Thailanda

Informații turistice generale

Tailanda are o cultura bogata si colorata si multe monumente exotice si plaje uimitoare, care atrag milioane de vizitatori in fiecare an, de la cei cu buget minim pana la cei care isi permit sa se rasfete in lux. Tara este deseori numita si "taramul zambetelor", deoarece aici exista mai multi oameni zambitori decat in oricare alta parte a lumii.

Doar in Tailanda puteti face o croaziera pe o barja de orez transformata, puteti tipa in amonte intr-o barca sau puteti merge cu pluta de bambus intr-o calatorie ametitoare, apoi sa va cazati in jungla in casele din copaci ale satenilor sau in casele plutitoare de pe rau. La fel de memorabile sunt traseele care duc in padurile tropicale trecand pe langa cascadele racoroase si frumusetea marii transparente mangaind nisipul alb nesfarsit. Nu ratati orasul dinamic Bangkok, cu cladirile sale futuriste suprapuse pe imaginea Marelui Palat stralucitor.

Dimineata devreme, calugarii imbracati in robe parasesc sanctuarul templelor pentru a primi ofrande de la oameni, fie intr-un sat prafuit, fie pe strazile aglomerate ale orasului. Aici Budismul este un stil de viata si, cu respectul pe care il au oamenii pentru monarhie, o dinastie care a mentinut independenta tarii secole intregi, rezultand un amestec intre traditie si stilul de viata contemporan.

Maiestatea Sa Regele Bhumibol este monarhul cu domnia cea mai lunga din lume, fiind rege din 1946. Avand ca scop monarhia absoluta, Tailanda a trecut la democratie, insa aceasta miscare a fost zadarnicita de catre armata, care a regizat lovituri de stat, ca protest la politica guvernului. Cea mai recenta lovitura a avut loc in septembrie 2006, cand o revolta sangeroasa l-a inlaturat pe prim ministrul Thaksin Shinawatra, inlocuindu-l cu un premier interimar.

Tailanda a depasit colapsul economic din 1997, SARS, gripa aviara si devastatorul tsunami din decembrie 2004, pentru a deveni o destinatie populara pentru turisti, cu multele sale frumuseti naturale si patrimoniul cultural bogat. Tailandae ste o tara tropicala, asa ca este cald pe tot parcursul anului, insa cea mai buna perioada pentru turisti este din noiembrie pana in martie, in anotimpul secetos.

Principalele atractii turistice

• Minunati-va in Bangkok de frumoasa arhitectura Grand Palace si Wat Phra Kaeo, un complex de temple ce gazduieste o statuie de smarald a lui Buddha. Mai in sus pe rau se afla Barjele Regale. Acestea sunt decorate bogat si sunt folosite doar pentru procesiuni speciale pe raul Chao Phraya.

• Nu ratati Wat Pho, cel mai mare templu din Bangkok si locul in care se afla Buddha Culcat. Statuia este enorma - 46m lungime si 15m inaltime.

• Descoperiti incantatorul Palat Vmanmek, cu 18 camere, fosta resedinta regala de vara, reconstruit in Bangkok in 1900. Lasati-va incantati de fosta casa a comerciantului de matase, americanul Jim Thompson.

• Calatoriti in nord spre Chiang Mai, al doilea oras ca marime al Tailandei si un centru de excursii spre templele din regiune, triburile de deal si Triunghiul de Aur. Urcati cele aproximativ 300 de trepte spre templul Doi Suthep, pentru a avea panorame incantatoare ale orasului.

• Vizitati Kanchanaburi, un loc legat de ororile celui de-al doilea razboi mondial si fortele aliate care au fost nevoite sa construiasca Calea ferata a mortii si Podul de peste raul Kwai. Din oras puteti pleca in excursii de explorare a cascadelor si a junglei din regiune. Mai puteti petrece o noapte pe o casa plutitoare.

• Faceti o calatorie inapoi in timp si vizitati Ayutthaya, fosta capitala a Tailandei. Plimbati-va printre ruinele palatelor pe jos, cu bicicleta, sau chiar pe spatele unui elefant.

• O vizita in Ayutthaya nu este completa fara o excursie spre Sukhothai, o capitala veche a Tailandei. Dincolo de vechiurile ziduri ale orasului se afla ruine de temple vechi si cateva gravuri antice.

• Vizitati si partea de nord-est a Tailandei, mai putin cunoscuta, in special Phimai, unul dintre cele mai importante situri istorice Khmer din Tailanda, datand din secolul XI. Structura sa complicata se aseamana cu cea din Angkor Wat.

• Tailanda nu inseamna doar plaje si temple. Aventurati-va in explorarea Parcului National Khao Sok din sudul Tailandei. Aici padurile tropicale acopera stancile de calcar strabatute de izvoare si cascade. Experimentati stilul de viata dintr-o casa in copac sau o casa pe apa, confectionata din bambus.

• Faceti o excursie de o zi din Bangkok, cu trenul peste raul Kwai in Kanchanaburi, pe podul ce a fost constuit de prizonierii aliati, sub conducerea japonezilor, in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

• Admirati talentul luptatorilor cu zmeul. Echipele adverse inalta zmeie masculine Chula si feminine Pakpao, intr-o lupta a sexelor. Nu ratati jocul takraw, care presupune manevrarea unei mingi de trestie de la un jucator la altul, care sunt dispusi in cerc, folosind in mod acrobatic picioarele, genunchii, coapsele si pieptul. Scopul este de a mentine mingea in aer si de a o plasa intr-un cos suspendat.

• Asistati la un meci de kick-boxing tailandez. Acest sport traditional poate fi urmarit in fiecare zi pe stadioanele din toata tara. Meciurile de box sunt precedate de ceremonii elaborate, acompaniate de muzica.

• Scapati de toate grijile prin meditatie. In Tailanda se afla zeci de temple si centre de meditatie specializate in meditatie vipassana (patrundere). Puteti asista la o singura lectie sau puteti urma un curs intreg.

• Faceti cunostinta mai indeaproape cu zona de nord a Tailandei, in special provinciile mai izolate Chiang Mai, Chiang Rai si Mae Hong Son, prin drumetii, calarie pe elefanti sau rafting pe rau.

• Alaturati-va multimii care merge spre Suri, unde are loc adunarea elefantilor, in noiembrie. Aici au loc demonstratii de tehnici de dresaj si repuneri in scena a unor episoade din istorie.

• Bucurati-va de miile de kilometri de coasta a Tailandei, fie de pe nisip, fie de sub apa. Incercati sportul de caiac, canoe in insulele de calcar din golful Phang Nga si explorati grotele si pesterile aflate pe jumatate sub apa.

• Aflati despre masajul traditional si proprietatile de vindecare ale plantelor la anticul Wat Pho.

• Incercati sa deprindeti maiestria bucatarilor tailandezi intr-una din numeroasele scoli de bucatari. Invatati secretul amestecului de ierburi si arome pentru a obtine savoarea unica a mancarii tailandeze. In unele scoli elevii snt incurajati sa cumpere ei insisi alimente din piata.

• Faceti o excursie cu barca prin Piata Plutitoare din Bangkok sau prin reteaua de canale a raului, aliniate de case ce au deschidere direct la apa. Viata aproape ca nu s-a schimbat de-a lungul secolelor pentru cei ce locuiesc pe canale.

• Scufundati-va alaturi de rechini la acvariul din Siam Ocean World din Bangkok si povestiti si altora aceasta experienta.

• Dupa-amiaza luati ceaiul la Hotel Oriental din Bangkok, unul dintre cele mai faimoase hoteluri din lume. Fosta resedinta pentru Somerset Maughan sau Joseph Conrad, astazi este frecventat de regi, printi si vedete.

Gastronomie

Bucataria tailandeza este faimoasa pentru felul in care balanseaza cele cinci arome fundamentale in toate mesele si felurile - picant, acru, dulce, sarat si amar (optional). Bucataria specifica Thailandei cuprinde de fapt specificul a patru regiuni principale ale tarii - Nordul, Nord-estul (Isan), Regiunea centrala si de Sud. Bucataria din fiecare regiune este influentata de tarile invecinate acelei regiuni. Bucatele tailandeze contin din plin ierburi aromate proaspete si nu uscate, condimente si sos de peste. Nam pla este un sos de peste, foarte aromat, care se intalneste aproape in toate felurile de mancare. Foarte folosita este si pasta de crevete.

Tailandezii sunt obisnuiti sa manance foarte mult orez, la fiecare masa chiar. Majoritatea dintre ei nu considera sandvichurile o masa, ci doar o gustare. De asemenea, localnicii nu prea stau la masa, deoarece, mai ales copiii si adolescentii, mananca atunci cand le este foame. Daca veti face cunostinta cu un tailandez, este posibil sa va intrebe "gin khao yung" de fiecare data cand va intalniti, insemnand "ai mancat?" sau mai bine zis "ai mancat orez?". Daca vizitati Thailanda si stati la o familie de localnici aveti grija sa nu va ingrasati prea tare.

Istorie

Thailanda a existat sub forma mai multor state mici, inca din anul 1.000. Influentata mult de India, Burma si poporul Khmer, regiunea a fost rapid cuprinsa de budism. Prin anul 1350 a fost creat si regatul Siamului. La o distanta de mai putin de doua secole au sosit portughezii, impreuna cu alti europeni, care se ocupau cu comertul sau erau misionari. Siamul a reusit sa evite colonizarea europeana insa  a fost nevoita sa cedeze controlul zonelor mai indepartate (portiuni din Malay, Laos si Cambodgia) Frantei si Marii Britanii. Ocupat de japonezi in 1941, Siam a declarat razboi Statelor Unite si Marii Britanii, in timp ce monarhia reprima in secret miscarile de rezistenta impotriva japonezilor. In timpul razboiului din Vietnam Thailnda a fost un pion important pentru armata americana. Atragand investitori si turisti, Thailanda s-a dezvoltat pana in 1996, cand guvernul militar a declansat un declin in economia tarii.

Informatii utile

Familia regala este foarte stimata in Thailanda, fapt ce trebuie respectat de catre vizitatori. Localnicii privesc manifestarile publice de furie ca un fapt extrem de injositor si o pata a imaginii publice. De asemenea se descurajeaza manifestarile sentimentale intre femei si barbati, iar sa atingi capul unei persoane sau sa-ti indrepti talpa catre aceasta este o lipsa de bune maniere. Aveti grija sa va descaltati inainte de a intra in casa cuiva sau intr-un templu.

Capitala: Bangkok
Ora locala: GMT +7
Principale limbi vorbite: thailandeza
Moneda: 1 bath = 100 satang


Obiective turistice și atracții în Thailanda

Călătorești în Thailanda? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.

Imagini Thailanda

Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
Maria Maria poza Thailanda Maria poza Thailanda poza Thailanda poza Thailanda
Mai multe imagini
Aveți imagini din Thailanda? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik! Click aici

Impresii de vacanță despre Thailanda

Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
peisaje mirifice in Thailanda
peisaje mirifice in Thailanda
Autor: crenguta40 (30-04-2011)

Thailanda este tara in care descoperi ca exista si viata linistita,plina de bucurii marunte, multa intelepciune ,mancare delicioasa si politete.Europenii se gandesc intr-un singur fel la Thailanda.Veti descoperi minuni acolo ,bucurii pentru intreaga familie.Cautati-le!

Nordul Thailandei
Nordul Thailandei
Autor: balauru (26-01-2012)

Partea de nord a Thailandei e zona cea mai impresionantă a ţarii. Aici printre piscurile muntoase şi padurile tropicale traiesc numeroase triburi ai caror membrii sunt departe de a fi în pas cu progresele omenirii. Mii de vizitatori vin aici î...

Phi Phi Islands - Thailanda
Phi Phi Islands - Thailanda
Autor: balauru (14-01-2012)

Ko ("˜Insula', in thailandeza) Phi Phi, este una dintre cele mai vizitate insule din provincia Krabi, considerata drept cea mai frumoasa insula din lume. De fapt, vorbim aici de un grup de 6 insulite ce abunda in stanci si pesteri, si ...

Insula Phuket, un adevarat Paradis
Insula Phuket, un adevarat Paradis
Autor: ramoina (22-03-2010)

Insula Phuket din Thailanda este un adevarat paradis. Peisajele sunt de vis. Munti intregi ies din mijlocul Marii Andaman. Flora si fauna sunt din abundenta. Locuitorii sunt extrem de ospitalieri, iti zambesc tot timpul. Si preturile sunt extrem de convenabile, ...

Vacanta pe Insula Krabi
Vacanta pe Insula Krabi
Autor: adeline (11-04-2012)

AMINTIRI DIN VACANTA PE PLAJA DIN KRABI, PEISAJE EXOTICE, POZELE SPUN PREA PUTIN....

Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.