Romania

Informații turistice generale

Romania este cea mai mare tara balcanica, adesea descrisa ca "o insula latina" intr-o "mare de slavi". Peste acest teritoriu si-au lasat amprenta cateva imperii - roman, otoman, austro-ungar si rus. Desi astazi Bucurestiul capata o infatisare de "beton si otel", odinioara era numit "Micul Paris" si daca cercetati cu atentie, puteti observa ici si colo vestigii ale acelei perioade. In contextul Uniunii Europene, la care Romania a aderat in 2007, contrastul dintre zonele urbane si cele rurale este izbitor - in vreme ce capitala este plina de energie si magazine de marcilor cu renume mondial, undeva, intr-un camp, taranii strang iarba si fan pentru animale si muncesc pamantul cu aceleasi unelte de acum o suta de ani.

Muntii Carpati constituie aproape o treime din teritoriul Romaniei si o granita naturala ce separa Transilvania de celelalte doua provincii - Moldova si Muntenia. De-a lungul secolelor, aceste trei zone istorice au fost pretinse de invadatori din toate partile, iar acum constituie statul Romania, o natiune unificata de mai putin de o suta de ani.

Transilvania a fost din totdeauna obiect de mandrie si disputa - condusa in mare parte de ungari si locuita de sasii veniti in sprijinul acestora, in aceasta regiune, impreuna cu satele medievale si bisericile fortificate, se afla cele mai populare destinatii turistice, la poalele Carpatilor. Muntenia reprezinta inima Romaniei, in care se afla capitala Bucuresti. Moldova, din care a facut parte si Basarabia, si-a castigat independenta la mijlocul secolului XIV. Regiunea este faimoasa datorita bisericilor si manastirilor cu fresce, iar peisajul impadurit contine sate in care tmpul nu a trecut aproape deloc, iar traditiile populare s-au pastrat pana astazi.

O regiune intr-adevar faimoasa pentru satele pitoresti este Maramuresul, situat la nord de Transilvania. Aici peisajul sublim adaposteste biserici din lemn si un stil de viata in concordanta cu traditiile si obiceiurile vechi de secole. In vestul tarii se afla Crisana si Banat, foste fortarete ale imperiului austro-ungar. Dobrogea detine zona de litoral a Marii Negre, in care turismul axat pe castig a facut atatea pagube, incat numarul vizitatorilor a scazut la jumatate, majoritatea romanilor preferand litoralul Croatiei. O salvare pentru aceasta zona este Delta Dunarii, un ecosistem unic, ce constituie o destinatie incantatoare.

Principalele atractii turistice

• In capitala Bucuresti se afla a doua cea mai mare cladire din lume (dupa Pentagon) - Casa Poporului.

• Plimbati-va pe unele dintre cele mai importante strazi ale Bucurestiului - Calea Victoriei, pe care se afla Casa Vernescu si bulevardele Magheru, Carol I, Calea Mosilor, Calea Dorobantilor si Soseaua Kiseleff.

• Langa Bucuresti, locuri de interes sunt Mogosoaia, Buftea si Heresti, cu cladiri vechi si manastirile de la Snagov, Cernica, Pasarea, Caldarusani si Tiganesti.

• Vizitati portul Constanta intemeiat in secolul VI IHr, precum si siturile arheologice de la Histria, Tomis si Callatis.

• Dati frau liber imaginatiei la castelul Bran, salasul legendar al regelui medieval Vlad Tepes, care a inspirat romanul Dracula al lui Bram Stoker.

• Vizitati Sibiu, principalul oras al sasilor transilvaneni. Puteti vizita mare parte din ziduri si cele 40 de turnuri, precum si frumoasele case in rosu, albastru si verde.

• Vizitati bisericile fortificate ale sasilor. Un exemplu este biserica Biertan, de deasupra satului Biertan, care este listata ca patrimoniu mondial de UNESCO.

• Faceti un tur al manastirilor din Bucovina si Moldova - Voronet, Sucevita, Moldovita, Humor. Aceste biserici listate ca patrimoniu mondial contin fresce si le puteti vizita pe toate intr-o singura zi.

• Descoperiti sporturile de apa sau relaxati-va pe litoralul Marii Negre, in statiuni ca Eforie Nord, Eforie Sud, Constanta, Costinesti, Mamaia, Mangalia, Jupiter, Navodari, Olimp, Saturn, Techirghiol, Venus si Aurora.

• Redescoperiti tineretea in statiunile balneoclimaterice, apele sarate si namolurile de la lacul Techirghiol, Baile Felix sau Baile Herculane.

• Muntii Carpati va ofera destinatii bine-cunoscute, precum Poiana Brasov si Sibiu, cu partii de schi excelente. Va puteti da cu bobul la Semenic si Sinaia.

• Relaxati-va pe marginea unui lac montan din Fagaras sau Retezat, sau explorati cateva din cele peste 10.000 de pesteri, dintre care multe se afla in Apuseni, Bihor si Mehedinti.

• Faceti o croaziera pe Dunare. Aveti ocazia sa vedeti peste 300 de specii de pasari, vulpi, vidre, pisici salbatice si mistreti.

• Incercati vinurile, bisericile din lemn si obiceiurile traditionale din satele Maramuresului - Budesti, Sirbi si Calinesti.

Gastronomie

Bucataria romaneasca este un element de atractie principal pentru turisti, dar si lucrul dupa care tanjesc cel mai mult romanii de peste hotare. Cu gusturi bogate si arome puternice, obiceiurile culinare romanesti au influente din partea popoarelor cu care au intrat in contact, dar si multe bucate specifice. Un fel principal este mamaliga, consumata deseori in loc de paine.

Cei mai multi romani asociaza sarbatorile precum Craciunul si Pastele cu diverse feluri de mancare. De Craciun se taie porcul si din carnea acestuia se prepara mai multe feluri, folosindu-se cu grija fiecare organ - carnati, caltabos, friptura, etc. Cozonacul este un dulce nelipsit la fiecare sarbatoare si se prepara in mai multe variante si cu diverse umpluturi. Asa cum pentru Craciun animalul specific este porcul, pentru Paste este mielul, iar ca desert, gospodinele fac pasca. Nelipsite sunt si ouale de Paste, decorate cu diverse culori si motive crestine sau laice.

Romania este un bun producator de diverse sortimente de vinuri nationale, precum Feteasca sau Grasa de Cotnari, dar si vinuri internationale, precum Riesling si Merlot. Bautura spirtoasa specifica este tuica, numita si palinca sau rachiu, in functie de zona tarii.

Istorie

Teritoriul de astazi al Romaniei a fost locuit de daci si geti inca din secolul VI IHr. Acesti stramosi au format statul Dacia, care s-a dezvoltat si a prosperat in vremea regelui Decebal (87-106). Dacia a fost cucerita de romani in anul 106, aceasta victorie fiind considerata foarte importanta, de vreme ce in Roma s-a ridicat o coloana in amintirea sa. Intre 106 si 271, Dacia a fost provincie romana, apoi romanii s-au retras, cedand tara invadatorilor goti. Dupa plecarea gotilor in 375 si plecarea hunilor in secolul VI, a avut loc o puternica influenta slava.

In 1601, Mihai viteazul a reusit sa uneasca pentru o scurta perioada de timp, toti romanii sub o singura conducere. In urmatorii 300 de ani, principatele romanesti au fost subjugate de imperiul otoman. Cu ajutorul Rusiei, Romania a castigat mai multa libertate si a realizat o noua constitutie, in 1829. In 1881 Romania a devenit monarhie, regele Carol I conducand tara pana la moartea sa, in 1914.

Romania a luptat de partea Aliatilor in primul razboi mondial, Dupa ce imperiul austro-ungar a fost invins, provinciile Transilvania, Banat, si Bucovina au fost redate Romaniei, in 1918, acest act reprezentand unirea majoritatii regiunilor tarii pentru prima data in istorie. La inceputul celui de-al doilea razboi mondial Romania s-a aliat cu nazistii, insa a trecut de partea Aliatilor in 1944, cand rusii au intrat in tara. In 1965 Romania a devenit oficial o natiune comunista, cu Nicolae Ceausescu presedinte. In anii de comunism, standardul de viata al cetatenilor a scazut drastic, iar economia a fost administrata deplorabil. Peste 500.000 de romani au emigrat in Europa de vest, Statele Unite, Israel si alte locuri din lume.

In decembrie 1989 fortele de securitate au inceput sa traga in persoanele care demonstrau in Timisoara. A fost declarata starea de urgenta, insa protestele s-au raspandit in toata tara. Ceausescua fost prins de armata, judecat de un tribunal stabilit ad-hoc si executat pentru genocid. Primul presedinte al Romaniei democratice a fost un fost-comunist, Ion Iliescu, iar in 1995 a fost ales primul presedinte ne-comunist, Emil Constantinescu. Romania s-a alaturat NATO in 2004 si a fost admisa in Uniunea Europeana in ianuarie 2007.

Informatii utile

Ora locala:  GMT +2


Imagini Romania

Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
Manastirea Dobru, Vanatori, Neamt Manastirea Dobru, Vanatori, Neamt Manastirea Dobru, Vanatori, Neamt Manastirea Dobru, Vanatori, Neamt Manastirea Dobru, Vanatori, Neamt Manastirea Dobru, Vanatori, Neamt Manastirea Dobru, Vanatori, Neamt, Biserica noua
Mai multe imagini
Aveți imagini din Romania? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik! Click aici

Oferte Romania

Oferte de cazare si vacante in Romania publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere
Oferte cazare:
mai multe oferte de cazare

Impresii de vacanță despre Romania

Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
Mocanita Maramureseana
Mocanita Maramureseana
Autor: Raky (13-05-2012)

[[IMG93960]] [[IMG93972]] Din Viseul de Sus pleaca o cale ferata forestiera catre inima padurii, urmand cursul raului Vaser. Niste trenulete cu locomotiva cu abur erau, si mai sunt inca, utilizate pentru transportul lemnului. Aceasta cale ferata este folosita ...

Pastravaria Alex - Happy fish
Pastravaria Alex - Happy fish
Autor: sollo84 (19-10-2015)

[[IMG127774]] Si cum terminaseram de vizitat obiectivele turistice trecute pe listuta de "trebuie vazut" .. ne mai ramasese nebifat tocmai pastravaria Alex. Probabil va veti intreba de ce ! Pai pentru simplu motiv ca mergand in Maramures pe ...

Un colt de rai-Suncuius
Un colt de rai-Suncuius
Autor: IRINA E (21-06-2011)

Zona Suncuius si Pestera Ungurul Mare Este amplasata între localitatile Balnaca si Suncuius, fiind sapata in peretele de calcar al muntilor Padurea Craiului de catre raul Crisul Repede. Intrarea este foarte larga are 33 m ...

Peisaje de la Siret
Peisaje de la Siret
Autor: camenele (08-12-2009)

Zona pe care o veti vedea in imaginile urmatoare este situata in Galati, com. Nicoresti, satul Piscu Corbului.

Partia de schi Parc din Vatra Dornei
Partia de schi Parc din Vatra Dornei
Autor: Raky (06-01-2009)

Zona "Parc" reprezinta centrul statiunii turistice si este principala atractie din Vatra Dornei. Aici gasesti pe langa partia propriu-zisa si alte puncte de atractie: patinoarul, parcul propriu-zis, scena cu muzica (uneori si dj), locuri unde poti ...

Pensiunea Cheile Nerei
Pensiunea Cheile Nerei
Autor: ralucamihalache (22-07-2008)

www.cheilenerei.ro

Superba pensiunea ..Hora cu brazi
Superba pensiunea ..Hora cu brazi
Autor: sollo84 (18-03-2013)

Week-endul acesta mi-am propus sa merg la munte si cum am fost cu gasca o prietena a venit cu ideea de a merge la Pensiunea Hora cu brazi deoarece a fost acolo si a fost foparte multumita de conditiile pe ...

Continuarea excursiei pe Clisura Dunarii
Continuarea excursiei pe Clisura Dunarii
Autor: TURISTA (07-07-2011)

Vizavi de chipul din stanca a lui Decebal ,se afla de doua mii de ani vestita "Tabula Traiana"monument ridicat de adversarul sau,imparatul Traian ,pentru a marca mersul trupelor imperiale romane spre Dacia. Decebal si ...

Vila President
Vila President
Autor: vila_president (27-02-2010)

Vila President este localizata in zona rezidentiala a orasului, la cateva minute de centru.Vila reprezinta o oaza de relaxare ce ofera servicii de inalta calitate, un centru SPA ,o baza sportiva si camere comfortabile, mobilate elegant si decorate in ...

Placuta dar super
Placuta dar super
Autor: petric_valy (20-03-2009)

Viata insasi e o calatorie - iar daca pleci de acasa, undeva trebuie sa ajungi. Reusita in viata nu e un punct de destinatie, ci calatoria in sine. Fiecare asa numita ratacire are semnificatia ei anume, e un drum pe ...

Toate impresiile (586)
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.