Atena

Leaganul civilizatiei pas cu pas - ATENA

0 voturi
Autor: sollo84, 2 Octombrie 2014
O experiență de:
Vizualizări: 2506
Atena de astazi este un oras european foarte important si plin de viata, in care istoria se intalneste cu modernismul si confortul. Acropole este unul dintre cele mai importante obiective turistice din intreaga lume iar ospitalitatea renumita a grecilor impreuna cu viata de noapte din Atena, climatul placut, bucataria traditionala extraordinara, cultura si istoria sunt o parte dintre nenumaratele atractii pe care Atena le ofera turistilor. Atena constituie o posibilitate unica pentru cei care viziteaza leaganul conceptului de democratie si o experienta pe care nu o veti uita niciodata.
Daca va ganditi sa vizitati Atena intr-o zi, nici sa nu va obositi pentru ca nu merita. Este nevoie de ceva mai mult timp pentru a descoperi splendoarea Atenei. Si cu siguranta cei care aleg o vacanta un pic mai lunga in Atena nu vor regreta.
Atena

Atena (Athina) poarta numele zeitei intelepciunii care, conform legendei a castigat patronatul orasului dupa ce l-a invins pe Poseidon intr-un duel.

Scurt istoric Atena - Istoria Atenei

Sa ne apucam sa vorbim si despre istoria Atenei???
Nu cred ca ar fi cazul nu de alta dar banuiesc ca de-a lungul timpului despre acest subiect s-au scris zeci de mii de pagini sau poate chiar sute de mii iar eu nu as face decat sa le repet ceea ce cred ca ar fi plictisitor si pierdere de timp, dar daca in Atena exista ceva din abundenta, cu siguranta, aceasta este istoria.

As spune doar ca istoria Atenei se confunda practic cu istoria Greciei din cauza ca acest oras nemuritor a fost pentru multe secole de-a randul inima lumii elene si liderul incontestabil al acestei civilizatii. Desi comune cu toate celelalte orase grecesti, originile Atenei sunt prea indepartate pentru a putea fi stabilite cu exactitate. Zidul care inconjoara Acropole, ramasitele arheologice din neolitic, urmele lasate de oamenii din epoca de bronz si o serie de dovezi pre-elene dovedesc ca Atena a fost locuita din cele mai vechi timpuri.

Atractii turistice si istorice din Atena

E aici intram in alta categorie de subiect as spune eu fapt pentru care il voi dezvolta cu cat mai multa putinta si cu lux de amanunte nu de alta dar cei ce veti citi macar sa va faceti o idee despre cum mi s-a parut mie acest loc ( minunat din punctual meu de vedere).
Atena abunda in obiective turistice si istorice. Orasul istoric Atena, locul de nastere al artei, stiintei si democratiei, rascrucea dintre civilizatia estica si cea vestica, este capitala si centrul politic, cultural si economic al Greciei. Pentru turistii care viziteaza acest oras, abundenta de obiective turistice si istorice este aproape coplesitoare. Turistii pot alege din multitudinea de atractii turistice care le pot crea o imagine cat mai corecta asupra inceputurilor civilizatiei asa cum o cunoastem. Atena are o oferta interminabila de atractii turistice dar dintre aceasta, am ales DOAR cateva obiective turistice pe care le voi prezentam mai pe larg in randurile urmatoare.

Acropole

Cel mai important si mai frumos templu din Atena numit si "Piatra Sfanta a Atenei", dedicat initial protectoarei sale, zeita Atena, domina centrul orasului modern de pe piscul de piatra cunoscut ca Acropole. Cele mai vechi mituri, festivaluri marete religioase, culte stravechi si cateva evenimente decisive din istoria orasului sunt toate conectate in acest loc sacru. Monumentele Acropole stau in armonie cu asezamantul natural. Aceste unice opere de arta ale arhitecturii timpurii combina diferite porunci si stiluri ale artei clasice intr-o maniera foarte inovativa si a influentat arta si cultura de-a lungul a mai multor secole. Acropolele, datand din secolul V i. Ch., este cea mai buna reflectie a splendorii, puterii si bogatiei Atenei.

Acropole Atena
Atena
Atena

Dupa urcarea scarilor urmeaza intrarea, numita Propilaea,
Atena
care a fost terminata in anul 432 inainte de izbucnirea razboaielor peloponeze. Intrarea a fost construita de arhitectul Mnesicles din marmura de Pentelic, proiectul ei fiind avangardist. In partea de sud-vest a intrarii, pe zidul care apara intrarea principala a Acropolelor, se afla templul Ionian al lui Apteros Nike, care astazi este restaurat. Acest mic templu este asezat pe o platforma indreptata spre golful Saronic si detinea, in trecut, o statuie a zeitei Atena. A fost demolat de turci in anul 1686 dar a fost reconstruit intre 1836-1842 si din nou in 1936 cand au descoperit ca platforma se faramiteaza.
Partenonul si alte cladiri principale ale Acropolelor au fost construite de Pericles in sec V i. Ch. ca monumente ale realizarilor politice si culturale ale locuitorilor Atenei.
Temenul "acropole" inseamna "orasul de sus", multe dintre statele-oras din vechea Grecie sunt construite in jurul Acropolelor, locuitorii Atenei putand sa se refugieze in vremuri de invazie, Acropolele fiind considerate cel mai sigur loc din oras

Partenonul

Cladirea Partenonului a fost realizata de arhitectii Kallikrates si Iktinos ca resedinta a imensei statui a Atenei.
Atena

Constructia ei a durat 9 ani fiind terminata in anul i. Ch. fiind probabil cea mai cunoscuta cladire din lume. Din templu a devenit biserica, moschee si in final depozit pentru armele turcesti.
Ceea ce e fascinant la Partenon este ca iti creeaza senzatia ca este construit din piese ce pot fi modificate intre ele. De exemplu, coloanele sunt pietre puse una peste alta, prima senzatie este ca ai putea sa schimbi o piesa cu cealalta dar acest lucru nu este posibil. Fiecare piesa din Partenon este unica si se potriveste cu locul unde este asezata ca in cel mai greu puzzle. Liniile ce par drepte, in realitate nu sunt. Vechii greci au inteles mecaniza locului si ca pentru a face o linie sa arate dreapta trebuie sa fie curbata.
Partenonul este cea mai perfecta si cea mai imitata cladire din lume. Lucrarile de restaurare au durat 30 de ani si probabil ca vor mai dura inca atat. Este considerat un tribut al trecutului glorios si al realizarilor vechilor atenieni reprezentand in acelasi timp un memento ca orice e bun pentru om este precedat in cele din urma de razboi, foamete si sete de putere.

Informatii utile despre vizita la Acropole si Partenon
Orar:
Acropole poate fi vizitatat in fiecare zi intre orele 08.00-19.30 mai putin lunea cand e deschis intre 11:00 - 19:30 (inchis pe 1 Ianuarie, 25 Martie, Duminica de Paste, 1 Mai si pe 25, 26 Decembrie)
Preturi:
Taxa de intrare la Acropole este de 12 EUR pentru adulti si 6 EUR pentru studenti si copii
Transport:
Metrou: linia 2 (statia Akropoli)

Agora Ateniana

Agora a fost centrul vechii Atene, centrul activitatilor politice, comerciale, administrative si sociale, un centru religios si asezamantul justitiei. Locul a fost cucerit fara intrerupere in toate perioadele din istoria orasului. A fost folosit ca zona rezidentiala in era neolitica tarzie (anul 3000 i. Ch.). La inceputul sec XI, Agora a devenit o zona publica.
In urma reparatiilor si restaurarilor, a ajuns la forma rectangulara in sec al II-lea i. Ch.. Reparatiile au urmat in urma atacurilor persanilor in anul 480 i. Ch., romanilor in anul 89 i. Ch. si a slavilor in anul 580 dupa Hristos. Incepand cu perioada bizantina si pana in anul 1834, atunci cand Atena a devenit capitala statului independent Grecia, Agora a fost din nou dezvoltata ca zona rezidentiala.

Agora din Atena
Atena

Primele excavatii au avut loc intre anii 1859-1912 si au fost organizate de Societatea Arheologica Greceasca. In anul 1931, Scoala Americana de Studii Clasice au inceput excavatiile avand sprijinul financiar al lui J. Rockefeller si au terminat in 1941. Pentru ca aceste excavatii sa aiba loc, au fost demolate in jur de 400 de cladiri moderne ce acopereau o suprafata de 12 hectare.
In sec al XIX-lea au fost restaurate de Societatea Arheologica Greceasca, cele 4 statui ale Gigantilor si Tritonilor de pe fatada gimnaziului.

Informatii utile despre vizita la Agora
Preturi:
Taxa de intrare la Agora este de 4 EUR pentru adulti si 2 EUR pentru studenti si copii
Orar:
Agora poate fi vizitata in fiecare zi intre orele 08.30-19.30 mai putin lunea cand e deschis intre 11:00 - 19:30 (inchis pe 1 Ianuarie, 25 Martie, Duminica de Paste, 1 Mai si pe 25, 26 Decembrie)
Adresa:
In apropierea dealului Acropole, de-a lungul strazilor Plaka si Monastiraki
Transport:
Metrou: linia 2 (statia Akropoli)

Templul lui Zeus din Atena

Templul lui Zeus din Olimp, cunoscut si sub denumirea de Oplympeion, este localizat pe strada Amalias, la 500 de metri sud-est de Acropole si 700 de emtri sud de Piata Syntagma. Fundatia apartine unui templu ce era inchinat tiranului Pisistratus in anul 515 i. Ch. dar lucrarile au fost abandonate cand fiul lui Pisistratus, Hippias, a fost indepartat de la tron in anul 510 i. Ch.
Lucrarile de constructie a templului lui Zeus au fost desfasurate in sec III d. Ch., in timpul dominatiei macedonienilor care l-au angajat arhitectul roman Cossutius sa proiecteze templul. Templul a fost terminat in anul 129 d. Ch. cand un admirator al culturii grecesti, Hadrian, a preluat conducerea lucrarilor.

Templul lui Zeus din Atena
Atena

Templul lui Zeus din Olimp a fost construit din marmura adusa de pe Muntele Pentelus si masura 96 de metri lungime si 40 de metri latime. Consta in 104 coloane corintiene fiecare avand 17 metri inaltime, 48 dintre ele formau 3 coloane iar 56 dintre ele erau asezate in doua coloane. Pana astazi, doar 15 stalpi au supravietuit, ultimul stalp cazand in timpul unei furtuni in anul 1852.
Hadrian a dedicat templul lui Zeus (cunoscut romanilor ca Jupiter), zeul zeilor. El a ridicat o statuie imensa de aur si fildes dedicata lui Zeus adaugand una a sa pe care a asezat-o langa cea a lui Zeus. Nici una din ele nu a fost pastrata. Nu se stie in ce perioada a fost distrus templus dar se presupune ca, la fel ca multe alte cladiri din Grecia, e posibil sa fi fost distrus in timpul unui cutremur din evul mediu.

Informatii utile despre vizitarea Templului lui Zeus din Atena
Orar:
Templul lui Zeus poate fi vizitat in fiecare zi intre orele 08.00-19.30 mai putin lunea cand e deschis intre 11:00 - 19:30 (inchis pe 1 Ianuarie, 25 Martie, Duminica de Paste, 1 Mai si pe 25,26 Decembrie)
Preturi:
Taxa de intrare la Templul lui Zeus este de 4 €
Adresa:
strada Amalias sau strada Vassilisis Olgas
Transport:
Metrou - linia 2 (statia Akropoli)

Muzeul National de Arheologie din Atena

Muzeul national de arheologie gazduieste cele mai importante artefacte din locatii variate ale Greciei. Muzeul national de arheologie din Atena este cel mai mare muzeu din Grecia si unul din cele mai mari muzee din lume. Colectiile sale cuprinde 20.000 de exponate oferind o panorama a civilizatiei grecesti de la inceputul erei preistorice pana la perioada antica tarzie.

Muzeul de Arheologie din Atena
Muzeul este localizat intr-o cladire impozanta neoclasica de la sfarsitul sec. Al XIX-lea. Spatiul imens al expozitiei este organizat in numeroase galerii pe fiecare din cele 5 etaje pe o suprafata de 8.000 de metri patrati: Colectia Preistorica, care include lucrari ale marilor civilizatii din mileniul 6 i. Ch. si pana in anul 1050 i. Ch.(Neolitic, Era Cicladica, Era Miceneana); Colectia de Sculpturi include sculpturi grecesti din sec VII-V i. Ch.; Colectia de Vase si Obiecte Mici contine lucrari reprezentative din ceramica greceasca antica din sec al XI-lea i. Ch. pana in perioada romana; Colectia de Metalurgice include multe statui fundamentale iar Colectia egipteana si a Orientului Apropiat cuprinde lucrari incepand cu anul 5.000 i. Ch. si pana in perioada cuceririlor romane.
Muzeul detine deasemenea si o arhiva impresionanta de fotografii si o librarie cu publicatii rare, fiind imbogatita cu noile modernizari ce pot ajuta cercetatorii in descoperirile lor. De asemenea, muzeul detine si laboratoare moderne de conservare pentru metale, ceramica, piatra, si materiale organice, un atelier de colorat, un laborator de fotografie si un laborator de chimie.
Muzeul organizeaza diverse expozitii temporare, un hol de lectura pentru materiale arheologice si unul din cele mai mari magazine ale Fondului Descoperirilor Arheologice. Muzeul national de arheologie este vizitat anual de mii de turisti. Pe langa expunerea comorilor sale, organizeaza expozitiile temporare aducand exponate atat din Grecia cat si din afara ei.
De asemenea, muzeul national de arheologie functionaza ca centru de cercetare pentru oamenii de stiinta si pentru elevii din toata lumea si participa la diferite programe educationale. O caracteristica deosebita este faptul ca muzeul pune la dispozitie ghizi pentru persoanele cu probleme de auz.

Informatii utile despre vizitarea Muzeului National de Arheologie din Atena
Orar:
Muzeul National de Arheologie din Atena poate fi vizitat dupa cum urmeaza
Luni: 13:30 - 20:00
de Marti pana Duminica: 08:30 - 15:00
Muzeul National de Arheologie din Atena este inchis pe 25 si 26 Decembrie, 1 Ianuarie, 25 Martie, Duminica de Paste si pe 1 Mai.
Pret:
Taxa de intrare la Muzeul national de arheologie este de 7 €.
Adresa:
Strada Patission nr. 44
Transport:
Metrou: statia Viktoria sau statia Omonoia.

Muzeul Benaki din Atena

Muzeul Benaki este cel mai vechi muzeu privat din Grecia si reprezinta un monument in arta si cultura greaca. Cladirea neoclasica aflata la intersectia strazilor Vasilissis Sofias si Koubari, a fost construita intre anii 1867-1868 de negustorul Ioannis Peroglou. Vila Charokopos, asa cum era cunoscuta, a fost vanduta in 1910 lui Emmanouil Benakis care a modificat casa conform cu nevoile lui si ale familiei. Modificarile facute presupuneau o intrare marita si un interior luxos. Intre anii 1929 si 1931, casa a fost din nou modificata, adaugandu-i-se o aripa in partea de vest.

Functionand deja ca muzeu si dovedindu-se neincapatoare pentru colectiile sale, cladirea a fost din nou modificata adaugandu-i-se inca o aripa intre anii 1988 si 1997. In ultima aripa adaugata se afla o librarie, expozitiile temporare si o cafenea.
Colectiile initiale ale Muzeul Benaki cuprindeau lucrari antice, bizantine, post-bizantine, islamice si artei folk iar dupa anul 1974 au fost suplimentate cu arhive istorice si fotografice, arhive arhitecturale neo-elenice, lucrari de arta greaca precum si departamentul pentru copii.
Muzeul Benaki detine deasemenea si colectia Greciei moderne ce cuprinde exponate cu mare importanta istorica pentru cultura si independenta greaca.

Informatii utile despre vizita la Muzeul Benaki din Atena
Orar:
Muzeul Benaki poate fi vizitat luni, miercuri, vineri si sambata intre orele: 9:00 - 17:00; joi intre orele: 9:00 - 24:00 si duminica intre orele: 9:00 - 15:00
Preturi:
Taxa de intrare la Muzeul Benaki este de 6 EUR iar pentru expozitiile temporare 3 EUR. In fiecare joi si pe 18 mai intrarea este libera.
Adresa:
Intersectia dintre strada Koumbari nr.1 si strada Vas. Sofias
Transport:
Autobuze: 022, 060, 200, 203, 204, 211, 214, 220, 221, 222, 223, 224, 231, 235, 408, 419, 601, 603, 622, 815, Α5, Ε6, Ε7
Trolebuze: 3, 7, 8, 13
Metrou: liniile 2, 3 (Statiile Syntagma sau Evagelismos)

Templul lui Poseidon

Constructia Templului lui Poseidon, zeul Marii, a inceput prin anul 500 i. Ch. dar monumentul nu a fost niciodata terminat. Templul si atractiile sale au fist distruse de persani in anul 480 i. Ch. Templul lui Poseidon pe care il puteti vizita in zilele noastre a fost construit pe locul unor ruine al unui alt templu. In acelasi timp a fost construit si Templul Atenei, pe locul unde era sanctuarul oferit zeitei.
Sanctuarul a inceput sa se darame in sec I d. Ch. Pausenii, care navigau de-a lungul coastei in anul 150 d. Ch. credeau ca templul proeminent de pe deal era de fapt Templul Zeitei Atena.

Calatorii moderni au vizitat Sounio cu mult inaintea de inceperea excavatiilor, printre ei fiind si Lord Byron in anul 1810. Excavatiile au inceput in anul 1897 si se continua si astazi.
Marmura locala a fost folosita pentru coloanele Templului, din cele 34 de coloane initiale supravietuind doar 15 astazi. Coloanele au fost taiate cu 16 fete in loc de 20, fiind redusa suprafata expusa la vant si apa de mare.
Pe partea de est a Templului lui Poseidon se afla o friza ionica (partea ce se gaseste deasupra coloanelor) realizata din 13 placi de marmura pariana. Astazi foarte erodata, ea contine scene din batalia lapitilor cu centurii precum si aventurile lui Tezeu ( care dupa unele legende era fiul lui Poseidon). Tot pe partea estica este descrisa si batalia dintre Poseidon si Atena pentru dominarea Aticii (una dintre provinciile Greciei unde se afla si Atena).
Lordul Byron si-a sculptat numele sau in marmura pe una din coloane in anul 1810. El a declansat un adevarat curent, templul fiind astazi zgariat cu semnaturi si initiale ale calatorilor.

Informatii utile despre vizitarea Templului lui Poseidon
Orar:
Templul lui Poseidon poate fi vizitat in fiecare zi intre orele 8:30 si 20:00. (mai putin in luna martie cand este inchis).
Preturi:
Taxa de intrare la Templul lui Poseidon este de 4 EUR pentru adulti si 2 EUR pentru copii si studenti. Intrarea este gratuita pe 6 martie, 5 iunie, 18 aprilie, 18 mai, ultimul weekend din septembrie, prima duminica din fiecare luna si pe 27 septembrie.
Adresa:
oras Sounio - se organizeaza excursii din Atena spre Templul lui Poseidon

Muzeul Bizantin din Atena

Muzeul Bizantin a fost fondat in anul 1914. Initial localizat la parterul Academiei din Atena, el a fost mutat in vila Ilissia, resedinta de iarna a ducesei de Piacenza. Din anul 1993 au inceput lucrarile de extindere a cladirii cu inca 3 nivele subterane. Cladirea principala, unul din cele mai importante monumente di Atena, are 2 etaje si un subsol. Partea de nord este delimitata de doua turnuri cu scari. In general, cladirea este construita in stil tuscan renascentist cu elemente clasice (domina liniile orizontale, turnurile joase) si romantice (arcade, acoperisul ce iese in afara cladirii).


Colectia foarte mare a muzeului atesta dezvoltarea artei din perioada crestinismului devreme pana in anii post bizantini (sec IV-XIX). Colectiile includ sculpturi, picturi si ornamente mici din Grecia si din alte parti ale Imperiului Bizantin ca Mica Asie, Marea Neagra, Egipt si a Principatelor Danubiene care astazi reprezinta Romania. Colectia include deasemenea si 3.500 de icoane, un numar mare comparativ cu alte muzee, fiind adunate din diferite parti ale Imperiului Bizantin si acopera o perioada de 1.000 de ani de istorie.
Cand vor fi terminate extinderile muzeului, toate cele 15.000 de obiecte ale colectiei vor fi expuse iar cladirea va face parte dintr-un parc arheologic imens care include si Liceul Aristotel si un mic amfiteatru in aer liber.

Informatii utile despre vizita la Muzeul Bizantin din Atena
Orar:
Muzeul Bizantin este deschis de marti pana duminica intre orele 8:00 si 19:30 si este inchis lunea.
Preturi:
Taxa de intrare la Muzeul Bizantin este de 4 EUR pentru adulti si 2 EUR pentru copii si studenti
Adresa:
strada Vassilis Sofias 22

Teatrul lui Dionisos
Atena

Teatrul lui Dionisos, construit in scobitura naturala in sudul Acropolelor, a fost primul teatru din lume construit din piatra si reprezinta nasterea tragediei grecesti.
Original locul unde era venerat zeul Dionisos, zeul vinului si al fertilitatii, in dans si cantec in sec al V-lea, piese ca Aeschylus, Sofocles, Euripides si Aristofan au fost jucate aici. Teatrul a fost construit in mai mute etape, fiecare contribuind la dezvoltarea dramei, in sec al IV-lea d. Ch fiind refacut cu scaune de marmura. Ceea ce s-a pastrat pana astazi, dateaza din vremea Imperiului Roman are o capacitate de 17.000 de spectatori, asezate initial in 64 de randuri de scaune dintre care doar 20 au mai supravietuit.
Atena

Teatrul lui Dionisos era impartit in 3 parti importante. Orchestra cu un spatiu circular unde avea loc actiunea, scena cu o cladire alungita unde se schimbau actorii si care servea si ca fundal sau decor si auditoriul unde se aflau spectatorii.

Informatii utile pentru vizita la Teatrul lui Dionisos
Orar:
Teatrul lui Dionisos poate fi vizitat in fiecare zi intre orele 8:00-19:00 vara si intre 8:30-18:00 iarna (mai putin lunea cand este inchis)
Preturi:
Taxa de intrare la Teatrul lui Dionisos & Odeion este de 2 €
Transport:
Metrou: statia Acropolis

Cladirea Parlamentului

Aceasta cladire eleganta a avut o istorie agitate, gazduind pe oricine, de la capetele incoronate ale Greciei la oameni de rand fara adapost. A fost construita in anul 1842 ca palat de vara pentru primul rege grec. Ulterior prin anii 1920 a fost folosita din ce in ce mai putin astfel ca la alungarea catorva sute de mii de crestini greci din Turcia musulmana, cladirea a servit ca adapost pentru respectivii oameni

Stadionul Panathinaikos

Pentru impatimitii de fotbal ( aici grecii fiind printre fruntasii Europei) exista Stadionul Olimpic. In timp ce admiri liniile scaunelor de piatra sculptata, ne imaginam ca in secolul IV i.Hr. aici se tineau jocurile precursoare Jocurilor Olimpice, si anume Jocurile Panathenaice.
Stadionul Panathinaikos original a disparut de mult, in locul sau fiind construit Stadio, pentru a gazdui primele Jocuri Olimpice moderne in anul 1896.Stadionul nou a fost reconstruit dupa modelul celui original avand 47 de siruri de scaune, insumand 60.000 de spectatori, scaunele fiind dispuse pe 3 laturi ale stadionului, cea de-a patra fiind lipsa pentru a avea priveliste catre oras.

Portul Pireu
Atena

Fie ca trebuie sau nu sa luati vreun feribot , portul Pireu merita sa ii alocati cateva ore din timpul dumneavoastra.
Portul Pireu este cel mai mare port al Greciei. A fost construit in vremea lui Temistocle, cand zidurile orasului au fost si ele ridicate (anul 478 d. Ch.), iar intreaga capitala a Greciei capata forma sub atenta supraveghere a arhitectului Hippodamus. A castigat foarte repede importanta atunci cand Atena a devenit o adevarata putere navala.

Portul Pireus se intinde pe o distanta de 8 kilometri la sud-vest de Acropole, de aici plecand multe ferryboat-uri grecesti spre diferite destinatii.
Pireu este compus din 3 porturi dintre care "Marele port" este asa cum sugereaza numele cel mai mare fiind asezat in partea de vest. De aici pleaca toate navele mari. Jumatate de kilometru mai la est, dupa un deal, se intinde portul Zea, care este mai mult un port de yacht-uri dar si punctul de plecare pentru multe excursii spre insule.
Atena

Ultimul port este Flisvos, la 7 kilometri est de Zea, si este un port exclusiv pentru excursii. Portul Pireu este un port comercial si de aceea, nu o sa gasiti prea multe restaurante si hoteluri aici dar merita sa-i faceti o vizita fie doar si numai pentru rolul sau in istoria Greciei.
Pireu este unul din cele mai importante porturi comerciale din Marea Mediterana. Zona portului este considerata zona industriala avand o importanta particulara in economia Greciei, si are de altfel piete mari, strazi cu 3 benzi si parcuri. Tot in zona portului puteti admira cateva muzee interesante, o piata de vechituri foarte admirata si cateva restaurante foarte tentante unde se pot servi fucte de mare ( pentru cei care agreeaza mancarea mediteraneana).
Dupa cum ziceam la categoria muzee in zona Pireu as vorbi despre:

Muzeul de arheologie unde, daca sunteti interesati de istoria Greciei, ar trebui sa va intreptati. Multe obiecte de arta antica au fost gasite, perfect conservate in apele din largul portului Pireu, si un numar mare dintre aceste opera sunt astazi expuse aici. A NU SE RATA MONUMENTUL FUNERAR URIAS, DE MARIMEA UNUI MIC TEMPLU.
Orar marti-duminica: 08.30-15.00
Metrou Pireas

Al doilea loc de prin aceasta zona as vorbi despre Muzeul Maritim Elen.

Tinand cont de mandra istorie navala a Atenei si a portului Pireu, atunci aici este locul perfect pentru un muzeu care sa celebreze aceasta mostenire. Exista machete de nave istorice, de la trimelele antice la nave de lupta moderne, exponate ale sistemelor de navigatie antice sau moderne, precum si fascinante modele ale unor renumite nave de razboi grecesti.
Program marti-sambata 09.00-14.00
Metrou Pireu

Si cel din urma dar nu ultimul Cap Sunion sau in greceste Akra Sounio

Templul lui Poseidon, care dateaza din secolul V I. Hr. situat deasupra Capului Sunion inalt de 60 m, poate fi "atins" foarte usor cu autobuzul sau cu masina iar daca nu aveti de cand nici cu o varianta sau alta atunci puteti vizita templul in cadrul unui tur organizat. Este de preferat sa mergeti spre apusul soarelui cand veti gasi destul de multi turisti dar si atenieni care se vor ingramadi pentru a admira soarele portocaliu scufundandu-se in Marea Egee. De mentionat ca ultimul autobus spre Atena pleaca imediat dupa apusul soarelui. Daca vreti sa mai intarziati prin zona pentru intoarcerea in oras puteti opta pentru un taxi sau sa alegeti unele din tururile organizate pentru dupa amiaza, ceea ce va va da posibilitatea de a bea ceva dupa apusul soarelui.
Cam asta ar fi motivul pentru care am lasat si pe ultimul plan acest punct turistic deoarece il recomand catre sfarsitul zilei sis per san u fiu apostrofat pentru acest lucru

MODUL DE VIATA

Ca oricarui grec, atenienilor le place viata. Ati vazut cumva vreun grec caruia sa nu ii placa viata?? Mira-m-as!!!!
Sunt mediteraneeni tipici, cu o fire mega indrazneata, amatori de conversatie. De stiu de asemenea gandesc ca ar fi punctualitatea acestora ... care fie vorba intre noi lasa de dorit. Daca nu e vreo intalnire de afacere (acolo stiind ca daca intarzie pierd bani si orice ii poti face unui grec dar sa nu ii iei din bani ca e dezastru .. a se vedea cand au dat foc Atenei cu recensiunea economica) atunci puteti sti de pea cum ca de exemplu ora de intalnire de la ora 19 este lejer 19.30 daca nu chiar 19.45. Dar san u ne facem griji stupide ca doar intalnirea e importanta si nu punctualitatea.

Patita pe pielea mea v-as sugera sa nu debordati de politete deoarece pornind de la o simpla intrebare "cat e ceasul" daca v-ati oprit sigur nu mai scapati de persoana respective. Poate la inceput vi se va parea ca tot din politete va va intreba daca va place Atena, de unde veniti etc dar conversatia se va termina dupa ceva timp (ceva timp cu o "lipsa mare" de politete din partea dvs in care veti intoarce spatele si veti pleca, altfel veti inlemni la conversatie) cu o invitatie la magazinul sau, sau al unei rude, sa va cazati la X hotel ca e al socrului s.a.m.d.
tabla de sah cu care reprezinta figurine din mitologia greaca

tabla de sah cu care reprezinta figurine din mitologia greaca

panorama Atena seara

panorama Atena seara

gen paella mancata in port Pireu

gen paella mancata in port Pireu

vedere de sus de la Acropole

vedere de sus de la Acropole

O parte din Acropole vazute de jos

O parte din Acropole vazute de jos

drum care duce catre cartierul Plaka

drum care duce catre cartierul Plaka

175 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (1)

 
29 August 2019
copywright

sursa: https://www.tvl.ro/atena/

Ai fost în Atena?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.