Whitewater Rafting

Whitewater Rafting

Whitewater Rafting

Rafting sau Whitewater rafting este un sport de agrement ce consta in parcurgerea unui rau cu ape mai mult sau mai putin involburate, intr-o ambarcatiune gonflabila. In Romania raftingul se practica de 20 de ani, insa abia in ultimii ani a capatat mai multa amploare, odata cu dezvoltarea turismului rural. Pentru a practica acest sport aveti nevoie doar deputin spirit de aventura sau doar simpla nevoie de a rupe rutina vacantelor.

Echipament
Acestea sunt gonflabile si pot fi de mai multe tipuri - caiac gonflabil, canoe gonflabila, pluta gonflabila si catamaran gonflabil. Barcile (engl. raft) sunt confectionate din materiale cauciucate si viniluri in mai multe straturi, cu cateva camere independente. Au lungimea intre 3,5 si 6 metri, iar latimea intre 1,8 si 2,5 metri. Mai exista rafturi pentru o singura persoana, avand lungimea de 1,5 m. Pentru navigatie mai sunt folosite vasle obisnuite, care trebuie sa fie rezistente. Capacitatea barcilor este de 4 - 12 persoane.

Pe la noi s-au descoperit si alte tipuri de ambarcatiuni - pluta formata din aproximativ 600 de PET-uri, stranse in saci de rafie legati intre ei. Pare amuzant, dar este o varianta eficienta si ieftina.

Pentru apele de la clasa II in sus, casca de protectie si vesta gonflabila sunt obligatorii. Vesta trebuie sa fie suficient de groasa pentru a proteja coloana, dar sa nu incomodeze la vaslit. Sunt folosite hainele din neopren - chiar si sosete - care ofera protectie termica in apele reci. Un obiect foarte util este trusa inchisa etans, in care se lasa, telefoanele, camerele foto si alte obiecte care pot fi distruse de apa.

Scara Internationala a claselor de dificultate
Clasa I (usor) - Zonele turbulente de pe rau sunt foarte mici si navigarea nu necesita manevre deosebite. Nivel pricepere: niciunul.
Clasa II (mediu) - Turbulente de apa, cateva pietre, eventuale manevre. Nivel de pricepere: vaslit.
Clasa III (dificil) - Apa inspumata, valuri mici, posibil o cascada mica, insa fara pericol. Poate fi nevoie de manevre complexe. Nivel pricepere: vaslit nivel avansat.
Clasa IV (foarte dificil) - Apa involburata, valuri medii, posibil stanci, posibil o cascada considerabila, poate necesita manevre rapizi. Nivel pricepere: experienta in whitewater rafting.
Clasa V (extrem de dificil) - Apa involburata, valuri mari, posibil stanci mari si pericole, posibil o cascada mare, necesita manevre precise. Nivel pricepere: experienta considerabila in whitewater rafting.
Clasa VI (nenavigabil) - Raurile de clasa VI sunt considerate prea periculoase pentru a putea fi navigate in siguranta. Posibil ape deosebit de involburate, valuri uriase, pericole si stanci uriase, cascade periculoase al caror impact depaseste posibilitatile de protectie ale echipamentului. Parcurgerea unui astfel de traseu are foarte posibil ca rezultat accidente grave sau decese. Nivel pricepere: Parcurgerea cu succes a unui traseu clasa VI, fara accidente grave sau decese, este considerata o chestiune de "noroc chior" sau pricepere extraordinara.

 

In Romania se poate face rafting pe raurile Crisul Repede (nivel avansat), Defileul Jiului (nivel mediu si avansat), Cheile Nerei (nivel avansat), Cerna (nivel avansat), Mures (incepatori) si Bistrita (incepatori).

Operatori de Rafting in Romania
Adventure Travel
Adresa: Str. Grigore Mora nr.16, sector 1, Bucuresti
Tel: 021.233.84.60
Fax: (031) 815.19.30
Mobil: 0788.97.25.77
          0740.204.851
          0744.821.866
E-mail: office@adventuretravel.ro
           larisa.popescu@adventuretravel.ro
           cristina.chirvase@adventuretravel.ro
Web: www.adventuretravel.ro

Smart Tours
Adresa: Str. Republicii 38, Brasov
Tel.: +4.0268.417.866
Fax: +4.0268.418.577
Mobil: +4.0744.329.336 / +4.0745.74.75.75
E-mail: dan@smarttours.ro
           alex@smarttours.ro
Web: www.teambuilding.ro

Romania Gorj Aventura Team
Adresa:
Tel.: 0253 222 555
Fax: 0253 221 555
Mobil: 0722 211 042
E-mail: rga@turismaventura.ro
           salvamont@eltop.ro
Web: www.turismaventura.ro

Romanian Adventure Center
Adresa: Str. Mihail Sebastian, Nr. 141, Bl. V73-1, Apt. 36, sector 5, Bucuresti
Tel/Fax: 0788 916 710
E-mail: office@romanianadventure.ro
           contact@romanianadventure.ro
Web: www.romanianadventure.ro

CLUB TRAVELescu ®
Agentia de turism Ultramarine Travel International
Adresa: Str. Orzari nr. 5, parter, sector 2, Bucuresti
Tel.: 021 326 44 92; 326 44 93
Fax: 021 326 44 91
Mobil: 0788 407 590,1,2; 0722 535594
E-mail: office@clubtravelescu.ro
           office@ultramarine.ro
Web: www.clubtravelescu.ro
         www.ultramarine.ro

Equilibrium TEAM
E-mail: office@equilibriumteam.ro
Web: www.equilibriumteam.ro

Adrian Glavan
tel: 0744 261 737
e-mail: adi.glavan@equilibriumteam.ro
Mitris Florin
tel: 0743 145 081
e-mail: florin.mitris@equilibriumteam.ro
Racataian Gheorghe
tel: 0742 542 452
e-mail: gheorghe.racataian@equilibriumteam.ro
Peter Gropsian
tel: 0745 354 924, 0728 124 929
e-mail: peter.gropsian@equilibriumteam.ro

Euroski Travel
Adresa: Str. Mogosoaia nr. 7/64, Cluj Napoca
Tel: 0745 305 908
Fax: 0264/459970
E-mail: office@euroski-travel.ro
Web: www.euroski-travel.ro

Extreme Zone Adventure
Adresa: Vadu Crisului 71/0, Bihor, Romania
Fax: 004 0259-46 54 22
E-mail: office@extreme-zone-adventure.ro
Web: www.extreme-zone-adventure.ro

Adrian Iuhas - General Manager
tel: 004 0722 60 65 97
e-mail: adi@extreme-zone-adventure.ro
Radu Tanase - Manager Activitati Sportive
tel: 004 0722 60 63 96
e-mail: radu@extreme-zone-adventure.ro

Whitewater
Adresa: cart. Florilor 43/E/2, Gheorghieni
Tel/Fax: +40-266-363 868
Mobil: +40-740-144 318; +40-722-318 534
E-mail: office@whitewater.ro
Web: www.whitewater.ro

Campfire Adventures Ltd
Aresa: Str. Lalelelor nr.37, 540437 Targu Mures
Tel: 0743.909.460
E-mail: office@mcoutdoor.ro
Web: www.mcoutdoor.ro

 

Rafting in Europa
In afara de raul Barle, in Anglia sunt putine ape repezi naturale. Pentru a face rafting pe raurile din Anglia aveti nevoie de un ghid atestat sau de un instructor care sa dirijeze ambarcatia. Excursiile de rafting dureaza de obicei 2-4 ore.
    - Raul Barle (clasa II-III) si raul Trent (clasa II-III).

Desi majoritatea turistilor viziteaza Scotia datorita castelelor si pentru a explora peisajul mirific, aceasta regiune abunda in trasee cu ape repezi. Majoritatea excursiilor sunt de o zi si ofera toate gradele de dificultate.
    - Raul Findhorn (clasa IV+), raul Orchy (clasa V), raul Spey (clasele II-III), raul Tay (clasa III) si raul Tummel (clasa III-IV).

Majoritate traseelor de rafting din Tara Galilor se afla in afara Parcului National Snowdonia:
    - Raul Afon Tyweryn (clasa II-IV) si raul Dee (clasa III).

In Franta exista efectiv sute de rauri, insa cele potrivite pentru whitewater rafting sunt concentrate in sud. Departamente precum Pyrennees-Atlantiques, Ardeche, Alpes-de-Haute-Provence si Rhone-Alps ofera excursii de rafting pentru familii, incepatori, dar si sportivi experimentati.
    - Raul Ubaye (clasele II, IV sau V), raul Verdon (clasa II), raul Ardeche (clasa III-IV), raul Aude (clasa III-IV), raul Gave d’Oloron (clasa III-IV), raul Gave d’Ossau (clasa IV), raul Gave de Pau (clasa III-IV), raul Isere, raul Doron de Bozel (clasa IV-V)

Elvetia este cel mai bine cunoscuta pentru ciocolata, ceasuri si banci, insa Muntii Alpi ascund oportunitati excelente de rafting, ce va ofera un peisaj spectaculos. Interlaken este o destinatie faimoasa pentru sporturile de aventura, de la planorism la ciclism. Tot aici se organizeaza si excursii de rafting.
    - Raul Aare (clasa I-II), raul Lutschine (clasa IV+), raul Rhine (clasa III-IV), raul Rhone (clasa III, IV), raul Saane / Sarine (clasa III-IV), raul Simme (clasa III-IV), raul Arve (clasa III-IV).

Raurile din Austria variaza in clasa de la II pana la V. Apa provine din ghetari si apa din zapezile de pe inaltimile Alpilor. Cu cateva exceptii, in Tirol cursurile raurilor sunt bogate in apa si in timpul excursiilor de rafting puteti admira un peisaj mirific. In landul Salzburg canioanele de pe rauri sunt marginite de paduri dense, iar pe fundal se vad piscurile acoperite de zapada.
    - Raul Inn (clasa III-IV), raul Lech (clasa II-III), raul Otztaler Ache (clasele IV+), raul Sanna (clasa V), raul Saalach (clasele III, IV si V), raul Salzach (clasa III-V), raul Lammer (clasele III-IV+).

Slovenia va pune la dispozitie un peisaj primordial, cu lacuri, ape cristaline, paduri si pasuni printre cele mai frumoase din Europa. Canioanele inguste cu ape repezi sunt excelente pentru rafting si caiac, canoe. Ecoturismul este foarte promovat, iar turistii sunt incurajati sa incerce cazarea in cele peste 300 de cabane si pensiuni montane.
    - Raul Soca (clasa III-IV) este unul dintre cele cinci rauri neatinse de civilizatie din Slovenia, iar raul Sava (clasa II-IV) este cunoscut ca "Frumusetea de smarald", foarmat din raurile Sava Dolinka (clasa II) si Sava Bohinjka (clasa III-IV), care se unesc in orasele Lesce si Radovljica.

In Bosnia si Hertegovina, canionul de pe raul Tara este unul dintre cel mai adanci din lume, iar raul Tara este cel mai mare rezervor de apa potabila din Europa. Excursiile de rafting sunt pline de aventuri, se extind pe 120 km si includ mai multe cascade si valtori.

Raul Mreznica din Croatia este unul dintre cele mai frumoase din tara si va ofera, pe langa rafting excelent, un peisaj superb, cu cascade si canioane. Apa este cel mai adanca in luna mai, iar excursiile de rafting dureaza pana la 3 ore.

 

Adrenalina la maxim
Unul dintre cele mai salbatice rauri pe care se poate practica rafting este Zambezi. Peisajul african va asigura prezenta crocodililor si a hipopotamilor, animale pe care cu greu le puteti vedea in drumetii pe uscat, dar care totodata ridica noi riscuri. Daca doriti sa evitati intalnirea cu animalele periculoase, un alt loc superb pentru rafting este Pacuare din Costa Rica - excursii printre vegetatia junglei si inot pe sub cascade.

Pentru turistii cu adevarat aventurosi, excursiile de rafting pe raul Karnali (clasa IV-V) din Nepal reprezinta o adevarata provocare. Doar ca sa ajungeti aici este o adevarata aventura. O alta locatie "salbatica" este raul Futaleufu din Parcul National chilean Los Alerces, ale carui ape inspumate atrag rafteri si cacacisti din lumea intreaga.

Siguranta
Raftingul poate deveni un sport periculos daca nu sunt respectate regulile de protectie de baza. La fel ca majoritatea sporturilor in natura, odata cu trecerea anilor si raftingul a devenit un sport mai sigur - echipamentul a devenit mai specializat si este mai calitativ. Unele pericole sunt independente insa de eforturile sportivilor si continua sa puna probleme - copaci cazuti, baraje, stanci ascutite sub apa si cascade periculoase.

Exista cateva reguli simple, pe care trebuie sa le cunoasca oricine doreste sa practice rafting. In primul rand, barca trebuie mentinuta tot timpul cu partea din fata (prova) inainte, in special in timpul parcurgerii unei cascade. De asemenea, nu trebuiesc evitate zonele cu apa foarte involburata - in acele zone avem siguranta ca apa este adanca si nu se afla obstacole ascunse sub apa. Vaslele trebuie sa fie foarte rezistente, deoarece rolul acestora la rafting este mai mult de a evita obstacole precum copaci si stanci si de a mentine orientarea barcii.




Album foto

Rafting in Croatia Rafting pe Jiu, Romania Rafting pe raul Isere, Franta Raul Lammer, Austria Whitewater Rafting pe raul Aude, Franta Whitewater Rafting pe raul Findhorn, Scotia Whitewater Rafting pe raul Tay, Scotia Whitewater Rafting pe raul Tummel, Scotia Rafting in Croatia Rafting in Bosnia & Hertegovina Rafting in Bosnia & Hertegovina Whitewater Rafting Whitewater Rafting Whitewater Rafting Whitewater Rafting Whitewater Rafting Whitewater Rafting Canion Raul Soca, Slovenia Rafting in Aries, Romania Whitewater Rafting, Tara Galilor
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.