Israel

Informații turistice generale

Israelul este cunoscut in toata lumea ca Taramul Sfant, iar cei care vin aici gasesc destule locuri legate de religie si spiritualitate. Aici coexista de secole Islamismul, Iudaismul si Crestinismul si indiferent pe unde veti calca, coexistenta acestor religii si conflictul dintre ele vor fi prezente. Dar Israelul nu inseamna doar religie. Turistii se pot bucura de plaje, sapaturi arheologice, centre spa la Marea Moarta, mancare fantastica, frumusete a naturii si un amestec fascinant de culturi. Israelul de astazi este o combinatie intre miracol si tehnologie, intre istoria antica a iudaismului si viitor.

Principalele atractii turistice

• Intrati in Orasul Vechi Ierusalim prin impresionanta poarta fortificata Jaffa. Trebuie neaparat sa vizitati Turnul lui David, aflat in dreapta. Exponatele din Muzeul Istoria Ierusalimului exemplifica istoria orasului.

• Explorati strazile aglomerate, strazile de shopping si aleile linistite din cele patru cartiere ale Orasului Vechi - evreiesc, musulman, crestin si armean. Fiecare are o personalitate distincta.

• Minunati-va de frumusetea glorioasei Cupole a Stancii de pe Muntele Templului (Har HaBayit in ebraica si Haram esh-Sharif in araba), locul vechiului templu si centrul de inchinaciune al evreilor.

• Faceti cunostinta cu credinta evreilor in imensa piata a Zidului Plangerii, ce se intinde pe o inaltime de 20,2m si o lungime de 27,7m.

• Urcati treptele Hulda , fosta intrare principala in templu, aflate in parcul arheologic Ierusalim, la cativa pasi de Zidul Plangerii. Centrul Davidson de aici va ofera o reconstructie virtuala a templului de acum 2.000 de ani.

• Vizitati casele fascinante vechi de 2.000 de ani, excavate si expuse in muzeul de arheologie Wohl. Puteti vedea sase vile spatioase si racoroase, fiecare avand o baie rituala decorata cu placute ceramice si colectii de antichitati.

• Centrul crestinismului il puteti intalni in Biserica Sfantului Mormant, despre care se crede ca se afla pe locul crucificarii. Sufletul cartierului crestin consta intr-un complex de biserici.

• Aduceti un omagiu celor 6 milioane de evrei ucisi in timpul Holocaustului, vizitand Yad Vashem, memorialul oficial al Israelului. Aici se afla mai multe situri si muzee profund impresionante.

• Vedeti unele dintre cele mai impresionante descoperiri arheologice din lume, printre care si Manuscrisele de la Marea Moarta la Altarul Cartii, parte din muzeul Israelului, principala colectie de arheologie si arta veche a tarii.

• Descoperiti diversitatea culturala a poporului evreu in timpul celor 2.000 de ani de diaspora, cu textile, muzica, reconstructii si pelicule la Muzeul Diasporei Evreiesti.

• Aflati despre istoria de 3.000 de ani a celui mai vechi port din lume, Jaffa si despre unul dintre cele mai noi orase din lume, Tel Aviv, la muzeele Jaffa si Eretz Israel.

• Distrati-va in timp ce invatati despre istoria Israelului, la ruinele Caesarea de la malul marii, fost oras roman, ulterior avand si sectoare ale bizantinilor si cruciatilor. Plimbati-va pe potecile marcate sau urmariti prezentarea multimedia Caesarea Experience.

• Urmariti viata lui Hristos in locuri crestine din jurul Marii Galileilor, precum Capernaum, Cana si Muntele Fericirilor. In apropiere se afla orasul sau natal, Nazaret, acum cel mai mare oras arab din Israel.

• Bucurati-va de privelisti superbe ale Marii Moarte, desertului Negev si a muntilor Moab, de la ruinele Palatului lui Irod, sus pe stanca Masada.

• Imaginati-va scribii esseni din Qumran, unde au fost scrise manuscrisele de la Marea Moarta, printre pesterile in care au fost descoperite de un tanar pastor in 1947.

• Acoperiti-va cu namolul cu proprietati curative in statiunile spa de la Marea Moarta. Este imposibil sa va inecati in aceasta mare, care de fapt este un lac foarte sarat, situat in locul cu cea mai mica altitudine din lume.

• In districtul Mea She arim din Ierusalim aveti ocazia sa vedeti Europa antebelica, cu cea mai mare comunitate de evrei ortodoxi ferventi, ce pastreaza vii traditiile si stilul de imbracaminte est-europene.

• Degustati o mancare de peste proaspat in unul din restaurantele de pe malul marii din centrul Jaffa.

• Negociati si puteti cumpara la un pret mic orice, de la suveniruri pana la bijuterii din aur, in magazinele arabe de-a lungul strazii Chain, din centrul istoric al Ierusalimului.

• Testati puterea desertului Negev calatorind cu jeepul, pe jos sau pe spatele camilei, din orasul Mitzpe Ramon si din statiunea Eilat de la Marea Rosie.

• Admirati lumea subacvatica in statiunea Eilat, cu ape bogate in recifuri de coral.

• Urmati drumul Via Dolorosa, calea pe care Hristos si-a purtat crucea.

• Urmariti un spectacol la Filarmonica Israeliana sau la Opera Noua din Tel Aviv, care atrag vizitatori din toata lumea.

• Intoarceti-va la natura in rezervatii naturale si parcuri precum Hurshat Tal, Gamla si Ahziv. Descoperiti flora, fauna si siturile istorice din aceste parcuri si rezervatii.

Gastronomie

Bucataria israeliana este foarte diversa si consta in feluri traditionale si bucate aduse de imigrantii din toata lumea. Feluri precum falafel si hummus au devenit sinonime cu bucataria specific israeliana. Acestea sunt exemple de feluri etnice, care au devenit populare in toata tara. Etnia evreilor askenazi a daruit bucatariei israeliene supa de pui, snitelul si pireul, precum si salata de ou si maioneza. Etnicii nord-africani au adus couscous si mafrum. Balcanii au adus in Israel iaurtul si taramosalata. Chamin este un fel ce se serveste de Sabbath si in general consta in carne si legume gatite multa vreme la foc mic. Fiecare etnie isi are propria varianta de Chamin.

Istorie


Poporul Israelului isi are originea in Abraham, care a intemeiat credinta conform careia exista un singur Dumnezeu, creatorul Universului. Abraham, fiul sau Isaac si nepotul sau Iacov sunt patriarhii israelitilor. Descendentii lui Abraham s-au constituit intr-o natiune prin anul 1.300 IHr, dupa ce au plecat din Egipt, sub conducerea lui Moise, spre Taramul Fagaduintei, Israelul. Locuitorii de astazi ai Israelului au aceeasi limba si cultura, transmisa din generatie in generatie, de la parintele Abraham.

Conducerea israelitilor in Israel incepe cu cucerirea lui Joshua. 1000-587 IHr este cunoscuta ca Perioada Regilor, remarcandu-se regele David, care a transformat Ierusalimul in capitala si fiul sau Solomon, care a construit primul templu in Ierusalim (conform Noului Testament). Anul 587 IHr reprezinta un punct de cotitura in istoria regiunii, din acel an pana in prezent zona fiind condusa de o serie de imperii: babilonian, persan, grec, roman, bizantin, islamic, crestin, otoman si britanic.

Dupa ce au fost exilati de romani, evreii au migrat in Europa si Africa de nord. Diaspora a intemeiat o cultura economica si culturala bogata, contribuind in mare masura la dezvoltarea tarilor in care s-au stabilit. In prima jumatate a secolului XX au existat valuri de migratie a evreilor in Israel, din tarile arabe si din Europa. In timpul conducerii britanice in Palestina poporul evreu a fost supus la diverse acte de violenta din partea civililor arabi sau a fortelor armate din statele invecinate. In timpul celui de-al doilea razboi mondial regimul nazist a decimat aproximativ 6 milioane de evrei, victime ale Holocaustului.

In 1948, sub conducerea lui David Ben-Gurion, comunitatea evreiasca a obtinut statutul de suveranitate. Declaratia de Independenta a statului modern Israel a fost anuntata in ziua in care fortele britanice au parasit Israelul, 14 mai 1948. Imediat, Egiptul, Siria, Iordania si Libanul au invadat Israelul, care insa nu numai ca a rezistat opresiunilor, ci si-a extins teritoriile, in Palestina. In anii urmatori, istoria regiunii a insemnat doar o serie de conflicte. Dupa Razboiul de sase zile din 1967, Ierusalimul a fost sub conducerea evreilor pentru prima data, dupa ce au fost expulzati de romani. Malul de vest a fost ocupat, iar locuitorii arabi au adoptat numele de palestinieni si, reprezentati de Organizatia de Eliberare a Palestinei, au devenit motivul principal de lupta impotriva Israelului. De atunci, tara a incercat sa ajunga la un acord de pace cu fostii dusmani, printre care Egiptul si Iordanul. La inceputul anilor 1990 a inceput un proces de pace cu Palestina, insa sosirea organizatiei Hamas la putere a scazut drastic sansele de pace. Singurul aspect pozitiv al acestei perioade este dezvoltarea tehnologiei si a turismului in Israel, fapt ce a dus si la imbunatatirea economiei.

Informatii utile

Israelul beneficiaza in general de o clima mediteraneana, cu veri lungi si insorite si ierni blande. Diversitatea geografica a tarii rezulta in mai multe zone climatice. Verile sunt fierbinti si umede in campiile de pe coasta, insa mai racoroase in munti. Iernile sunt ploioase in munti, insa aproape secetoase in desert, care alcatuieste aproape in intregime partea de sud a Israelului.

Desi nu este recunoscuta de catre ONU, guvernul israelian a desemnat orasul Ierusalim ca fiind capitala, insa majoritatea ambasadelor straine isi au sediul in Tel Aviv. Israelienii au un stil informal si iti vorbesc direct. Nu confundati acest stil cu lipsa de respect, insa. Expresia Shalom (pace) este folosita ca bun venit dar si la despartire. Nu este permis fumatul in ziua de Sabbath (sambata).  Ora locala este GMT +2, iar modeda folosita - shekel. Limbile vorbite sunt ebraica si araba.


Obiective turistice și atracții în Israel

Călătorești în Israel? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Toate atracțiile (47)

Imagini Israel

Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
panaorama in drum spre biserica Nasterii Domnului panaorama in drum spre biserica Nasterii Domnului candele mozic din timpul imparatului Iustinian altar ortodox Icoana interior biserica Nasterii Domnului vedere prin multime a pesterii Nasterii Domnului
Mai multe imagini
Aveți imagini din Israel? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik! Click aici

Impresii de vacanță despre Israel

Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
Zidul Plangerii - Ierusalim
Zidul Plangerii - Ierusalim
Autor: balauru (28-10-2011)

Zidul Plangerii este locul din Ierusalim cel mai iubit de evreii din intreaga lume. [[IMG79137]] Situat in partea de vest a cetatii, la mar­ginea Muntelui Templului (moscheea de sub cupola aurie), Zidul Plangerii se afla ...

Tel Aviv - Israel
Tel Aviv - Israel
Autor: balauru (31-10-2011)

Tel Aviv al doilea mare oraş al ţării după Ierusalim, este un important centru economic, de afaceri şi cultural israelian. Este un oraş cu un ritm de viaţa alert şi cu multe locuri de agrement. Aici se află sediile ...

Nisip auriu
Nisip auriu
Autor: manona (21-06-2009)

Sa fii binecuvantat de Dumnezeu, sa pasesti pe nisipul fierbinte, ars de soare, pe pamantul peste care a calcat Domnul Iisus si Maica Sa, e tot ce si-ar putea dori un bun crestin. O liniste inexplicabila te cuprinde, uiti de ...

Pestera Ghetsimani - Ierusalim
Pestera Ghetsimani - Ierusalim
Autor: balauru (28-10-2011)

Pestera Ghetsimani este un important loc de rugaciune, aflat in cea mai renumita gradina din Tara Sfanta: Gradina Ghetsimani. Aceasta este locul in care Mantuitorul venea adesea, pentru rugaciune. Gradina si Pestera Ghetsimani sunt asezate in partea de rasarit a ...

Locul Botezului Domnului Isus (Yerdenit)
Locul Botezului Domnului Isus (Yerdenit)
Autor: balauru (23-06-2011)

Pe malul râului Iordan într-un decor magnific printre copaci de eucalipt, se află un site numit chibuţul Yardenit. Acesta prezintă locul respectiv ca fiind cel în care a avut loc Botezul Domnului. Nimeni nu poate şti daca este ...

Caesarea Maritima (Israel) - Ave Caesar, Morituri te Salutant !
Caesarea Maritima (Israel) - Ave Caesar, Morituri te Salutant !
Autor: balauru (12-07-2011)

Oraşul Cezarea este un oraş israelian situat pe coasta Mării Mediterane, la marginea portului antic Caesarea Maritima şi la jumătate distanţa dintre Haifa şi Tel-Aviv. Modernul Cezarea este singurul oraş israelian gestionat de o ...

Mormantul Fecioarei Maria - Ierusalim
Mormantul Fecioarei Maria - Ierusalim
Autor: balauru (28-10-2011)

Mormantul Maicii Domnului din Ierusalim este unul dintre cele mai iubite locuri din Tara Sfanta. Pe langa multe alte minunate locuri, precum Sfantul Mormant, Biserica Nasterii Domnului, Biserica Inmultirii Painilor si a Pestilor, Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil, crestinii vin cu ...

Marea Galileei - Tiberias (Israel)
Marea Galileei - Tiberias (Israel)
Autor: balauru (30-10-2011)

Marea Galileei cunoscută şi ca Lacul Tiberiada, Lacul Ghenizaret, Lacul Kinneret, sau Marea Tiberiadei este localizat în nord-estul Israelului, la vest de Înălţimile Golan. După Războiul de şase zile din 1967, Siria s-a retras de pe malul de ...

Manastirea Stella Maris de pe Muntele Carmel -  Haifa (Israel)
Manastirea Stella Maris de pe Muntele Carmel - Haifa (Israel)
Autor: balauru (30-10-2011)

Manastirea Stella Maris din Haifa este un asezamant monahal carmelit, de secol XIX, aflat pe versantii Muntelui Carmel, din Israel. In secolul al XII-a, in timpul ocuparii regiunii de catre cruciati, grupuri religioase de ermiti au inceput sa locuiasca in ...

Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul - Pustiul Iudeii (Palestina)
Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul - Pustiul Iudeii (Palestina)
Autor: balauru (30-10-2011)

Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul din Pustiul Iudeii, numit si Wadi Kelt, este o manastire ortodoxa foarte veche, in care se pastreaza Moastele Sfantului , numit "Hozevitul". Manastirea se afla la o distanta de numai 20 de kilometri de Ierusalim, pe drumul ce ...

Toate impresiile (47)
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.