitatii Siria pornim impreuna cu marcajul cruce albastra, urcand pe firul vai, apoi pe drumul spre releu, pana sub linia crestei vestice. O luam spre dreapta, coboram pe o culme secundara spre dreapta si ajungem in valea Almasului. Urcam accentuat pe versantul opus al vaii, iar de la liziera urmam drumul forestier. Dupa o portiune de drum cu conifere, mergem spre stanga, catre obarsia Vaii Mari. Ajungem in partea de est a varfului Carciuma, coboram in valea Stojart si ajungem la cabana Casoaia.

cruce_albastraCuvin - Refugiul Sfincsa


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Satul Cuvin - Muntele Magura - Refugiul Sfincsa

cruce_albastraSiria - Saua Cazanului


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Comuna Siria - Ruinele Cetatii Siria - Sub Varful Fantana Rece (573 m) - La Releu - Saua Cazanului (450 m)

Timp de mers: 2 - 3 ore

Diferenta de nivel: 400 m

Descriere traseu: Drumul incepe din spatele muzeului dedicat lui Ioan Slavici. Trecem pe langa o pensiune, urcam pe langa o troita si mergem spre ruinele cetatii Siria. De aici mergem spre est, pana sub linia crestei vestice. Coboram spre dreapta si o luam pe drumul forestier spre sud. Depasim un varf de munte si urmam linia curbei de nivel. Trecem de o sa si coboram in sanga, spre valea Almasului. Trecem de varfurile secundare, ajungem in saua Cazan, iar traseul se incheie cand intalnim marcajele punct albastru si banda galbena, care urca la schitul Feredeu.

banda_galbenaSiria - Varful Highis


Marcaj: banda galbena

Traseu: Comuna Siria - Monumentul Turistilor - Varful Paraul Rece - Varful Carciuma (501 m) - Cabana Casoaia (222 m) - Varful Highis (793 m)

Timp de mers: 5 1/2 - 6 1/2 ore

Diferenta de nivel: aprox. 1.040 m

Descriere traseu: Marcajul este rar si invechit intre halta Poala Muntelui si Izvorul Feredeului.

banda_albastraCovasant - Varful Gurgului


Marcaj: banda albastra

Traseu: Comuna Covasant - Varful Gurgului (392 m)

Timp de mers: 1 1/2 - 2 ore

Diferenta de nivel: 270 m

Descriere traseu: Pornim de la biserica din comuna Covasant, traversam de cateva ori paraul si ajungem la ruinele unui turn medieval. La iesirea din Covasant intalnim un zid stancos; continuam urcusul pe drumul forestier din stanga, pana la schitul Feredeu. Din saua Gurgului urcam spre varful Gurgului.

banda_albastraGhiorc - Valea Cladova Mare


Marcaj: banda albastra

Traseu: Satul Ghiorc - Sub Varful Capra (468 m) - Valea Cladova Mare

Timp de mers: 2 - 3 ore

Diferenta de nivel: 340 m

Descriere traseu: Din centrul comunei Ghiorc urcam pe valea Domneasca, spre est. In dreptul unui izvor trecem pe partea dreapta a vaii si mergem pe un drum de tara. Urmand marcajul, lasam drumul in urma si o luam prin padure. Ocolim varful Capra prin partea dreapta si continuam pe creasta principala. Coboram pe o creasta secundara, traversam o poiana si coboram spre stanga, in valea Cladovei. Traseul se incheie in momentul in care intalnim marcajul cruce galbena.

cruce_galbenaCladova - Varful Carciuma


Marcaj: cruce galbena

Traseu: Satul Cladova - Valea Cladovei - Varful Carciuma (501 m)

Timp de mers: 5 - 6 ore

Diferenta de nivel: 380 m

Descriere traseu: Din Cladova urmam drumul din stanga de pe valea Cladovei, trecem de motelul Scorpio si ajungem in partea de sus a satului, la baraj. Urmam marcajul banda albastra pana sub varful Capra si coboram la Ghorc.

triunghi_albastruCulmea Cladovei - Varful Cap De Drac


Marcaj: triunghi albastru

Traseu: Culmea Cladovei - Varful Cap De Drac (553 m)

Timp de mers: 5 - 6 ore

Diferenta de nivel: 590 m

Descriere traseu: De la confluenta paraurilor Cladova si Cladovita urmam la inceput drumul din stanga, apoi urcam spre biserica de pe culme. De aici urcam pe drumul forestier peste pasune, intram in padure si ne mentinem aproape de linia crestei principale.

punct_galbenC.F.R. Cladova - Cabana Casoaia


Marcaj: punct galben

Traseu: C.F.R. Cladova - Valea Cladovei - Valea Cladovitei - Cabana Casoaia (222 m)

Timp de mers: 5 - 6 ore

Diferenta de nivel: 380 m

Descriere traseu: Urmand firul vaii Cladovita, iesim din sat, iar in partea superioara a vaii lasam drumul la stanga si mergem spre dreapta, urcand pana pe creasta principala. Mergem o portiune pe creasta, apoi ne abatem spre dreapta, pe o creasta secundara, mergand spre nord-est, pana ajungem la fosta cabana Casoaia.

punct_albastruC.F.R. Radna - Varful Crucea Tiganului


Marcaj: punct albastru

Traseu: C.F.R. Radna - Culmea Radnei - Varful Crucea Tiganului (546 m)

Timp de mers: 5 - 6 ore

Diferenta de nivel: 620 m

Descriere traseu: La iesirea din gara, urmam marcajul prin oras, pe langa manastirea franciscana si pe creasta Radnei. Trecem de mai multe poieni si portiuni de padure, ocolim obarsia paruui Radna si ajungm sub varful Iovului. Dupa ce trecem de acesta, ne indreptam spre nord, pana ajungem la varful Crucea Tiganului.

triunghi_galbenSoimos - Cabana Casoaia


Marcaj: triunghi galben

Traseu: Comuna Soimos - Valea Soimus - Cabana Casoaia (222 m)

Timp de mers: 4 ore

Diferenta de nivel: 300 m

Descriere traseu: Traseul are o lungime de aproximativ 15 km. De la podul rutier peste Soimos urmam drumul ce urca in lungul vaii Soimos, traversam comuna si, dupa ce trecem de un mic baraj, urmam un drum forestier. La capatul vaii intalnim o bifurcatie de drumuri si continuam spre nord, la stanga.

Soimos - Cabana Casoaia


Marcaj: banda albastra

Traseu: Comuna Soimos - Ruinele Cetatii Soimus - Culmea Soimusului - Cabana Casoaia (222 m)

Timp de mers: 5 - 6 ore

Diferenta de nivel: 580 m

Descriere traseu: Din spatele cladirii de langa DN 7 urcam pe langa gard si ajungem in saua cetatii. In continuare ne inscriem pe linia crestei, ocolim primele varfuri prin stanga, trecem de padure si cateva poieni, urmam curba de nivel si ne indreptam spre nord. Trecem peste raul Cioaca Diedovita, apoi coboram la obarsia paraului Medvedeac.

In continuare urmam versantul sudic al varfului Burdiz, pe care il ocolim prin dreapta si ajungem la ruinele Casei cu Trei Tei. continuam spre nord, trecem de varful Cioaca Dugheriului si urcam spre varful Livorscu. Parasim creasta principala in dreptul indicatorului si urmam creasta Solarscu. In valea de jos ne indreptam spre stanga si ajungem la cabana Casoaia.

Milova - Varful Ivanita


Marcaj: punct albastru

Traseu: Halta Milova - Satul Milova - Valea Milova - Culmea Milova - Varful Ivanita (707 m)

Timp de mers: 4 - 5 ore

Diferenta de nivel: 600 m

Descriere traseu: Din halta, traversam soseaua nationala si o luam pe drumul vechi spre satul Milova. Urcand pe valea Milovei, iesim din sat si ajungem la confluenta cu Milovita. Incepem urcusul pe culmea Milova si trecem de mai multe varfuri secundare si seile dintre acestea. Din valea Cosiac urcam pe linia crestei si pe varful Ruptura. Continuam spre nord, trecem de varful Bulvan si ajungem la varful Ivanita.

Conop - Cabana Varful Alb


Marcaj: triunghi albastru

Traseu: Comuna Conop - Culmea Conop - Sub Varful Alb (557 m) - Cabana Muntele Alb (483 m)

Timp de mers: 3 - 4 ore

Diferenta de nivel: 410 m

Descriere traseu: Dupa biserica o luam spre dreapta, traversam drumul de carute si urcam pe culmea Conopului. Urmam linia crestei, mai intai pe un drum forestier, apoi pe o poteca. Trecem de padurea de stejar si continuam spre nord, ne inscriem pe linia curbei de nivel si parcurgem o portiune de traseu presarata cu musuroaie uriase de furnici. Pe linia crestei, trecem printre doua varfuri secundare si incepem sa urcam pe varful Alb. Inainte de a ajunge pe varf intalnim marcajul banda rosie, pe care il urmam spre dreapta. In mai putin de cinci minute ajungem la cabana Muntele Alb.

triunghi_rosuConop - Salasele Nadasului


Marcaj: triunghi rosu

Traseu: Comuna Conop - Valea Conopului - Salasele Nadasului

Timp de mers: 3 - 4 ore

Diferenta de nivel: 450 m

Descriere traseu: De la halta Conop iesim la drumul national 7 si o luam la dreapta, catre centrul comunei. De aici continuam spre nord pe drumul forestier, trecem de biserica s urmarim in continuare firul vaii. Dupa cateva serpentine ajungem si pe creasta principala. Coboram in valea Nadasului, iar la prima confluenta parasim valea, urcand spre dreapta. Traseul se incheie dupa ce trecem de portiunea impadurita.

banda_albastraC.F.R. Barzava - Varful Cioaca Popii


Marcaj: banda albastra

Traseu: C.F.R. Barzava - Culmea Barzava - Varful Cioaca Popii (467 m)

Timp de mers: 3 ore

Diferenta de nivel: 460 m

Descriere traseu: De la halta mergem spre centrul comunei, traversam paraul Barzava si ajungem al troita de la poalele crestei. Trecem de cimitir si continuam drumul prin padure. Trecem de mai multe creste secundare, iar in apropiere de creasta principala, drumul se ingusteaza. La capatul acestei portiuni o luam la dreapta si urcam pe o poteca ce iese pe creasta principala, la est de varful Cioaca Popii.

punct_albastruC.F.R. Barzava - Varful Concesti


Marcaj: punct albastru

Traseu: C.F.R. Barzava - Culmea Barzava - Varful Concesti

Timp de mers: 2 - 3 ore

Diferenta de nivel: 350 m

Descriere traseu: Din centrul comunei ne indreptam spre nord traversand comuna, iar dupa iesirea din Barzava intalnim confluenta paraurilor Binis si Barzava. De aici urcam pe creasta dintre cele doua vai. Trecem de o padure, iar de la liziera coboramintr-o sa. De aici putem vedea varful Concesti chiar in fata noastra.

cruce_albastraBarajul Taut - Cabana Codrenilor


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Barajul Taut - Grota Casa de Piatra - Dealul Chisoara - Catunul Vasoaia - Cabana Codrenilor

Halta Valea Lupilor - Cabana Casoaia


Marcaj: triunghi albastru

Traseu: Halta Valea Lupilor - Sub Varful Chicioara (488 m) - Sub Varful Carciuma (501 m) - Cabana Casoaia (222 m)

Timp de mers: 4 - 5 ore

Diferenta de nivel: 470 m

Descriere traseu: Pornim de la borna 2 km Siria / 3 km Covasant a DJ 708B si urmam drumul ce intra in vie si urca spre est. Facem o curba la dreapta, apoi la stanga si urcam pe creasta secundara spre est, pana ajungem pe culmea principala. Ne intersectam cu un drum si continuam sa mergem spre est. Sub varful Chiciora atingem din nou creasta principala. De aici continuam impreuna cu marcajul banda rosie, pana sub varful Carciuma. Pana a ajunge la acest varf, coboram spre stanga, in valea Stojart, pe care o urmam pana la cabana Casoaia.

Paulis - Varful Capra


Marcaj: triunghi albastru

Traseu: Paulis - Dealul Bradului (364 m)  - Varful Dealul Hotarului (369 m) - Varful Capra (468 m)

Timp de mers: 3 - 4 ore

Diferenta de nivel: 520 m

Descriere traseu: Marcajul acestui traseu incepe inca din halta. Dupa ce traversam comuna, o luam spre dreapta, trecem de statia de vinificatie Baratca, lasam in urma si valea, continuand pe un drum spre stanga si ajungem pe linia de creasta. Trecem de o bifurcatie si ne continuam traseul inainte, depasim o vale, ocolim un varf secundar, apoi varful Bradului (prin dreapta), trecem de o padure si ajungem pe varful Dealul Hotarului.

De pe varful Dealul Hotarului urmam in continuare linia crestei, iar la borna silvica 45 o luam la stanga si coboram intr-o sa, intram pe o curba de nivel, urcam din nou pe linia crestei si ne indreptam spre nord. Mergem tot inainte si ajungem sub varful Capra.

triunghi_galbenValea Cladovei - Varful Gurgului


Marcaj: triunghi galben

Traseu: Valea Cladovei - Valea Cersca - Varful Gurgului (392 m)

Timp de mers: 1 ora

Diferenta de nivel: 180 m

Descriere traseu: De la intersectia vailor Cladova si Cersca, o urmam pe cea din urma, trecem de ruinele unei cladiri, iar dupa aproximativ 2,5 km o luam la stanga, urcand pana pe creasta principala.

cruce_albastraHalta Nadas - Cabana Muntele Alb


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Halta Nadas - Creasta Nadasului - Cabana Muntele Alb (483 m)

Timp de mers: 3 ore

Diferenta de nivel: 310 m

Descriere traseu: Marcajul banda galbena ne insoteste pana la cantonul silvic. Din dreapta acestuia incepem urcusul pe creasta Nadasului. Ocolim un varf, apoi un altul, care se continua cu o creasta secundara. Trecem printre doua varfuri secundare, ajungem pe creasta principala si o luam spre vest. Trecem de mai multe portiuni impadurite, apoi coboram in saua dinaintea cabanei Muntele Alb.

banda_galbenaBarzava - Chisindia


Marcaj: banda galbena

Traseu: Barzava - Catunul Vasoaia - Comuna Chisindia

Timp de mers: 8 - 9 ore

Diferenta de nivel: 700 m

Descriere traseu: De la confluenta Binisului cu Barzava de mentinem pe valea Barzavei si urmam drumul forestier, trecand pe langa cabana Siroca. De la cabana Babina o luam la stanga, iar la confluenta urmatoare ne indreptam spre valea din dreapta. Traversam creasta principala a muntilor Zarand si o poiana cu mai multe salase, apoi intram in padure si coboram in valea Irisor. De aici urcam pe culmea ce desparte Irisorul de valea Satului.

La prima confluenta parasim valea Satului si ne indreptam spre nord, iar dupa aproximativ 10 minute o luam pe valea din stanga. Dupa putin timp urcam pe partea din dreapta si ajungem pe linia crestei. Urmam drumul forestier pana in Vasoaia, apoi mergem inainte spre cabana Codrenilor. Coborand de pe creasta spre dreapta, trecem prin valea Paiuseni, apoi ajungem in Chisindia.

banda_albastraSavarsin - Varful Tapului


Marcaj: banda albastra

Traseu: Savarsin - Varful Tapului (800 m)

Timp de mers: 7 - 8 ore

Descriere traseu: Din centrul comunei, trecem prin stanga taberei de elevi si prin dreapta muzeului si urcam pe dealul aflat la nord. De aici mergem spre nord-est pana in satul Troas. De la cabana aflata la liziera padurii urcam pana trecem de varful Varatec si ajungem sub varful Tapului.

triunghi_galbenTroas - Cabana Sasa


Marcaj: triunghi galben

Traseu: Troas - Cabana Sasa

Timp de mers: 3 - 4 ore

Descriere traseu: Din statia de autobuz urcam spre confluenta paraurilor Galsa si Tisa. Urmam spre dreapta firul vaii Galsa, iar la urmatoarea confluenta urmam valea Pietrosul si urcam pe versantul din dreapta, pana la cabana Sasa.

banda_galbenaTroas - Varful Plesu


Marcaj: banda galbena

Traseu: Troas - Varful Plesu

Timp de mers: 4 - 5 ore

Descriere traseu: Din statia de autobuz urcam pe culmea Carunta, mergand spre est. Trecem de varful Daescu si mai multe poieni, trecem de varful Mihaileasa si ajungem pe varful Plesu.

banda_albastraConfluenta vailor Galsa cu Pietrosu - Cabana Sasa


Marcaj: banda albastra

Traseu: Confluenta vailor Galsa cu Pietrosu - Cabana Sasa

Timp de mers: 11/2 - 2 ore

Descriere traseu: De la confluenta vailor Galsa cu Pietrosu urcam abrupt pe culmea dintre cele doua vai. Depasim varful secundar din fata, coboram, apoi urcam pe creasta ce separa varful secundar de urmatorul varf. Continuam spre nord si urcam la cabana Sasa.

banda_galbenaObarsia - Varful Capul Codrului


Marcaj: banda galbena

Traseu: Satul Obarsia - Varful Capul Codrului (757 m)

Timp de mers: 2 ore

Descriere traseu: Din statia de autobuz a satului mergem spre nord-est, urcand dealul Pietroasa. In momentul in care ajungem la o casa, poteca deviaza spre stanga, continuand pe creasta principala a muntilor Savarsin. Continuam spre nord, apoi spre nord-est, pana in varful Capul Codrului.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.