Japonia

Informații turistice generale

Rufiyaa (MVR)Tara Soarelui Rasare este locul in care trecutul intalneste viitorul. Contrastele sunt izbitoare: Tokyo este luminat de firme gigantice si joculete de inalta tehnologie, in timp ce copacii de ciresi infloriti in Parcul Maruyama din Kyoto simbolizeaza pacea si frumusetea de peste 1.000 de ani. Sub fatada moderna se afla inima antica a Japoniei -un taram al artei gheiselor si al priceputilor luptatori de sumo, in care se celebreaza aceleasi festivaluri de secole, iar prepararea mancarii are statutul de arta. Japonia este taramul frumusetilor naturale, de la festivalurile de iarna si fermele de lavanda din insula nordica Hokkaido, pana la plajele insorite din sud. Fie ca urcati Muntele Fuji sau va relaxati intr-o statiune balneara vulcanica, Japonia este o destinatie de neuitat.

Principalele atractii turistice

• Vizitati Palatul Imperial din Tokyo deschis publicului de 1 ianuarie si de ziua Imparatului, 23 decembrie. Gradinile de Est (Higashi Gyoen) sunt deschise in fiecare zi. Pentru mai multe imagini ale orasului vechi explorati Shitamachi si templul Asakusa-Kannon.

• Orasul costal Kamakura aflat la o ora de Tokyo a fost resedinta guvernului feudal medieval al Japoniei si abunda in situri istorice. Atractiile includ uriasul Buddha din bronz, Altarul Hachimanagu plin de culoare si insula pitoreasca Enoshima.

• Priviti cel mai inalt munte al Japoniei, Fuji, cu inaltimea de 3.776m si care poate fi urcat pe timp de vara. In varful sezonului sunt chiar cozi pe unele portiuni ale traseului de urcus.

• Pasiti pe insula Hokkaido, multa vreme un Vest Slabatic al Japoniei, care inca pastreaza atmosfera de pionierat. Aici se afla ultimii indigeni Ainu din tara si ramasitele culturiii acestora.

• Nu ratati capitala Japoniei vreme de 1.000 de ani, Kyoto. Intemeiat in anul 794, orasul are pe lista de atractii Pavilionul de Aur (Kinkakuji), gradina cu pietre Zen Ryoanji, templul Kiyomizu si castelul medieval Nijo. Districtul istoric Gion al gheiselor este o locatie ideala pentru plimbari.

• La Nara, o ora sud de Kyoto, nu ratati Marele Buddha din templul Todaiji, cea mai mare structura din lemn, la 57m inaltime si caprioara sacra in Parcul Nara. In apropiere se afla si templul Horyuji din secolul VII, cea mai veche structura din lemn din lume.

• Vizitati Osaka, renumit pentru abundanta de restaurante excelente, castelul istoric Osaka si centrul de arte de la Kabuki si Bunraku. Districtele Namba si Umeda sunt renumite pentru viata de noapte, iar zona Dotonburi prinde cu adevarat viata dupa lasarea intunericului.

• Mergeti pe minunata insula Miyajima si vedeti faimoasa poarta rosie Shinto Torii, care pare sa pluteasca pe mare.

• Dogo Spa este cel mai vechi centru deacest fel din Japonia. Ibusuki Spa are cateva izvoare termale faimoase si este renumit pentru saunele cu nisip fierbinte.

• Urmariti sau luati parte la rtele martiale japoneze. Sporturile nationale sumo si judo atrag multimi de vizitatori. In Tokyo au loc competitii mari de sumo.

• Mergeti la schi in Alpii japonezi si in Hokkaido, unde majoritatea statiunilor au si izvoare termale. Mai multe statiuni din Nagano va ofera facilitati pentru a schia pe timpul noptii. Pe cea mai sudica partie, Gokase Highland Ski puteti schia si in afara sezonului, pe iarba.

• Intre ianuarie si martie puteti urmari delfini si balene.

• In aprilie si mai infloresc ciresii. In aceasta perioada au loc diverse petreceri, sub copacii infloriti. Cele mai faimoase petreceri au loc in parcul Ueno din Tokyo si Maruyama din Kyoto.

• Vizitati capitala vibranta a Hokkaido, Sapporo, faimoasa datorita vietii de noapte si festivalului zapezii din februarie. Festivalul tine sapte zile si este marcat de sculpturile uriase in gheata si zapada.

• Luati un bilet la teatrul de papusi bunraku, intr-un mediu traditional. Alte forme de teatru traditional sunt can noh si kabuki, la care participantii sunt imbracati in costume medievale.

• Asistati la festivalul Gion din Kyoto, care atinge punctul culminant la altarul Yasaka, la jumatatea lunii iulie, cand are loc o parada la care participantii poarta costume si duc altare portabile.

• Mergeti la cumparaturi! Giza din Tokyo este un paradis shopping al Asiei. Urmariti ultimile "jucarii" la magazinul Sony. Treziti-va dimineata pentru a asista la cea mai mare piata de peste din lume, la Tsukiji.

• Vizitati insula Sado, cu peisaj rural primordial si tobosari Kodo - samurai percutionisti.

• Akasaka si Roppongi in Tokyo va ofera o viata de noapte vibranta, cu de toate, de la ceainarii cu gheise pana la cluburi si baruri.

• Luati parte la o ceremonie japoneza de ceai, programandu-va la centrele turistice din Tokyo si Kyoto. Ritualul elegant are loc intr-o camera creata si amenajata special pentru ceai, numita chashitsu, cu simboluri stravechi.

Gastronomie

Bucataria traditionala japoneza contine mai multe feluri de mese: "honzen ryori", o combinatie de mai multe feluri servite pe vase cu picioare, la ocazii formale, "chakaiseki ryori", servit inainte de ceremonia ceaiului si "kaiseki ryori", feluri de mancare pentru petrecere, servite adesea in restaurantele de lux. Mai este "osechi ryori", masa servita de sarbatori importante, precum Anul Nou si "shojin ryori", feluri vegetariene budiste. Principalele ingrediente in bucataria japoneza sunt fructele de mare, legumele si orezul. Bucataria traditionala se remarca prin taierea fructelor de mare crude cu un cutit foarte ascutit. Garnitura consta in principal din soia si orez. Sunt preferate condimentele aromate usor, precum kinome, yuzu, wasabi si myoga.

Mancarea este aranjata in platouri sau boluri astfel incat culorile si texturile sa se armonizeze cu anotimpul - de exemplu, sticla si bambusul sunt folosite pe timpul verii. Formele si dimensiunile contrastante sunt folosite pentru a obtine o armonie placuta vederii, care sa stimuleze apetitul.

Istorie

Aceasta natiune cu o istorie antica a jucat un rol in evenimentele mondiale, de o importanta invers proportionala cu marimea sa. Datorita unei succesiuni de regi, cultura tarii s-a dezvoltat si a inflorit inca din secolul III. In 1603 regiunea era condusa de Tokugawa leyasu, care si-a stabilit guvernul in Edo, Tokyo de mai tarziu. La acest moment, structura feudala a Japoniei era deja stabilita si includea diviziuni pe clase si oprimarea crestinismului. Tokugawa si cei care i-au urmat au reusit sa izoleze tara de aproape intreg restul lumii. Cu exceptia unui mic punct comercial olandez, Japonia nu a avut niciun contact cu alte popoare, vreme de 250 de ani. In 1854, in Japonia a ajuns Comodorul Perry si a fortat tara sa reia relatiile diplomatice si comerciale cu Statele Unite. In 1889 s-a stabilit monarhia constitutionala, cu un parlament guvernamental. Acum, Japonia pare sa o ia pe fagasul imperial, declarand razboi Chinei in 1894 si Rusiei in 1904. Korea a devenit colonie japoneza in 1910. Japonia a trecut de partea aliatilor in primul razboi mondial, insa in anii 1920 a aparut un nationalism de dreapta si mai sinistru. In 1931 Japonia a invadat Manchuria, creand un guvern de paravan. In 1940 Japonia s-a aliat cu Italia fascista si cu Germania nazista, urmand a intra in razboi cu America, dupa atacul de la Pearl Harbour. Desi Japonia a reusit sa acapareze mare parte din Pacific si sud-estul Asiei, razboiul s-a intors in favoarea Americii, extinderea Japoniei fiind astfel oprita. Predarea Japoniei in 1945 a lasat loc reconstructiei postbelice si transformarea in gigantul economic de astazi.

Informatii utile

Primavara (martie – mai) este anotimpul in care cerul este senin si ciresii infloresc, probabil cel mai celebrat sezon, insa si Saptamana de Aur (29 aprilie – 7 mai) este o perioada de sarbatoare, multe dintre destinariile turistice fiind supra-aglomerate. Toamna (septembrie pana in noiembrie) este un sezon excelent pentru calatorii – temperaturile sunt placute si culorile peisajului sunt fantastice. Mijlocul iernii (decembrie – februarie) poate fi foarte rece, in timp ce vara (iunie – august) poate fi cu adevarat fierbinte. Sa calatoresti si sa gasesti cazare in timpul Anului Nou, Saptamanii de Aur sau in mijlocul verii, in timpul festivalului O-Bon, poate fi o adevarata problema.

Obiceiurile si manierele japonezilor difera foarte mult de cele ale lumii occidentale. Codul strict de bune maniere si de obiceiuri comportamentale este respectat de aproape toti japonezii, insa asta nu inseamna ca le sunt straine obiceiurile din vest. Nu veti primi niciodata un refuz categoric din partea unui japonez, caci acest lucru nu este politicos. Un vag "da" nu inseamna "da" categoric, insa nu va ingrijorati prea tare - si intre japonezi exista confuzie din cauza acestor replici care nu obliga la nimic concret.

Primirea oaspetilor nu este un lucru atat de obisnuit ca in vest, deoarece implica un tratament foarte special. Plecaciunile sunt forma traditionala de salutare, insa se foloseste tot mai mult strangerea mainii, in intalnirile de afaceri cu occidentalii. Inainte de a intra in casa cuiva sau intr-un restaurant trebuie sa va descaltati, iar daca mergeti la toaleta veti gasi niste slapi speciali, pe care ii veti da jos cand iesiti din baie. Manierele la masa sunt foarte importante si este necesar sa va familiarizati cu eticheta de baza si cu folosirea betisoarelor. Este un obicei ca invitatii sa aduca un mic dar gazdei, precum si schimbul de mici suveniruri intre partenerii de afaceri.

Capitala: Tokyo
Ora locala: GMT +9
Principale limbi vorbite: japoneza
Moneda: yen


Obiective turistice și atracții în Japonia

Călătorești în Japonia? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.

Imagini Japonia

Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
poza Japonia poza Japonia poza Japonia poza Japonia poza Japonia poza Japonia poza Japonia
Mai multe imagini
Aveți imagini din Japonia? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik! Click aici
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.