Sarmizegetusa

Sarmizegetusa Regia si cetatile dacice din muntii Orastiei.

71 voturi
Autor: Showmaster, 9 Septembrie 2011
Vizualizări: 12775
Sarmizegetusa Regia
Superbe locatii, incarcate cu energie si multa istorie (pe langa aerul si apa curata, ciripitul pasarelelor si murmurul paraiaselor).Despre istoric se vobeste si s-a vorbit extrem de mult. Cert este faptul, ca unii scriu numele cetatii intr-un fel, altii altfel, culmea e ca toti se considera avizati... Haideti sa nu vorbim desprea toate acestea !
Pentru inceput, propun o alta descriere: drumurile si caile de acces catre aceste cetati(datele istorice vor fi la sfarsit). Atasez si o harta care va da macar directia, caci drumurile nu le gasesti pe niciuna oficiala....Cool, nu?! Singurele indicatii corecte se pot primi la Punctul de Informare Turistica Orastie, langa primarie si muzeu, tot aici primesti si pliante si ceva harti ale zonei, contra cost, evident, si informatii despre cei care te pot ajuta cu ghid sau transport.
Pornim din Orastie spre Costesti, aproape oriunde ai fi in Orastie, sunt indicatoare catre Cetatile Dacice sau Costesti, deci nu ai probleme. Pana la Costesti e drum perfect, asfaltat, marcaje si indicatoare in regula.
Dupa ce treci prin Costesti, este o poarta mare de lemn pe sub care trece drumul, doar ca pana aici a fost drum... De aici, o chestie cu muuuuuuulte gropi. In fine, dupa poarta, spre dreapta este drumul indicat catre Blidaru o fortareata pur militara construita pentru a supraveghea caile de acces spre centrul spiritual si cultural, Sarmizegetusa Regia. Dupa vreo 10 minute pe acest drum, iti dai seama ca ar fi mai bine sa lasi masina si s-o iei pe jos. E o cale groaznica, cu pietre si hopuri de care treci greu si cu masina de teren. E un drum lung pana la cetate, dar daca ai timp si conditie fizica buna, poti s-o iei pe jos.
Tot dupa poarta, dar sprea dreapta, pe malul apei, poti porni pe drumul catre capitala Daciei de odinioara, Cetatuia sau cetatatea de la Costesti. Acest drum este cel mai scurt si poate si cel mai placut dintre toate caile de acces spre cetati. Dupa 30-35 de minute ajungi pe culmea ce gazduieste ruinele acestei cetati, fosta capitala de pe timpul lui Burebista, cu o panorama superba pana in valea Muresului.
Daca nu vrei la Blidaru sau la Cetatuia, o iei inainte spre Regia, pe drum de pamant, in principiu accesibil pentru orice tip de masina, doar sa nu fi plouat prea mult inainte si sa ai rabdare sa ocolesti multitudinea de gropi si hop-uri. Deci, urmezi drumul, si cauti indicatoarele, ele sunt recent instalate si in principiu vizibile, doar ca nu tot timpul pe partea in care se uita soferul ocolitor de gropi. Calea este larga, pot trece lejer 2 camioane si mai ramane loc si de 1 caruta... Ei bine, atentie, caci dupa niste cladiri ce par camine de nefamilisti (pe stanga) o sa ajungeti la o intersectie dupa 2 case vechi, parasite si aveti tendinta de a merge inante (sunteti in Gradistea, dar nu apare indicatorul asteptat)! Gresit! Este un indicator in stanga, sub copaci, spre stanga, asta e calea spre Regia! Dupa ceva distanta tot spre Harta Sarmizegetusa Regia, cetati dacice in muntii Orastiei stanga, este indicata cetatea Fetele Albe. Daca vrei sa urci, ia atv sau motor, daca poti, mergi pe jos! Masina ramane aici.
Mai departe insa, spre Regia, poti sa mai mergi cu orice masina, doar ca aici drumul (forestier deja) se ingusteaza considerabil, permitand doar alocuri trecerea a 2 vehicule, dar sunt destul de multe asemenea locuri, deci nu vei avea probleme . Daca totusi vine ceva de sus, contrar celor invatate la scoala de soferi, e recomandabil sa dai tu inapoi pana la locul unde poate trece de tine cel ce vine (vei intelege logica la coborare, inapoi, cand este aproape imposibil sa dai tu inapoi in sus pe respectivul drum foarte prost). O sa reusesti sa treci si peste podurile asfaltate, si te vei bucura, cat de priceput esti.... Dupa ultimul, parca al patrulea pod, urmeaza o bifurcatie cu ocurba foarte stransa spre dreapta, catre Regia si un drum forestier ce merge inainte, in padure. Este preferabil sa lasi aici rotile, parcate (loc este destul) si sa faci o plimbare de aproximativ 15-20 de minute pana sus la cetate, dar sa stii ca unii fumatori o sa cam gafaie :)). Daca totusi vrei sa chinui motorul si burta masinii, atunci dupa 6-7 minute de drum ingust si cu multe curbe fara vizibilitate, o sa ajungi la intrarea in cetate. Aici nu vei avea probleme nici cu drumul, nici cu parcarea, caci s-a amenajat locul, adica au facut loc, cine si cum, nu se stie, dar nici nu conteaza, doar ca ai loc lejer sa intorci si sa parchezi.
Ai ajuns! De aici, lasi masina si te plimbi in cetatea JUNGLEI.... caci asta este... o jungla deasa, si pe alocuri cu indicatoare de pe timpul lui Dej, cred, dupa starea lor jalnica, aratand unde esti. Oricum, merita, caci este un loc incarcat cu energii pozitive, un loc frumos, in care ar trebui sa fie ceva informativ, dar nici urma de ghid sau paznic macar... Bine ca mai sunt localnici care vin dupa apa de izvor in cetate, ei te mai indruma, sau noi, cei care venim cu turisti si cunoastem zona.
De aici, retur.
De mentionat faptul ca am fost pana sus cu Renault Scenic o data, si mai sunt viteji cu BMW si Opel. Loganul, este mai inalt, trece. Totusi, ar fi indicat sa fie ceva 4x4 de teren, nu de oras, ca sa poti avea acces intr-o zi la macar 3 cetati in zona! Altfel, ar fi o tura cam dura pe jos, de cel putin 10-12 ore de efort intins cu maximum 10-15 minute in fiecare locatie ca sa nu te prinda noaptea in padure.
Drum bun! Daca vrei mai multe informatii, contacteaza-ma!
Iar acum trecem la datele oficiale.
Stimate vizitator, in momentul in care ati descins pe aceste meleaguri trebuie sa stiti ca pasiti pe cele mai profunde si mai celebre locuri istorice din intreg spatiul carpato-danubiano-pontic. Sunt plaiuri de legenda . Localitatea Costesti, din zona Muntilor Orastiei, cu istoria sa milenara, se suprapune exact centrului Daciei. Aici a fost inima puternicului stat al lui Burebista si al lui Decebal.
Constructiile din zona Muntilor Orastiei, in marea lor majoritate cu caracter militar, aveau menirea de a proteja, de dusmani, centrul spiritual si administrativ al Daciei. Aici se gasesc cetati militare puternic fortificate si amplasate in locuri care sa ingreuneze la maxim incursiunile dusmane, precum cele de la Costesti, Gradistea Muncelului, Piatra Rosie, Blidaru, sau Varful lui Hulpe. Iar pentru a fortifica in totalitate zona care, prin altarele si sanctuarele sale, trebuia sa mentina unitatea Daciei, si nu in ultimul rand unitatea spirituala a dacilor, intreg spatiul Muntilor Orastiei a fost intarit si cu unele cetati militare izolate, turnuri de aparare izolate, valuri de pamant si piatra. Chiar si asezarile civile se transformau, in caz de pericol, in puncte militare de rezistenta.
In ceea ce priveste data de inceput a acestor cetati, sunt unele indicii ca, in ciuda faptului ca majoritatea dateaza din vremea lui Burebista, care s-a folosit pentru ridicarea lor si de unii arhitecti si mesteri greci, in anumite cazuri inceputurile lor s-ar putea cobora si in secolul al II-lea i.Hr.
O alta problema mult disputata a fost aceea a resedintei lui Burebista, la Costesti sau Gradistea Muncelului. Balanta inclina inspre Costesti, cu toate ca, prin pozitia ei topografica era cea mai expusa. Dar si cea de a doua este sub semnul intrebarii deoarece aici in timpul lui Burebista lipseau constructiile mai mari.
Pare sa fie mai sigur ca in zona cetatii de la Gradistea Muncelului, in a doua jumatate a secolului al II-lea si la inceputul secolului I i.Hr. trebuie sa fi fost muntele sacru Kogainon, la care se refera Strabon, ne existand in aceasta vreme cetatea Sarmizegatusa, denumita astfel de catre Ptolomeu, prezenta abia in vremea lui Decebal. In acest caz s-a considerat ca sistemul de cetati dacice din muntii Orastiei avea ca scop apararea centrului religios de la Gradistea Muncelului.
Prima din sistem este cea de la Costesti, intarita la inceput cu val de pamant si palisada, iar apoi cu ziduri de piatra cu bastioane patrulatere. Se remarca doua turnuri-locuinta de pe platoul superior, mentionate mai sus, precum si doua sanctuare de pe terasele care imprejmuiesc cetatea. Aici, foarte probabil a fost resedinta regelui Decebal.
Dupa un sir de 8 - 20 turnuri de aparare izolate urmeaza cetatea Blidaru, prin excelenta cu caracter militar, cu doua incinte, din care prima, cu patru bastioane la colturi si o locuinta turn in centru, construita inca pe timpul lui Burebista, iar a doua sub urmasii lui, probabil sub Decebal.
Caracter pur strategic a avut si cetatea Piatra Rosie, situata pe un loc greu accesibil, construita tot din doua incinte si prevazuta in interior cu cinci turnuri. Avandu-se in vedere bogatia materialelor arheologice din cuprinsul ei, se presupune ca aici ar fi avut sediul una din capeteniile cetatii.
Urmeaza cetatea de forma patrulatera neregulata de la Gradistea Muncelului, care, dupa unii, nu a fost locuita permanent si nu ar fi fost nici resedinta a regelui Burebista ci, in primul rand centrul religios al geto-dacilor. Cetatea, pusa in legatura, dupa Ptolomeu cu Sarizegetusa din vremea lui Decebal, se remarca atat prin zidurile, in tehnica greaca, cat si prin constructiile religioase din incinta sacra de pe doua terase cu zid de sustinere, constituita din patru sanctuare, din care doua mari rectangulare, cu discuri de piatra dispuse in patru siruri si alte doua rotunde, unul mare si altul mai mic. La aceste constructii, ridicate din piatra de calcar sub Burebista si apoi de andezit in vremea lui Duras-Diurpaneus si Decebal, se mai adauga doua turnuri pe marginile incintei sacre, doua constructii pentru unitati romane in cuprinsul incintei militare, precum si mai multe cladiri civile, ateliere si o baie romana pe terasele din preajma cetatii.
Important de retinut este faptul ca intregul sistem fortificat din muntii Orastiei a putut fi invins de catre armatele romane, conduse de insasi imparatul Traian, dupa doua razboaie de grele, in anii 101-102 si 105-106 e.n. Victoria romana asupra acestor cetati dacice a fost atat de mare incat la Roma ea a fost sarbatorita timp de 123 de zile.
Odata cu infrangerea cetatilor dacice din muntii Orastiei, romanii au cucerit o mare parte din Dacia, pe care au transformat-o intr-o provincie romana. Tot atunci s-a produs un fenomen care nu s-a mai intalnit nicaieri in teritoriile cucerite de romani: au distrus complet sanctuarele de la Sarmizegetusa, retezand coloanele de piatra pe la suprafata pamantului, pentru ca dacii, ramanand fara un centru spiritual, sa se risipeasca, si astfel ei puteau fi mai lesne stapaniti. Se stie ca romanii, ravnind la bogatiile Daciei, intentionau sa stapaneasca acest teritoriu. Astfel ca ei au trecut imediat la reorganizarea provinciei romane Dacia, construind chiar o noua capitala a acesteia, in campia Hategului, denumita sugestiv Ulpia Traiana Sarmizegetusa. In felul acesta, in viziunea lor, Sarmizegetusa regia, din muntii Orastiei isi va pierde definitiv importanta politica si strategica.
(text inspirat din lucrarile istoricului arheolog prof. Ioan Ciarnau).

Detalii despre drumul de acces spre Sarmizegetusa Regia si indicatii pas-cu-pas gasiti in celalalt material postat de mine pe pagina.
Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Harta Sarmizegetusa Regia, cetati dacice in muntii Orastiei

Harta Sarmizegetusa Regia, cetati dacice in muntii Orastiei

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

42 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (20)

 
11 Septembrie 2011

Felicitari pentru prezentare.

 
13 Septembrie 2011

foarte buna prezentare...multumim pentru informatii

 
21 Septembrie 2011

Cu placere! Detalii oricand, doar cereti! Voi reveni in curand cu poze de pe caile de acces, indicatoare si indicatii exacte.

 
5 Octombrie 2011
Ioan Ciarnău

Prezentare corectă şi foarte utilă

 
9 Octombrie 2011
paul

Foarte interesant! Noi am vrea sa ajungem la Regia cam peste 2=3 sapatamani. Imi poti scrie un amil te rog cum si unde te pot gasi in Orastie?

 
10 Octombrie 2011
Showmaster

Foarte simplu: 0720809964. Daca intrai pe pagina www.showmastertm.ro (scrie pe poze) aveai si contact direct si nr. de tel. :)) Atentie doar, sa nu fie dupa zi ploioasa! cel putin 2-3 zile sunt necesare sa se fi uscat cat-de-cat sa fie accesibil drumul cu masina. Cu 4x4 nu e problema....

 
8 Noiembrie 2011

08.11.2011.Tocmai m-am intors de la Regia, (am fost cu niste cunoscuti) am mai adaugat cateva imagini actuale in culorile toamnei insorite. Drumul este conform descrierii din celalalt material al meu in care indic pas-cu-pas accesul catre acest loc deosebit.

 
15 Noiembrie 2011

Foarte frumoase pozele astea adaugate ulterior!!!

 
16 Noiembrie 2011
ilfovenii

Va multumim din suflet pentru ajutor, a fost mult mai mult, decat am sperat sa vedem, ghid mai bun nici nu ne puteam dori! Vom reveni anul viitor pentru a vizita si restul cetatilor. Din pacate, nu am mai putut urca la Blidaru ca era prea mult de mers pentru mine cu problemele de la sold.... Dupa cum spuneati, este nevoie de 4x4 acolo, sper sa ne ajutati si la anul, ca acum. A fost superb, si vreme a tinut cu noi! Multumim si va dorim numai bine!

 
17 Noiembrie 2011

@Ilfovenii:
Cu placere! Sigur ca va recomand transportator cu 4x4, dar sa il putem anunta din timp, stiti unde ma gasiti... Sper ca v-a fost prielnic tratamentul de la Bai. Sanatate si toate cele bune!

 
4 August 2012
bubulelu

suntem singurul popor din europa care am avut un regat de sine statator cu o capitala care are cel mai frumos si mai dumnezeesc nume care a exzistat vreodata SARMIZEGETUZA REGIA ce vrem mai mult decat sa fim mandri cu cetatea regala a marelui conducator si rege marele erou DECEBAL dar care din pacate nu stim sa apreciem pacat de frumusetile si mostenirile lasate de mari nostri conducatori daci si de minunatul popor dac la SARMIZEGETUZA REGIA ESTE CERTIFICATUL DE NASTERE AL POPORULUI ROMAN DAR CE FOLOS NU STIM SA APRECIEM SI CONSERVAM NE ESTE GANDUL NUMAI SA DISTRUGEM SI SA FURAM PACAT DE LA 106 DE CAND A FOST CUCERITA DE HOARDELE INVADATORILOR ROMANI PARCA S-A ABATUT UN BLESTEM PE ACESTE MELEAGURI AM AVUT PARTE NUMAI DE NECAZURI SI NELEGIUIRI OARE VA MAI AVEA PARTE ACEST POPOR VREODATA DE LINISTEA SI FRUMUSETEA SI INTELEPCIUNEA POPORULUI DAC>>>????

 
13 August 2012
Oana

Buna ziua, as vrea sa va cer o parere referitoare la timpul propice de vizitare a cetatii. Eu as vrea sa fac in decembrie o excursie, pentru cateva zile, credeti ca-mi va permite vremea si cat pot vedea in cateva zile? Va multumesc frumos.

 
4 Septembrie 2012
Showmaster

Anul trecut am fost intre Craciun si Revelion fara probleme cu masina mea de teren... Sunati-ma la 0720809964 pentru orice detaliu. Eventual sms daca sunt in zona fara semnal fiind mai tot timpul pe munte cu cineva... Daca sunati din timp, va pot recomanda transportator si ghid in orice anotimp!

 
23 Martie 2013
nicu

Buna ziua! Vad ca sunteti un bun cunoscator al zonei, am vazut si alte postari ale dvs. Inteleg ca puteti sa ma ajutati cu informatii. Vreau sa merg cu familia mia la cetati, dar am Audi A6 si nu vreau sa rup pe drumurile alea din zona ca am fost la Manastire la Magureni si nu am mai avut curaj sa merg si la cetati. Cum putem ajunge acolo si pe cine ne recomandati ca sa ne transporte acolo. Suntem 3 persoane. Multumesc.

 
25 Martie 2013

@nicu:
Daca ma sunati la 0720809964 va pot ajuta!

 
25 Mai 2013

Dragi interesati, incepand din aceasta saptamana, la Sarmizegetusa Regia s-au introdus urmatoarele taxe de vizitare: adulti 5 Ron/pers., copii, studenti si pensionari 2 Ron/persoana, taxa acces auto pe drumul din Gradiste pana la Sarmizegetusa (cam4-5km) 10Ron/auto. Taxa foto-video in scopuri comerciale: 300Ron/ora. Orar de vizitare mai-septembrie intre 9-20, septembrie-decembrie respectiv februarie-mai intre 9-17.Situl este pazit non stop de jandarmi.

 
3 Iunie 2013
Showmaster

Precizare: taxa auto de 10 ron/auto, se va introduce in clipa montarii barierei. Momentan se poate circula pana la poarta de vest a cetatii.
Pentru orice informatie privind drumurile, transportatori si despre cei ce va pot oferi ghidaj profesionist sau posibilitati de cazare in zona Geoagiu-Orastie-Deva-Hunedoara va stau la dispozitie oricand. Preferabil telefonic la nr.afisat mai sus, caci pe munte nu prea am acces la internet. Daca nu raspund, ori nu am semnal, ori sunt in catarare pe undeva, lasati un sms si revin cu un semn atunci cand pot vorbi!

 
16 Septembrie 2013
Showmaster

Pentru cei interesati: programul de vizitare s-a modificat (perioada sept-noiembrie) acum fiind permis accesul intre orele 9-17 zilnic!

 
9 Aprilie 2015

Atentie vizitatori! Drumul de la Costesti la Sarmizegetusa Regia este in stare muuuuuult mai jalnica decat in 2014! Nu va aventurati cu masini necorespunzatoare pe acest drum! Ar fi pacat sa aveti nevoie de tractare in loc de o experienta placuta! Voi reveni cu informatii in clipa in care se schimba ceva privind starea drumului de acces. Noi mergem saptamanal, deci va voi da de veste ce si cum. Pana atunci, daca vreti sa va ajut cu cazare, transportatori si ghid, sunati-ma la 0720809964. NU raspund la mail sau mesaje pe net ca nu am timp!

 
23 August 2015

IMPORTANT! Incepand de luni, 24 august 2015 (pana in decembrie 2015) accesul catre cetatea Sarmizegetusa Regia va fi posibil doar pe drumuri forestiere neamenajate din cauza lucrarilor de modernizare a tronsonului Costesti-Gradiste! Cei care nu aveti masini pregatite pentru acest tip de drumuri ar fi bine sa cautati transportatori 4x4 caci altfel va asteapta o "plimbare" de 18km prin noroi, praf printre utilajele constructorilor! Nu va aventurati pe drumurile forestiere fara sa aveti cu dvs. un bun cunoscator al zonei si evident, masina de teren echipata pentru acest tip de drum! Pentru detalii privind transportatori si preturi contactati-ne din timp caci sunt putini si foarte ocupati!

Ai fost în Sarmizegetusa?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.