Marisel

Rezervatia Scarisoara

Principalul punct de interes il constituie pestera cu acelasi nume. Drumul spre pestera porneste din comuna Girda, situata pe valea Ariesului Mare la 32km amonte de Campeni. Intrarea in Ghetarul de la Scarisoara se face prin intermediul unui impresionant aven, a carui gura, cu un diametru de pana la 60m se deschide in inima padurii care imbraca Creasta Parjolii. O poteca ingusta sapata in stanca si cateva scari metalice ancorate in pereti inlesnesc coborarea celor 48m cat masoara adancimea avenului. Pe fundul lui se pastreaza in tot timpul anului un strat gros de zapada - primul semn al lumii inghetate adapostite in adancuri. Aici se afla intrarea propriu-zisa in pestera.

Topografia Ghetarului de la Scarisoara este simpla, deoarece pestera reprezinta in fapt o incapere unica cu o dezvoltare totala de 700m. Aproximativ in mijlocul acestei incaperi se afla un imens bloc de gheata, cu un volum de 75.000mc si care dainuie in pestera de peste 4000 de ani. Fata superioara a blocului (3000mp) formeaza podeaua Salii Mari. In a doua sala, denumita Biserica, apar primele formatiuni stalagmitice de gheata care sclipesc uneori sub razele de lumina reflectate de zapada din fundul avenului asemenea unor gigantice lumanari aprinse. Biserica incheie zona turistica clasica din interiorul pesterii, restul fiind pana-n prezent rezervatie stiintifica, cu doua sectoare distincte. Vizitarea se poate face pe tot Marisel - Muntii Apuseni parcursul anului, in special in ultimele luni de iarna, cand aceste formatiuni ajung la dezvoltarea maxima si confera pesterii o frumusete intr-adevar neobisnuita.


Ai fost aici?

Publica imagini sau impresii despre Rezervatia Scarisoara. E simplu!
Crează un cont acum pe comunitatea Turistik!
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.